• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۹۶۰۷۹
تاریخ انتشار: ۱۴ آبان ۱۳۹۹ - ۱۴:۰۱
خوزستان » اجتماعی
گزارش مکتوب...؛

شکار شکارچی

جثه‌ای کوچک دارد، اما عنوان سریع‌ترین و قهارترین شکارچی آسمان ایران لقب گرفت.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان؛ ایران زیستگاه اصلی یک گونه جانوری کمیاب از خانواده شاهین‌ها معروف به بالابان یا امپراطور آسمان است. پژوهشگران حیات وحش این شاهین تیزچنگ را بلند پروازترین پرنده می‌دانند.

با وجود اینکه شاهین بالابان جزء گونه‎ های در خطر انقراض است؛ اما این شکارچی آسمان ایران به دلیل قابلیت دست آموزی، توسط شیوخ عرب حاشیه خلیج فارس خریداری می‌شود و به منبع درآمدی برای افراد سودجو و دلالان قرارگرفته، که همین بلای جان این تیز پرواز شده است.

در اساطیر ایرانی شاهین جایگاه ویژه‌ای دارد
مرغی خوش یُمن که پرواز آن را به فال نیک می‌گرفتند. در کشور‌های عربی حوزه خلیج فارس شاهین نشان برتری و جنگ آوری و نماد شجاعت است.
زاگرس نشینان ایران هنوز هم اسم فرزندان خود را به اقتباس از شجاعت و دلیری، شاهین نام می‌نهد.شکار شکارچی

در تیم‌های فوتبال جنوبی نام شاهین را می‌توان یافت. نام شاهین در صنایع هوایی بر هواپیمای ویژه نهاد ریاست جمهوری اسلامی ایران نهاده شده که نشانه برتری و عظمت است.
آوازه شَهباز ایرانی در کنار زیبایی، ابهت و هوش بالایش، چندسالی است باعث گرفتاری او در تله شکارچیان غیرمجاز شده، به گونه‌ای که صید بی امان آن، حامیان محیط زیست را نگران کرده است.


بالابان بزرگ‌ترین شاهین ایران در خطر انقراض
درفصل پاییز پرواز تیزبالان شکاری، آسمان خوزستان را به اوج زیبایی می‌رساند، اما قاچاقچیان مدتی است، این زیبایی را از آسمان زاگرس شکار کردند.

عادل مولا معاون محیط طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان، یکی از روش‌های زنده گیری پرندگان شکاری را ساخت کوخه و شناطه اعلام می‌کند که بیشتر در دشت‌های مرکزی و جنوب خوزستان برای صید این پرنده ساخته می‌شوند.

 دکتر رضا کیامرزی، پژوهشگر حیات وحش ایران می گوید: اکنون شاهین و بالابان بومی ایران در خطر انقراض قرار دارند که هشداری مهم محسوب می‌شود.

وی به برخی از عوامل مهم در کاهش جمعیت این پرندگان می‌کند و می‌گوید: صید و زنده‌گیری و قاچاق این پرندگان به کشور‌های حاشیه خلیج فارس، به خصوص در سال‌های اخیر زنده‌گیری پرندگان بالغ و زادآور بومی، نقش بسیار مهمی در کاهش جمعیت این پرندگان داشته است.شکار شکارچی

وی افزود: کشته شدن توسط اسلحه، مسموم شدن با سم، تخریب لانه‌ها و کشته شدن جوجه‌ها توسط دوستداران کبوتر‌های خانگی از دیگر عوامل کاهش جمعیت این پرندگان است، زیرا این شاهین‌ها در مناطق روستایی و شهری اقدام به شکار کبوتر‌های خانگی می‌کنند.

به گفته این پژوهشگر حیات وحش: برداشتن جوجه‌ها از لانه توسط صیادان یا علاقه‌مندان به نگهداری پرندگان شکاری از دیگر عامل‌های کاهش جمعیت این پرندگان است.
 

بیشتر بخوانید : رهاسازی یک بهله بالابان در عرصه‌های طبیعی خوزستان
مشکلات قاچاق بلای جان بالابان ایرانی
مقصد پرندگانی که در دام قاچاقچیان گرفتار می‌شوند، کشور‌های عربی است. جایی که شیوخ خوش گذران و عیاش، قاچاقچیان طمعکار را به اندیشه صید این گونه نادر به طمع می‌اندازد. این مشتریان پولدار حاضر به پرداخت هر قیمتی برای تصاحب زیبا‌ترین مرغ آسمان ایران هستند.

تلاطم بازار ارز این پرندگان را هم بی نصیب نگذاشته و برسرنوشت آن‌ها بی تاثیر نبود؛ چرا که قاچاقچیان را بیش از پیش به شکار گونه‌های جانوری کمیاب حیات وحش ایران علاقمند کرد.شکار شکارچی

شکار با اسلحه و سم، تخریب لانه‌ها و کشتن جوجه‌ها از دیگر عوامل کاهش جمعیت این پرندگان در اطراف روستا‌ها و شهر‌های خوزستان است.

این توضیحات را معاون محیط طبیعی حفاظت محیط زیست خوزستان می‌دهد و می‌گوید: ایران با زیست بومی خاص به دلیل تنوع حیات وحش، مرغان شکاری اش از نظر ژنتیک، ناب و اصالت و نژاد پرندگانش همچنان دست نخورده و وحشی باقی مانده است.

عادل مولا از تجارت پنهان و رد پای دلالان حرفه‌ای و بازار پر رونق پرنده‌های شکاری با حضور فعال اتباع بیگانه در شبکه‌های مجازی پرده برمی دارد.

عرصه‌ای که در آن بین خریداران و تاجران برای تصاحب شاهین‌ها رقابت است و حتی گاهی به برگزاری مزایده ختم می‌شود؛ بازار مکاره‌ای که در پستو‌های اینترنتی چندان قابل نظارت و پیگیری نیست.

بیشتر بخوانید: رهاسازی یک بهله عقاب در طبیعت ایذه
لزوم برخورد قاطعانه با شکارچیان متخلف
قانونگذار برای کسی که اقدام به زنده گیری و شکار بالابان کند علاوه بر مجازات قضایی، جریمه نقدی درنظر می‌گیرد و باید بابت شکار هر بهله شاهین تا ۶۰ میلیون تومان پرداخت کند.شکار شکارچی

پس از یوزپلنگ آسیایی بالاترین میزان جریمه نقدی به این پرنده اختصاص داده شد. ناگفته پیداست بسیاری از متخلفان پس از بازداشت و پرداخت ناچیز غرامت به شکارگاه‌ها باز می‌گردند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان قیمت یک بالابان را بسته به نوع و سن پرنده و نوسانات نرخ ارز از ۱۵۰ تا ۳۵۰ میلیون تومان در داخل و چند برابر این میزان در آن سوی آب‌های خلیج فارس برآورد می‌کند.

محمد جواد اشرفی می‌گوید: متاسفانه برخی از صیادان نا آگاه، وقتی دستشان به این شکارچی آسمان نمی‌رسد با تخریب آشیانه بالابان‌های بومی تخم این پرنده را به تجار عرب می‌فروشند و آن‌ها در کشور‌های عربی، جوجه‌های بالابان را پرورش می‌دهند و اینکار سلامت ژنتیک شاهین اصیل ایرانی را به خطر انداخته است.

محمد الوندی رئیس پارک ملی کرخه چندی پیش خبر دستگیری سه تبعه کشور‌های عربی و یک راهنمای ایرانی در حال شکار و قوش بازی در منطقه فکه شوش را تایید کرد و مشکل حفاظت از گونه‌های نادر حیاط وحش را نبود تجهیزات کنترل در مناطق حفاظت شده و آزاد بودن تردد برخی شیوخ قوش باز می‌داند که به عنوان مهمان به خوزستان می‌آیند، اما شاهین بدست برمی گردند.

فضای مجازی بازاری برای دلالی بالابان ایرانی
یکی از ساکنان شهرستان حمیدیه در تبلیغات خرید و فروش بالابان در فضای مجازی خودش را جبار معرفی می‌کند و می‌گوید: دو سال پیش به علت خشکسالی و نبود مجوز کشت، از روی اجبار زمین‌های کشاورزی را رها کرد و به این کاسبی ناخوشایند فصلی روی آورد. کشور‌های کویت، بحرین، امارات، قطر و دیگر کشور‌های حوزه خلیج فارس مقصد این شاهین ایرانی است.شکار شکارچی

حامد یکی از شکارچیان پرندگان شکاری می‌گوید: دلالان بالابان برای پیشی گرفتن از رقیبان باید در روستا‌ها تبلیغ کنند و خرج یک ماه خانواده صیاد را بدهند، کلی پول خرج کنند و منتظر بمانند. زِرگان، چوئبده، مُلاثانی و خَسرج روستا‌هایی هستند که دلالان بالابان زیاد به آنجا رفت و شد دارند. او می‌گوید با گسترش فضای مجازی پیدا کردن فروشنده و خریدار بالابان بسیار راحتر از گذشته شده است.

بیشتر بخوانید:  پناهگاهی که محل تهدید جان موجودات بی پناه شده
ارتباط بیکاری روستائیان با افزایش صید
یکی از محیط بانان محیط زیست خوزستان می‌گوید: یکی از دلایل افزایش روزافزون صید و صیادی در فصل مهاجرت پرندگان شکاری، معضل بیکاری در روستاهاست.
علی حسینی با اشاره به گسترش فعالیت و کنترل دقیق مبارزه با شکار و قاچاق پرندگان شکاری می‌گوید: شکار، شکارچی و شکاربان همیشه هست، اما از سال گذشته تاکنون با ارائه ترفند‌های جدید مبارزه همه‌جانبه‌ای را با متخلفان شروع کرده و واسطه‌ها و مسیر‌های حمل و نقل را نیز شناسایی کرده‌ایم که اگر در دامگاه موفق به برخورد نشدیم، در مسیر با کمک نیرو‌های انتظامی متخلفان را به دام بیاندازیم. البته بازده این کار صددرصد نیست.

قصه شکار شدن شکارچی از طبیعت بکر ایران زمین، حکایت از مهجوریت حیات وحش ایران دارد که به نظر می‎رسد نیازمند توجه و نگرشی نو به این موضوع توسط متولیان امر است. این تیزبالان اوج عظمت و شکوهشان در حین پرواز بوده و جلوه‎هایی از زیبایی خلقت خداوند هستند که باید برای نسل‎های امروز و فردا حفظ و نگهداری شوند.
 
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پل کوی فرهنگ زنجان؛ حادثه‌خیز با ۹ کشته
بررسی تحولات بازار ارز در برنامه گفتگوی ویژه خبری
ورود ۳۳ میلیون مترمکعب آب به سد‌های آذربایجان‌غربی
بررسی طرح‌های آبزی‌پروری و توسعه شیلات در حاشیه رودخانه سد ارس
جشنواره طلوع گامی برای تقویت حضور اجتماعی هنرمندان دارای معلولیت
بارش برف و پدیده مه‌گرفتگی در محور‌های آذربایجان غربی
ارومیه با افزایش ۳ منطقه و ۱۴ ناحیه رسماً به جمع کلان‌شهر‌های کشور می‌پیوندد
آمادگی برای بارش برف؛ استقرار ماشین‌آلات در نقاط حساس شهر
برگزاری آیین آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های سرمایه‌گذاری جایگاه‌های کوچک‌مقیاس در ارومیه
انتخابات، نماد مردم‌سالاری و وحدت ملی است
آغاز عملیات گمانه‌زنی در محوطه تاریخی گوی تپه ارومیه
تقدیر رییس کل دادگستری آذربایجان‌غربی از عملکرد مدیرکل راه و شهرسازی استان 
۲۲۵ پرونده در کارگروه زیربنایی آذربایجان غربی، گامی موثر در مسیر توسعه پایدار
تردد در محور پیرانشهر- نقده فقط با زنجیر چرخ امکان پذیر است
استان زنجان در جمع پنج استان برتر فرآوری محصولات کشاورزی
آغاز عملیات اجرایی راه دسترسی به دو روستای چگنی لرستان
۱۳۵ مسجد در استان زنجان ، آماده برگزاری اعتکاف
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۷ دی ۱۴۰۴
تخصیص ۱۰۰ میلیارد ریال برای بازسازی سقف بازار سرپوشیده سراب
اوقات شرعی اهواز، ۷ دی ماه ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم
مشاهده گوی آتشین در آسمان ژاپن!
شفاف‌سازی در توزیع نهاده ها، اولویت جهاد کشاورزی
همه باید از ایران دفاع کنیم
انتظار برای پرتاب تاریخی سه ماهواره ایرانی
پیش‌بینی بارش برف و باران در بیشتر مناطق کشور
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی
ترنم باران در مناطق مختلف فارس
چتر باران ، فردا در فارس گسترده تر می شود
پزشکیان: برای تأمین معیشت مردم برنامه ۲۰ بندی داریم
تولید بیش از ۹۵ درصد نیاز دارویی کشور در داخل
 ۳ ابزار جدید طلایی بانک مرکزی از هفته جاری عملیاتی می‌شود
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان
از تهران تا بلگراد؛ ایران در جمع ۱۳۰ کشور حاضر در اکسپو ۲۰۲۷
فردا ۳ ماهواره ایرانی به فضا پرتاب می‌شود
فارس از فردا برفی و بارانی می‌شود  (۵ نظر)
وعده وزیر اقتصاد برای ایجاد آرامش اقتصادی و معیشتی مردم  (۴ نظر)
تشکیل پرونده قضایی برای ۳ مدیر خراسان جنوبی  (۲ نظر)
انفجار تروریستی در مسجدی واقع در حمص سوریه  (۲ نظر)
رزمایش تخصصی امداد و نجات پدافند هوایی ارتش برگزار شد  (۱ نظر)
آغاز پویش ملی چله دعای عهد از امروز جمعه ۵ دی‌ماه  (۱ نظر)
هشدار هواشناسی سطح زرد شماره ۳۹ برای استان کرمان  (۱ نظر)
پرونده قضائی برای کشتی متخلف خارجی حامل سوخت قاچاق  (۱ نظر)
کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
️شیرین یزدان‌بخش درگذشت  (۱ نظر)
بارش نخستین برف زمستانی در شهرستان سپیدان  (۱ نظر)
سه ماهواره ایرانی آماده پرتاب به فضاست  (۱ نظر)
قیمت عرضه محصولات لبنی لحظه‌ای رصد می‌شود  (۱ نظر)
نیاز مهم امروز جهان: نظام عادلانه ملّی و بین‌المللی اسلامی  (۱ نظر)
فراخوان پویش مدار اقتدار در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)