سی ان ان:
چین:نشست سران هند،استرالیا،ژاپن و آمریکا شکننده است
چین اجلاس چهارجانبه سران کشورهای هند-استرالیا-ژاپن و آمریکا را یادآور ذهنیت مسموم دوران جنگ سرد توصیف کرد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از سی ان ان،گفتگوهای چهارجانبه سران ژاپن و هند و استرالیا را شکننده توصیف کرد. سلینا وانگ خبرنگار شبکه سی ان ان در توکیو در تحلیل تنشهای چین با همسایگانش و آمریکا گفت: «جو بایدن رئیس جمهور آمریکا با سران ژاپن و هند و استرالیا نشستهای مجازی برگزار میکند. افزایش ظرفیت برای تولید و توزیع واکسن کرونا، همکاری درخصوص مقابله با تغییرات اقلیمی، و تامین امنیت در منطقه اقیانوس هند و آرام ازجمله محورهای اصلی سران کشورهای مذکور است. اما این گفتگوهای چهارجانبه اهمیت نمادین دیگری هم دارد، زیرا نگرانی همه این چهار کشور درباره اقدامات چین افزایش یافته است. باآنکه مقامات این چهار کشور قبلا با هم دیدارهایی داشته اند، اما این برای نخستین بار است که مقامات این چهار کشور در اجلاسی چهارجانبه با یکدیگر دیدار میکنند. چین این اجلاس چهارجانبه را رد کرده و آن را طرحی ضدچینی توصیف کرده و گفته است که این اقدام یادآور ذهنیت مسموم دوران جنگ سرد است. در ماههای اخیر شاهد بروز تنشهایی میان چین و هر یک از این چهار کشور بوده و دیده ایم که مناسبات آنها به صورت قابل توجهی افول پیداکرده است.
ژاپن نگران تعدی فزاینده نظامی چین در آبهای چین شرقی است. درباره استرالیا نیز باید مدنظر داشت که وقتی این کشور انجام گرفتن تحقیقاتی درباره خاستگاه ویروس کرونا را خواستار شد، چین تحریمهایی علیه کالاهای استرالیایی اعمال کرد. به نظر بسیاری از تحلیلگران این اقدام چین با انگیزههای سیاسی بوده است. درباره هند نیز باید به خاطر داشت که از زمان بروز بحران مرزی چین و هند، تنشهای دو کشور سیر فزاینده داشته است. با همه این اوصاف، میبینیم که این چهار کشور به صورت فزایندهای حس میکنند که باید همگرایی داشته باشند تا بتوانند درمقابل قدرت گرفتن چین بایستند.»
سلینا وانگ در ادامه افزود: «باآنکه نشست چهارجانبه مذکور مهم است، محدودیتهای بسیاری درخصوص دستاوردهای آن در مقام عمل مطرح است. این نگاه غیرواقع بینانه است که چنین تعاملات چهارجانبهای به شکل گیری یک نهاد رسمی یا ائتلافی رسمی شبیه ناتو منجر شود. یکی از دلایل مطرح در این خصوص آن است که اگر قرار باشد چنین کاری در عمل نتیجه بخش باشد، این تعاملات باید چیزی فراتر از گفتگوی صرف باشد آنهم برای مقابله با تهدید فزاینده چین و باید اقدامات عینی واقعی صورت پذیرد. رسانههای حکومتی چین، این گروه را گروهی شکننده توصیف کرده و گفته است که محلی از اِعراب ندارد! باآنکه این چهار کشور هم خودشان میدانند برای یافتن زمینه مشترک به منظور مقابله با چین، چالشهایی دارند، میکوشند به رویکردی همسو برای مقابله با چین دست یابند. این چهار کشور، راهبردها و اولویتهای متفاوتی درخصوص چین دارند، اما تحلیلگران میگویند اگر چین به تحرکات نظامی اش علیه کشورهای دیگر بیفزاید، احتمال دارد همسویی این چهار کشور به یک ائتلاف نظامی قویتر منجر شود.
درعین حال باید به خاطر داشت که این رویکرد چندجانبه گرایی و تعامل با متحدان یکی از اصول اصلی راهبرد دولت بایدن در مواجهه با چین است. وزیر امورخارجه و وزیر دفاع آمریکا در نخستین سفر بین المللی خود در دولت بایدن، هفته آینده به ژاپن سفر میکنند. این اقدام حامل این پیام است که آمریکا بار دیگر به صحنه بازگشته است و درکنار متحدانش قراردارد و نمیخواهد آنا را به حال خود رها کند!»