• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۴۵۲۸۱
تاریخ انتشار: ۱۲ مهر ۱۳۹۹ - ۱۷:۵۱
قم » اقتصادی
گزارش مکتوب؛

دست ما کوتاه و خرما بر نخیل

مهر ماه فصل برداشت پسته خندان است، خوراکی پر طرفداری که از قِبل پرواز قیمت دلار، دیگر روی خوشی به بازار ایرانی نشان نمی‌دهد و سود واقعی اش هم یا به جیب دلال می‌رود، یا صاحبان صنایع بسته بندی کشور‌های دیگر.

دست ما کوتاه و خرما بر نخیلپسته قدمتی چند هزار ساله در ایران ما دارد؛ در خصوص علاقه مردمان کهن نسبت به این میوه مغذی اطلاعات چندانی در دسترس نیست، اما آنچه بدیهی به نظر می‌رسد جایگاه درخشان این محصول خوشمزه در میان ساکنان عصر حاضر است، محصولی که زحمتش به دوش کشاورز ایرانی است و طعم دلپذیرش نصیب آن ور آبی ها.

وضعیت قرمز قم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز قم؛ پنج سال پیش وضعیت قم قرمز بود، درست مثل همین حالا، اما نه به خاطر ویروس کرونا، بلکه به دلیل کمبود آب در بخش کشاورزی.

در سال‌های کم آب قم، وضع محصولات پر آب کشاورزان نیز رو به وخامت گرایید و تولید محصولاتی مانند صیفی‌جات را با چالش رو به رو کرد و همین امر منجر شد تا بسیاری از کشاورزان به حذف این محصولات و جایگزین کردن باغ‌های پسته روی آورند. علت این امر چیزی نیست جز سازگاری این طلای سبز با شرایط کم آبی.

۵۵ کیلومتر آن طرف‌تر از شهر قم، در بخش مرکزی با مدیر عامل کشت و صنعت آب شیرین گفتگو کردم، اینجا پسته‌های خندان بعد از هفت سال صبوری به بار نشسته اند.

آقای درستکار برای من گفت: این باغ ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت دارد که  ۲۰۰ هکتار آن بارده است، پیش بینی می‌شود از این پسته‌های مثمر ۷۰۰ تن برداشت محصول داشته باشیم.

او در مورد برنامه‌های آینده این مزرعه هم گفت: تلاش می‌کنیم در ۵ سال آینده میزان برداشت به ۳ هزار و ۵۰۰ تن برسد.

مهر فصل برداشت پسته است، از ۲۱ هزار هکتار سطح زیر کشت باغ‌های قم ۱۲ هزار و ۵۰۰ هکتار آن به باغ‌های پسته تعلق دارد که نیمی از آن‌ها بارور هستند، این آمار را رئیس سازمان جهاد کشاورزی در میان انبوهی از درختان مثمر پسته به من داد و افزود: متوسط عملکرد برداشت در هر هکتار ۱.۱ تن است که با توجه به تغییر الگوی کشت در برخی باغ‌های استان تا ۶ تن پسته هم در هکتار برداشت شده است.

دست ما کوتاه و خرما بر نخیلپور میدانی بالابردن سطح تولید باغ‌های استان و نزدیک کردن آن به سطح تولید زراعی را از جمله برنامه‌های سازمان جهاد کشاورزی قم به منظور تحقق جهش تولید در سال جاری خواند.

او از افزایش ۳۰ درصدی تولید پسته در استان نسبت به سال گذشته هم خبر داد و گفت: این افزایش نتیجه اجرای توصیه‌های کارشناسان به باغ داران و استفاده از روش‌های آبیاری نوین در باغ‌هاست، راهبردی که برای مدیریت بهینه منابع آبی و کاهش هزینه‌ها در این بخش، مورد توجه قرار دارد.

دومین پسته بازار پسند ایران پسته قم است که در بخش‌های مرکزی، جعفرآباد، قنوات و قمرود کشت می‌شود، که احمد آقایی، اکبری، کله قوچی، عباسعلی و فندقی ارقام آن هستند.

ابراهیمی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان در مورد این ارقام گفت: در گذشته رقم قالب فندقی بود که در شرایط اقلیمی استان خوب جواب نداد به همین خاطر این رقم اصلاح شد.

او افزود: از سال گذشته، آقای حسینی در قم با پیوند سه گونه کله قوچی، اکبری و احمد آقایی، نوع جدیدی از محصول را به باز نشانده، که رقم حسینی نام گرفته است.

روز‌های پر کار، اما گریان پسته در قم

بعد از روز‌های پر کار کشاورزان، روی خندان پسته، اما برای تجار است، مثل محصولات  مجتمع کشت و صنعت آب شیرین که ۹۰ درصدش با خرید مستقیم از باغ دار به امارات می‌رود، در حالی که می‌توان از همین پسته خام، محصولات متنوعی تهیه و روانه بازار کرد، تنها یک همت می‌خواهد و سپس برنامه ریزی برای بسته بندی جهان پسند، که در ایران من کمتر به آن بها داده می‌شود.

به گفته آقای پورمیدانی (رئیس سازمان جهاد کشاورزی)، در حال حاضر پنج ترمینال پسته در قم برای خشک کردن، بسته بندی و آماده سازی برای صادرات وجود دارد. اما بخش زیادی از پسته قم به استان‌های دیگر می‌رود و از آنجا روانه دیگر کشور‌ها می‌شود، آن هم به صورت خام. او می‌گفت به دنبال آن هستیم که پسته قم را از همین جا به بازار خارجی صادر کنیم.

دست ما کوتاه و خرما بر نخیلپسته قم که یکی از مغذی‌ترین و مقوی‌ترین مواد غذایی را در خود جا داده، برداشتش از دوازدهم شهریور آغاز شده و تا ۲۰ مهر ادامه دارد، البته پسته تازه هم اکنون با قیمتی نه چندان مناسب در بازار عرضه می‌شود و خشکبارش هم آبان ماه به دست مصرف کننده خاص می‌رسد!

در سال ۹۸ بیش از ۱۳۹ هزار تن پسته از کشور ما به سراسر دنیا صادر شده، این را معاون وزیر سابق در مراسم رونمایی از قرارداد آتی پسته اعلام کرده است.

آقای مهرفرد می‌گفت: در خشکبار قدرت سرمایه گذاری بهتر و ریسک پذیری کمتر است چرا که ماندگاری بالاتری دارد.

او در ادامه گفت: می‌توان از میوه، چوب، گل و... سایر متعلقات پسته ارزش افزوده ایجاد کرده و درآمد کسب کنیم و رو به صنایع تبدیلی پسته بیاوریم، اما تاجران و کشاورزان ما پسته را بیشتر به صورت خام عرضه می‌کنند، یعنی بدون بسته بندی.

چرا خام فروشی؟

شاید علت اصلی خام فروشی از محصول ارز آور این باشد که این محصول آنقدر در بازار جهانی خریدار دارد که حتی خام فروشی اش هم می‌تواند کشاورز را از سود بی نظیرش راضی نگه دارد، سودی که خیال سود بیشتر را از سر او می‌پراند. از طرفی، صادرکنندگان سعی می‌کنند با فروش خام پسته، بازار تشنه محصول خارجی را در رقابت با کشاورزان آمریکایی، بیشتر به خود اختصاص دهند.

پس از نفت و محصولات نفتی، صادرات پسته یکی از مهمترین منابع درآمد اقتصاد ایران به شمار می‌رود، بیشترین مقدار پسته ایران به خریداران اصلی این محصول یعنی افغانستان، آلمان، امارت، کانادا، چین، جمهوری چک، هند، عراق، کویت، قزاقستان و قرقیزستان فروخته می‌شود.

دست ما کوتاه و خرما بر نخیلایران و آمریکا بزرگترین تولید کننده و صادرکننده جهان هستند و به طور متوسط ۸۵ درصد از پسته مصرفی دنیا توسط این دو کشور تامین می‌شود.

ارز آوری بیشتر...

افزایش دلار برای هر که خوب نبود، برای پسته خوب بوده آن زمانی که صادر می‌شود و قرار است با دلار‌های حاصل از فروشش به ایران بیاید تا ارز آور باشد. رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان قم با اشاره به افزایش قیمت دلار گفت: این مسئله سبب افزایش ۲۵ درصدی قیمت پسته شده است.

سال گذشته درآمد ایران از پسته صادراتی ۱.۵ میلیارد دلار بوده است، این محصول لوکس که با این قیمت دلار، لوکس‌تر هم شده، می‌تواند بخش کشاورزی کشور را پویا کند و کشاورزان را به کاشت بیشتر امیدوارتر؛ اگر روی تلخش برای دلال باشد و شیرینی بسته بندی و صادرات آن برای کشاورز، اما آنچه شاید دست نیافتی به نظر برسد، خنده دوباره پسته به روی مصرف کننده ایرانیست.

حاجی احمدی_خبرگزاری صدا و سیما_ قم

 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افتتاح طرح‌های آب و فاضلاب در سفر رئیس جمهور به مازندران
نمایش برخط «مست عشق»
کنترل رفلاکس معده در ایام روزه‌داری
کاهش دوباره محبوبیت ترامپ به پایین‌ترین حد
امضای سند همکاری‌های اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در ۱۰ سرفصل
تأکید بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های فضایی در پایش محیط‌زیست
آغاز فروش مرحله‌ای بلیت قطار‌های نوروزی از ۱۰ اسفند ماه
جام رمضان پدل دبی؛ برتری مراکش برابر ایران
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
تقویم روز و اوقات شرعی پنجم اسفند به افق آبادان و خرمشهر
یازدهمین شکست مهرگان نور در لیگ برتر والیبال
هشدار نارنجی بارش باران و برف در استان زنجان برای سه‌شنبه ۵ اسفند
تولید ۴۰ هزار مگاوات برق از انرژی‌های تجدید پذیر در ترکیه
در ماه مبارک رمضان باید سحری بخوریم یا خیر؟
خنثی‌سازی حمله بزرگ تروریستی در بلوچستان پاکستان
ارائه خدمات مشاوره تخصصی، تربیتی و ازدواج به بازدیدکنندگان نمایشگاه قرآن
­خلیفه‌اصل: خوب آغاز کردیم اما تحت‌تأثیر سپاهان بازی را از دست دادیم
پیش بینی بارش‌های پراکنده در مناطقی از کشور
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۵ اسفند
سه دانشجوی زنجان به اردوی تیم ملی فراخوانده شدند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
هواشناسی اردبیل در مورد سامانه بارشی زودگذر هشدار داد
افزایش ۲۸ درصدی تعداد داوطلبان انتخابات شورا‌ها
پزشکیان: مذاکرات اخیر شامل پیشنهاد عملی و امیدوارکننده‌ بود
رقابت قرآنی دانش آموزی در شهرستان جویم
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۴ اسفند ماه ۱۴۰۴
تصویب پیش‌نویس آیین‌نامه حذف چهار صفر از پول ملی
بقائی: ادعای توافق موقت ایران و آمریکا؛ بی مبناست
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود
کشف ۲ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بیضا
المپیک زمستانی ۲۰۲۶
بارش پراکنده و وزش باد شدید در برخی استان‌ها
واردات خودرو در منطقه آزاد اردبیل به شرکت‌های خصوصی واگذار می‌شود
هوای اصفهان در دو منطقه و سه شهر قرمز
برگزاری دادگاه کوروش کمپانی
هشدار تشدید فعالیت سامانه بارشی در ۸ استان
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند  (۸ نظر)
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است  (۶ نظر)
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است  (۲ نظر)
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان  (۱ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
پاکستان رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد  (۱ نظر)
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
لیدر اغتشاشات فردیس دستگیر شد  (۱ نظر)
بودجه ۱۴۰۵ و وعده عدالت مالیاتی؛ آیا جلوی فرار شرکت‌های بزرگ گرفته می‌شود؟  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سرریز شدن آب سد گاران  (۱ نظر)
حضور جوانان در راهیان نور افزایش چشمگیری داشته است  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)