پاسخ به ابهامات ممنوعیتهای کرونایی
اجرای ممنوعیتهای کرونایی ابهاماتی و سوالاتی برای مردم بوجود اورده که در قالب سوالاتی به آنها پاسخ داده شده است.
سوال یک:
ملاک ممنوعیت مشاغل در این طرح چه بوده؟
پاسخ:
تنها مشاغل و فعالیتهایی مستثنی شدهاند که با نیازهای روزانه و ضروری مردم ارتباط دارد. تاکسیهای اینترنتی در زمره حملونقل عمومی قرار داشته که مشمول ممنوعیت نخواهند شد بهویژه که تردد خودروهای شخصی در ساعاتی از شبانهروز که اعلام شده، ممنوع است.
سوال ۲:
چرا همه مشاغل باز هستند، جز تعداد مشاغلی که اهمیت چندانی ندارند؟
پاسخ:
حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صنفی درکشور وجود دارد که تنها گروه اول مشاغل صنفی حدود ۷۰۰هزار واحد را شامل میشود و همین گروه به دلیل نیاز مردم در دوران اجرای طرح، فعالیت میکنند. ضمن اینکه حوزه ادارات، آموزشی، فرهنگی و اجتماعی نیز در این طرح مشمول محدودیت شدهاند که در مجموع بخش اعظمی از فعالیتهای کشور را در برمیگیرد.
سوال ۳:
نحوه تردد برخی مشاغل در ساعات قرنطینه چگونه است؟
پاسخ:
منع تردد در ساعات ۹ تا ۴ بامداد صرفا مشمول شهرهای قرمز است. مشاغل ضروری از طریق فرمانداریها احصا و لیست آنها به راهور اعلام خواهد شد تا از اعمال قانون خودداری شود.
سوال ۴:
ساعات کاری حملونقل عمومی در این دوره محدودیتها چگونه است؟
پاسخ:
در این طرح محدودیت ساعت برای فعالیت حملونقل عمومی پیشبینی نشده است. پیشنهاداتی به ستاد ملی ارسال شده تا برای تقویت ناوگان حملونقل عمومی درونشهری اقدام شود تا با افزایش ظرفیت از تراکم کاسته شود، البته با توجه به تعطیلی بسیاری از حوزهها در شهرهای قرمز عملا تقاضا برای سفر کاسته میشود و این امر نیز موجب کاهش تراکم خواهد شد.
حملونقل عمومی بار و کالاهای اساسی و مسافر بینشهری اعم از ریلی، جادهای و هوایی نیز در این طرح مشمول محدودیت نشده لیکن وزارت راه موظف است فعالیت آنها را نظارت تا برابر پروتکلهای بهداشتی اقدام نمایند.
سوال ۵:
چه نهادی قرار است روی بستن صنوف نظارت کند؟
پاسخ:
مسئولیت نظارت بر اجرای این طرح با کمیته عالی نظارت مستقر در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی است. در سطح استانها و شهرستانها کمیته نظارت با حضور بسیج اصناف، بازرسان اتاق اصناف، پلیس اماکن ناجا و هلالاحمر تشکیل شده و به صورت میدانی بر اجرای این طرح نظارت مینمایند. علاوه بر اینها، ناظران اصلی مردم عزیز هستند که با اطلاعرسانی به موقع مسئولان را در اجرای موفق این طرح یاری مینمایند.
سوال ۶:
فعالیت کارخانههای مجاز و شیوه تردد کارگران به حاشیه شهر چگونه است؟
پاسخ:
کارخانههای مجاز برابر گروه اول مشاغل فعالیت خواهند داشت، البته در این کارخانهها نیز موضوع رعایت پروتکلها و غربالگری از مهمترین موضوعات است که میبایست از طرف مسئولان این واحدها به صورت جدی محقق شود.
تردد کارگران اگر نیازی به خروج از شهر محل سکونت نداشته باشند، مشکلی ندارد، اما اگر میبایست از شهر محل سکونت خارج شوند، با هماهنگی نیروی انتظامی و ارایه اسناد مثبته بلامانع خواهد بود.
سوال ۷:
ممنوعیتها شامل چه مشاغلی است؟
پاسخ:
از ۹ماه پیش مشاغل در چهارگروه تقسیم شدهاند که در این طرح نیز از همان گروهها استفاده شده؛ لذا اگر کاسبان عزیز در زمره گروه اول باشند، شامل محدودیت و ممنوعیت در وضعیتها نخواهند شد. در شهرهای زرد مشاغل گروه ۴، در شهرهای نارنجی گروه، ۳ و ۴ و در شهرهای قرمز گروههای ۴،۳،۲ ممنوع هستند.
سوال ۸:
مشخص نیست منع تردد درونشهری از ساعت ۹ شب تا ۴ صبح چگونه اجرا میشود؟ یعنی اگر کسی در این ساعات بخواهد به سوپرمارکت محل برود و مواد غذایی تهیه کند، میتواند یا خیر؟ این منع تردد مخصوص وسایل نقلیه است یا عابران پیاده را هم شامل میشود؟ یا اصلا این ممنوعیت مربوط به تهران است یا همه شهرهای قرمز؟
پاسخ:
ترددهای ضروری در ممنوعیت تردد از ساعت ۹شب با هماهنگی فرمانداریها انجام خواهد شد. این ممنوعیت شامل عابران پیاده نخواهد شد و صرفا مربوط به شهرهای قرمز است.
سوال ۹:
اگر شخصی با پلاک غیر بومی از شهر قرمز به شهر خودش برگرده آیا جریمه میشه؟
پاسخ:
بله. جریمه خواهد شد.
سوال ۱۰:
من نانوا هستم و کشیک شیفت کاری ساعت ۱۷ الی ۲۲ هست و اتحادیه هیچ معرفی نامهای نمیدهد برای سازمان صمت که برگه تردد صادر بشه تکلیف ما چیست؟
پاسخ:
برای اقدام باید به فرمانداری مراجعه کنید.
سوال ۱۱:
ورود افرادیکه مریض دارند و باید برای درمان به تهران سفر کنند به چه شکل است؟
پاسخ:
با ارائه مدارک میتوانید با خودروی شخصی مراجعه سفر کنید.
سوال ۱۲:
در زمان اجرای طرح شرکتهای خصوصی تعطیل هستند یا خیر؟
پاسخ:
شرکتهای خصوصی و دفاتر مربوط به گروه ۱ مشاغل فعالیت داشته و شامل محدودیت نمیشوند. در سایر گروهها نیز با توجه به وضعیت شهرها و نوع محدودیت و الزامات تعیینشده میتوانند فعالیت نمایند. دفاتر و شرکتهای خصوصی حوزه آموزشی فرهنگی و اجتماعی نیز بر اساس وضعیت شهرهای زرد نارنجی و قرمز فعالیت خواهند نمود.
سوال ۱۳:
اگر همه این اصناف اجبارا تعطیل خواهند بود، پرسش دیگری مطرح میشود و آن اینکه این اقشار چگونه باید در مدت تعطیلی، زندگی کنند و درآمد داشته باشند؟
پاسخ:
بسته کامل حمایت از اصناف با هماهنگی اتاق اصناف ایران در بخشهای مختلف مالیاتی، بیمه، استمهال، عوارض، هزینه اجاره، چک بانکی، هزینههای آب، برق، گاز و… تهیه و برای ستاد ملی ارسال تا در جلسه آتی بررسی و تصمیمات لازم اتخاذ شود. با توجه به نقش اتاق اصناف ایران در تهیه این بسته قطعا تمام ملاحظات دیده شده است.
سوال ۱۴:
کارمندهای شرکتهای صنعتی مثل فولاد، ذوبآهن، پتروشیمی و کارمندان شرکتهای صنعتی کوچک که در شهرکهای صنعتی شاغل هستند، تعطیل هستند یا خیر؟ اگر نیستند، حملونقلشان به چه صورت است؟
پاسخ:
کارخانههای تولیدی صنعتی در زمره گروه اول قرار داشته که مشمول محدودیت و تعطیلی نخواهند شد لیکن کارفرمایان موظف هستند تا ضمن رعایت دستورالعملهای ابلاغی نسبت به غربالگری مستمر کارکنان وکارگران اقدام نمایند.
تردد این واحدها با هماهنگی صورت خواهد پذیرفت و مشمول جریمه نخواهند شد.
سوال ۱۵:
رفتوآمد خبرنگاران در ساعات ممنوعیت چطوری باید باشد تا جریمه نشوند؟ همچنین سازوکار جریمه پلیس برای متخلفان در ساعات ممنوعه شب چیست؟
پاسخ:
مشاغل هماهنگشده از جمله خبرنگاران، با هماهنگی فرمانداریها و راهور اقدام میشود؛ لذا جریمه شامل آنها نخواهد شد. این افراد و سایر مردمی که به ضرورت نیاز به تردد دارند، میتوانند از رانندههای اینترنتی در سطح شهر استفاده کنند.
همچنین ممنوعیت تردد در شهرهای قرمز انجام شده که برابر هماهنگی فرمانداریها موارد ضروری احصا و به راهور اعلام میشود تا اعمال قانون نشوند. سایر موارد در صورت رعایت جریمه خواهند شد. سازوکار آن هم دوربینهای راهور هستند.