• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۱۴۷۶۶
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۸:۳۱
علمی و فرهنگی » آموزش عالی، دانشگاه
در جهاددانشگاهی

رونمایی از بانک اطلاعات و دایره المعارف گیاهان دارویی ایران

در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی و دهه مبارک فجر، آیین رونمایی از بانک اطلاعات گیاهی و دایره المعارف گیاهان دارویی ایران در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی برگزار شد.

رونمایی از بانک اطلاعات و دایره المعارف گیاهان دارویی ایران در جهاددانشگاهیبه گزارش خبرنگار حوزه دانشگاه گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی، مراسم رونمایی از بانک اطلاعات گیاهی و دایره المعارف گیاهان دارویی ایران، ۲۱ بهمن از طریق ارتباط مجازی با حضور جمعی از مدیران و اعضا هیات علمی این پژوهشکده در محل پژوهشکده گیاهان دارویی این نهاد برگزار شد.

دکتر شاهین آخوندزاده استاد و پژوهشگر برتر روان‌پزشکی و علوم پایه پزشکی در این مراسم گفت: از زمان تأسیس پژوهشکده گیاهان دارویی تا کنون دو کار مهم و اساسی در این پژوهشکده صورت گرفته است و آن انتشار فصلنامه گیاهان دارویی و تدوین دایره المعارف گیاهان دارویی است.

وی با بیان این‌که تدوین نسخه الکترونیکی این دایره المعارف می‌تواند کمک بزرگی به دانشجویان باشد تأکید کرد: چندین نسخه از این کتاب ارزشمند به کتابخانه دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور اهدا شود.

آقای دکتر رضا غفارزادگان رییس پژوهشکده گیاهان دارویی در خصوص علت راه اندازی این بانک اطلاعات گیاهی عنوان کرد: به دلیل استقبال روز افزون استفاده از گیاهان دارویی در زندگی روزمره توسط افراد مختلف، و توجه محققان، دانشجویان و مراکز علمی به تحقیق، پژوهش و کاربرد گیاهان در زمینه‌های مختلف زندگی بر آن شدیم تا بانک اطلاعات گیاهی را راه اندازی کنیم. در همین راستا اطلاعات بیش از ۷۴۰۰ گیاه مختلف در زمینه‌های گیاه‌شناسی و اکولوژی، استفاده دارویی، استفاده خوراکی، قسمت مورد استفاده و سایر موارد استفاده در بانک اطلاعات گیاهی به همراه ۹ هزار قطعه عکس جمع آوری شد.

آقای دکتر غفارزادگان با اشاره به مزیت‌های این بانک اطلاعاتی تاکید کرد و گفت: از نوع آوری‌ها و مزیت‌های نسبی این بانک اطلاعاتی نسبت به اطلاعاتی که در منابع مختلف وجود دارد قابلیت جستجو ۳۵ فیلد در زمینه‌های مختلف است. به‌عنوان مثال با استفاده از بخش گیاهشناسی و اکولوژی می‌توان گیاهان را بر اساس نوع فرم رشد گیاه (یکساله، دوساله، بالارونده، علفی، درخت و ...) سرعت رشد (سریع، متوسط، کند)، نوع خاک مناسب، اسیدیته مطلوب، رطوبت مورد نیاز، نیاز نوری و ... در راستای ایجاد فضای سبز، ایجاد باغ و مزرعه، امکان تحقیقات در منطقه‌ای خاص روی گیاهان و ... فیلتر کرده و مورد جستجو قرار داد.

وی افزود: در قسمت استفاده دارویی کاربران می‌توانند گیاهان را بر اساس اثرات درمانی آن‌ها در ۱۳۵ دسته بندی مورد بررسی قرار دهند. به عنوان مثال در این پایگاه ۷۳ گیاه با قابلیت پایین آورنده قند خون ثبت شده است.

آقای دکتر غفارزادگان با بیان این‌که دانشجویان، اساتید و محققان می‌توانند جهت اجرای پروژه‌های خود در ابتدا با جستجوی موضوعی تعدادی از گیاهان را انتخاب کرده و با تمرکز بیشتری به انتخاب و کار تحقیقاتی در بین گیاهان بپردازند.

وی با اشاره به این‌که این اثر در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به شماره کتابشناسی ۷۲۵۵۶۱۶ ثبت شده است، درخصوص دائره المعارف گیاهان دارویی گفت: برغم فلور متنوع گیاهی ایران و آثار بجامانده از حکمای طب سنتی و دانشمندان عصر حاضر، هنوز نتوانسته‌ایم چنانچه شایسته است به‌صورت کاملا علمی و مستند گیاهان دارویی موجود در ایران را به طب مدرن معرفی نمائیم. هرچند نگرش کلی جامعه نسبت به دارو‌های گیاهی در سال‌های اخیر نسبت به سابق کمی تقویت شده و آگاهی بیشتری در این زمینه ایجاد شده است ولیکن امروزه بخش عمده‌ای از مشکلات بیماران و پزشکان داشتن اطلاعات علمی اندک درباره دارو‌های گیاهی می‌باشد.

رییس این پژوهشکده گیاهان دارویی در ادامه خاطرنشان کرد: در زمینه گیاهان دارویی و دارو‌های گیاهی امروزه کتب متعدد و متفاوتی وجود دارد. ولکن کتاب جامعی که با رویکرد داروشناسی (فارماکولوژیکی) نگاشته شده و ضمن معرفی صحیح اسامی و ویژگی‌های گیاه دارویی بتواند کاربرد‌های درمانی و دارویی گیاه را ذکر کرده و علاوه بر آن اطلاعاتی را در زمینه پراکنش گیاه، قسمت مورد استفاده، آثار فارماکولوژیک مشاهده شده، عوارض جانبی، ترکیبات شیمیایی، احتیاط مصرف، موارد منع مصرف، نحوه و میزان مصرف و مصارف غذایی گیاه را فراهم آورده و در نهایت نام تجاری دارو‌های ساخته شده از گیاه را نیز معرفی نماید تا کنون در دسترس عموم مردم قرار نداشته است. با این رویکرد، کتاب دایره المعارف گیاهان دارویی ایران با سرپرستی آقای دکتر شاهین آخوندزاده و تلاش گروهی از متخصصان رشته‌های گیاه‌شناسی، کشاورزی، داروسازی و پزشکی تألیف شد
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش سطح زیر کشت گیاه روغنی کاملینا در جهرم
رها سازی پرنده خروس کولی شمالی در تالاب گندمان
جلوگیری از اضافه برداشت بیش از یک میلیون متر مکعب آب در ملایر
کشف ۹۰ هزار نخ سیگار فاقد مجوز در رستم
درختکاری به نام پدر
کشف ۹۹ راس گوسفند بدون مجوز
کشف بیش از ۳۸ کیلوگرم موادمخدر در بهارستان؛ دستگیری دو قاچاقچی
مسیر گردشگری فرهنگی میان ایران و ترکیه برقرار می‌شود
تنش آبی از مرز هشدار عبور کرده است
از زیبایی‌های بارش برف تا همدلی مردم در جریان زندگی روزمره
یخ زدگی تالاب‌ها و آغاز مهاجرت پرندگان به مناطق گرمسیری
تقابل پالایش نفت بندرعباس با سن ایچ ساوه
توافق طرف‌های یمنی برای تبادل هزاران اسیر
دورهمی خانوادگی با مادر بزرگ ۱۰۵ ساله
معرفی ترکیب هیئت اجرایی انتخابات شورا‌های اسلامی خواف
روند کند اجرای قانون هوای پاک
افزایش شمار مبتلایان به تب دنگی به ۲۵۶ تَن در هرمزگان
همایش شورای برنامه‌ریزی منابع طبیعی استان در زرند
مهلت دادستان تهران به شهرداری برای اعلام مشخصات ساختمان‌های نیمه کاره در تهران
توجه به تربیت در تمامی دوره‌های تحصیلی پایه‌گذار آموزش اثربخش است
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بازگشت حدود ۷ میلیون افغان به کشورشان
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری
داور تاجیکی بازی استقلال- المحرق را سوت می‌زند
آغاز بارش پراکنده برف از امشب در همدان
رشد نقدینگی به ۴۱ درصد رسیده است
نداجا در فاصله ۳ هزار کیلومتری از منافع ایران دفاع می‌کند
جبران کسری حقوق کارکنان با کالابرگ
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱ دی
امروز؛ پایان مهلت نام نویسی آزمون پذیرش دانشجو معلم
لیگ نخبگان آسیا؛ صعود قطعی تراکتور با برتری مقابل الدحیل
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی
هوای تبریز، ناسالم برای گروههای حساس
فوتبال باشگاهی اروپا؛ برتری بارسا و بایرن در شب شکست یونایتد
افزایش غلظت آلاینده ها در شهرهای صنعتی
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری  (۵ نظر)
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد  (۱ نظر)
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است  (۱ نظر)
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی  (۱ نظر)
هوای تبریز، ناسالم برای گروههای حساس  (۱ نظر)
واریز یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران   (۱ نظر)
اعلام سامانه ثبت اطلاعات منازل خسارت دیده از سیل در روستا‌های هرمزگان  (۱ نظر)
آمریکا ۱۰۴ غیرنظامی را کشت  (۱ نظر)
دستبند پلیس بر دستان عامل تیراندازی در خمام  (۱ نظر)
توقیف سومین نفتکش عازم ونزوئلا از سوی آمریکا  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)