• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۷۱۷۷۵
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۳۱ تير ۱۳۹۹ - ۱۷:۴۸
یزد » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی

ایده‌ای که به کمک نساجی سنتی آمد و بار دیگر نام یزد را پرآوازه کرد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز یزد، گذشته‌هایی نه چندان دور، وقتی از کوچه پس کوچه‌های قدیمی شهر یزد می‌گذشتی، صدای چرخش دستگاه‌های بافندگی طنین انداز بود. هنر نساجی سنتی که از قدیم در بین مردم یزد رواج داشت و این شهر را به نامدارترین شهر ایران در نساجی سنتی معرفی کرده بود.
در یزد به مجموع مشاغل نساجی سنتی یزد از قبیل دارایی بافی، احرامی‌بافی، ترمه بافی و بافت دستمال‌های سنتی و شال که به وسیله دستگاه سنتی بافندگی بافته می‌شود، شعربافی اطلاق می‌شود.
ترمه و پارچه‌های فاخر و منسوجات زیبای این شهر از جاده ابریشم به تمام جهان فرستاده می‌شد و بدین لحاظ نیز هنر دست مردمان خطه کویر در جهان هم پرآوازه بود.

احیای نساجی سنتی
حال و روز نساجی سنتی خوب بود تا اینکه تب داغ این هنرصنعت قدیمی فروکش کرد و چند سالی از آن آوازه سال‌های قدیم شعر بافی در یزد خبری نبود. تنها چراغ معدود کارگاه‌هایی از این نوع، در شهر یزد به دست هنرمندانی سالخورده روشن باقی‌مانده بود. جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی
با وارد شدن تکنولوژی، چرخ‌ها و دستگاه‌های خانگی نساجی کنار رفتند و نساجی سنتی یزد به تدریج به مرز تعطیلی رسید. شعربافی (مهمترین شغل مردم یزد در قدیم) منسوخ شد و به دنبال آن مشاغل مرتبط با آن، چون نخ ریسی، رنگرزی و تهیه ابریشم هم از رونق افتادند.
زنده کردن نساجی سنتی نیازمند خلاقیت و ایده‌های نو است که برای فراهم کردن زمینه‌های احیای این هنر سنتی، حمایت سازمان‌های مربوطه را می‌طلبد. افراد خلاق و مبدع زیادی در یزد برای احیا این هنر سنتی تلاش‌های زیادی کردند، از جمله این افراد می‌توان از خانواده حاجی حسینی نام برد. اعضای این خانواده که با پشتکار و خلاقیت توانستند دریچه‌ای دیگر به دنیای نساجی سنتی باز کنند. به سراغشان می‌روم تا با کارشان بیشتر آشنا شوم. 
خانم و آقای حاجی حسینی از سفر دو سال پیش خود به کاشان می‌گویند و ادامه می‌دهند: آنجا با پارچه‌های دست بافت کاشان آشنا شدیم و ایده رونق نساجی سنتی یزد در این سفر به ذهنمان رسید.
فاطمه خانم می‌گوید: بعد از آن سفر با همسرم در مورد دستگاه‌های بافت پارچه‌های سنتی و انواع پارچه‌های قدیمی در یزد تحقیق کردیم. وقتی می‌خواستیم پارچه تولید کنیم ابزار‌ها بسیار بی کیفیت بودند و استاندارد‌های لازم را نداشتند.
علی آقا هم می‌گوید: شروع به طراحی دستگاه‌ها با ابزار‌های مختلف فلز و چوب کردیم و با استفاده از ظرفیت‌های تکنیکی و تاکتیکی، تغییراتی در دستگاه‌های قدیمی ایجاد کردیم و با بروز رسانی دستگاه‌های بافت در ابعاد مختلف بالاخره موفق شدیم.
او می‌افزاید: در طراحی دستگاه، همه موارد و ساختار بدنی فرد بافنده را در نظر گرفتیم و توانستیم یک دستگاه کاربافی ارگونومیک بسازیم که این محصول در سال ۱۳۹۸ با همکاری دانشگاه علوم پزشکی استان یزد به شماره ۹۹۵۹۸ ثبت اختراع شد.

ایده‌ای ناب برای رونق کسب و کار
ایده‌ای نوآورانه خانواده حاجی حسینی، کسب و کار قدیمی مردمان خطه کویر در نساجی سنتی را دوباره احیا کرد. مسئله‌ای که باعث اشتغال بیشتر بانوان در شهرستان اردکان شد. جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی
آقای حاجی حسینی می‌گوید: خوشبخانه توانستیم ایده را از صفر تا صد اجرایی کنیم؛ از تولید دستگاه تا تولید پارچه و لباس.
به گفته وی، در این طرح در تولید دستگاه سه نفر به صورت مستقیم و پنج نفر هم به صورت غیر مستقیم مشغول بکار می‌شوند.
خانم ملکوتی همسر آقای حاجی حسینی هم می‌گوید: هم اکنون دوره‌های آموزشی برای بانوان علاقمند در اردکان در حال برگزاری است که بانوان، بعد از ۷۰ ساعت آموزش مهارت بافت را فرا می‌گیرند.
او می‌گوید: تاکنون ۶۰ نفر آموزش دیدند که ۲۰ نفر بصورت مستقیم با کارگاه خودمان و ۴۰ نفر هم در کارگاه‌های خانگی مشغول به کارند.
به محیط کارگاه می‌روم تا از نزدیک با بافندگان گفتگویی کنم. نرگس خانم بافنده جوانی که در حال بافت شال است، می‌گوید: علاقه زیادی به یادگیری داشتم تا هم سرگرم شوم و هم درآمد داشته باشم.
مرضیه خانم هم می‌گوید: یک سال است که شروع به کار کردم. شال و پارچه‌های نقش دار می‌بافم. تقریباً هشت ساعت در روز با این دستگاه بافندگی کار می‌کنم.
او می‌افزاید: بالا رفتن سرعت کار و خستگی کمتر از مزایای این دستگاه بافندگی است.
شیرین خانم هم می‌گوید: شال در ضخامت‌های مختلف و مانتو‌های مختلف می‌بافم. خوشبختانه با این درآمد توانستم، امورات زندگی را بگذرانم.

رونق کاربافی ارگونومیک در قطب نساجی ایران
درد و مشکلات اسکلتی از مسائلی بود که همواره بافندگان یزدی با آن دست و پنجه نرم می‌کردند و اکنون با ساخت دستگاه‌های کاربافی ارگونومیک تا حد زیادی این مشکل رفع شد.جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی
یکی از اعضای گروه ارگونومی دانشگاه علوم پزشکی یزد می‌گوید: دستگاه‌های کاربافی سنتی از لحاظ ارگونومیک دچار اشکالاتی بودند که بافنده با استفاده دراز مدت دچار مشکلات اسکلتی می‌شد، موضوعی که در طرح آقای حاجی حسینی با در نظر گرفتن ابعاد بدنی کاربافان به آن توجه شد.
فلاح می‌افزاید: کار با این دستگاهها، اختلالات اسکلتی و عضلانی در افراد بافنده را تا حد زیادی کاهش می‌دهد و افراد می‌توانند بر اساس ساختار بدنی با تنظیم قسمت‌های مختلف دستگاه به راحتی بافت را انجام دهند.
معاون صنایع دستی میراث فرهنگی هم می‌گوید: رویکرد سازمان میراث فرهنگی احیاء پارچه‌های سنتی، فاخر و ارزشمند بوده و با توجه به اینکه شهر یزد در حال حاضر به عنوان شهر جهانی نساجی سنتی شناخته می‌شود کارگاه‌های آموزشی رشته‌ها در اکثر شهرستان‌های استان از جمله میبد، اردکان، یزد، اشکذر، خاتم، بافق و بهاباد در این زمینه برگزار شد و با راه اندازی این کارگاه‌ها تولید این هنر‌ها و پارچه‌های سنتی رونقی دوباره گرفته است.
دهقان ادامه داد: ۶۰۰ کارگاه کار بافی در شهرستان‌های اردکان، میبد و یزد ایجاد شد و همچنین بیش از ۶۰۰ نفر به کار مشغول شدند که نمونه بارزی از تحقق اقتصاد مقاومتی است.

ایده‌ای که با عمل، در ایران پرآوازه شد
رونق و شکوفایی اقتصادی در دنیای امروز، در نتیجه تبدیل ایده‌های خوب به محصول است که مردم بتوانند از برکات آن بهره‌مند شوند. جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی
ایده خانواده حاجی حسینی مشتی است نمونه خروار. دستگاه‌های که هم اکنون با ابعاد مختلف کارگاهی، ابعاد یک تا یک و نیم متر و همچنین دستگاه بافندگی ویژه کودکان تولید و روانه بازار داخلی می‌شود.
آقای حاجی حسینی می‌گوید: در کارگاه، توان تولید ماهانه ۳۰ دستگاه کاربافی را دارم.
وی می‌افزاید: علاوه بر استان یزد، مشتریان پر و پا قرصی از شهر‌های خوانسار، کرمان، شیراز، گرگان، سیستان و بلوچستان و تهران داریم که با دستگاهها، بافته‌های زیبایی، چون دارایی، جاجیم و پارچه‌های نخی خلق می‌کنند.

رفاه نسل آینده در گرو حمایت از ایده‌های ناب
وقتی که ایده‌ای می‌تواند کودکان و نوجوانان را هم علاقه‌مند به یادگیری کند این یعنی هم هنر نساجی سنتی برای نسل‌های بعد زنده می‌ماند و هم پشتوانه یک کسب وکار برای آینده آن‌ها می‌شود. 
نوید پسر ۱۰ ساله آقای حاجی حسینی می‌گوید: علاقه زیادی به بافتن پارچه داشتم، اما به دلیل بزرگی دستگاه بافندگی، پدرم دستگاهی کوچک طراحی کرد و ساخت تا بتوانم به راحتی پارچه ببافم.
او ادامه می‌دهد: اکنون مسئول آموزش در نمایشگاه‌ها هستم و یکی دو سالی است که پارچه و شال می‌بافم.جانی تازه در رگ‌های نساجی سنتی
نازنین زهرای ۱۲ ساله هم می‌گوید: بعد از آموزش پنج ماهه، روزانه پنج ساعت مشغول بافتن شال‌های رنگی نخی هستم.
همسر آقای حاجی حسینی می‌گوید: با طراحان پارچه در تعامل هستیم و براساس نقش‌های اصیل ایرانی، مانتو‌ها را طراحی می‌کنیم.
او می‌افزاید: دستگاه‌های تولیدی، قابلیت خاص دارند و انواع بافته‌ها را با آن انجام می‌دهیم. تا الان پارچه و جاجیم بافتیم، اما در طرح توسعه قرار است دستگاه‌هایی را طراحی کنیم که توان تولید پارچه‌های فاخر ایران مثل پارچه‌های زربافت و ابریشمی را داشته باشند.
وقتی به مانتو‌ها و شال‌های رنگی با نخ‌های پنبه‌ای بافته شده در گوشه و کنار کارگاه نگاه می‌کنم، تلاشهایشان در بافته‌ها و نقش‌ها نمایان است.

رونق اقتصادی در گروی تبدیل ایده به عمل
امروزه که دنیا با سرعت چشمگیری به‌سوی قله‌های پیشرفت حرکت می‌کند، جوامعی پیشتاز هستند که بتوانند بهتر و سریع‌تر از دیگران ایده‌ها را تبدیل به محصول یا عمل کرده و آن را به جامعه عرضه کنند.
کمک به توسعه و پیشرفت جامعه و رونق تولید در کشور، نیازمند اجرای ایده‌های خوب در جامعه است؛ ایده‌های خوب باید در محیط‌های علمی مطرح‌شده و پرورش یابد و در نهایت با حمایت مسئولان، صنعت و مراکز تولیدی این ایده‌ها به محصول و عمل تبدیل شود و روانه بازار شود.

نویسنده: مهدیه رضائی مهر

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۰
سلام خیلی عالی من هم مدتی است که دنبال این دستگاه بودم برای بافت پارچه های سنتی چطور می توانم با اقای حاجی حسینی تماس بگیرم
شماره اقای حاجی حسینی را میخاستم
سلام علیکم خدا قوت ۰شماره ی اقای حاجی حسینی رو میخاستیم۰
سلام، ببخشید ما شماره آقای حاجی هسینی رو می خواستیم.
عالی بود لطفا شماره اقای حسینی را میخواهم جهت سفارش دستگاه
سلام من دنبال دستگاه واسه خریدم چطور میتونم قیمت دستگاه باخبر بشم
سلام وقتتون بخیر خیلی عالیه آدرس کارگاه رو میخواستم
سلام
سلام شماره آقای حاجی حسینی رو میخواستم
سلام شماره آقای حاجی حسینی میخام
سلام شماره ی آقای حاجی حسینی را میخواستم
شماره حاج آقا حسینی رو می خواستم
سلام لطفاشماره جناب اقای حاج حسبنی رامیخواستم برای اموزش وخریددستگاه سپاس
سلام ممنون بابت اطلاع رسانیتون
لطفا شماره آقای حسینی رو بدید.
باتشکر.
سلام.عالی لطفا شماره تماس اقای حسینی را بدهید متشکرم.
سلام خیلی عالی شماره حجی حسینی میخواستم
سلام من‌دنبال دستگاه هستم برا خرید میتون ادرس بهم بدد
خیلی وقته دنبال این دستگاه هستم وقیمتش از کجاباید بگیرم شماره اقای حاجی حسینی رامیخواستم
سلام از کجادستگاه کار بافی‌رو خریداری کنیم؟
خداقوت خیلی دنبال دستگاهش هستم میشه لطف کنید شماره تماس بدین یاراهنمایی کنید ازکجا میتونم بخرم
نظر شما
آخرین اخبار
پیروزی استقلال بجنورد در والیبال دسته اول کشور
ورزشی‌های شانزدهم آبان ماه در استان سمنان
بررسی قضایی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
آسمان صاف تا قسمتی ابری در چهارمحال و بختیاری
سقوط پاراگلایدر در منطقه جنگلی سوردار نور
بابل فاتح جایزه بزرگ والیبال دودانگه
نمایشگاه رنگارنگ پاییزه با دست پُر به مهران آمد
پیروزی خانگی شوکاشور آمل 
آغاز ثبت‌نام رویداد سرمایه‌گذاری پویانمایی کوتاه
شکار حیوانات با دوربین تله‌ای در متراکم‌ترین جنگل مازندران
جشنواره مجسمه‌های شنی در ساحل خلیج فارس
خبر‌هایی از برگزاری جلسه هماهنگی اعزام دانش آموزان دامغانی به مناطق عملیاتی جنوب کشور
برگزاری مسابقه خانوادگی پدل بورد گرامیداشت روز کیش
مهدی رحمتی: به هیچ تیمی باج نمی‌دهیم
معابر زرنه ایوان، نونوار شد
اجرای ۲۵ طرح آبرسانی در تربت حیدریه
برداشت سیب‌زمینی
اجرای نخستین قفس تمام‌فلزی پرورش ماهی در دریا
آسفالت معابر ۳ روستای دهلران
ساخت حسینیه ای مردمی در خوشاب به همت گروه های جهادی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ آبان ۱۴۰۴
برپایی کاروان سلامت در مایان 
عبور تولید شمش آلومینیوم کشور از مرز ۳۵۰ هزار تن در سال ۱۴۰۴
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با دبیر کل سازمان ملل
ساعت ۲۰ امشب افتتاح دوره ششم
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)