• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۱۰۷۱۵
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۰۹:۰۰

الزامات فرهنگ سازی تمایل به فرزندآوری

پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهند جامعۀ ایران در ۵۰ سال اخیر با تغییر در ارزش‌های فرزندآوری روبه‌رو بوده است.

به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بحث فرزند آوری یکی از مولفه‌های مهم علم جمعیت است. صاحب‌‎نظران دلایل مختلف فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را عامل تغییرات در میزان باروری می‌‎دانند. اینکه افراد چه نگاهی به فرزندآوری دارند و در مقابل این مسئله چه انتخاب‌هایی می‌‎‌کنند؛ آگاهی مهم‌ترین موضوعی است که نقش تعیین‌کننده‌ای در این زمینه ایفا می‌‎کند.

از سوی دیگر مسئولان و کارشناسان امر برای حل معضل فرزند آوری، بر ضرورت "فرهنگ‌سازی" تأکید می‌کنند؛ اما آنچه مسلم است هنوز سازوکار‌های فرهنگ‌سازی و لوازم و بایسته‌های آن، چنان‌که شایسته است مورد توجه قرار نگرفته است که با توجه به شرایط امروز، ضرورت آن بیش از پیش احساس می‌شود.

مهمترین مرحله فرهنگ سازی، شناخت دقیق مشکل است ضمن اینکه بی رغبتی به فرزندآوری بیش از آنکه ریشه در عوامل اقتصادی داشته باشد، محصول تغییر هنجار‌های اجتماعی، افزایش نگرش فردگرایانه، تمایل روزافزون زنان برای ابراز وجود از طریق روی آوردن به انواع شغل‌ها، احساس امنیت نسبت به آینده و بی‌نیازی از حامی فرداست.

*مستندات:
پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهند جامعۀ ایران در ۵۰ سال اخیر با تغییر در ارزش‌های فرزندآوری روبه‌رو بوده است. آنچه مهم است آگاهی مشترک افراد نسبت به فرزندآوری به‌منزلۀ امری چالش‌زا که در برهه‌ای از زندگی با آن روبه‌رو می‌‎شوند؛ است. بررسی پژوهش‌های انجام شده داخلی نشان می‌دهد که؛ بیشتر پژوهش‌های داخلی انجام‌شده دربارۀ باروری مطالعاتی کمی‌اند که عوامل مؤثر بر باروری و میزان باروری در مناطق مختلف را بررسی کرده‌اند؛ در حالی که به نظر می‌‎رسد تمایل ایرانیان به فرزندان کم، محصول تغییرات در انگاره‌های ذهنی آن‌ها دربارۀ فرزندآوری است که جهت اصلاح این وضعیت نیاز به فرهنگ سازی در این زمینه احساس می‌شود.

با توجه به اهمیت موضوع فرزندآوری، نتایج یک پژوهش دانشگاهی که در سال ۹۶ به بررسی دلایل تمایل و عدم تمایل به فرزند آوری که به صورت مقطعی بر روی کلیه ایرانیان ساکن شهر‌ها و روستا‌های کشور انجام شده است؛ نشان می‌دهد که:
الزامات فرهنگ سازی تمایل به فرزندآوری

مهمترین دلایل عدم تمایل به فرزندآوری
آنچه مسلم است امروزه بر نقش فرهنگ و ســاختار‌های فرهنگی بر تحولات جمعیتی و ضــرورت توجه به این مقوله در سیاستگذاری و برنامه‌های کلان اجتماعی، تأکید می‌شود. کشور ما در دو دهۀ اخیر با اثرپذیری از اعمال برخی سیاست‌ها و بروز برخی تغییرات در سبک‌های زیستی، تحولات جمعیتی غیرمنتظره‌ای را تجربه کرده است که مهم‌ترین راهکار علاج وضعیت کنونی " فرهنگ‌سازی و ارائه الگو‌های فرهنگی" است. تحولات اخیر جمعیتی کشـور بیشتر از هر عاملی، ریشـه و خاسـتگاه فرهنگی دارد که به تبع آن در دیگر حوزه‌ها بازتاب یافته و از آن‌ها نیز تأثیر پذیرفته است. بدیهی است که برون رفت از این وضعیت نیز مستلزم ایجاد تحولات فرهنگی و ساختاری به صورت توأمان در جامعه است که همت مسئولان را می‌طلبد.
الزامات فرهنگ سازی تمایل به فرزندآوری
الزامات فرهنگ سازی تمایل به فرزندآوری
*جمع بندی
آنچه مسلم است در سال‌های اخیر دولتمردان آنگونه که باید نتوانسته اند نیاز‌های افراد جامعه را مرتفع کنند که این امر به نوعی موجب تزلزل در سرمایه اجتماعی و از میان رفتن اعتماد مردم شده است. به نظر می‌رسد مرتفع کردن مشکلات اقتصادی و اشتغال به عنوان مهمترین دلیـل عـدم تمایـل بـه فرزندآوری، حتی بدون تصویب سیاست‌های تشویقی، منجر به ازدیاد فرزندآوری شـود. بنابراین بـرای افـزایش فرزندآوری، لزوم ترویج و تبلیغ لذت پدر و مادر شدن و از میان برداشتن بینش منفی مردم نسبت به داشتن فرزند بیشتر از طرق مختلف و ممکن باید اصلاح شود؛ بنابراین برای افزایش تعداد فرزندان بایستی زیرساخت هـا‌ی اجتماعی، اقتصادی و فرهنگـی جامعـه توسـعه پیـداکنـد. ازاین رو شایسته است که کاهش تدریجی جمعیت و نرخ باروی با استناد به یافته‌های علمی و ادلۀ کارشناسانه بررسی و تحلیل شود. همچنین نقش تحولات فرهنگی و تغییر الگو‌های زیستی جامعه در بروز این وضعیت مورد بررسی قرار گرفته و مسئولان و مدیران نظام با اتخاذ برنامه‌های مناسب، برای اصلاح روند موجود ترغیب شوند.

پژوهشگر: نرگس شامحمدی
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قضاوت نمایندگان هندبال چهارمحال و بختیاری در مسابقات لیگ برتر کشور
راهکاری برای بهبود متابولیسم و کنترل پیش‌دیابت در زنان
آمادگی و انسجام عملیاتی، کلید پاسخ سریع به حوادث است
مسجد حجازی اهواز، قدمگاه ۱۳۰ شهید گرانقدر
افتتاح چندین طرح به مناسبت ایام الله دهه مبارک فجر در سیستان وبلوچستان
افتتاح طرح‌های مخابراتی در امیدیه همزمان با دهه فجر+فیلم
اعزام بسیجیان سراب به مناطق عملیاتی جنوب کشور
رشد تولید و توسعه زیر ساخت‌ های کشاورزی نیشابور
پایان مسابقات کشتی خردسالان و نونهالان سمنان
نمایشگاه مستندنگاری« زندگی در جنگ»
همایش بانوان انقلاب در کوهدشت لرستان
عیدی کارکنان دولت ۱۰ میلیون تومان تعیین شد
اجرای پویش ایران همدل در خوزستان+فیلم
بانوی هنرمند محمدیه در نقش کارآفرین
برگزاری جشن انقلاب با حضور دانش آموزان مهابادی
افتتاح ۶۴۹ طرح شهری و دهیاری‌ در لرستان
چهار نشان طلا ارمغان دختران نونهال وزنه بردار چهارمحال و بختیاری در رقابت‌های کشور
پرواز قوی سپید در آسمان انزلی پس از شکست پرسپولیس
تبدیل گاز‌های مشعل به ۱۰۰ میلیون دلار سود در شرکت نفت و گاز مارون
توزیع بیش از ۲ هزار بسته‌های بهداشتی و تشک مواج میان بیماران مددجو در خوزستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیش بینی آغاز بارش باران از امشب، ۱۸ بهمن ماه در خراسان رضوی
حادثه کارخانه «طلای سفید» در گالیکش یک فوتی و دو مصدوم بجا گذاشت
بلوغ راهبردی ملت و نظام، در شناخت میدان نبرد جدید
آماده‌باش دستگاه‌های امدادی در پی هشدار نارنجی هواشناسی
تشریح نقش استان‌ها در پیشبرد شبکه ملی اطلاعات
پیش بینی بارندگی در نیمه غربی کشور
آغاز عملیات اجرایی آزاد راه شیراز بوشهر
ادامه فعالیت سامانه بارشی در فارس تا فردا
عدالت‌ورزی باید در سبک زندگی مسئولان و کارگزاران تجلی یابد
دادگاه رسیدگی به پرونده یکی از تروریست‌های مسلح بهارستان
باران در راه کرمان؛ سامانه‌ی بارشی قدرتمند تا دوشنبه مهمان استان است
افزایش ۴۰ درصدی بارش‌ها در کرمانشاه نسبت به میانگین بلندمدت
باغ‌وحش هویزه با دستور قضایی مهر و موم شد
انتشار تصاویر سارقان طلاجات زنان سالخورده برای شناسایی مالباختگان
سارق باطری‌های خودرو با ۱۵ شاکی به زندان رفت
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
۱۰۴ مرکز آماده خرید و دریافت گندم از کشاورزان خوزستان  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)
بازداشت ۱۱ عضو گروهک تروریستی پژاک در استان کرمانشاه  (۱ نظر)
ارز ترجیحی حذف نشده و به سبد کالای خانوار رفته است  (۱ نظر)
افتتاح طرحهای دهه فجر در استان کرمان  (۱ نظر)