• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۰۳۷۳۲
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۲
آذربایجان غربی » اقتصادی
گزارش مکتوب

جهش در تولید میوه‌ای بهشتی

با ثبت رکورد تولید ۲۶۵ هزار تن انگور در سال، جهشی جدی در عرصه تولیدات باغی استان بوقوع پیوسته است.

جهش در تولید میوه‌ای بهشتیبه گزارش خبرگزاری صدا و سیمامرکز آذربایجان غربی ،مرکز آذربایجان غربی، انگور یکی از مهمترین تولیدات باغی استان آذربایجان غربی است و آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز و پربرکت این استان موجب شده باغداران محصولی مرغوب و خوش طعم تولید کنند.

انگور تولیدی مرغوبترین انگور کشور است و سالیانه در آذربایجان غربی ۲۰۰ هزارتن محصول تولید می‌شود که به لحاظ میزان تولید چهارمین تولید کننده برتر کشور نیز محسوب می‌شود.

اما امسال جهش در تولید انگور مدیون اجرای طرحی است به نام توسعه عمودی سیب که باعث شده در سال زراعی امسال میزان تولید این میوه بهشتی و شیرین به ۲۶۵ هزار تن برسد.

آذربایجان غربی بیش از ۲۱ هزار و ۸۰۰ تاکستان و ۵۲ نوع انگور دارد. انگور سفید کشمشی، قرمز کشمشی، ریش بابا، حسینی، خلیلی، لعل بیدانه و قیزل اوزوم از لذیذترین و مشتری پسندترین ارقام به شمار می‌روند.

انگور بی‌دانه سفید و بی‌دانه قرمز و انگور سیاه سرد‌شت عمده‌ترین ارقام تولیدی انگور استان است.

شهرستان ارومیه با بیش از ۱۱ هزار هکتار باغات انگور و ۷۳ هزار تن محصول رتبه نخست کشت و تولید این محصول در استان را داراست.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی می گوید: یکی از مهمترین دلایل جهش تولید انگور امسال افزایش سطح زیرکشت ۱۰ درصدی باغات انگور و افزایش آن به ۲۱ هزار و ۸۰۸ هکتار است و شهرستان ارومیه رتبه اول را از نظر سطح زیر کشت این محصول داراست.

امانی اجرای طرح توسعه عمودی سیب را در افزایش سطح زیر کشت انگور موثر دانست و خاطرنشان کرد؛ در این طرح که به تازگی آغاز شده است سطح زیر کشت سیب از ۶۰ هزار هکتار به ۳۰ هزار هکتار کاهش خواهد یافت و فضای آزاد شده به کشت انگور و سایر محصولات کم آب و اقتصادی‌تر اختصاص داده می‌شود.

وی با تاکید بر این نکته که با کاهش سطح زیر کشت سیب از میزان تولید این محصول مهم کم نخواهد شد گفت؛ در این طرح با استفاده از پایه‌های رویشی بجای پایه‌های بذری و درخت‌های کهنسال رکورد ۱ میلیون تن تولید سیب در سال حفظ خواهد شد.

آقای آقا بالازاده یکی از باغدارانی است که در ۵ هکتار از مجموع ۱۵ هکتار باغ های  سیب خود  انگور را جایگزین سیب کرده است و معتقد است درآمدش ۶۰ درصد بیشتر شده است.

وی کاهش ۵۰ درصدی مصرف آب نسبت به سیب، قیمت مناسب، وجود بازار مناسب داخلی و خارجی را از مهمترین مزیت‌های کاشت انگور میداند و میگوید در انگور ضایعاتی وجود ندارد و حتی میتوان محصولات درجه دو و سه را هم با فراوری بصورت کشمش، آب میوه و کنسانتره، دوشاب، سرکه و آبغوره با ارزش افزوده بالاتر در بازار عرضه کرد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از افزایش صادرات انگور هم خبر داد و گفت؛ پیش بینی میشود صادرات انگور امسال با ۲۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته به ۷۰ هزار تن برسد که یک رقم بی سابقه در یک دهه گذشته است.

امانی افزود؛ ۸۰ هزار تن انگور درجه یک هم سهم بازار‌های داخلی است و ۱۱۵ هزار تن باقی مانده که انگور درجه دو و سه محسوب میشود برای ارزش افزوده بخشیدن راهی صنایع فرآوری میشود.

صفوی مدیر واحد تولید کشمش از تولید ۱۰ هزار تن کشمش در واحد‌های تولیدی استان خبر میدهد و میگوید انگور ۴ هزار تومانی با ارزش افزوده بیشتر تبدیل به کشمش ۳۰ هزار تومانی میشود و سپس به بازار‌های حوزه خلیج فارس، روسیه و اروپا که مشتاق کشمش ایرانی هستند صادر خواهد شد.

صمد پورسلطانی رئیس انجمن خشکبار اتاق بازرگانی ارومیه، فرآوری انگور و تولید کشمش را یک سرمایه گذاری پررونق دانست و اظهار داشت: این محصول از قدرت اشتغال و درآمد ارزی بالایی برخوردار است.

او با اعلام اینکه کشمش در رونق صادرات غیرنفتی بسیار نقش آفرین است، گفت: در حال حاضر یکی از مهمترین راهکار‌های توسعه اقتصادی کشور توسعه صادرات غیر نفتی است.

ایزدنیا مدیر واحد تولید آب میوه و کنسانتره هم از ارزش افزوده ۳۰ درصدی انگور در این بخش خبر میدهد و معتقد است ارز آوری در این بخش نکته قابل اتکایی در صنعت انگوری است که سالانه ۸۰ هزار تن آن تبدیل به آب میوه و کنسانتره میشود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: در سال جاری پیش بینی می‌شود در حدود تولید ۱۶ هزار تن کشمش تیز آبی در سطح استان تولید شود.

اکبر کرامتی با اشاره به اینکه در حال حاضر یک‌هزار و ۱۳هکتار از باغات انگور استان غیر بارور و ۲۰هزار و ۷۹۵ هکتار از باغات انگوربارور هستند، تصریح کرد: طبق آمار موجود در سال جاری در مجموع از باغات استان ۲۶۵ هزار و ۸۸ تن انگور برداشت شد که ۲۰۴ هزار و ۸۷ تن مربوط به باغات دیم و ۲۴۴ هزار و ۶۰۱ تن مربوط به باغات بارورآبی است.

کرامتی با تاکید بر اینکه ۵۰ هزار تُن از انگور تولیدی استان جذب سردخانه‌های در داخل استان برای صادرات و تازه‌خوری شده است، اظهار کرد: ۷۵ هزار تُن از انگور تولیدی استان جذب صنایع در داخل استان و مصارف خانگی از جمله شیره و کشمش آفتابی شده است.

وی ادامه داد: پیش بینی شده در سال جاری از حدود ۶۵ هزار تُن از انگور تولیدی در استان، در حدود ۱۶ هزار تن به کشمش تیز آبی تبدیل شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با بیان اینکه استان همواره در تولید انگور با کیفیت بالا و کشمش جز رتبه‌های برتر کشوری بوده و طرفداران بسیاری در داخل و خارج از کشور دارد، یادآور شد: امسال ۸۵ هزارتن از انگور تولیدی استان نیز به خارج از کشور و سایر استان‌ها صادر شده است و این روند همچنان ادامه دارد.

وی با اشاره به اینکه افزایش کیفیت کشمش برای توسعه صادرات این محصول امری مهم است، خاطر نشان کرد: در حال حاضر یکی از مشکلات کشمش آذربایجان غربی سنتی بودن شیوه‌های خشک کنی و به تبع آن افت کیفیت محصول تولید شده است هر چند واحد‌های فراوری کشمش و سبزه در استان وجود دارد، ولی بیشتر مردم به شیوه سنتی اقدام به خشک کردن کشمش وسبزه می‌کنند که باعث پایین آوردن کیفیت محصول می‌شود.

کرامتی درخصوص قیمت محصول انگور و کشمش نیز افزود: طبق اعلام قبلی قیمت محصول جذب شده به صنایع بین ۳۰تا ۴۰ هزار ریال، قیمت محصول جذب شده به تولید کشمش بین ۵۰ تا ۴۰ هزار ریال و قیمت محصول صادراتی و تازه خوری سردخانه ۲۵۰ تا ۱۰۰هزار ریال است.

سرکه، دوشاب و آبغوره هم از دیگر فرآوری‌های انگور است که بر اساس آمار سازمان جهاد کشاورزی سالانه ۲۰ هزار تن انگور راهی این بخش میشود و با ارزش افزوده ۳ برابری از طریق ۵ پایانه مرزی استان صادر میشود.

 اما کیفیت بالا و تنوع محصول انگور موجب شده استان آذربایجان غربی به یکی از قطب‌های تولید و پخت دوشاب در کشور تبدیل شود و در سال ۱۳۹۰ در ردیف میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

پخت دوشاب در شهر ارومیه قدمتی به بلندای تاریخ دارد و راسته "دوشابچه خانا" نشانگر تأثیر این محصول در اقتصاد مردم شهر ارومیه و استان دارد که در در مرکز شهر ارومیه قرار دارد و در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

در فصل "دوشاب پزان"شور و هیجان خاصی در باغات انگور ارومیه دیده می‌شود، مراسم چیدن انگور مانند سایر فعالیت‌های کشاورزی استان آذربایجان غربی به صورت گروهی یا اقوام و دوستان انجام می‌گیرد.

جباری مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان با اشاره به وجود راسته‌ای به نام دوشابچی خانا افزود: در مجموعه بافت تاریخی و مرکزی باغ شهر ارومیه راسته‌ای بازاری را باعنوان دوشابچی خانا واقع شده است که روزگاری بیشترین مشاغل سنتی این راسته را درتهیه و پخت دوشاب به خود اختصاص داده بودند که متاسفانه به دلیل بی توجهی هویت اصلی خود را از دست داده است.

جباری بیان کرد:فن آوری تهیه دوشاب در شهر ارومیه در سال ۱۳۹۰ طی شماره ۱۹۷ در فهرست آثار ملی میراث ناملموس به ثبت رسیده است.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی

بر اساس اعلام سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی باغات بارور انگور استان ۲۰ هزار و۷۹۵ هکتار است که امسال به دو صورت دیم و آبی کشت شد که سهم تولید به صورت آبی ۲۴۴ هزار و ۶۰۱ تن و بقیه به صورت دیم است.

انگور دومین محصول باغی استان است که بیش از ۳۰ هزار بهره بردار به طور مستقیم و ۳۰ هزار نفر به صورت غیر مستقیم در امر داشت و برداشت، بسته‌بندی و حمل و نقل انگور فعالیت دارند و از این راه امرار معاش می‌کنند.

کد ویدیو
دانلود
فیلم اصلی
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جیره‌بندی آب در صورت صرفه‌جویی نکردن شهروندان تبریزی
مازندران، میزبان اردو‌های تیم گلبال مردان
اهدای بیش از ۲۷۰۰ واحد خون در پویش «مهر حسینی» در همدان
بررسی روندطرح انتقال فاضلاب مساکن ملی ومهر میاندوآب
نشست رئیس جمهور با استانداران
آغاز مرحله دوم بهسازی گذر شهر تاریخی استرآباد
ماندگاری هوای گرم در لرستان تا اخر هفته
تمدید مهلت اعلام علاقمندی برای شرکت در آزمون عملی رشته‌های علوم ورزشی و هنر
صدور گواهی انحصار وراثت در ثبت احوال
سلماس میزبان نخستین جشنواره ادبی شعر مقاومت آذربایجان‌غربی
دختران کاراته‌کا ناشنوا وارد پنجمین اردوی المپیکی شدند
بزرگراه اقلید–سورمق به نام سردار سرتیپ شهید حاج حسین نیکویی نام‌گذاری شد
مصوبه بنیاد شهید برای خانواده شهدا و جانبازان دفاع مقدس ۱۲ روزه
پیشرفت عملیات عمرانی و ایمن‌سازی گردنه اسدآباد برای تردد ایمن زائران اربعین 
احداث نیروگاه خورشیدی بر روی پشت بام ادارات
سمینار دانش افزایی داوران فوتبال قبل از شروع لیگ بیست و پنجم
تشکیل پرونده جنایات جنگی رژیم صهیونی در دادستانی تهران
تشکیل نخستین « کارگروه ملی لوازم خانگی» برای رونق تولید و رفع چالش‌ها
درخشش ورزشکارچهارمحال و بختیاری در مسابقات کشتی آزاد پیشکسوتان کشور
خرید سوابق بیمه خدمت سربازی برای بیمه‌شدگان صندوق بیمه اجتماعی، روستائیان و عشایر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تشکیل یگان‌های جدید «تکاوران تفنگدار دریایی» در کشور
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
زلزله بیش از ۵ ریشتری در فاضل آباد گلستان
رزمایش مشترک دریایی ایران و روسیه فردا برگزار می‌شود
وزیر ورزش نایب قهرمانی تیم والیبال نوجوانان ایران را تبریک گفت
شورای نگهبان؛ نهادی حاکمیتی با پشتوانه مردمی و نظارت مستمر قانونی
عرضه امتیاز صادراتی؛ ابزار جدید تسهیل تجارت خارجی
احسان حاج‌صفی به سپاهان بازگشت
جعفری: دختران ایران فراتر از انتظار ظاهر شدند
توصیه‌های ستاد مرکزی اربعین به زائران کربلای معلی
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
از دل تهدید تا اوج اقتدار؛ ۱۲ روزی که ایران را دوباره ساخت
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
مردم ایران باطل السحر نقشه‌های دشمنان ایرانند
نتایج روز چهارم هفته سوم و برنامه آخرین روز مرحله مقدماتی
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۱ نظر)