• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۳۲۰۸۶
تاریخ انتشار: ۲۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۳۰
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

آموزش ویروس‌ها برای نابودی باکتری‌ها!

محققان موفق به تولید ویروس‌های آموزش دیده برای از بین بردن عفونت‌های باکتریایی با در نظر گرفتن تکامل آن‌ها شده‌اند.

به گزارش گروه وبگردی‌ خبرگزاری‌ صدا و سيما، باکتری‌ها توانایی ناخوشایندی در تکامل سریع دارند که به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در کوتاه مدت از آنتی‌بیوتیک‌ها فرار کنند. اما اکنون دانشمندان در دانشگاه "کالیفرنیا سن دیه‌گو" با آموزش ویروس‌های از بین برنده باکتری‌ها با توانایی پیش‌بینی حرکت بعدی آنها، از تکامل علیه آن‌ها استفاده کرده‌اند.

آموزش ویروس‌ها برای نابودی باکتری‌ها!

وقتی موجودات در معرض شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرند، برخی از آن‌ها به لطف جهش‌های ژنتیکی تصادفی که صفات مفیدی را به آن‌ها می‌دهد، بهتر از دیگران زنده می‌مانند. با گذشت زمان، این صفات در نهایت در بین جمعیتی از آن‌ها گسترش می‌یابد تا زمانی که به یک قاعده کلی تبدیل می‌شود. این همان تکامل است و معمولاً یک فرآیند شگفت‌انگیز برای کمک به زنده ماندن در شرایط دشوار و تهدید کننده زندگی است. اما در بعضی موارد نیز تکامل به ضرر ما انسان‌ها تمام می‌شود.

باکتری‌ها یکی از تکامل پذیرترین موجودات طبیعت هستند که قادرند نه تنها ژن‌های مفید را به نسل بعدی منتقل کنند، بلکه در واقع آن‌ها را بین نسل فعلی خود نیز مبادله می‌کنند؛ بنابراین وقتی آن‌ها با محیط سخت آنتی‌بیوتیکی روبرو می‌شوند، جای تعجب نیست که موفق می‌شوند از آن فرار کنند و سالم بمانند.

اکنون همین طور که بهترین دارو‌های آنتی‌بیوتیکی ما در حال از دست دادن اثر خود هستند، باکتری‌ها آماده می‌شوند تا در آینده نزدیک به یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های بهداشت و سلامت عمومی تبدیل شوند؛ بنابراین دانشمندان به طور فزاینده‌ای به دنبال گزینه‌ای رفته‌اند که مدت‌ها نادیده گرفته شده است و آن، "درمان فاژی" است.

باکتریوفاژ‌ها یا به اختصار، "فاژها"، ویروسی هستند که به طور خاص طعمه باکتری‌ها می‌شوند و اگرچه آن‌ها یکی از گزینه‌های اولیه در مطالعات در زمینه درمان عفونت‌های باکتریایی بودند، اما با ظهور آنتی‌بیوتیک‌ها خیلی زودی کنار گذاشته شدند. اما اکنون که به نظر می‌رسد مسیر آنتی‌بیوتیک‌ها به بن بست رسیده است، فاژ‌ها یک بار دیگر راه‌حلی امیدوارکننده به نظر می‌رسند.

محققان در این مطالعه جدید تصمیم گرفتند فاژ‌ها را به عنوان قاتلان بهتری برای باکتری‌ها آموزش دهند. فاژ‌ها در کنار باکتری‌های هدف خود به مدت ۲۸ روز رشد داده شدند، بنابراین همزمان با باکتری‌ها تکامل یافتند و اساساً مسیر‌های فرار تکاملی را که باکتری‌ها سعی در استفاده از آن‌ها دارند، فرا گرفتند.

سپس این فاژ‌های آموزش دیده روی سایر جمعیت‌های باکتری آزمایش شدند و در از بین بردن اهداف خود بسیار خوب عمل کردند و باکتری‌ها را حدود ۱۰۰۰ برابر موثرتر از فاژ‌های آموزش ندیده سرکوب کردند. همچنین تأثیرات آن‌ها بین سه تا هشت برابر بیشتر پایدار ماند.

"جاستین مایر" نویسنده اصلی این تحقیق می‌گوید: فاژ آموزش دیده قبلاً روش‌هایی را که باکتری‌ها سعی می‌کنند با آن‌ها فرار کنند و طفره بروند، تجربه کرده است. ما از الگوریتم بهبود خود فاژ و تکامل با انتخاب طبیعی برای به دست آوردن پتانسیل درمانی و حل مشکل مقاومت باکتریایی استفاده می‌کنیم.

این مطالعه امید به درمان با فاژ‌ها برای درمان عفونت‌های باکتریایی را زنده می‌کند. شاید حتی لازم نباشد فاژ‌ها باکتری‌ها را از بین ببرند، بلکه مطالعات دیگر نشان داده‌اند که ممکن است بتوانند حواس باکتری‌ها را پرت کنند و موجب شوند آنتی‌بیوتیک‌ها دوباره کارآمد شوند.

این مطالعه در مجله Proceedings of the National Academy of علوم منتشر شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش دانشجویان قمی در رقابت‌های کشتی کشور
رونمایی از کتاب ردپای پروانه بر آب در فسا
کشف ۴ تن مواد مخدر در آذربایجان شرقی
جانبخشی بیمار مرگ مغزی به ۳ فرد نیازمند عضو
آداب و رسوم مردم مازندران در ماه رمضان
ورود سامانه بومی نویگیشن جراحی به اتاق‌های عمل کشور
خواجه نصیرالدین طوسی؛ حکیمی به اثرگذاری هزار سال
کسب رتبه اول وزارت عتف در ارتباط با جامعه صنعت
صدور ۳۹۵ گواهی تمکن مالی الکترونیک در بهمن ۱۴۰۴
۳۳ درصد پرونده‌های وارده به دادگاه عالی انتظامی قضات برای وکلا است
تبلیغات روانی دشمن روحیه ما را تضعیف نخواهد کرد
ابلاغ ۳۲۳ مصوبه برای رفع مشکلات بنگاه‌های اقتصادی استان بوشهر
خشونت در فضای دانشگاه خط قرمز ماست
خواجه نصیر، معلم ثالث و فیلسوفی که ادیب هم بود
مسلمانان منطقه باید با ایران در مقابله با دشمنان اسلام هم‌گرا شوند
«نقشه خانوادگی» و «ساعت پویا» آماده پخش از شبکه‌های نمایش و نهال
رعایت قوانین و مقررات انتخاباتی الزامی است
«هوشکده» با راز روشنایی زمین
مهمترین خبر‌های ۵ اسفند قم در ۱۲۰ ثانیه
حمایت بنیاد علم ایران از تدریس علوم و فناوری‌های کوانتومی در دانشگاه‌ها
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
بزرگترین پل فلزی زیرقوسی در شمال کشور به ایستگاه پایانی رسید
هواشناسی اردبیل در مورد سامانه بارشی زودگذر هشدار داد
رقابت قرآنی دانش آموزی در شهرستان جویم
کشف ۲ هزار لیتر گازوئیل قاچاق در بیضا استان فارس
واگذاری قطعات زمین در کرمان
افزایش ۲۸ درصدی تعداد داوطلبان انتخابات شورا‌ها
پزشکیان: مذاکرات اخیر شامل پیشنهاد عملی و امیدوارکننده‌ بود
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود
تصویب پیش‌نویس آیین‌نامه حذف چهار صفر از پول ملی
واکنش ایرانیان به درخواست دشمن
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۴ اسفند ماه ۱۴۰۴
بقائی: ادعای توافق موقت ایران و آمریکا؛ بی مبناست
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند  (۸ نظر)
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است  (۶ نظر)
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است  (۲ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
پاکستان رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد  (۱ نظر)
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سرریز شدن آب سد گاران  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
اصلاح قوانین برخورد با حمل سلاح سرد  (۱ نظر)
کشف ۱۵ کیلوگرم شمش طلا در نقطه صفر مرزی پاوه  (۱ نظر)