• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۰۳۹۹۵
تاریخ انتشار: ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۷:۰۰
علمی و فرهنگی » میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

5 قلعه پرتغالی ایران

قلعه‌های پرتغالی در ایران یادآور دوران استعمار اروپایی‌ها در این آب و خاک هستند. زمانی که توانسته بودند راه ابریشم را از بین برده و از طریق خلیج فارس به ایران نفوذ کنند. اما با رشادت ایرانی‌ها پس از سال‌ها پرچم استعمار آنها پایین آمد ولی همچنان آثاری که آنها ساخته بودند در جزایر ایرانی باقی است.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، این آثار مربوط به قلعه‌هایی است که برای دفاع و پشتیبانی و انبار تسلیحات ساخته بودند. ماجرای قلعه‌های متعدد پرتغالی‌ها در جنوب ایران را پیشتر گفته بودیم، حالا به معرفی آنها می‌پردازیم.

1. قلعه پرتغالی قرمز

یکی از این قلعه‌ها که به تازگی درباره آن خبرهای ناخوشایندی شنیده می‌شود، مربوط به جزیره هرمز است. این قلعه شاید از همه قلعه‌های دیگری که توسط پرتغالی‌ها ساخته شده، معروف‌تر باشد چون قرمز رنگ است. قرمزی آن هم به دلیل برداشت خاک سرخ جزیره و نزدیکی آن به معدن خاک سرخ است. از آنجا که خاک سرخ جزیره روی این بنا طی سالیان دراز پخش شده، رنگ سنگ‌ها به سرخی درآمده است.

قلعه پرتغالی قرمز
عکس از ایرنا

این بنای تاریخی ثبت شده در فهرست میراث ملی در روزهای اخیر به دست اداره کل میراث فرهنگی استان هرمزگان مرمت شده اما آنقدر مرمت نادرست بوده که هم کارشناسان به نحوه کار در آن ایراد گرفته‌اند و هم اخباری از ریزش بخش‌هایی از آن به گوش می‌رسد.

این قلعه در ضلع شمالی جزیره هرمز و درست در ساحل قرار گرفته است و از مهمترین قلعه‌هایی است که پرتغالی‌ها در سواحل خلیج فارس ساخته بودند. این بنای چند ضلعی نامنظم ساختمان بسیار محکمی با چندین برج در ارتفاع ۱۲ متری دارد و دارای انبار تسلیحات و اتاق‌هایی با سقف‌های هلالی است. در تاریخچه این بنا آمده که این قلعه را امام قلی خان از سرداران شاه عباس فتح کرد. می‌گویند برای ساخت همین بنا ۳۰ سال طول کشیده است چون قرار بوده برای مقابله با بومیان ایران استفاده شود.

توپ‌های زنگ زده کنار قلعه پرتغالی‌ها هم در چندسال اخیر به رنگ قرمز درآمده است. اما هنوز داخل کلیسای آن به صورت کامل سرخ نشده است. پرتغالی‌ها سقف این کلیسا را با سنگ‌های مرجانی تزئین کرده‌اند تا نشان دهنده هنر و ذوق معماری آنها باشد. به همین دلیل ستون‌های کلیسا هم شبیه به نخل است.

2. قلعه پرتغالی‌ها در بندر لافت قشم

قلعه پرتغالی‌ها تنها در جزیره هرمز نیست بلکه در رأس الخیمه و عمان هم مشابه آن وجود دارد. یکی دیگر از معروف‌ترین قلعه‌های دوران پرتغالی‌ها در جزیره قشم است.

قلعه پرتغالی‌های جزیره قشم هم زمانی ساخته شد که عثمانی‌ها با تشکیل امپراتوری راه ابریشم را از بین بردند و موجب قطع ارتباط بین آسیا و اروپا شدند. پرتغالی‌ها از طریق خلیج فارس وارد ایران شدند تا بتوانند روی آب‌های خلیج فارس تسلط داشته باشند. به همین دلیل هر جا که وارد می‌شدند، قلعه‌ای دفاعی می‌ساختند. تسلط پرتغالی‌ها یک قرن طول کشید. راوی این اتفاقات میراث به جا مانده از همین قلعه هاست که یکی دیگر از آنها اکنون در جزیره قشم و در بندر لافت قرار دارد این بنا در سال ۸۷ توسط یکی از باستان شناسان کشور کشف شد.

این بنا کوچک‌تر از قلعه پرتغالی‌های هرمز است و ارتفاع دیوارهایش به چهار متر هم نمی‌رسد. هر چند که این بنا هم از آهک و گچ ساخته شده است اما کلیسایی مانند کلیسای هرمز ندارد. این بنا هم بیشتر برای انبار اسلحه و مهمات کاربری داشته است.

قلعه پرتغالی‌ها در بندر لافت قشم
عکس از آرشیو لست سکند | بهزاد حصاریها

3. آثار محدود قلعه بندر کنگ

قلعه بندر کنگ را اکنون نمی‌توان تصور کرد که چه عظمتی داشته است چون آثار زیادی از آن باقی نمانده جز چند ستون سنگی. در جلد دوم کتاب سمینار خلیج فارس آمده است: زمانی پرتغالی‌ها جزیره هرمز را ترک کردند که از پس گرفتن قلعه هرمز عاجز شدند آنها از شاه عباس خواستند تا در عوض چشم پوشیدن از سواحل ایران، بتوانند در بندر کنگ قلعه‌ای بسازند و در بحرین مروارید صید کنند. آنها این اجازه را گرفتند و قلعه‌ای کوچک ساختند به نحوی که از آن تنها بخش کوچکی در کنار ساحل بندر کنگ باقی مانده است. این بنا نیز از گچ و ساروج ساخته شده بود و بعد از ۵۰۰ سال هنوز آثاری از آن باقی است.

این قلعه زمانی دارای گمرک، تجارتخانه و بارانداز بود و محل تجارت پرتغالی‌ها و هلندی‌ها در این منطقه به شمار می‌رفت. چون بندر کنگ از همان زمان قدیم هم به دریانوردی و ناخداهایش معروف بود و قدمت طولانی در مهارت دریانوردی داشت و ناخداهای آن با کشتی‌های بزرگ بادبانی برای تجارت به هند، مومباسا و کشورهای آفریقایی می‌رفتند.

قلعه بندر کنگ
عکس از مجله هرمزگان

4. بزرگترین قلعه بعد از هرمز در لارک

قلعه‌ای دیگر برای پرتغالی‌ها در استان هرمزگان وجود دارد که به آن هم قلعه پرتغالی‌ها می‌گویند. این بنای تاریخی ثبت ملی شده در جزیره لارک قرار گرفته که پس از فتح هرمز و پایان امپراطوری پرتغالی‌ها در این دریا، به عنوان زندان مورد استفاده حاکمان جزیره قرار می‌گرفته. همچنین در زمان وقوع بارش باران‌های سیل‌آسا و تخریب منازل مسکونی جزیره، پناهگاه امنی برای ساکنان لارک به شمار می‌رفته است.

این بنا هم یکی از بناهای تاریخی مهجور مانده در جزیره لارک است که اقدامات محدودی برای مرمت و حفاظت از آن شده است. قلعه پرتغالی‌های لارک در شمال جزیره و در دوره صفوی ساخته شد و اکنون با ستون‌های جدید کار گذاشته شده، نگهداری می‌شوند. این بنا بعد از قلعه جزیره هرمز بزرگترین قلعه پرتغالی‌ها بود.

قلعه در لارک
عکس از چمدان

5. قلعه‌ای در چابهار که پرتغالی‌ها نساختند اما به اسم آنهاست

قلعه‌ای هم در چابهار و روستای تیس وجود دارد که به قلعه پرتغالی‌ها معروف بوده اما این قلعه بر خلاف قلاع دیگر توسط پرتغالی‌ها ساخته نشده است بلکه قدمت آن به دوره اسلامی می‌رسد و تنها پرتغالی‌ها در آن مستقر شده بودند. این بنای تاریخی در منطقه آزاد چابهار شبیه به کاروانسرای شاه عباسی بیستون ساخته شده است، شاید چون هم عصر شاه سلیمان صفوی است. این بنای ثبت ملی شده دارای چهار گوشواره و دیوارهای هشتی است که روی تپه‌ای واقع شده و برای آنکه دید خوبی به دریای عمان داشته باشند، در گذشته دو برج هم در دو طرفش ساخته بودند.

این بنا که در سال ۵۴ ثبت ملی شد، از سنگ، آجر، ساروج و گچ به سبک معماری سلجوقیان ساخته شده و در دوره‌های بعد معماری صفوی و قاجاری هم به آن افزوده شد. این بنا دارای حیاط، آب انبار و چاه بوده است که به دلیل داشتن موقعیت راهبردی و استراتژیک توسط پرتغالی‌ها تصرف شد اما در سال ۱۶۲۲ میلادی پرچم پرتغال در این نقطه پایین آمد.

چابهار
عکس از رستم کریمی نژاد
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۱۶ بهمن ۱۴۰۴
افزایش پوشش ابر و وزش باد در لرستان
بر پایی جشن نیمه شعبان در مسجد نیمه سوخته بروجرد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ بهمن ۱۴۰۴
توجه ویژه به علم آموزی بعد از انقلاب در لرستان
بارش باران و رویش بذر امید در دل کشاورزان لرستانی
تقویم و اوقات شرعی پنجشنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود
لرستان غرق در شادی ولادت آخرین منجی عالم بشریت
افتتاح پروژه آب‌رسانی به روستای «بدرآباد علیا» خرم‌آباد
اعزام ۲۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد لرستان به مناطق عملیاتی جنوب
ورزشی‌های پانزدهم بهمن ماه در استان سمنان
افتتاح مرکز جامع سلامت شهرستان شاهین‌دژ
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۱۵ بهمن ۱۴۰۴
خبر‌هایی از برگزاری جشن های نیمه شعبان در استان سمنان
مروری بر وقایع و رویداد‌های ۱۵ بهمن ۵۷
کشف بیش از ۳۰ میلیارد ریالی احشام و طیور بدون مجوز در تالش
پیشرفت ۶۰ درصدی بلوار فرهنگ شهرکرد
بهره برداری از واحد تولیدی دمنوش های گیاهی در شاهرود
رشد تولید و اشتغالزایی با تکیه بر دانش بومی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
بارش برف و باران در بیشتر استان‌های کشور/ افزایش سرمای هوا در استان‌های کشور
اجرای «کارت امید مادران» از فروردین ۱۴۰۵
آیین بزرگداشت منوچهر محمدی در جشنواره فیلم فجر برگزار شد
استمرار بارش‌ها در بیشتر مناطق کشور
بارش برف و باران همچنان ادامه دارد
جشن ازدواج آسان در دانشگاه افسری امام علی (ع)
ترافیک پرحجم در محور هراز
عبداللهی: صیانت از نیرو‌های مسلح خط قرمز قوه قضائیه است
عیادت معاون قوه قضائیه از جانبازان حملات تروریستی اخیر
کشف محموله ۱۴ تنی تجهیزات قابل استفاده در اغتشاشات
افتتاح خانه موسیقی تهران
تصمیم‌گیری خارج از چارچوب، بازار خودرو را متلاطم کرد
اعطای مرخصی به ۲۲۰ زندانی در دزفول
کاشت بیش از ۲۰ هزار اصله نهال در بوستانی جنگلی چیتگر
توفان و گردوخاک در مرکز و شرق کشور
اجرای طرح مهتا و کارافن در لرستان  (۱ نظر)
آمریکا و انگلیس بنیانگذاران گروه‌های تروریستی در جهان هستند  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)