• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۶۲۴۸۲
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۵
سیاسی » سیاست خارجی

پایان ناپیدای جنگ در قره‌باغ

تحولات میدانی و سیاسی از نامعلوم بودنِ زمان خاتمه مناقشه بر سرِ مالکیتِ منطقه قره باغ یا همان جمهوری خودخوانده آرتساخ، حکایت دارد. 

پایان ناپیدای جنگ در قره‌باغهجده روز از مناقشه نظامی و نسبتا سنگین ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قره‌باغ می‌گذرد، مناقشه‌ای که دو طرف آن پس از دو هفته جنگ، در پایتخت روسیه به آتش بس موقت متعهد شدند، اما این ترک منازعه که هدفِ آن مبادله اجساد کشته شدگان و اسرای جنگی بود، حتی ساعتی هم دوام نیاورد و دو طرف با هدف قرار دادن مواضع یکدیگر، متقابلا همدیگر را به نقض آتش بس متهم کردند. اغلب کارشناسان بین الملل معتقدند تا وقتی مقامات دو کشور، حتی در اظهاراتشان، یکدیگر را مورد هجمه لفظی قرار می‌دهند، نباید به ترک مناقشه و برافراشته شدنِ پرچم صلح در میدان نبرد امیدوار بود. در آستانه ورودِ جنگ قره باغ به چهارمین هفته، شاید دفتر روسای دولت‌های آذربایجان و ارمنستان بیشترین مقصد مکالمه و رایزنی کشور‌های منطقه بوده، اما واقعیت میدانی می‌گوید؛ هیچ یک از این پادرمیانی‌ها ثمربخش نبوده و نیست و قره باغ همچنان درآتش مجادله می‌سوزد. 

قره باغ یا جمهوری آرتساخ؟

حدود ۲۶ سال قبل منطقه‌ای به مساحت حدود ۱۱ هزار و پانصد کیلومتر مربع، در جغرافیای بین دو کشور ارمنستان و آذربایجان و با حمایت دولت ایروان، با عنوان جمهوری خودخوانده آرتساخ تشکیل شد. آرتساخ را تقریبا هیچ کشوری به رسمیت نمی‌شناسد. آذربایجانی‌ها این ناحیه را که از دو بخش شرقیِ ناگورنو و غربیِ "ناحیه اشغالی ۱۹۹۳" تشکیل شده، قره باغ اشغالی می‌نامند. اکثریت ساکنان منطقه ۱۹۹۳، مسلمانان و اغلب ساکنان بخش ناگورنو هم ارمنی‌ها هستند. در سال ۱۹۹۱ و با فروپاشی شوروی سابق، دو طرف، رقابتی نظامی را بر سرِ تصاحب منطقه قره باغ آغاز کردند که پیروزی از آنِ ارمنستان بود. اما نظامیان ارمنستانی علاوه بر ناگورنو، حدود هفت ناحیه شرقیِ دیگر را هم اشغال کرده و به تصرف خود درآوردند. 

گام نافرجام مسکو برای خاتمه منازعه

شنبه گذشته دو طرف درگیری با پذیرفتن دعوت وزیر خارجه روسیه، راهی مسکو شدند تا با نظارت سرگئی لاوروف و در جلسه‌ای سه جانبه، به راهکاری مشترک برای پایان جنگ در قره باغ برسند. محور‌های این گفتگوی یازده ساعته، به روایت وزیر خارجه روسیه؛ برقراری آتش بس موقت برای مبادله اجساد کشته شدگان و اسرای درگیری‌ها در چهارده روز گذشته بود. 
وزیر خارجه روسیه معتقد بود این گفتگو‌ها می‌تواند شروعی باشد بر پایان دائمی چند دهه اختلاف و منازعه بر سر قره‌باغ؛ به شرط آنکه دو طرفِ درگیر، از مواضع سفت و سختشان کوتاه بیایند و به بند‌های توافقنامه صلح هم پایبند باشند. 
تحولات میدانی آن هم بلافاصله بعد از ساعت ۱۲ ظهر روزِ شنبه (۱۰ اکتبر) که زمان رسمیِ شروع آتش‌بس میان طرفین بود، نشان داد توافقنامه صلحِ موقت، در درون اتاق گفتگو‌های سه جانبه ماند و با ادامه آتش توپخانه‌ای دو طرف علیه مواضع یکدیگر، هیچگاه در میدان جنگ اجرایی نشد. 
البته حواشی جلسه گفتگو در مسکو هم بیانگر پابرجا بودن اختلافات طرفین بود، طوریکه پس از پایان جلسه، وزرای خارجه دو طرف از حضور در کنار هم و مقابل دوربین‌های خبرگزاری‌ها خودداری کردند و با خالی ماندن تریبون‌های وزرای خارجه ارمنستان و جمهوری آذربایجان، فقط لاوروف به میان خبرنگاران آمد و از جزئیات گفتگو‌ها گفت. 
دومین زنگ اختلاف وقتی به صدا درآمد که طرفین مناقشه، بلافاصله بعد از بیانیه لاوروف، یکدیگر را به نقض توافق آتش‌بس متهم کردند و با حملات توپخانه ای، علیه مواضع یکدیگر خط و نشان‌های جدیدی کشیدند.
سومین نشانه تداوم اختلافات هم به اظهارنظر مقامات دو کشور برمی‌گردد؛ وقتی رئیس جمهور آذربایجان اعلام کرد حتی با وجود تعهد به آتش بس، از مواضعش درخصوص مالکیت بر قره‌باغ کوتاه نمی‌آید و بهتر است ایروان هر چه زودتر نظامیانش را از ناگورنو و دیگر مناطق اشغالی خارج کند.
در نقطه مقابل، دولت ارمنستان هم با برخی اظهارات، تلویحا از ناپایدار بودنِ آتش بس گفت و بازه زمانی توافقی برای آتش‌بس را، صرفا زمانی برای عملیات تبادل کشته شدگان بدست گروه‌های صلیب سرخ جهانی دانست. 
در ادامه مقامات منطقه قره‌باغ هم به اعلامِ موضع روی آوردند و به‌رسمیت شناخته شدن استقلالشان با عنوان جمهوری آرتساخ را تنها مسیر صلح دائمی در این مناقشه خواندند، موضعی که به‌نوعی همان مطالبه ارمنستان در منازعه چند دهه‌ای بر سر قره‌باغ است.
مقامات جمهوری اسلامی ایران از نخستین ساعات درگیری، با تاکید بر پرهیز از جنگ و احترام به حاکمیت ارضی دو طرف، رعایت حقوق غیرنظامیان و اصول بشردوستانه را همواره به مقامات ارمنستان و آذربایجان متذکر شدند. پرهیز از کشاندن هر نوع درگیری به مرز‌های ایران و ایجاد ناامنی برای نواحی مرزی و هموطنان مرزنشین، هشدار دیگر مقامات کشورمان به دولت‌های ارمنستان و آذربایجان در روز‌های گذشته بود.

حالا آتش فشان

اختلافات دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سرِ قره باغ دوباره بعد از ۲۶ سال فوران کرده و اعلام مواضع طرفین هم از نامعلوم بودن آینده درگیری‌ها و مخاصمه حکایت دارد. دنبال کردن مسیر مصالحه محور برای پایان دادن به این تنش، قطعا بهترین و موثرترین مسیر برای هر دو طرف است، اما اگر پای مداخله گری کشوری خارجی به کوره داغ قره باغ باز شود، بی شک هم آتش جنگ تا مدت‌ها در این منطقه شعله ور خواهد ماند و هم حل و فصل نزاع به شیوه‌های دیپلماتیک را ناممکن خواهد کرد.
 
وحید امیدی موحد
دبیر خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
کشف بیش از ۴۱۰ تن شن و ماسه قاچاق در شهرستان رشت
آغاز مرحله اول المپیاد دانش‌آموزی از امروز
تهران میزبان هفته دوم سوپر لیگ سبک‌های آزاد کاراته
۱۱۵ طرح بهزیستی مازندران در دهه فجر به بهره‌برداری می‌رسد
اختصاص ۵۵۰ میلیارد تومان برای آبرسانی در مازندران
نمایش سه فیلم در دومین روز جشنواره فیلم فجر
محدودیت‌های ترافیکی ۱۲ بهمن ماه در بیرجند
ماجرای یک دشمنی ۴۷ ساله با انقلاب اسلامی
کشف کود شیمیایی قاچاق در امیدیه 
اجرای ۳۹۹ طرح آبرسانی در مازندران
بهره‌مندی ۴۵۰۰ هکتار شالیزار مازندران از ۱۲ طرح جدید آبی
اوقات شرعی اهواز، ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۴
استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی
افتتاح و کلنگ زنی ۳۵۵ طرح برق‌رسانی در خوزستان در دهه مبارک فجر
فعال‌سازی ۲۲۰ واحد تولیدی در آذربایجان‌شرقی
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
پیش‌بینی بارش‌های پراکنده در برخی مناطق کشور
۲۳۷ طرح صنعتی چهارمحال و بختیاری در آستانه بهره‌برداری
گونه معمایی، سینمایی‌ترین قالب است
تولید الکترود نانویی بومی با ایمنی و کیفیت بالاتر در یزد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دبیر شورای امنیت ملی با پوتین دیدار کرد
شنیده شدن صدای مهیبی در بندرعباس
خبر مثبت علی لاریجانی از پیشرفت مذاکرات
ساترا تحریم شد
خبر ترور فرمانده نیروی دریایی سپاه کذب است
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز
اختصاص بودجه به واحد‌های نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد
اقدام اروپا علیه‌ ایران برای‌‌ جبران تحقیر از سوی آمریکا و روسیه
حضور رهبر انقلاب در حرم امام خمینی (ره)
پرداخت کالابرگ برای حداقل ۷ دهک درآمدی در بودجه
فرمانده کل ارتش: دست ما روی ماشه است
هیچ ایرانی نباید از خرداد ۱۴۰۵ بدون بیمه باشد
یک کشته و ۱۴ مصدوم در حادثه انفجار واحد مسکونی در بندرعباس
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۱ بهمن ۱۴۰۴
سپاه از قوی‌ترین و مؤثرترین نیرو‌های ضد تروریستی در دنیاست  (۳ نظر)
جابه‌جایی بیش از ۳۰ میلیون تن کالا در محورهای برون‌شهری استان فارس  (۱ نظر)
هفت توصیه کلیدی برای داشتن خواب شبانه بهتر  (۱ نظر)
هشدار سخنگوی سپاه به آمریکا؛ برای همه سناریو‌ها برنامه داریم  (۱ نظر)
نیرو‌های مسلح ایران، انگشت برماشه آماده‌اند  (۱ نظر)
دشمنان لجوج ایران در تجاوز نظامی و ایجاد آشوب شکست خوردند  (۱ نظر)
فوت قهرمان کشتی آسیا بر اثر انفجار گاز  (۱ نظر)
اقدام سیاسی و غیرقانونی اتحادیه اروپا علیه سپاه  (۱ نظر)
جزئیات جدید درباره گواهینامه موتورسیکلت برای بانوان  (۱ نظر)
بازداشت ۷۰ عامل اصلی و تخریبگر اموال مردم در استان مرکزی  (۱ نظر)
پاداش پایان خدمت فرهنگیان بازنشسته ۱۴۰۴ کامل پرداخت شد  (۱ نظر)
دستگیری ۱۶ لیدر اصلی فراخوان‌های اغتشاش در نکا  (۱ نظر)
برخورداری از دانش حقوقی از الزمات یک مامور پلیس  (۱ نظر)
جشن هلهله فرشتگان در شهرکرد  (۱ نظر)
قالیباف: دیکته کردن را مذاکره نمی‌دانیم و نمی‌پذیریم  (۱ نظر)