• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۶۰۵۲۴
تاریخ انتشار: ۰۱ دی ۱۳۹۹ - ۱۳:۲۲
علمی و فرهنگی » فرهنگ عمومی
هنر یکی از مهمترین حوزه‌های تمدن

نحوه گذراندن اوقات فراغت توسط دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه شورای معاونین و مدیران دبیرخانه این شورا به تبیین اهمیت حوزه هنر برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی و گزارشی از آخرین گزارش پیمایش صورت گرفته پیرامون نحوه گذران اوقات فراغت مردم پرداخت.

نحوه گذراندن اوقات فراغت توسط دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگیبه گزارش خبرنگار حوزه شورا‌های عالی و عمومی گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی شورای عالی انقلاب فرهنگی.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر سید سعیدرضا عاملی با بیان اینکه حوزه هنر یکی از مهمترین حوزه‌های تمدن سازی، تأمین رضایت عمومی و گذران اوقات فراغت مردم است، گفت: اگر در این حوزه موفق شویم، برنامه‌های فرهنگی بُعد تحمیلی پیدا نمی‌کند، بلکه در فضای زندگی مردمی رضایت عمومی ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه برخلاف اینکه بعضی تصور می‌کنند تجدد باعث از بین رفتن سنت می‌شود؛ رابطه‌ای بین سنت و تجدد وجود دارد، اظهار داشت: در نگاه جامعه‌شناختی تأکید شده که اتفاقاً سنت در دوره تجدد برجسته می‌شود و شاید قبل از به وجود آمدن تجدد چیز دیگری غیر از سنت اجتماعی نبود و جامعه مدرن اگر چه تغییرات زیاد و در بسیاری از موارد مخربی را در زندگی انسان به وجود آورده است، ولی معنای آن از بین رفتن سنت‌های پیشینی نیست. سنت در آینه تجدد، برجستگی بیشتری پیدا کرده است و به نوعی زوایای نوستالژیک بازگشت به سنت تحت تاثیر تجدد تقویت شده است.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: هنر پست مدرن جای هنر سنتی را تنگ نمی‌کند و یا موسیقی پاپ جای موسیقی سنتی را پر نمی‌کند و تمایلات به آن‌ها وجود دارد.

آقای دکتر عاملی با بیان اینکه گذران اوقاف فراغت حجم زیادی از ساعت زندگی را در طول روز می‌گیرد، گفت: نتایج موج سوم پیمایش سبک زندگی توسط پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات جدیدا منتشر شده است که حاوی نکات مهمی است. در این مطالعه ۱۵ هزار و ۶۰۶ نفر جامعه نمونه آن‌ها بوده است و می‌توان از داخل آن تفکیک استانی استخراج کرد. باید توجه داشته تحقیق نمونه گیری هرچند روایی معنادار دارد، ولی جای سرشماری را نمی‌گیرد.

وی اضافه کرد: طبق گزارش‌های از نمونه‌گیری انجام شده در ساعات غیرتعطیلی کسانی که یک ساعت وقت آزاد دارند ۱۱ و نیم درصد هستند، کسانی که دو ساعت وقت آزاد دارند ۱۵ و نیم درصد، کسانی که ۳ ساعت وقت آزاد دارند ۱۷ درصد، کسانی که ۴ ساعت وقت آزاد دارند ۴ و نیم درصد و کسانی که بیش از ۴ ساعت وقت آزاد دارند ۳۶ و ۳ دهم درصد جامعه ما را تشکیل می‌دهند. پس ما از یک جامعه بزرگ با وقت آزاد بالای ۴ ساعت، آن هم در روز‌های کاری هفته، هستیم.

کسانی که تا نیم ساعت وقت صرف کتاب خواندن می‌کنند ۲ و ۷ دهم درصد، کسانی که یک ساعت مطالعه دارند ۷ و ۸ دهم درصد، ۶ و ۷ دهم درصد اعلام می‌کنند که بیش از ۵ ساعت کتاب می‌خوانند

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه وقت آزاد مردم با رسانه ملی، ماهواره، رفتن به کافی شاپ، قهوه‌خانه، رفتن به گالری‌های کتاب و هنر پر می‌شود، گفت: بعضی از مطالعات امیدوارکننده است و یک آمار اعلام شده‌ای داریم که می‌گویند متوسط اختصاص ساعت به خواندن کتاب در جامعه ایران یک ربع است، ولی این پیمایش نشان می‌دهد کسانی که تا نیم ساعت وقت صرف کتاب خواندن می‌کنند ۲.۷ درصد، کسانی که یک ساعت مطالعه دارند ۷.۸ درصد، ۶.۷ درصد اعلام می‌کنند که بیش از ۵ ساعت کتاب می‌خوانند و نشان می‌دهد جامعه ایران تغییر می‌کند.

۴۵ و ۸ دهم درصد اعلام می‌کنند که ما کتاب می‌خوانیم و ۵۲ درصد اعلام می‌کنند که کتاب نمی‌خوانند. حال ما با جامعه کتابخوان و جامعه‌ای که کتاب نمی‌خوانند کار داریم و باید بدانیم با هر کدام با چه منطق و نوع کنشی مواجه شویم.

وی تصریح کرد: البته نوع کتاب‌هایی که می‌خوانند هم قابل توجه است که رمان حرف اول را می‌زند و ۱۹ و ۲ دهم درصد در سطح ملی علاقه به خواندن کتاب‌های رمان و قصه دارند، چون کتاب‌های راحتی هم هست و ۹ و ۹ دهم درصد کتاب‌های دینی و ۷ و ۴ دهم درصد نیز ادبیات می‌خوانند.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران با بیان اینکه در این پیمایش از افراد سؤال می‌کنند که شما کتاب مطالعه می‌کنید، گفت: در پاسخ به این سوال ۴۵.۸ درصد اعلام می‌کنند که ما کتاب می‌خوانیم و ۵۲ درصد اعلام می‌کنند که کتاب نمی‌خوانند. حال ما با جامعه کتابخوان و جامعه‌ای که کتاب نمی‌خوانند کار داریم و باید بدانیم با هر کدام با چه منطق و نوع کنشی مواجه شویم.

درصد مخاطب رسانه ملی افزایش داشته اشت و همچنین به طور متوسط افراد گفته اند که ۳ ساعت رسانه ملی را تماشا می‌کنند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کرد: برخلاف تصور برخی افراد که فکر می‌کنند که تلویزیون‌های ماهواره‌ای تنها مرجع و مهمترین مرجع زندگی افراد است؛ آمار‌ها این را نشان نمی‌دهد چرا که در این پیمایش نشان داده می‌شود که درصد مخاطب رسانه ملی افزایش داشته اشت و همچنین به طور متوسط افراد گفته اند که ۳ ساعت رسانه ملی را تماشا می‌کنند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: وقتی به آمار‌های مرتبط با هنر نگاه می‌کنیم تقریباً ۷۰ درصد اعلام کرده‏ اند که موسیقی گوش می‌دهند، ۲۲ درصد اعلام کرده‌اند که فیلم‌های ایرانی می‌بینند و ۱۹.۸ درصد اعلام کرده‌اند که سریال‌های خانگی که فروخته می‌شود را می‌بینند که البته این آمار در تلویزیون اینترنتی متفاوت است که ۵۰ درصد استفاده می‌کنند و باید داده‌کاوی انجام گیرد. باید توجه داشت که طبق آخرین آمارها، ۸۰ درصد جامعه ایران یعنی جمعیتی بالغ بر ۶۷ میلیون نفر از اینترنت استفاده می‌کنند.

آقای دکتر عاملی ضمن تاکید بر اهمیت محوری و تعیین کننده حجاب گفت: نکته بعدی اینکه بی‌حجابی و کم‌حجابی شاخصی برای ما شده که آیا جامعه مذهبی هست یا خیر؟ ولی شاخص‌های دیگری هم وجود دارد که نشان از این واقعیت دارد که اکثریت مردم ایرانی مذهبی و متمایل به تعالیم و شعار دینی هستند.

وی افزود: از مردم سؤال می‌شود که شما در مجالس جشن مذهبی شرکت می‌کنید ۷۱.۳ درصد می‌گویند شرکت می‌کنیم که این آمار در تهران و استان‌های دیگر خیلی تفاوت دارد که شرکت در مراسم عزاداری و روضه خوانی ۷۵ درصد و همچنین ۵۳ درصد در سخنرانی‌های دینی شرکت می‌کند. وی اضافه کرد: همچنین بخشی از گذران اوقات فراغت مردم در کوه و طبیعت است که آمار خوشحال کننده این است که ۷۰.۳ درصد اعلام کرده‌اند قدم زدن در طبیعت و ... را دارند.

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه بخش قابل توجهی از اوقات فراغت مردم اختصاص به حوزه هنر دارد از ظرفیت تمدنی برخوردار است، گفت: البته مهم‌ترین شاخص تمدن نوین اسلامی استقرار عدالت است که بعد از عدالت؛ هنر احساس دلبستگی ایجاد می‌کند و برای مردم آسایش و آرامش فراهم می‌کند که هنر فاخر، سالم و پاک نام دارد که این‌ها مستلزم تولید است و هر چه مصادیق عمل صالح در هنر تجلی و توسعه بیشتری پیدا کند به همان نسبت ما موقعیت بهتری پیدا خواهیم کرد.

وی با تاکید بر برگزاری منظم جلسات شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی و ضرورت تفویض برخی اخیارات به این شورا، گفت: شورای هنر می‌تواند از ظرفیت شورا‌های موجود مانند نقشه جامع و مهندسی فرهنگی و شورای تحول و نوسازی آموزش و پرورش استفاده کند.

دکتر عاملی در ادامه گفت: نگاه فاخر مقام معظم رهبری در گام دوم که بحث جامعه‌پردازی را مطرح می‌کنند ناظر بر بهره گیری بهینه از هنر است که نگاه تمدنی به اجتماعی شدن ارزش‌های دینی در جامعه است و این نگاه مبتنی بر توانایی هنری است.

وی افزود: اگر جامعه احساس کنترل شدن و یا عدم استقلال را پیدا کند غذای خوب را هم کنار می‌گذارد؛ لذا ما باید توجه کنیم که جامعه‌پردازی در سیاست‌های هنر اسلامی صورت گیرد تا موفقیت‌های فاخری داشته باشیم.

استاد گروه ارتباطات دانشگاه تهران گفت: نکته آخر اینکه ما امروز فکرمان را روی بیانیه گام دوم انقلاب متمرکز کرده‌ایم و توقع داریم بخش‌های مختلف در این زمینه با یکدیگر هم‌افزایی داشته باشند.

وی افزود: ما باید این شاخص‌های تمدن نوین اسلامی را استخراج کنیم و دریافت کنیم و اگر علم و فناوری، هنر و خیلی از امور در این مسیر قرار گیرد بسیار مؤثر خواهد بود. وقتی ما صرفا مشخصات و خصوصیات جامعه دوران حضرت مهدی (عج) را می‌خوانید آرامش پیدا می‌کنیم، چه رسد که از چنین جامعه‌ای برخوردار شویم.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
۸۰۰ هزار نفر در صف انتظار وام ازدواج و فرزندآوری
نمایشگاه تخصصی آرد و نان زنجان با حضور ۴۰ تولید کننده از سراسر کشور
طارم در صدر جدول تولید زیتون کشور
آغاز به کار نمایشگاه تخصصی آرد و نان و صنایع وابسته استان زنجان
جبران بخشی از کم بارشی های خراسان شمالی
فرماندار زنجان: ضرورت تسریع در مناسب‌سازی معابر برای معلولان و سالمندان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، ۳ دی ۱۴۰۴
تشکیل هسته استانی برای اصلاح مقررات صنعت چاپ
احداث بیش از ۱۰ کیلومتر خط انتقال در شهرستان خرمدره
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۳ دی ماه ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی چهار شنبه ۳ دی ۱۴۰۴ به افق قم
کشف برنج احتکاری در لنگرود
نمایش توانمندی فضایی کشور با پرتاب ۳ ماهواره
تدوین طرح جامع حمل‌ و نقل تبریز و حومه
آغاز فصل تازه همکاری‌های اقتصادی البرز و اقلیم کردستان عراق
روند اجرای طرح‌های حمایتی مسکن در ۱۰۸ شهر استان
پیش بینی غبارآلودگی هوای سمنان
توصیه معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری البرز در روز‌های آلوده
پیگیری مشکلات طرح هادی روستایی در گیلان
نشست ستاد اقامه نماز شهرستان سیاهکل
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جبران کسری حقوق کارکنان با کالابرگ
توافق طرف‌های یمنی برای تبادل هزاران اسیر
نبود اتفاق نظر در شورای امنیت درباره اسنپ بک
آدرس محل توزیع برنج دولتی در شهرستان بویراحمد
دولت برای مصوبه بنزینی خود اصلاحیه داد
مدارس مازندران فردا چهارشنبه غیرحضوری شد
«فواد ۱۲۸» سامانه‌ای برای شنیده شدن صدای مردم
دلار در مرکز مبادله ۱۱۲ هزارتومانی شد
مالکیت سامانه «کاتب» به سازمان ثبت منتقل می‌شود
تأکید شورای‌عالی شهرسازی بر تأمین زمین برای طرح‌های مسکن
زلنسکی: مذاکرات برای پایان جنگ با روسیه به نتیجه نزدیک می‌شود
اعلام ضوابط جدید تسهیلات مسکن
افزایش آلودگی هوا در کلان شهر‌ها؛ ورود سامانه بارشی از غرب
امروز آب دستگاه‌های پرمصرف قطع می‌شود
متن لایحه بودجه ۱۴۴۴ میلیارد تومانی سال ۱۴۰۵ منتشر شد
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری  (۶ نظر)
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد  (۱ نظر)
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی  (۱ نظر)
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
هوای تبریز، ناسالم برای گروههای حساس  (۱ نظر)
واریز یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران   (۱ نظر)
اژه‌ای: مقابله دستگاه قضا با فساد، گزینشی نیست  (۱ نظر)
آغاز ثبت‌نام مراسم معنوی اعتکاف در استان از چهارشنبه  (۱ نظر)
اختصاص ۹ هزار و ۱۰۰ واحد زمین برای متقاضیان طرح جوانی جمعیت در خوزستان  (۱ نظر)
آمریکا ۱۰۴ غیرنظامی را کشت  (۱ نظر)
دستبند پلیس بر دستان عامل تیراندازی در خمام  (۱ نظر)
توقیف سومین نفتکش عازم ونزوئلا از سوی آمریکا  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)