تلاش ترامپ برای استفاده از کارت مذاکره با ایران برای بهبود جایگاه انتخاباتی
ادعای روزنامه کویتی الجریده مبنی بر مذاکرات مخفیانه ایران و امریکا در عمان احتمالا خبر سازی دروغینی برای بهبود جایگاه انتخاباتی ترامپ است.
روزنامه ه کویتی "الجریده" روز جمعه ادعا کرد ایران و دولت ترامپ در عمان در حال مذاکرات محرمانه هستند و در این مذاکرات دولت آمریکا طرح پیشنهادی برای همکاری و پایان دادن به همه اختلافات دو کشور ارائه کرده است.
این روزنامه کویتی مدعی شده است در چارچوب این مذاکرات، دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا برای سفر به تهران، امضای توافقنامه میان دو کشور با رهبر عالی ایران و تضمین برداشتن تحریم ها اعلام آمادگی کرده است.
ادعای این روزنامه کویتی در حالی است که قرار است سوم نوامبر انتخابات ریاست جمهوری در امریکا برگزار شود و ترامپ در سخنرانی های اخیر خود هشدار داده است در صورتیکه در انتخابات پیروز شود در مذاکرات با ایران پس از انتخابات سخت تر خواهد گرفت.
او پیش از این گفته بود که در صورت تمایل تهران به مذاکره ظرف یک هفته یا حداکثر یک ماه می تواند با ایران توافق کند.
از کنار هم گذاشتن این گزاره ها به نظر می رسد ادعای روزنامه کویتی الجریده قابل اعتنا نباشد و احتمالا به سفارش طرف های نزدیک به ترامپ منتشر شده است تا در آستانه انتخابات ریاست جمهوری امریکا, وانمود شود که رویکرد ترامپ در خصوص ایران به نتیجه رسیده است.
اگر به سیاستهای اعلامی و اعمالی دولت ترامپ در خصوص رابطه با ایران توجه شود می بینیم که هنوز هم مقام های امریکایی از جمله خود ترامپ و وزیر خارجه دولت او مایک پمپئو هنوز هم تاکید می کنند که توافق هسته ای با ایران وحشتناک بوده و برنامه هسته ای ایران تهدیدی برای منطقه است.
ضمن اینکه در سخنان پمپئو هنوز هم رویکرد ایران هراسی برای باج گیری از کشورهای عربی مشهود بوده و او تاکید می کند که نزدیکی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی برای مقابله با ایران به ثبات منطقه کمک می کند.
نگاهی به این مواضع به خوبی روشن می کند که هیچگونه تغییر حداقل اعلامی در سیاست های ضد ایرانی دولت ترامپ رخ نداده یا پالس مثبتی نیز ارسال نشده که بتوان باور کرد که میان مقام های ایران و امریکا در عمان مذاگرات محرمانه برگزار شده است.
از سویی ترامپ با قبول مسوولیت ترور سردار قاسم سلیمانی در قالب یک دولت تروریستی خود را به نمایش گذاشت که از نظر حقوقی هم مذاکره با یک تروریست غیر قابل قبول است. ترامپ در خصوص این جنایت تروریستی و اعتراف به آن باید مورد پیگرد قضایی قرار گیرد و در مقامی نیست که بتوان با او مذاکره کرد و همین موضوع به معنای آن است که خود ترامپ هر گونه راه برای مذاکره با تهران را بسته است.
البته برخی گزارش ها حاکیست که ایران در ماه سپتامبر توانسته است که علی رغم تلاش امریکا برای به صفر رساندن صادرات نفت کشور, بیش از 1و نیم میلیون بشکه نفت صادر کند و احتمالا از این خبر به عنوان نشانه ای از صحت خبر مذاکره ایران وامریکا در عمان یاد می شود اما واقعیت اینجاست که دولت ترامپ هیچگاه موفق نشده است صادرات نفت ایران را به صفر برساند هر چند تهران در این خصوص خیلی جنجال به راه نیانداخته است.
البته دولت ترامپ در این ارتباط سعی کرده است ازطریق سوئیفت مانع مبادلات ارزی ایران شود و پول نفت صادراتی کشور در برخی کشورهامانند کره جنوبی بلوکه شده است.
البته از اینها گذشته درشرایطی که موقعیت انتخاباتی ترامپ در امریکا به دلیل مسایل داخلی چون سوء مدیریت ترامپ در کنترل ویروس کرونا و پیامدهای آن بر اقتصاد این کشور, افزایش فقر وبیکاری وگسترش اعتراضات ضد بی عدالتی ونژاد پرستی در مقایسه با رقیبش جو بایدن متزلزل است دلیلی ندارد که تهران در چنین قطعی وارد مذاکره با او شود.
رضا محمدمراد