درمان سنگ کلیه چه نسخههای خانگی دارد؟
نسخههای خانگی درمان سنگ کلیه را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سنگ کلیه از بیماریهای رایج است که با بهکارگیری چند راهکار درمانی خانگی و ساده، میتوان تا میزان قابل توجه، اثرات آن را کاهش داد.
وجود این سنگها بهطرز باورنکردنی، دردناک است و متأسفانه افرادی که سنگ کلیه را تجربه کردهاند، باید بدانند احتمال ابتلای دوباره به آن وجود دارد. با چند راهکار، درد این بیماری را کاهش دهید.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه به سنگهای کلیوی یا نفرولیتیت نیز معروف بوده و از مواد زائد سخت و جامد تشکیل شده است که در کلیهها جمع میشوند و بلورهایی را تشکیل میدهند. ۴ نوع اصلی سنگ کلیه وجود دارند، اما حدود ۸۰ ٪ از کل سنگها اگزالات کلسیم هستند.
اشکال کمتر معمول، شامل استروویت، اسید اوریک و سیستئین میشوند. در حالیکه سنگهای کوچکتر معمولا مشکلی ندارند، اما سنگهای بزرگتر ممکن است بر اثر ترک بدن، موجب انسداد بخشی از سیستم ادراری فرد شوند که میتواند منجر به درد شدید، استفراغ و خونریزی شود.
حدود ۱۲ ٪ از مردان و ۵ ٪ از زنان در طول زندگی خود دچار سنگ کلیه میشوند. علاوه بر این، مطالعات نشان میدهند اگر یک بار سنگ کلیه بگیرید، در ۵ تا ۱۰ سال، احتمال ایجاد سنگ دیگر تا ۵۰ ٪ بیشتر خواهد بود.
۸ روش طبیعی را بهکار ببرید و خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش دهید.
۱. زیاد آب بنوشید
جهت پیشگیری از سنگ کلیه، معمولا نوشیدن مایعات زیاد توصیه میشود. مایعات، حجم مواد تشکیلدهنده سنگ در ادرار را رقیق میکنند و افزایش میدهند که این موضوع، احتمال متبلور شدن آنها را کاهش میدهد. با این حال، همه مایعات، این اثر را بهطور یکسان اعمال نمیکنند. بهعنوان مثال، مصرف زیاد آب، خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش میدهد.
نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای و آب پرتقال نیز با خطر کمتری همراه هستند، در حالیکه مصرف زیاد نوشابه ممکن است در تشکیل سنگ کلیه نقش داشته باشد. این موضوع، هم در سودای شیرینشده با قند و هم در شیرینسازی مصنوعی، وجود دارد.
نوشیدنیهای شیرینشده با شکر، حاوی فروکتوز هستند که موجب افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اسید اوریک میشود. اینها از جمله عوامل مهم در افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
۲. مصرف اسید سیتریک را افزایش دهید
اسید سیتریک، یک اسید آلی است که در بسیاری از میوهها و سبزیجات، بهویژه مرکبات، وجود دارد. لیمو و بهویژه لیموترش، سرشار از این ترکیب گیاهی هستند. اسید سیتریک به دو روش میتواند به جلوگیری از سنگ کلیه اگزالات کلسیم کمک کند.
این ماده میتواند با کلسیم در ادرار متصل شود و خطر تشکیل سنگ جدید را کاهش دهد. همچنین میتواند با کریستالهای موجود در اگزالات کلسیم پیوند یافته و از بزرگتر شدن آنها جلوگیری و دفع آنها را آسانتر کند.
یک راه آسان، جهت مصرف بیشتر اسید سیتریک، مصرف بیشتر مرکبات، مانند گریپفروت، پرتقال، لیمو و لیموترش است. همچنین میتوانید مقداری آهک یا آبلیمو به آب اضافه کنید.
۳- غذاهای حاوی اگزالات را محدود کنید
اگزالات (اسید اگزالیک) ضد مغذی است که در بسیاری از غذاهای گیاهی از جمله سبزیجات برگدار، میوهها، سبزیجات و کاکائو، پیدا میشود؛ بدن میتواند که مقدار قابل توجه از آن را تولید کند. مصرف زیاد اگزالات، ممکن است که دفع آن از راه ادرار را افزایش دهد که این مسأله در افرادی که تمایل به تشکیل بلورهای اگزالات کلسیم دارند، مشکلساز میشود.
اگزالات میتواند کلسیم را به سایر مواد معدنی متصل کند و بلورهایی تشکیل دهد که منجر به تشکیل سنگ میشوند. با این حال، غذاهای حاوی اگزالات نیز بسیار سالم هستند، اما در افراد سازنده سنگ، توصیه نمیشود. قبل از تغییر برنامه غذایی خود، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
۴- از دوزهای بالای ویتامین C استفاده نکنید
مطالعات نشان میدهند که مکملهای ویتامین C (اسید اسکوربیک) خطر بیشتری جهت ابتلا به سنگ کلیه دارند. مصرف زیاد ویتامین C مکمل، ممکن است موجب دفع اگزالات از راه ادرار شود، زیرا برخی ویتامینهای C میتوانند در داخل بدن به اگزالات تبدیل شوند.
یک مطالعه سوئدی بر روی مردان میانسال و مسن، تخمین زده است افرادی که ویتامین C مکمل مصرف میکنند، دو برابر بیشتر از سایران ممکن است دچار سنگ کلیه شوند؛ با این حال، توجه داشته باشید که ویتامین C از منابع غذایی مانند لیمو، با افزایش خطر سنگ، همراه نیست.
۵. کلسیم کافی دریافت کنید
یک سوءتفاهم رایج است که کاهش میزان کلسیم میتواند خطر تشکیل سنگهای حاوی آن را کاهش دهد. این حقیقت ندارد. یک برنامه غذایی پر کلسیم، با کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه همراه است.
در مطالعهای، مردانی که دچار سنگ کلیه حاوی کلسیم شده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند؛ بررسی برنامه غذایی آنها نشان داد که مصرف روزانه کلسیم در آنها ۱۲۰۰ گرم بوده است؛ در حالیکه در سایر مردان، خطر ابتلا به سنگ کلیه طی سال بعد، ۵۰% کمتر از گروه مورد آزمایش بود.
کلسیم، تمایل بسیاری به پیوند با اگزالات در برنامه غذایی دارد که مانع جذب آن و از راه کلیهها دفع میشود. لبنیات، مانند شیر، پنیر و ماست، منابع غذایی خوب کلسیم هستند.
مقدار توصیه شده روزانه (RDA) جذب کلسیم در بیشتر بزرگسالان، روزانه ۱۰۰۰ میلیگرم است. با این حال، RDA در زنان بالای ۵۰ سال و افراد بالای ۷۰ سال، باید روزانه ۱۲۰۰ میلیگرم باشد.
۶. نمک را کم کنید
برنامه غذایی سرشار از نمک، با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه در برخی افراد، ارتباط دارد. مصرف زیاد سدیم، یکی از اجزای نمک خوراکی، ممکن است که موجب افزایش دفع کلسیم از راه ادرار شود که یکی از عوامل اصلی خطر ابتلا به سنگ کلیه است.
بیشتر برنامههای غذایی توصیه میکنند که افراد، دریافت سدیم را به ۲۳۰۰ میلیگرم در روز محدود کنند. با این حال، بیشتر مردم بسیار بیش از این مقدار مصرف میکنند. یکی از بهترین راهها جهت کاهش مصرف سدیم، کاهش خوردن غذاهای بستهبندی و فرآوریشده است.
۷. مصرف منیزیم را افزایش دهید
منیزیم، ماده معدنی مهمی است که بسیاری از افراد به مقدار کافی مصرف نمیکنند. منیزیم در صدها واکنش متابولیکی بدن از جمله تولید انرژی و حرکات عضلانی نقش دارد.
برخی شواهد نیز وجود دارند که نشان میدهند منیزیم میتواند از تشکیل سنگ کلیه اگزالات کلسیم جلوگیری کند. اینکه دقیقا چگونه این کار را انجام میدهد، کاملا مشخص نیست، اما گفته شده که منیزیم ممکن است جذب اگزالات در روده را کاهش دهد. با این وجود، همه مطالعات در اینباره اتفاق نظر ندارند.
میزان مصرف مرجع (RDI) جذب منیزیم، ۴۲۰ میلیگرم در روز است. اگر میخواهید که میزان مصرف منیزیم در برنامه غذایی خود را افزایش دهید، آووکادو، حبوبات و توفو (پنیر سویا)، منابع غذایی خوبی هستند.
جهت بهدستآوردن بیشترین فایده، منیزیم را به همراه غذاهایی که سرشار از اگزالات هستند، مصرف کنید. سعی کنید این ماده معدنی را ظرف مدت ۱۲ ساعت از راه خوردن غذاهای غنی از اگزالات بهدستآورید.
۸- پروتئین حیوانی کمتری بخورید
یک برنامه غذایی حاوی منابع پروتئینی حیوانی، مانند گوشت، ماهی و لبنیات، خطر بالای ابتلا به سنگ کلیه دارد. مصرف زیاد پروتئین حیوانی، ممکن است موجب افزایش دفع کلسیم و کاهش میزان سیترات شود.
علاوه بر این، منابع پروتئین حیوانی، سرشار از پورین هستند. این ترکیبات به اسید اوریک، تجزیه میشوند و ممکن است که خطر تشکیل سنگهای اسید اوریک را افزایش دهند. همه غذاها به مقدار مختلف، حاوی پورین هستند.
سخن پایانی
اگر سنگ کلیه داشته باشید، به احتمال زیاد در عرض ۵ تا ۱۰ سال، به یک سنگ دیگر مبتلا میشوید. خوشبختانه، انجام برخی اقدامات غذایی، ممکن است به کاهش این خطر کمک کند.
بهعنوان مثال، میتوانید مصرف مایعات خود را افزایش دهید. غذاهای سرشار از برخی مواد مغذی را بیشتر و پروتئین حیوانی و سدیم را کمتر مصرف کنید. تنها چند اقدام ساده، کمک بسیاری به جلوگیری از ایجاد سنگ کلیه دردناک میکنند.