• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۱۱۶۰۱
تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۱۸
علمی و فرهنگی » آموزش عالی، دانشگاه
توسط محقق دانشگاه امیرکبیر صورت گرفت

بررسی هیدرولیک پیچیده رودخانه‌های کوهستانی

محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر موفق به تعیین استهلاک انرژی در بازه‌های پله -گوداب رودخانه‌های کوهستانی شد.

بررسی هیدرولیک پیچیده رودخانه‌های کوهستانیبه گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، آقای عباس ترابی زاده فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی امیرکبیر و مجری طرح «ارزیابی میدانی هیدرولیک جریان و استهلاک انرژی در بازه‌های پله-گوداب رودخانه‌های کوهستانی» گفت: بازه‌های کوهستانی نقش مهمی در انتقال آب و رسوب از سرشاخه‌ها به لایه‌های پایین رودخانه را به عهده دارند.

وی با تأکید بر اهمیت بازه‌های پله-گوداب به عنوان نوعی از بازه‌های رودخانه‌های کوهستانی، گفت: تعیین مقاومت و استهلاک انرژی در این بازه‌ها امری مهم و ضروری به شمار می‌رود.
محقق دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید بر اینکه بسیاری از بازه‌های پله-گوداب از درون روستا‌ها عبور می‌کنند، گفت: بنابراین نقش پارامتر‌های هیدرولیکی و مورفولوژیکی این بازه-ها در تهیه طرح هادی روستایی و تهیه طرح‌های ساماندهی رودخانه را نمی‌توان نادیده گرفت.

آقای ترابی زاده گفت: برخی از کاربرد‌های مطالعه بر روی بازه‌های پله-گوداب رودخانه‌های کوهستانی شامل «تعیین حد بستر رودخانه در مناطق شهری و روستایی»، «تعیین میزان خودپالایی رودخانه»، «ایجاد نقاط گردشگری مناسب»، «توسعه شهری در مناطق کوهستانی» می‌شوند.

وی تأکید کرد: وجود بیش از ۱۵۰ مقاله در زمینه بازه‌های پله-گوداب رودخانه‌های کوهستانی که ۷۵ درصد این مقالات مطالعه صحرایی بوده، حاکی از اهمیت این رودخانه‌ها است و لزوم انجام مطالعه صحرایی بر روی این بازه‌ها در ایران را دو چندان می‌کند.

وی ادامه داد: در طول دهه‌های گذشته، مورفولوژی بازه‌های پله-گوداب به‌طور کامل مورد بررسی قرارگرفته است، ولی بررسی هیدرومورفولوژیکی این بازه‌ها با توجه به تأثیر پارامتر‌های مختلف، بسیار پیچیده است. این پیچیدگی به خصوص در صورت حضور سازه-های مصنوعی (سرریز دراپ و سازه‌های کنترل شیب) مضاعف می‌شود.

آقای ترابی زاده اضافه کرد: از این رو جهت انجام طرح‌های ترمیم رودخانه ناگزیر به ارتقای دانش هیدرولیکی خود در مورد این بازه‌ها هستیم.

وی گفت: در حقیقت، ارزیابی صحیح شرایط جریان در رژیم‌های مختلف به ما امکان می‌دهد تا کیفیت طراحی را از نظر پایداری پله-گوداب، کاهش خطر سرریز سد پایین دست و پیش‌بینی اثرات هیدرولوژیکی در خروجی حوضه بهبود ببخشیم.

وی با اشاره به روند این طرح گفت: بستر رودخانه‌های پله-گوداب به لحاظ وضعیت توپوگرافی و شیب تند مسیر، طوری با شرایط جریان سازگاری یافته است که انرژی آب را در طول رودخانه مستهلک می‌کند. بستر این نوع رودخانه‌ها مانند رودخانه‌های مئاندری دارای نوسان است، ولی از آنجایی که جنس سواحل رودخانه در مناطق کوهستانی اغلب سنگی است و فرسایش در این نواحی کمتر است از این رو نوسان بستر این بازه‌ها در امتداد عمودی صورت می‌گیرد. زمانی که جریان از روی تاج پله به درون گوداب سقوط می‌کند سهم عمده‌ای از انرژی آب مستهلک می‌شود.

وی ادامه داد:علاوه بر اختلاف ارتفاع عوامل دیگری نیز در استهلاک انرژی در بازه‌های پله-گوداب نقش دارند.

این محقق خاطر نشان کرد: در این پژوهش با اندازه گیری صحرایی در سه بازه پله-گوداب رودخانه‌های کوهستانی، استهلاک انرژی و مقاومت جریان را با تعیین عوامل موثر بر آن‌ها همچون ارتفاع پله، طول پله، شعاع هیدرولیکی، قطر ذرات رسوب، سرعت بر روی تاج پله، عرض سطح آب و عمق هیدرولیکی بررسی کردیم.

وی گفت:در ادامه رابطه‌هایی برای تخمین استهلاک انرژی بین دو پله و ضریب بی بعد مقاومت جریان در بازه‌های پله-گوداب با در نظرگرفتن پارامتر‌های تاثیرگذار قابل اندازه گیری ارائه کردیم.

وی افزود: نتیجه این طرح در مهندسی آب، مهندسی رودخانه و مهندسی عمران قابل کاربرد است.

وی گفت: استفاده از روابط ارائه شده در این پژوهش جهت تهیه برنامه رایانه‌ای پیش بینی خصوصیات جریان در بازه‌های پله-گوداب رودخانه‌های کوهستانی نیز ادامه این طرح خواهد بود.

وی با اشاره به ویژگی‌های طرح افزود: با استفاده از روابط ارائه شده در این پژوهش فقط با داشتن عمق آب روی پله و ارتفاع پله قادر خواهیم بود عمق آب درون گوداب، سرعت برخورد آب به سطح آب درون گوداب، طول گوداب، سرعت جریان آب در پله بعدی و استهلاک انرژی بین دو پله را به دست آوریم.

وی تأکید کرد: محاسبه استهلاک انرژی در داخل کشور انجام نشده و در خارج کشور نیز این کار با اندازه گیری ارتفاع آب درون گوداب توسط یک فرد ایتالیایی در سال ۲۰۱۵ انجام شده است که با توجه به اینکه در گوداب‌ها جریان بسیار متلاطم است و اندازه¬گیری سرعت جریان را با خطا مواجه می‌کند این رابطه در دبی‌های بالا قابل استفاده نیست؛ بنابراین در این پژوهش فقط با اندازه گیری‌های سرعت و دبی در تاج پله¬ها استهلاک انرژی محاسبه شده است.

وی با اشاره به مزیت‌های رقابتی طرح گفت: در بازه‌های پله-گوداب اندازه گیری پارامتر‌های هندسی و هیدرولیکی به خصوص هنگامی که رودخانه در دره واقع شده است و دیواره‌های رودخانه بلند است کاری بسیار دشوار و غیرممکن است؛ بنابراین رابطه‌ای که با استفاده از آن بتوان با اندازه گیری سرعت، پارامتر‌های هندسی و مورفولوژیکی یک پله، استهلاک انرژی بین دو پله را بدست آورد بسیار راهگشاست.

آقای ترابی زاده گفت: با استفاده از روابط تحلیلی به دست آمده فقط با داشتن عمق آب روی پله و ارتفاع پله، می‌توان عمق آب درون گوداب، سرعت برخورد جت آب به سطح آب درون گوداب، طول گوداب، سرعت جریان آب در پله بعدی و استهلاک انرژی بین دو پله را به دست آورد.

وی عنوان کرد: همچنین با رابطه تجربی ضریب مقاومت جریان و استهلاک انرژی نسبی به دست آمده، می‌توان با اندازه گیری سرعت، پارامتر‌های هندسی و مورفولوژیکی یک پله، ضریب مقاومت جریان و استهلاک انرژی نسبی بین دو پله را به دست آورد.
گفتنی است، استاد راهنمای این طرح آقای احمد طاهر شمسی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر بوده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان (هفدهم آبان ۱۴۰۴)
چالش دخالت‌های خارجی و امید به اتحاد شیعیان دو روی سکه انتخابات پیش‌روی عراق
کشور، با همراهی مردم و نیروهای مسلح، پیروز جنگ ۱۲ روزه شد
سقوط با موتور سیکلت به دره در جاده وردیج
کشف سوخت قاچاق در آب‌های ساحلی خوزستان
رشد اقتصادی خراسان جنوبی با فرآوری محصولات معدنی در داخل استان
موافقت با استقرار ۴۲۹ واحد صنعتی در زنجان
نصب سقاخانه‌های جدید به یاد شهدای اقتدار در زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۷ آبان ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
برداشت سیب‌زمینی از اراضی کشاورزی شهرستان ابهر
پیروزی استقلال بجنورد در والیبال دسته اول کشور
ورزشی‌های شانزدهم آبان ماه در استان سمنان
بررسی قضایی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
آسمان صاف تا قسمتی ابری در چهارمحال و بختیاری
سقوط پاراگلایدر در منطقه جنگلی سوردار نور
بابل فاتح جایزه بزرگ والیبال دودانگه
نمایشگاه رنگارنگ پاییزه با دست پُر به مهران آمد
پیروزی خانگی شوکاشور آمل 
آغاز ثبت‌نام رویداد سرمایه‌گذاری پویانمایی کوتاه
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مهارت‌افزایی نیروی کار، مؤثر در رشد اقتصادی و عدالت آموزشی
رونمایی از مجسمه زانوزنندگان برابر ایران
ساکنان و گردشگران کیش مهمان ویژه برنامه محفل
تیم ایران به مصاف میزبان می‌رود
درخشش آذربایجان‌شرقی در پدافند غیرعامل
تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۶ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
آغاز دوره میکرو رسانه همارسا از مخاطب منفعل تا روایتگر فعال
یکطرفه شدن جاده چالوس از بعدازظهر امروز جمعه
ضرورت تعامل و همکاری‌ صداوسیما با حوزه‌های علمیه
مربی ایتالیایی جدید تیم ملی فوتبال رونمایی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ آبان ۱۴۰۴
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد
دست‌اندازی بانک‌های‌ناتراز به‌منابع بانک‌مرکزی باید متوقف شود
ایران اعتراف ترامپ را در مجامع بین المللی پیگیری می‌کند
دیدار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با دبیر کل سازمان ملل
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)