• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۸۴۵۸۳
تاریخ انتشار: ۰۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۰
صفحه نخست » عمومی

قضیه مشهور زید بن علی (ع)

روایت رهبر انقلاب از قضاوت امام سجاد (ع) درباره فرزندشان زید (ع) را بخوانید.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، رهبر معظم انقلاب در تحلیل مبارزات سیاسی امامان معصوم (ع) نوشته‌اند: امام سجّاد علیه‌السّلام درباره زید یک قضاوتی دارد. چون عرض کردیم که مسأله شهادت زید علیه‌السّلام در خاندان پیغمبر صلّی ‌الله‌ علیه‌ و آله مثل شهادت امام حسین علیه‌السّلام یک مطلب معروفی بود، همچنان‌که همه خاندان پیغمبر علیهم‌السّلام می‌دانستند که حسین ‌بن علی علیه‌السّلام شهید خواهد شد و رسالت تاریخی او کشته شدن به این صورت است که پیغمبر (صلّی ‌الله ‌علیه‌ و آله) خبر داده بودند.

 

قضیه مشهور امامزاده زید (ع)

 

همین‌طور همه می‌دانستند که یک «زید» نامی از فرزندان امام سجّاد (علیه‌السّلام) شهید خواهد شد، یک قضیّه معروف و مشهوری بود و همه در خاندان پیغمبر می‌دانستند. وقتی که خداوند متعال زید (علیه‌السّلام) را به امام سجّاد (علیه‌السّلام) داد و این فرزند متولّد شد، امام سجّاد (علیه‌السّلام) خودشان می‌فرمایند: «من قرآن را باز کردم (همین‌طور یک تفاُّلی راجع به این بچّه خواسته بودند به قرآن بزنند که قرآن درباره این بچّه چه می‌گوید، نه اینکه حالا اسمش را چه بگذاریم که معروف و معمول ما است) دیدم که این آیه آمد: «انّ الله اشتری من المؤمنین انفسهم و اموالهم بانّ لهم الجنّة یقاتلون فی سبیل اللّه فیقْتلون و یقتلون.» (۱)
 
همین آیه معروفی که همه شما می‌دانید که «خدای متعال معامله می‌کند با مؤمنین، جان و مالشان را می‌خرد و در مقابل بهشت می‌دهد و این معامله به این صورت انجام می‌گیرد که این‌ها در میدان جنگ داخل می‌شوند، می‌کُشند تا کُشته می‌شوند.»
 
امام سجّاد (ع) می‌فرماید که تا این آیه در قرآن آمد، فهمیدیم که این بچّه همان زیدی است که پیغمبر می‌فرموده، چون دیدم که این آیه دارد گواهی می‌دهد که این بچّه در راه خدا شهید خواهد شد، یک شهید در راه خداست، یک فدایی راه خدا و راه دین است. تا این آیه آمد فهمیدم پس این همان زیدی است که پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) خبر داده بود، لذا اسمش را گذاشتم زید، اصلاً اسم زید به‌مناسبت این است که پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) می‌فرمود که از فرزندان او کسی می‌آید نامش زید خواهد بود و این در گوش امام سجّاد (علیه‌السّلام) بود، وقتی بچّه به دنیا آمد و امام فهمید که این همان بچّه است، اسمی که پیغمبر خبر داده بود را روی او گذاشت. (۲)
 
یک روایت دیگر یادم آمد، امّا قبل از آن، این را مقدّمتاً بگویم؛ چون به این بزرگوار خیلی ظلم شده، می‌خواهم بدانید که به چه چهره‌های موجّهی از تاریخ اسلام چه ستم‌هایی رفته و بدانید که چرا این ظلم را کرده‌اند؛ چون به نظر آن‌ها بناست ما به رفتار امام صادقِ (ع) تحریف‌شده‌ای که پیش منصور می‌رود می‌گوید که تو مثل ایّوب و مثل یعقوبی، تمسّک کنیم! (۳) بنابراین اگر یک زیدی هم وجود داشته باشد که ممکن است بعضی هم به رفتار او تمسّک کنند، لذا زید (علیه‌السّلام) همیشه در طول تاریخ از نظر‌ها ساقط شده. می‌خواهیم زید را بشناسیم.
 
این روایت دیگر را هم از پیغمبر بشنوید: پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) به زیدبن حارثه - که فرزندش اُسامه همان فرمانده جوانی است که در احتضار پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) مأمور بود لشکر را بردارد برود به جنگ روم، برود به‌طرف روم شرقی - می‌فرمود: «من تو را دوست می‌دارم‌ای زید! به‌خاطر این‌که همنامی با زیدی که از نسل حسین (ع) خواهد آمد و در راه خدا شهید خواهد شد.» این هم یک روایت دیگر از پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله).
 
به هر حال زید (علیه‌السّلام) با این مقدّمات در خاندان پیغمبر به دنیا  آمد، جوانی است در حدود سنین عمری امام صادق (علیه‌السّلام) یعنی برادرزاده‌اش، سنّش با امام صادق (صلوات‌الله‌علیه) در یک حدود بوده. در زمانی که امام باقر (علیه‌السّلام) برادر بزرگ و بزرگوارش در دنیا بود گاهی درباره زید صحبت می‌شد و امام باقر (علیه‌السّلام) گاهی چشمش پر از اشک می‌شد - این جنبه عاطفی قضیّه است - و می‌گفت گویا می‌بینم که او را کشته‌اند و بر دار آویخته‌اند و در کُناسه (۴) کوفه همه مردم بدنش را دارند می‌بینند. این روایات نشان می‌دهد که برای خاندان پیغمبر (صلّی‌الله‌علیه‌وآله) مسلّم است که این جوان آخر شهید خواهد شد و خودش هم می‌دانست.
 
پانوشت‌ها:
 
۱- سوره توبه، بخشی از آیه ۱۱۱. «در حقیقت خداوند از مؤمنان جان و مالشان را به [بهای] این‌که بهشت برای آنان باشد، خریده است؛ همان کسانی که در راه خدا می‌جنگند و می‌کُشند و کشته می‌شوند...»
 
۲- السّرائر الحاوی لتحریر الفتاوی (و المستطرفات)، ابن ‌ادریس حلّی، ج‏ ۳، ص ۶۳۸.
 
۳- ایشان در گفتار مربوط به امام صادق (ع) به‌صورت مشروح و مستند، ضعف این روایت را اثبات می‌کنند. مقصود معظّمٌ‌له این است که، چون چنین شخصیّت‌هایی الگوی دیگران خواهند بود، برای حاکمان ظالم بهترین گزینه این است که ایشان را از نظر‌ها ساقط کنند.
 
۴- کُناسه: نام محلّی در کوفه.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
احتمال بازگشت وبا به انگلیس پس از ۱۲۵ سال
آغاز ۲۸ مین دوره مسابقات قهرمانی هاپکیدو کشور جام فجر انتخابی تیم ملی در رشت
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۲۴ بهمن ماه ۱۴۰۴
کلنگ‌زنی ۴۲ میلیارد تومان پروژه با حضور معاون عمرانی استاندار
اعزام کاروان دانشجویان دانشگاه ملی مهارت به اردوی زیارتی راهیان نور
سفر معاون وزیر ارتباطات به برخوار و بررسی مشکلات ارتباطی شهرستان
تساوی سپیدرود و شکست بندرآستارا در تقابل با حریفان در لیگ دسته دوم فوتبال
ابراز خوشحالی مردم استان از بارش باران
برگزاری سیزدهمین سالگرد ارتحال آیت‌الله خوشوقت در تهران
تقدیر نماینده ولی فقیه در استان و استاندار گلستان از مردم برای حضور باشکوه در راهپیمایی ۲۲ بهمن
از ظهر شنبه: صدور هشدار دریایی سطح نارنجی
توزیع جهیزیه و تانکر آب در سرخه
برگزاری نشست نظارتی انتخابات شوراهای شهر و‌ روستا
حضور باشکوه مردم در جشن انقلاب؛ پاسخی محکم به جریان‌های بدخواه ایران
تقدیر مردم و خانواده‌های شهدا از حضور حماسی ملت در راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن
تاکید ایران و ترکیه بر توسعه همکاری‌های حمل‌ونقلی
الحاق یک دستگاه آمبولانس‌ به بیمارستان رازی ماهنشان
گرامیداشت یاد و نام شهدای فجرآفرین در گنبدکاووس
تداوم تندباد و بارش پراکنده در اصفهان
۲۲ بهمن تجلی گاه خروش و غیرت مردم کهگیلویه و بویراحمد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه
فروش ۱۴ محصول ایران خودرو بدون حساب وکالتی
راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۴ استان‌ها (۵)
عزل مدیر پخش سیمای شبکه هامون از سمت خود
تبریک گوترش به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
بهره‌برداری از ۱۱۱ طرح در شهرستان فلاورجان
افزایش ۵۳ درصدی شرکت‌کنندگان راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال
پزشکیان: قیام کردیم که مستقل باشیم
چگونه با اصلاح سبک زندگی به جنگ بیماری دیابت برویم؟
راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۴ در تهران (۱)
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
لاریجانی: آمریکا تا حالا پیشنهاد مشخصی نداده است
پیش بینی بارش‌های پراکنده در مناطق مختلف کشور
فجر ۴۷؛ حضور پرشور روستاییان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۴ نظر)
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه  (۱ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)
اسلام‌آباد به همبستگی و حمایت علنی از تهران ادامه خواهد داد  (۱ نظر)