سرودهایی از روزهای پرخاطره
سرود انقلابی برخیزید ای شهیدان راه خدا + دانلود
یکی ازسرودهای ماندگار و خاطره انگیز روزهای پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، سرود "برخیزیدای شهیدان راه خدا " است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما؛ سرودهای ملی و ماندگار قادرند جامعه را ترغیب و تشویق به اتحاد و دفاع از هویت تاریخی و سیاسی و یا دستیابی برای رسیدن به یک هدف مشترک نمایند. در روزهای دهه فجر و پخش سرودهای پر انرژی انقلابی، همیشه سؤال پیش آمده که این سرودها کِی و چگونه نوشته و ملودیاش ساخته شده و با توجه به سختگیریهای رژیم پهلوی و وجود ساواک چگونه اجرا شده است در این مطلب وب گردی شما را با سرود دیگری که در دوران پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ماندگار شد، آشنا میکنیم و خاطرات این اثر را بازگویی مینماییم، ضمنا اجراهای دیگر این سرود هم در ادامه آمده است.
مشخصات سرود " برخيزيد اي شهيدان راه خدا"
آهنگساز : سيد حميد شاهنگيان
شاعر: سيد حميد سبزواري
خواننده: گروه نوجوانان
سرود "برخیزید ای شهیدان راه خدا "یکی از سرودهای انقلابی معروف است که اولین بار روز ۱۲ بهمن سال ۵۷ و توسط گروهی از نوجوانان همزمان با سخنرانی مشهور امام خمینی (ره) در بهشت زهرا اجرا شد.
متن شعر:
برخیزید برخیزید برخیزید
برخیزیدای شهیدان راه خداای کرده بهر احیای حق جان فدا
کز قطره قطرهی خون پاک شما
میروید تا ابد در وطن لالهها
برخیزید برخیزید
برخیزید رهبر آمد کنون در کنارتان
تا سازد، غرقه در بوسه خاک مزارتان
تا گیرد، خون بهای شهیدان ز اهرمن
باز آمد، رهبر ما پی یاری وطن
برخیزید برخیزید
جاویدان زندگی جوشد از خاک هر شهید
تا روید لاله از تربت پاک هر شهیدای انسان، چون شهادت سر آغاز زندگیست
مرگ سرخ رمز آزادی و راز زندگیست
برخیزید برخیزید
برخیزیدای شهیدان راه خداای کرده بهر احیای حق جان فدا
کز قطره قطرهی خون پاک شما
میروید تا ابد در وطن لالهها
برخیزید برخیزید
در عالم مایهی سرفرازی شهادت است
پیش ما، مرگ در راه ایمان سعادت است
هر کس او، در ره عدل و دین ره سپر شود
در این ره، گر دهد جان ز کف زندهتر شود
برخیزید برخیزید
از دشت کربلا هر زمان آید این پیام
در راه عزت و افتخار و شرف قیام
تا انسان تن رها سازد از بند بندگی
عاشورا بر مجاهد دهد درس زندگی
سرودهای انقلابی را در رگ و جان مخاطبش تزریق میکند. هر جا قرار است سرودی خوانده شود، مخاطب هم سرک میکشد از فرودگاه مهرآباد با سرود «خمینیای امام» تا بهشت زهرا و جا ماندن گروه سرودش پشت جایگاه امام.
خاطرات شاهنگيان در جلسه رونمايي از کتاب" برخيزيد " مي گويد:
من تا ۱۴-۱۵ سال اول انقلاب با هیچ کسی راجع به کارهایی که انجام داده بودم صحبت نکردم. به غیر از مصاحبهای که درمورد ماجرای سروش داشتم که البته بعد از مصاحبه پشیمان شدم که اصلاً چرا آن حرفها را زدم تا اینکه یکی از دوستان خیلی خشن و تند با من برخورد کرد که از او خیلی ممنونم. به من گفت که تو چه کارهای؟ این گنجینه تاریخی مربوط به فرهنگ موسیقی انقلاب است و تو حق نداری که آن را پنهان کنی. اینها باید برای تاریخ باید گفته و ثبت شود و نسلهای بعدی باید از این موضوع باخبر باشند و آن را بدانند.
راوي کتاب "برخيزيد" ادامه داد: این مسائل مرا بیدار کرد و اینکه مسؤولیتی داریم که آنچه را که در تاریخ انقلاب اتفاق افتاده و من هم در آن نقش کوچکی داشتم، باید به نسلهای بعدی منتقل کنم.
شاهنگيان افزود: این سرودها شناسنامه انقلاب است و شناسنامه من در رابطه به انقلاب محسوب میشود .ما بعضی شبها تا ساعت دو سه میماندیم تا حکومت نظامی تمام شود و بتوانیم از آن زیرزمین حسینیه ارشاد بیرون بیاییم. ما سه کار مهم انجام دادیم که یکی از آنها «سرود خمینیای امام» بود، دیگری هم «برخیزیدای شهیدان راه خدا» بود.
حمید سبزواری پدر شعر انقلاب و شاعر بسیاری از سرودهای دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی در کتاب خاطرات خود که مرکز اسناد انقلاب اسلامی آنرا منتشر شده است، درباره ماجرای ضبط و تکثیر سرودهاي انقلابي میگوید: تقریباً نزدیک تشریف فرمایی امام بود. من احساس کردم اگر امام تشریف بیاورند به اولین جایی که خواهند رفت بهشت زهرا است. چون در جریانهایی که قبل از انقلاب پیش آمده بود و کشتاری که از مردم کرده بودند، کلی شهید داشتیم، اما سرود امام را که من سرودم و روی نوار ضبط کردم، این نوار در دست مردم بود، در ماشین نوار را میگذاشتند و کسانی که سوار ماشین میشدند این سرود را میشنیدند و به این صورت تکثیر میشد. آخرین ضبط «خمینیای امام»، موقعی بود که امام میخواست بیاید به ایران. وضع تهران خیلی از این جهت آشفته بود و همه در انتظار آمدن امام (ره) بودند و میخواهم بگویم تهران به حال انفجار رسیده بود. خانواده سلطنتی هم در شرف فرار بودند، ما هم داشتیم آخرین ضبط خمینیای امام را انجام میدادیم که در آنجا بخوانند، بعد هم «برخیزیدای شهیدان راه خدا»
محمد گلريز در مصاحبه اي با خبرگزاري دانشجو در مورد استاد سبزواري چنين مي گويد:
آقای سبزواری از همان اوایل انقلاب هم همراه امام (ره) و همراه انقلاب و مردم بود و یک لحظه هم از پا ننشستند. تا آنجایی که در قدرتشان بود از نظر ذهنی و جسمی شروع کردند به سرودن شعرهای انقلاب.
ما آثار ایشان را که نگاه میکنیم نقاط عطف بسیاری را میبینیم. وقتی حضرت امام وارد شدند سرود «خمینیای امام» را سرودند که در مهرآباد خوانده شد. بعد هم که حضرت امام (ره) به بهشت زهرا آمدند سرود «برخیزید» خوانده شد که بنده هم جزو آن گروه بودم.
گلریز خواننده سرود "خمینی ای امام " در مورد نحوه ساخته شدن سرود" برخیزید "می گوید:
سه چهار ماه قبل از ورود امام به ایران ستاد استقبال تشکیل شده بود. شهید مطهری و شهید بهشتی توی آن ستاد بودند. عزیزانی هم مثل سبزواری حضور داشتند. ما هم دورادور در جریان بودیم. استاد سبزواری فکر کرده بود که وقتی حضرت امام میآیند فرودگاه باید سرودی باشد تا از ایشان استقبال کنیم. از قبل اعلام کرده بودند که امام به بهشت زهرا میروند برای تجدید میثاق با شهدا. طبعا استاد سبزواری شعری آماده کرده بودند. ملودیش را آقای شاهنگیان ساخته بودند و با گروه کُر خوانده شد. جمعیتی زیادی آنجا بود. من هم توی آن گروه کُر بودم. آن موقع همه چیز انقلابی بود. به لطف خدا کارهای انقلابی همیشه خوب از آب درمیآیند.
اجراي گروه کر ، سرود" برخيزيد" (صوتي)
اجراي جديد ؛ سرود" برخيزيد" (صوتي)
خانه سرود انقلاب اسلامی در مراسم نکوداشت سید حمید شاهنگیان سرود "برخیزیدای شهیدان راه خدا" را بازخوانی کرد