• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۷۸۱۴۷
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۷
اجتماعی » حقوقی و قضایی
یادداشت

شورا‌هایی که برای ترویج فرهنگ صلح و سازش آمدند

شورا‌های حل اختلاف سالانه بیش از سه میلیون پرونده را حل و فصل می‌کنند تا مردم سریعتر، مشکلات خود را پیگیری کنند.

شورا‌هایی که برای ترویج فرهنگ صلح و سازش آمدنداز قدیم ریش سفیدان در هر کوی و برزن عامل صلح و سازش بودند و امروز هم هستند.
در ادامه ین روند؛ شورا‌های حل اختلاف هم در آبان سال ۸۱ آمدند تا با ایفای نقش ریش سفیدان، از اختلافات مردم گره گشایی کنند و هم نوعی کمک باشند برای کاهش پرونده‌های ورودی به دادگستری ها.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با تصویب ماده ۱۸۹ قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هفدهم فروردین ۷۹؛ نهاد شورای حل اختلاف پیش بینی شد و برای اجرای این ماده، آیین‌نامه اجرایی آن تهیه و پس از تایید در تاریخ پنجم شهریور سال ۸۱ در روزنامه رسمی منتشر شد.

زیرمجموعه معاونت اول قوه قضاییه

پس از تصویب آیین نامه، اداره کل شورا‌های حل اختلاف به عنوان زیرمجموعه وزارت دادگستری راه اندازی شد، اما از سال ۸۳ به بعد، اداره کل شورا‌های حل اختلاف، به مجموعه معاونت اول قوه قضائیه پیوست.
پس از سپری شدن ۳ سال از اجرای آیین‌نامه اجرایی شورا‌های حل اختلاف، اجرای آزمایشی «قانون شورا‌های حل اختلاف» ۲۹ اردیبهشت سال ۸۷ به مدت ۵ سال مورد موافقت مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و ۱۶ مرداد ۸۷ در شورای نگهبان تایید شد و آیین نامه قانون نیز ۱۶ فروردین ۸۸ به تأیید و تصویب ریاست وقت قوه قضاییه رسید.
پس از پایان مهلت قانون آزمایشی در سال ۱۳۹۳، لایحه شورا‌های حل اختلاف تهیه و از قوه قضائیه و از طریق هیأت دولت به مجلس ارسال شد.
قانون جدید، پس از موافقت مجلس با اجرای آزمایشی آن به مدت سه سال، در نهم دی ۹۴ به تأیید شورای نگهبان رسید.
هم اکنون شورا‌ها بر اساس قانون، به دعاوی مالی راجع به اموال منقول تا نصاب دویست میلیون ریال و همه دعاوی مربوط به تخلیه عین مستأجره بجز دعاوی مربوط به سرقفلی و حق کسب و پیشه؛ رسیدگی می‌کنند و دعاوی تعدیل اجاره بها به شرطی که در رابطه استیجاری اختلافی وجود نداشته باشد از دیگر وظایف شوراهاست.
همچنین شورا‌ها در صدور گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه، مهر و موم ترکه و رفع آن و ادعای اعسار از پرداخت محکوم به، دعاوی خانواده راجع به جهیزیه، مهریه و نفقه تا نصاب مقرر ورود می‌کنند.

مختومه شدن سالانه بیش از سه میلیون پرونده

در این سال‌ها، شورا‌های حل اختلاف نقش قابل توجهی در کاهش ورودی پرونده‌ها به قوه قضاییه داشتند به نحوی که در سال‌های اخیر بیش از سه میلیون پرونده را در هر سال حل و فصل کردند و موجب شدند مردم با کمترین استرس ناشی از برخورد قضایی، مسائل و اختلافات خود را حل و فصل کنند.
تلاش و پیگیری شورا‌های حل اختلاف در این سال‌ها منجر به رهایی برخی محکومان از چوبه دار شد به نحوی که فقط در نیمه نخست سال گذشته در ۱۶۳ پرونده قتل صلح و سازش صورت گرفت.
اما با این همه، روند فعالیت‌ها به گونه‌ای پیش رفت که طی سال‌های اخیر فعالیت‌های شورا‌های حل اختلاف بر مبانی اولیه نبوده و در واقع شکل رسیدگی‌ها و تشکیل پرونده‌ها همانند شعبات دادگاه‌ها شده است و اجرای احکام نیز به صورت محکمه‌ای و دادگاهی صورت می‌گیرد.

لایحه جدید شورا‌های حل اختلاف

این بود که در دوره تحول قوه قضاییه و با انتصاب حجت الاسلام و المسلمین رئیسی به عنوان رئیس دستگاه قضا، از لایحه جدید شورا‌های حل اختلاف بحث به میان آمد.
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی خبر داد که در لایحه جدید افرادی که به معنای واقعی دنبال حل اختلاف هستند، وارد می‌شوند و دیگر کادر نیستند و نباید قضات ما درگیر مسائل شورای حل اختلاف شوند از جمله هر چه اختلاف در بازار هم وجود دارد باید با صلح و سازش حل شود.
همچنین به گفته حجت الاسلام صادقی رئیس مرکز توسعه شورای حل اختلاف کشور، جنبه دیگری از تحول در شورا‌های حل اختلاف که قرار است اتفاق بیفتد، این است که رسیدگی و صدور رای قضایی به خود محاکم ارجاع شود و به جای آن بخش‌های دیگر مثل نزاع و دعاوی که با حل و فصل می‌تواند ختم به خیر شود به وظایف شورا‌ها اضافه گردد.

خدمات، وسیع‌تر می‌شود

ظاهرا قرار است خدمات و کار شورا‌ها وسیع‌تر شود و به یک معنا موسسات و افرادی که در حوزه داوری فعالیت می‌کنند زیر پوشش شورا‌ها قرار گیرند و همین طور بحث مجوزها، ارتقا، رتبه بندی و نظارت بر کار این‌ها و همچنین بحث میانجی‌گری در بحث دعاوی کیفری به شورا‌ها محول شود.
این موارد به عنوان رویکرد جدید دستگاه قضایی مطرح شده و تحقق آن نیازمند تغییر قانون شورا‌های حل اختلاف است و لایحه تغییر قانون فعلی شورا‌های حل اختلاف تدوین شده و هم اکنون در کمیسیون لوایح دولت مطرح است.

فلسفه کار همان صلح و سازش است

همه این اقدامات انجام می‌شود تا فعالیت شورا‌های حل اختلاف به فلسفه اصلی خود یعنی صلح و سازش برگردد و شورا‌ها باید با انجام مصالحه از ورود پرونده‌ها به سیستم قضایی و دادگستری جلوگیری کنند و در واقع موضوع به مصالحه ختم شود نه به رسیدگی قضایی و صدور حکم.
بر این اساس اگر همه فضای شورا‌های حل اختلاف در اختیار صلح و سازش قرار گیرد امکان بسیار گسترده‌ای برای این خواهد بود که بتواند بیشترین تعداد از پرونده‌ها را به مصالحه ختم کند.

شورا‌هایی که برای ترویج فرهنگ صلح و سازش آمدند مهدی نقوی
خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری صدا و سیما
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نشست بانوان مشاور دستگاه‌های اجرایی در لاهیجان
آیین اختتامیه نمایشگاه قرآن و عترت استان تهران
انتصاب لفته دورکوندی به عنوان سرپرست فرمانداری خرمشهر
گشت‌های نظارتی ویژه ماه مبارک رمضان تعزیرات در پردیس
برطرف شدن آلودگی شبکه آب شرب کاشمر
امضای تفاهمنامه ۴۲۰۰میلیارد تومانی تامین کاغذ کتب درسی
یک ساعت با محیط‌بان در مدرسه شهید ورمزیار خوی برگزار شد
ربیعی: هیچ‌چیز مانع رسیدن به هدف‌مان نخواهد شد
همایش اهمیت صنعت بذر در اقلید
شاخص‌های قیمت مصرف کننده در بهمن ماه
روز‌های بارانی و سرد در راه گیلان
کشف ۳۰ تن سنگ زینتی قاچاق در خور و بیابانک
بررسی ۱۹ پرونده شهری در کمیسیون ماده ۵ خوزستان برای ۹ شهر
رزمایش کمک مومنانه در شهرستان‌های قرچک و پاکدشت
جمع آوری معتادان متجاهر به مراکز ترک اعتیاد رشت
بررسی الزامات اجرای طرح آزمایشی آبیاری قطره‌ای زیرسطحی در نقده
برنامه ریزی برای حل موضوع «رفع تعهد ارزی»
کانون فرهنگی تربیتی شهید مطهری الشتر، مهد پرورش استعداد‌ها
گسترش محدوده شهری شوشتر برای اجرای طرح‌های حمایتی مسکن
از ابلاغ سهیمه آسیایی به تیم بانوان نفت و گاز تا قابلیت استان برای میزبانی مسابقات هندبال آسیا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ثریا آقایی به کشور بازگشت
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
تغییر مسیر خط ۸۰ اتوبوسرانی اصفهان
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
اعلام آمادگی دولت برای حضور در دانشگاه‌ها
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
پیش بینی ۴ ایستگاه نوروزی برای راهنمایی و پذیرایی از مسافران نوروزی در میبد
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود
پزشکیان: به دنبال ناامنی و تنش در منطقه نیستیم
۶ اسفند، آخرین فرصت برای نام نویسی در آزمون استخدامی
رسیدگی به شکایت داوطلبان رد صلاحیت شده شورا‌ها
کاخ سفید: گزینه اول ترامپ برابر ایران همواره دیپلماسی است
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
حضور ۲۱۲ تولیدکننده پوشاک در نمایشگاه هدی  (۱ نظر)