• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۲۷۲۰۵
تعداد نظرات: ۶ نظر
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۲
البرز » اجتماعی
گزارش مکتوب

خار‌هایی که پول می‌سازند/به نام ایران، به کام بیگانگان

ثروت سبزی که در قامت خار نمی‌ماند، اگر عزم‌ها برای شکوفایی اش جزم باشد.

خارهایی که پول می سازندبه گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز البرز ، خار مریم یا ماری تیغال گیاه بومی به نام ایران و به کام بیگانگان است. خار مریم را بیشتر مردم در خارج از محیط شهری دیده اند، گیاهی که اصالتاً بومی منطقه مدیترانه است. زیستگاه این گیاه امروزه در سرتاسر نقاط دنیا از اروپا تا آسیا و از آفریقا تا آمریکای شمالی گسترده شده است. 
این گیاه تنومند معمولاً در مناطق خشک و آفتابی رشد می کند و دارای خالها یا رگه های سفید است و در طول کمتر از یک سال به سرعت به بلوغ می رسد و سهم عمد ای در بازار جهانی دارو دارد. 
خارهای پول سازی که برای ساخت کپسول های داروییش برای درمان کبد و دیابت  سالانه حدود 2 و نیم تن به قیمت هر کیلو یک میلیون و پانصد هزار تومان ارز از کشور خارج می شود. 
 تنها همین علت برای توجه به گیاهان دارویی بومی ایرانی کافی است که سال گذشته به گفته معاونت غذا و داروی کشور برای ساخت داروهای ماری تیغال یا خار مریم 42 تن عصاره خشک این گیاه وارد کشور شد که با حساب هر کیلو یک میلیون و پانصد هزار تومان ، یک میلیارد و پانصد شصت و سه میلیارد تومان ارز از کشور خارج شد.
وفور گیاه کم توقعی چون خار مریم و آسانی کشت آن، علاوه بر اشتغالزایی  به عنوان یک صنعت پاک و درآمدزا و با ظرفیت صادراتی فراوان به رونق تولید و اشتغال استان و کشور  کمک می کند.

به نام ایران ، به کام بیگانه
در قفسه داروخانه های ایرانی و البرز آن چه که خود نمایی می کند داروهای ساخته شده خارجی و از عصاره خشک ماری تیغال است که به قیمت گزافی فروخته می شود. 
بنا به گفته کارشناسان صنعت دارویی کشور ، خاری که در دست و پای ما بود ، در حال حاضر یکی از پرمصرفترین داروهای موجود در بازارهای اروپا و آمریکاست؛ چراکه از یک سودر رفع اثر سوء حاصل از مصرف الکل بسیار موثر بوده و نارسائی های کبدی را برطرف می کند ، ازسوی دیگر سبب رفع مسمومیت کبد در اثر آلودگی ناشی از سرب حاصل از سوخت بنزین می شود
این دارو ها هم در داروخانه ها و هم در سوپر مارکتها در دسترس عموم است. قرص Ultra Thistle در بسته های 200 عددی به قیمت 39.95 دلار و یا کپسول Maximum Milk Thistle در بسته های 100 عددی به قیمت 29.95 در تمام داروخانه های آمریکا و اروپا در حال توزیع است.

قدمتی به طول تاریخ
دکتر قربانی پژوهشگر گیاهان دارویی پژوهشکده گیاهان دارویی کشور می گوید :ماری تیغال از جمله گیاهان کهن طب سنتی است  که در ادوار حکیمانی چون ابوعلی سینا بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
او می گوید :هزار سال است که ما ایرانی ها از از این گیاه به صورت سنتی استفاده می کنیم 
بومی های البرز نیز از قدمت استفاده از آن می گویند،. محمدی پیرمرد آسارایی می گوید: این گیاه در سال های نه چندان دور در جاده چالوس به صورت خودرو می رویید  و ما زمستان ها آن را خشک و به عنوان قوت  گوسفندان  استفاده می کردیم که باعث ازدیاد شیر آن ها می شد.
او می گوید:گیاه خار مریم خواص دارویی فراوانی دارد و از خواص مهم این گیاه سم زدایی از کبد است، همچنین خشکانده ماری تیغال به همراه کنجد به عنوان یک صبحانه مقوی استفاده می شد .

 ایران خاستگاه تولید گیاهان دارویی
بی توجهی به گیاهان دارویی درحالی است که ایران با داشتن ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم جهان، یکی از بهترین خاستگاه‌ها برای رشد و تکثیر گیاهان دارویی از جمله ماری تیغال است.
اراضی سطح زیر کشت گیاهان دارویی در البرز 162 هکتار است که سالانه 550 تن از انواع گیاهان دارویی از آن برداشت می شود که سهم زیر کشت ماری تیغال در البرز و در کشور صفر است و ماری تیغال که گیاه بومی کشور به شمار می آید تنها به صورت خودرو در ایران می روید. 
قربانی پژوهشگر گیاهان دارویی پژوهشکده گیاهان دارویی کشور در خصوص اقتصادی بودن ماری تیغال می گوید :گیاهی که به عنوان خاری در دست و پای ما به شمار می رود محصولی اقتصادی در مزارع بزرگ دنیاست. 
او توضیح می دهد سال هاست که عصاره خشک این گیاه جهت ساخت دارو در کشور با قیمت فراوان وارد می شود در حالی که با اندکی تدبیر می توان از این طلای سبز ثروت، بیشترین بهره برداری را داشت.

سرمایه گزاری پایدار نیاز امروز گیاهان دارویی
به سراغ جهاد کشاورزی البرز رفتیم تا در خصوص آموزش ، ترویج وسرمایه گزاری  این گیاه جویا شویم که با وجود سود اقتصادی فراوان چرا بذر آن در مزارع البرز کشت نمی شود اما جهاد کشاورزی البرز با ذکر این علت که چون سازمان ترویج و آموزش کشاورزی کشور در خصوص کشت بذر این گیاه بومی ایرانی دستورالعملی ندارد حاضر به پاسخگویی نیستیم.

از طرف دیگر دکتر قربانی پژوهشگر گیاهان دارویی پژوهشکده گیاهان دارویی کشور با اشاره به ‌حمایت و سرمایه گذاری  نکردن جهاد کشاورزی می گوید :چرا گیاهی که بومی ایران است باید در مزارع بزرگ دنیا کشت شود ولی هیچ برنامه ای برای ترغیب کشاورز ایرانی برای کشت و  تولید این محصول نداشته باشیم.

خاری که در صورت سرمایه گزاری  ثروت می سازد
دکتر دهقان عضو هیت علمی پژوهشکده گیاهان دارویی می گوید: در صورت کشت بذر این گیاه بومی در مزارع ایران در هر هکتار چیزی حدود 700 تا هزار و 500 کیلو بذر برداشت می شود و درآمدی که برای هکتار متصور است چیزی حدود 30 تا 40 میلیون تومان برآورد شده است.
او می گوید:زراعت این گیاه به راحتی و به صورت پرورش مستقیم با کاشت بذر در زمین اتفاق می افتد و در اراضی ضعیف و با آب کم به علت مقاوم بودن این گیاه به کم آبی امکان کشت آن وجود دارد.

خواص بی نظیر دارویی ماری تیغال
دکتر فلاح حسینی متخصص فارمالوژی در پرژوهشکده گیاهان  در خصوص کاربردهای درمانی این گیاه می گوید:این گیاه در درمان  اختلالات کلیوی ،سندروم روده ملتهب ،بیماریهای پوستی و سم زدایی بدن از سموم شیمیایی  بسیار مفید است.
دکتر فلاح حسینی  در خصوص موفقیت پژوهشکده گیاهان دارویی  جهاد دانشگاهی در زمینه تولید داروی گیاهی مارتیغال می گوید :سال نود و چهار موفق شدیم با عصاره خشک وارداتی این گیاه به تولید انبوه داروهای مارتیغال برسیم .
فلاح حسینی می افزاید:علاوه بر تولید دارو محققان ما به تولید عصاره خشک این گیاه به صورت آزمایشی و نیمه صنعتی نیز دست یافته اند.

گیاهان دارویی ، داروی توسعه اقتصادی کشور
ظرفیت گیاهان دارویی در حالی تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است که می‌توان با توجه به جمعیت فارغ‌التحصیلان کشاورزی در کشور و در استان از کشت گیاهان دارویی برای اشتغال‌زایی جوانان نیز استفاده کرد. کارشناسان معتقدند با توجه به ظرفیت بالای کشور در توسعه کشت گیاهان دارویی می‌توان از این ظرفیت در اشتغال‌زایی و تحقق اقتصاد مقاومتی استفاده کرد.
در روزگاری که جوانان به‌تدریج از کشاورزی روی برگردانده و راهی شهرها شده‌اند، توسعه فعالیت‌هایی چون تولید گیاهان دارویی، برند سازی در این حوزه و جذب مشارکت سرمایه‌گذاران برای ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی می‌تواند گامی مؤثر در افزایش دلگرمی کشاورزان، رونق تولیدات کشاورزی و ایجاد فرصت‌های شغلی جدید باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۶
من یک تن تخم خار مریم دارم و چند صد کیلو خار مریم دارم
و قادر به تولید این گیاه هستم ولی نمیدانم آن را به کجا بفروشم لطفا راهنمایی کنید
واقعا اگه این گل خار مریم ارزش دارویی دارد پس چه طور هیچ شرکت دارویی از کشاورز همایت نمیکند برای کاشت این گیاه دارویی من هر چه قد که گیاه دارویی میخای من دارم ولی .....
سلام آقا مهدی عزیز که فرمودین برای فروش تخم خار مریم چیکار کنم... یه سایتی هست به اسم پارسی طب یا پارسیان طب داخل اون سایت همه دلال ها هستن
جنبه ی اقتصادی خار مریم شامل چیا میشه
شماره مرکز خرید بدون واسطه میخام
سلام لطفا اگه کسی در امدی داشته اعلام کنه بقیه استفاده کنند
نظر شما
آخرین اخبار
مصاف خیبر و استقلال تهران فردا در خرم‌آباد
ضرورت پرداخت تسهیلات برای دوگانه سوز کردن واحد‌های نانوایی شهرستان خرم‌آباد
اجرای طرح مایه کوبی یک میلیون رأس دام در پلدختر
اصفهان میزبان دانه‌های سفید برف می‌شود
استمرار فعالیت سامانه بارشی در سمنان
صدور گواهی حصر وراثت از ثبت احوال در استان سمنان
غیر حضوری شدن برخی مدارس در استان سمنان
بسته خبر‌های کوتاه ۲۳ آذر ۱۴۰۴
سطح عمومی قیمت ها در لرستان کمتر از میانگین کشوری
ورزشی با قدمتی ۱۰۰ ساله در دنیا
دعوت ورزشکاران هوراندی به تیم ملی سرکل کبدی
تظاهرات صد‌ها فرانسوی در اعتراض به سیاست‌های دونالد ترامپ
حمایت از بانوان کارآفرین اولویت‌ وزارت جهاد کشاورزی
آمادگی ۱۵۰ مسجد لرستان برای میزبانی معتکفان
راهیابی نمایش خیابانی چهارمحال و بختیاری به جشنواره تئاتر
مهر و موم تعدادی واحد صنفی متخلف در آبادان
موفقیت فست فودهاي بومی مالزی در حذف برند‌های حامی رژیم صهیونی
حمایت از طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌های دانش بنیان اولویت دولت
حماس: رژیم صهیونیستی مسئول پیامد‌های نقض آتش بس است
هفته بارانی در خراسان شمالی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ادامه بارش‌ها و هشدار نارنجی هواشناسی برای ۵ استان
امنیت ملی آمریکا بر محور «منافع صرفاً آمریکایی» استوار شده است
امروز ؛ آخرین مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان
جشن ازدواج ۹۰۰ زوج از فرزندان بازنشستگان نیرو‌های مسلح
دستور آماده‌باش به استانداران کرمان، فارس، بوشهر و هرمزگان
مصاف سرخ‌پوشان در تهران؛ تقابل تراکتور با پیکان در تبریز
­غلامرضا فرخی برترین فرنگی کار جهان شد
تصمیمات عملیاتی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز اعلام شد
ثبت همه املاک فاقد سند الزامی شد
از فردا؛ ثبت نام یازدهمین مرحله خرید محصولات ایران‌خودرو
­بازگشت جمعی از افتخار آفرینان کشورمان از بازی‌های پاراآسیایی جوانان
دو وب‌سایت فروش بلیت الکترونیکی هواپیما مسدود شد
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۳ آذر
هشدار دیوان محاسبات کشور درباره افزایش زمان ترخیص کالا در گمرکات ایران
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۳ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۲ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
دشمن توان مقابله نظامی با ایران ندارد  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
پاراآسیایی جوانان ۲۰۲۵؛ چمسورکی راهی فینال پاراتکواندو دختران شد  (۱ نظر)
اعلام وضعیت فعالیت مدارس در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
آغاز پیش ثبت نام اعتکاف دانش آموزی در استان کرمان  (۱ نظر)