به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت گروه علمی فرهنگی هنری
خبرگزاری صدا و سیما؛ خانم دکتر مریم واعظ جلالی با اشاره به مهمترین تغییرات ویروس کرونا از ابتدای شیوع تا به امروز گفت: این تغییرات صرفا با ژنتیک ویروس مرتبط است و ربطی به عملکرد حیات ویروس ندارد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به اینکه آخرین یافتهها درمورد ویروس کووید ۱۹ و ژنتیک آن، نشان از افزایش قدرت انتقال و سرایت پذیری ویروس دارد افزود: تحقیقات بیانگر این است که احتمالا تعداد پروتئینهای گیرنده سلولیای که در سطح ویروس پراکنده شده است به مراتب از روزهای اول شیوع تا به امروز بیشتر و قویتر شده، به عقیده محققان بسته شدن راههای ورودی انتقال ویروس به کمک ماسک و افزایش رعایت فاصله فیزیکی، فرصت جولان و سرایت پذیری را محدودتر کرده بنابراین ویروس ترجیح میدهد اگر چنانچه وارد بدن فردی میشود با قدرت سرایت پذیری بیشتری عمل کند چرا که کروناویروس جدید همانند سایر ویروسها، میل شدیدی به بقا در طبیعت دارد.
وی گفت: در میزان سرایت پذیری کرونا ویروسی که در حال چرخش است تغییراتی ایجاد شده، اما این تغییرات، تغییراتی نیست که منجر به تغییرات عملکردی و تغییر نوع بیماری ناشی از عفونت ویروسی شود.
این متخصص دانشگاه، با بیان این که به دلیل شیوع گسترده و همه گیری بیماری کرونا، افراد با شرایط و پاسخ ایمنی مختلف در برابر این ویروس واکنش نشان میدهند تاکید کرد: بیماری زمینه ای، عفونتهای مختلف و سایر بیمارها بر عملکرد ویروس تاثیرگذار است، بنابراین همه مبتلایان یک نشانه و علامت واحد را تجربه نمیکنند.
وی تأکید کرد: نمیتوان ادعا کرد حجم بالای تغییرات و تنوع عوارض کرونا در بیماران، همگی مربوط به ویروس است چرا که این ویروس ویروسی نیست که مدتها در بدن بیمار بماند و بتواند چهره بیماری را عوض کند. در نتیجه میتوان گفت بیشترعوارض و نشانههای بیماری، که در افراد مختلف، متفاوت گزارش شده است مربوط به پاسخ سیستم ایمنی افراد است.
به گفته این متخصص ویروس شناسی پزشکی، ویروس کرونا نمیتواند عفونت دائم ایجاد کند و این ویروس، ویروسی است که بعد از مدتی از بدن حذف میشود.
این عضو هیأت علمی دانشگاه درپاسخ به این سؤال که آیا کرونا توانایی دستکاری ژنتیکی سلولهای بدن میزبان را دارد یاخیر نیز گفت: باتوجه به این که ماندگاری ویروس کرونا در بدن موقتی و کوتاه مدت است بنابراین این ویروس نمیتواند با دستکاری سلول نقشی در سرطانی کردن سلول داشته باشد، مثلا ویروس هپاتیت B با تغییراتی که در ساختار سلولهای کبدی ایجاد میکند میتواند امکان ابتلا به سرطان کبد در فرد مبتلا را بالا ببرد.
وی تأکید کرد: ویروسهای توانمند میتوانند سلولهای بدن میزبان را تحت کنترل قرار دهند، ویروسهایی میتوانند باعث تغییر در رفتاردر سلول شوند و عملکرد سلول را تغییر دهند که غالبا عفونتهای پایدار نیز ایجاد کنند، این ویروسها مدام در حالت کنش و واکنش هستند و بنابراین یادمی گیرند که چگونه رفتارکنند که هم خودشان زنده بمانند و هم سلول بدن میزبان را دستکاری کرده، ولی زنده نگه دارند.