• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۰۹۶۲۰۰
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
بین الملل
در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟

تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما

امروز چهارشنبه پانزدهم اردیبهشت سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۲ رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پنجم می‌ سال ۲۰۲۱ میلادی است.

تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی مامابه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی ( پانزدهم ارديبهشت سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:

روز بزرگداشت شیخ صدوق، دانشمند مشهور شیعه
پانزدهم اردیبهشت در سالنمای ایرانی روز بزرگداشت "شیخ صدوق" دانشمند شهیر شیعه است.
ابوجعفر محمد بن علی بن بابْوِیه معروف به شیخ صدوق در حدود سال ۳۰۶ قمری در خاندان اهل علم و فقاهت در شهر مقدس قم به دنیا آمد. محمد در سنین کودکی فراگیری دانش دینی را آغاز کرد و در محضر پدر و دیگر استادان رشد یافت. وی پس از آنکه به مرتبه بالایی در علم رسید، برای درک محضر اساتید بزرگ و حدیث شناسان آن دوران، سفر‌های علمی خود را آغاز کرد و از بیش از ۲۰۰ تن از دانشمندان بزرگ عصر بهره برد. پس از سفر به بغداد، شهرت علمی او آن‏چنان دانشمندان آن دیار را تحت تاثیر قرار داده بود که تمام آن‌ها را مجذوب خود کرد و از شعاع وجودی خود بهره‌‏مند ساخت. در حلقه درسی این فقیه بزرگ، عالمان نامداری پرورش یافتند که شیخ مفید، حسن بن محمد قمی، علم الهدی سید مرتضی، هارون بن موسی تَلَّعُکْبَری و حسین بن عبیداللَّه غضائری از آن جمله‌‏اند. همچنین کتاب عظیم "من لایحضر الفقیه" در ۴ جلد به عنوان یکی از ارکان کتب اربعه شیعه، شامل شش هزار حدیث و بر اساس موضوعات مختلف فقهی و نیز کتاب مدینه العلم در ۱۰ جلد که مفقود شده، امالی، خِصال، عیون اخبار الرّضا (ع) و عِلَلُ الشرایع از جمله سیصد کتاب ارزشمند این عالم کم ‏نظیر شیعه می‏‌باشند. شیخ صدوق در اواخر عمر به درخواست شیعیان شهر ری، ساکن آن شهر شد تا اینکه در سال ۳۸۱ قمری در ۷۵ سالگی درگذشت و در مکانی که به نام او مشهور است به خاک سپرده شد.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
درگذشت ابن ماجه، محدث و مفسر مسلمان
۱۱۶۹ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم رمضان سال ۲۷۳ هجری قمری «ابن ماجه»، محدث و مفسر معروف مسلمان، درگذشت. وی در سال ۲۰۹ هجری قمری در قزوین - از شهر‌های ایران ـ متولد شد. او به منظور آشنایی با علم حدیث، به سرزمین‌های مختلف اسلامی سفر کرد. ابن ماجه پس از مهارت یافتن در علم حدیث، کتاب معروفش به نام «سنن ابن ماجه» را تالیف کرد که یکی از شش کتاب معتبر حدیث، نزد اهل سنت به شمار می‌رود. کتاب‌های «تفسیر قرآن» و «تاریخ قزوین» از دیگر آثار ارزشمند ابن ماجه است.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
تولد کارل مارکس، فیلسوف آلمانی و بنیانگذار مکتب مارکسیسم
۲۰۳ سال پیش، در روز پنجم می‌سال ۱۸۱۸ میلادی «کارل مارکس» (Karl Marx)، فیلسوف آلمانی و بنیانگذار مکتب مارکسیسم متولد شد.
وی ابتدا در رشته حقوق و سپس در زمینه تاریخ و فلسفه به تحصیل پرداخت. مارکس مدتی سردبیر یک نشریه بود و درسال ۱۸۴۸ م. با همکاری «فردریش اِنگِلس» فیلسوف هموطن خود، عقایدش را در کتاب «مانیفست کمونیست» ارائه کرد. دو سال بعد، مارکس به علت فعالیت سیاسی از آلمان تبعید شد و تا پایان عمر در انگلیس اقامت گزید. کتاب مهم دیگر مارکس «سرمایه» (کاپیتال) نام دارد که یک جلد آن در زمان حیات وی و دو جلد دیگر توسط انگلس پس از مرگ مارکس به چاپ رسید. اساس فلسفه مارکسیسم را ماتریالیسم تشکیل می‌دهد. مارکس معتقد بود که تکامل بشر از نظر تاریخی، نتیجه تکامل ابزار تولید و مالکیت آن بوده است. وی پیش بینی می‌کرد با سقوط سرمایه داری توسط پرولتاریا یا طبقه کارگر، دیکتاتوری پرولتاریا به وجود خواهد آمد و پس از آن این رژیم نیز به نفع یک جامعه بدون طبقه و دولت، کنار خواهد رفت. مارکس در سال ۱۸۸۳ درگذشت، اما افکارش در قالب‌های گوناگون بیش از یک قرن در جهان مطرح بود تا آنکه در اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی، با فروپاشی بزرگترین کشور کمونیستی جهان یعنی شوروی، نادرستی افکار و پیش بینی‌های مارکس روشن شد. همچنین روند تحولات در جهان، بطلان برداشت‌های وی از تاریخ، اجتماع و انسان را به اثبات رساند.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
درگذشت ناپلئون بناپارت، امپراتور قدرتمند فرانسه
۲۰۰ سال پیش در چنین روزی، پنجم می‌سال ۱۸۲۱ میلادی «ناپلئون بناپارت» (Napoleon Bonaparte)، امپراتور قدرتمند فرانسه در تبعیدگاهش درگذشت.
وی در سال ۱۷۶۹ میلادی متولد شد و پس از انقلاب فرانسه درسال ۱۷۸۹ میلادی، قدرت زیادی به دست آورد و در جنگ با اکثر کشور‌های اروپایی، فرانسه را به پیروزی رساند. ناپلئون در سال ۱۸۰۴ میلادی به عنوان امپراتور فرانسه تاجگذاری کرد. این امپراتور قدرت طلب در اندیشه کشورگشایی و توسعه متصرفات خود در نقاط مختلف جهان بود، از اینرو در دوران حکومتش جنگ‌های متعددی با سایر کشور‌ها کرد و سرزمین‌های زیادی از اروپا را به تصرف درآورد. اما از سال ۱۸۱۲ میلادی، به دنبال لشگرکشی نافرجام به روسیه، قدرت ناپلئون رو به ضعف نهاد و پس از شکست در برابر ارتش مشترک انگلیس، روسیه و اتریش در سال ۱۸۱۴ اجباراً از حکومت کناره گیری کرد. دول پیروز اجازه دادند با حفظ عنوان امپراتور، حاکم جزیره اِلب باشد. اما ناپلئون در سال ۱۸۱۵ از این جزیره گریخت و به فرانسه رفت و مدت صد روز دیگر حکومت کرد. این دوران که به حکومت صد روزه معروف شد، با نبرد واترلو به پایان رسید و ناپلئون بناپارت در این جنگ به اسارت انگلیسی‌ها درآمد و به جزیره سنت هلن تبعید شد و شش سال بعد در همین جزیره درگذشت.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
انتشار نخستین بیانیه سیاسی امام خمینی(ره)
۷۷ سال پیش در چنین روزی، برابر با پانزدهم اردیبهشت ۱۳۲۳ هجری شمسی امام خمینی (ره)، رهبر فقید جمهوری اسلامی ایران، در سن چهل و دو سالگى نخستین بیانیه سیاسی خود برای دعوت مردم به قیام برای خدا صادر فرمودند.
در این بیانیه، حضرت امام ضمن بررسى و تحلیل اوضاع گذشته، حال و آینده مردم، قیام براى خدا را تنها راه اصلاح جهان عنوان کرده و آن را، فلسفه بعثت همه انبیاى الهى دانستند. ایشان در ادامه، دلایل بدبختى مسلمانان و ملت ایران را تشریح مى کنند و در قسمت دیگرى، مسؤولیت سنگین علما و روحانیان را برشمرده و عواقب زیان بار غفلت سیاسى آن‌ها را متذکر مى شوند. در ادامه، ایشان در این بیانیه، صریحا علماى اسلام و جامعه اسلامى را به قیام عمومى فراخواندند و نسبت به سکوت در برابر توطئه هاى ضد اسلام هشدار دادند. مقصود امام از انتشار این بیانیه، به صدا در آوردن زنگ خطر و بیدار باشى براى طلاب جوان بود. این اقدام، شخصیت و موضع سیاسى ایشان را بیش از پیش آشکار کرد و به تدریج زمینه حضور عده اى از یاران همفکر را در جمع شاگردنشان ایشان فراهم آورد. این اشخاص کسانى بودند که هسته اصلى اقدامات انقلابى سال هاى بعد را تحت رهبرى ایشان، تشکیل دادند.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
روز جهانی ماما
پنجم ماه می‌میلادی، از سوی سازمان بهداشت جهانی و کنفدراسیون بین المللی مامایی، "روز جهانی ماما" نام گذاری شده است.
برای اولین بار در سال ۱۹۸۰ این روز به عنوان روز جهانی ماما پیشنهاد و سپس از سال ۱۹۹۲ به صورت رسمی اعلام شد. هـدف از روز جهانـی ماما، بزرگداشت مامایی و افزایش آگاهی و تبادل اطلاعات در راستای سلامتی مادر و نوزاد و اهمیت کار مامایی است.
تقویم تاریخ؛ از بزرگداشت شیخ صدوق تا روز جهانی ماما
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
روایتی از پرونده‌های امنیتی در مستند «تارکد»
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه
سامانه‌های آسیب‌دیده پدافند هوایی جایگزین شدند
نشست خبری نمایشگاه نقاشی «به گزارش زنان»
ایجاد بازارچه دائمی صنایع‌دستی در یادمان شهدای مرصاد
بحران آب از آنچه امروز صحبت می‌شود، جدی‌تر است
ثبت دمای ۴۸ درجه و بالاتر در ۱۵ شهر خوزستان
دیدار لاریجانی با پوتین در کاخ کرملین
استان تهران چهارشنبه تعطیل شد
بازدید هنرمندان پیشکسوت رسانه ملی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما پس از حمله صهیونیست‌ها
تداوم موج گرمایی در لرستان
انفجار یک ساختمان در خیابان باهنر رشت
۶ واحد راکد صنعتی آذربایجان غربی به چرخه تولید باز می‌گردد
ستاد راهبری برای رصد پیشرفت برنامه هفتم توسعه تشکیل شده است
کمینه و بیشینه دمای هوای بیست و نهم تیر در سمنان
ثبت بخشش ششمین محکوم به قصاص در آذربایجان‌غربی
تکمیل راه آهن اردبیل نیازمند ۲۵۰۰ میلیارد تومان
آغاز توزیع مرحله جدید کالابرگ برای دهک‌های چهارم و پنجم
تعمیر واحد‌های مسکونی خسارت دیده در جنگ ۱۲ روزه
عبور اوج تقاضای مصرف از ۷۵ هزار مگاوات
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تقویم انتخابات کشور نهایی و ابلاغ شد
واکنش مسکو به تهدید و ادعای اخیر ترامپ درباره بریکس
۲۲ کشته و ۳۶ مصدوم در واژگونی اتوبوس زائران قیروکارزین
زمین لرزه ۵/۱ ریشتری در فاضل آباد
تدوین برنامه ملی کاهش هزینه تولید در بخش کشاورزی
ریاضی‌دانان جوان ایرانی افتخار آفریدند
وفاق و همبستگی ایران در دفاع مقدس ۱۲ روزه باعث پیروزی شد
توافق سوریه و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس
مواضع ارمنستان درباره گذرگاه‌های منطقه ای تغییر نکرده است
کتاب «نسل کشی در قرن ۲۱» در آستانه چاپ دوم
واتس اپ؛ جعبه ناامن پیام رسانی
اوج تقاضای مصرف برق به۷۴ هزار و ۹۶۹ مگاوات رسید
کتاب‌های دفاع مقدس ۱۲ روزه در راه بازار نشر
دستور دادستان کل کشور برای نظارت بر بازار کالا‌های اساسی
دستور عارف برای رسیدگی فوری به وضع مصدومان و بررسی ابعاد حادثه