• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۳۶۳۸۵
تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۰
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

نخستین سیاهچاله کشف شده بزرگ از تصور ما

سیاهچاله ۱-Cygnus X یکی از نزدیک ترین سیاهچاله‌ها به زمین است که به طور اتفاقی در سال ۱۳۴۰ کشف شد و مورد توجه فیزیکدانان مشهوری چون هاوکینگ و کیپ تورن قرار گرفت.

به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، سیاه‌چاله «Cygnus X-۱» یکی از معروف‌ترین و نخستین سیاه‌چاله جهان است که در نوع خود به یکی از موارد مهم مطالعات فضایی دانشمندان تبدیل شده است و در گذشته این موضوع باعث اختلاف بین دو فیزیکدان مشهور «استیون هاوکینگ» و «کیپ‌تورن» شده بود که تورن در سال ۱۹۷۴ مدعی شد که این شی یک سیاه‌چاله است و هاوکینگ نیز در سال ۱۹۹۰ این موضوع را پذیرفت.
مقاله‌ای که در مجله science به چاپ رسیده است نشان می‌دهد؛ سیستمی که به نام ۱-Cygnus X شناخته می‌شود، شامل پرجرم‌ترین سیاهچاله‌ی ستاره‌ای است که تاکنون بدون استفاده از امواج گرانشی کشف شده است.
 
نخستین سیاهچاله کشف شده، بسیار بزرگتر از تصور ما
 
در سال ۱۳۵۰ هاوکینگ بر این باور بود که این شیء سیاهچاله نیست، اما در نهایت در سال ۱۳۶۹ پذیرفت که سیاهچاله است و در آخرین تحقیقات، یک تیم بین المللی از منجمان با استفاده از یک آرایه تلسکوپ رادیویی و یک تکنیک هوشمندانه فاصله این شی در فضا را اندازه گرفتند.
 
پروفسور James Miller سرپرست محققان از مرکز تحقیقات نجوم رادیویی ICRAR می‌گوید: «اگر بتوانیم یک شیء مشابه را از مکان‌های مختلفی مشاهده کنیم، می‌توانیم فاصله آن را با اندازه گیری میزان حرکت جسم نسبت به زمینه آسمان، محاسبه کنیم.»
 
پروفسور Ilya Mandel دستیار نویسندگان می‌گوید: «در واقع این سیاهچاله به قدری عظیم و بزرگ است که تصور منجمان از چگونگی شکل گیری آن را به چالش می‌کشد.»
او می‌گوید: «ستاره‌ها به کمک باد‌های ستاره‌ای که از سطح خود خارج شده و در محیط اطراف پخش می‌شوند، جرم خود را از دست می‌دهند. اما برای شکل گیری یک سیاهچاله به این بزرگی، نیاز داریم میزان جرمی که ستاره‌های روشن در طول زندگیشان از دست میدهند را تعدیل کنیم.»
 
او همچنان افزود: «این سیاهچاله که در سیستم ۱-Cygnus X قرار دارد، زندگی خود را به عنوان یک ستاره که تقریبا ۶۰ برابر بزرگتر از خورشید است آغاز کرده و ده‌ها هزار سال پیش رمبش کرده است. به طور باورنکردنی، هر ۵ و نیم روز به دور ستاره همدم خود (ابرغول) که تنها در یک پنجم فاصله زمین و خورشید است، می‌گردد.»
 
نویسنده دیگر این مقاله، Xueshan Zhao می‌گوید: «مشاهدات جدید به ما می‌گوید که این سیاهچاله بیش از ۲۰ برابر جرم خورشید است. این مقدار چیزی حدود ۵۰ درصد بیشتر از تخمین‌های قبلی است. با استفاده از اندازه گیری‌های به روز شده برای جرم این سیاهچاله و همچنین فاصله آن از زمین، من توانستم تایید کنم که ۱-Cygnus X با سرعتی باورنکردنی می‌چرخد. بیشتر از هر سیاهچاله‌ای که تاکنون دیده شده است، چیزی نزدیک به سرعت نور.»
نخستین سیاهچاله کشف شده بزرگ از تصور ما
سال آینده، ساخت بزرگترین رادیو تلسکوپ جهان (SKA) در استرالیا و آفریقای جنوبی آغاز می‌شود. پروفسور James Miller می‌گوید: «مطالعه سیاهچاله‌ها شبیه به تاباندن یک نور به مخفی‌ترین چیز موجود در جهان است. این زمینه تحقیق بسیار چالش برانگیز و در عین حال هیجانی است.»
 
او می‌گوید: «با ورود نسل جدید تلسکوپ‌های آنلاین، حساسیت تقویت شده آن‌ها، جزئیات بیشتری از جهان را آشکار می‌کند و کمک بسیاری به تلاش دانشمندان و تیم‌های تحقیقاتی در سرتاسر جهان، برای درک بهتر کیهان می‌کند. زمان بسیار خوبی برای منجم شدن است.»
 
استیون هاوکینگ
اِستیوِن ویلیام هاوکینگ یا استفن هاوکینگ (زاده‌ی ۸ ژانویه‌ی ۱۹۴۲ – درگذشته ۱۴ مارس ۲۰۱۸) فیزیکدان نظری، کیهان‌شناس و نویسنده‌ی انگلستانی و مدیر تحقیقات مرکز کیهان‌شناسی نظری در دانشگاه کمبریج بود، که بیش از چهل سال، سابقه فعالیت علمی داشت. کتاب‌ها و همایش‌هایش او را به یک چهره‌ی محبوب، تبدیل کرده بود. او عضو جامعه‌ی سلطنتی هنر و نیز، عضو ثابت جامعه‌ی اسقفان دانشمند بود و در سال ۲۰۰۹ مدال آزادی ریاست جمهوری آمریکا را گرفت.
 
هاوکینگ، سی سال، از ۱۹۷۹ تا یکم اکتبر ۲۰۰۹، دارنده‌ی کرسی ریاضیات لوکاس بود. وی به خاطر فعالیت در کیهان‌شناسی و گرانش کوانتومی به ویژه درباره‌ی سیاه‌چاله، شناخته شده‌است. کتاب تاریخچه زمان او که با رکوردی ۲۳۷ هفته‌ای پرفروش‌ترین کتاب در بریتانیا باقی‌ماند باعث شهرتش شد. همچنین، کتاب طرح بزرگ او که در اواخر سال ۲۰۱۰ به چاپ رسید پس از چند روز به یکی از پرفروش‌ترین کتاب‌های آمازون تبدیل شد.
 
هاوکینگ دچار بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک بود و از هر گونه حرکت ناتوان بود؛ نه می‌توانست بنشیند، نه برخیزد، و نه راه رود. حتی قادر نبود دست و پایش را تکان بدهد یا بدنش را خم و راست کند و حتی توانایی سخن گفتن نیز نداشت. وی، با وجود توانایی‌های فراوان در کیهان‌شناسی، جایزه نوبل نگرفت.
 
وی قبل از مرگش گفت: «زندگی هر چه قدر هم که مشکل به نظر بیاید، باز هم می‌توانید در کاری موفق باشید. تنها نکته این است که هرگز تسلیم نشوید».
 
کیپ تورن
کیپ استیون تورن فیزیکدان سرشناس آمریکایی است. تخصص تورن در زمینه اخترفیزیک و فیزیک گرانش است. وی دانش‌آموخته دانشگاه پرینستون و مؤسسه فناوری کالیفرنیا بوده، و امروزه استاد همان مؤسسه فناوری کالیفرنیا است. استاد راهنمای وی در زمان تحصیل جان ویلر بود. وی به همراه بری بریش نیمی از جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۷ را برای آشکارسازی خیزابه‌های گرانشی و آشکارساز لایگو برد. برنده نیمی دیگر از جایزه نوبل فیزیک ۲۰۱۷ در همین زمینه راینر وایس می‌باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اجرای نخستین قفس تمام‌فلزی پرورش ماهی در دریا
آسفالت معابر ۳ روستای دهلران
ساخت حسینیه ای مردمی در خوشاب به همت گروه های جهادی
ایرانِ ضعیف مطلوب انگلیسی‌هاست
برگزاری مسابقات فوتبال در استان سمنان
معلم آبدانانی و سرمشق عملیِ تولید بعد از بازنشستگی
یک تساوی و یک شکست سهم کرمان در لیگ برتر فوتبال کشور
ساخت نیروگاه‌های مستقل برای شهرک‌های صنعتی
شعبان‌خمسه: آماده دیدار با قزاقستان هستیم
تخریب هزار و ۳۰۰ خانه مسکونی در زمین لرزه افغانستان
غیرحضوری شدن مدارس روز شنبه در تعدادی از شهر‌های خوزستان
برگزاری رقابت های فیوژن فیتنس بانوان گرامیداشت شهدای ورزشکار در قم
پیگیری مشکلات خانواده شهدا و ایثارگران
مسیری که هر پیچش بوی خطر می‌دهد
غیرحضوری شدن مدارس در آبادان و خرمشهر
رژه کاروان ایران با تشویق وزیر ورزش و‌ جوانان
یادواره ۱۱۶ شهید سرافراز منطقه جبالبارز
فوران خشم مردم انگلیس علیه تیم‌های رژیم صهیونیستی
بیانیه دادسرای عمومی و انقلاب خوزستان درباره حادثه خودسوزی جوان اهوازی
اصلاح نظام بانکی، مهم‌ترین گام برای مهار تورم است
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پیش بینی باران برای هفته آخر آبان در کهگیلویه و بویراحمد
خبر خوش برای کارگرانی که بیمه آنها قطع شده است
چین: آمریکا در یمن قانون‌شکنی می‌کند
سفر رئیس جمهور به کردستان با حاشیه‌های شنیدنی
عجیب، اما واقعی، صف‌های طولانی غذای رایگان در آمریکا
داستان یک نردبان
بسته هنر و سینما ۱۴۰۴/۰۸/۱۵
انتقام کشته‌های فاشر و جنینه را خواهیم گرفت
هشدار نخست‌وزیر سودان درباره سرایت جنگ
نتایج هفته نهم لیگ برتر بسکتبال ایران
حزب الله: مذاکره با دشمن منفعت ملی ندارد
بیروت بدون مقاومت، به شهری بی‌دفاع بدل می‌شود
گروه‌بندی رقابت‌های فوتبال قطع عضو قهرمانی آسیا اعلام شد
ویژه برنامه قرآنی محفل در کیش
یادداشت قالیباف در دفتر یادبود مجلس ملی پاکستان
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۲ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۲ نظر)
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست  (۲ نظر)
آغاز همکاری سازمان راهداری و پلیس‌راه برای شناسایی هزار نقطه پرخطر  (۲ نظر)
تأکید چین بر گسترش مناسبات اقتصادی با روسیه  (۲ نظر)
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)
واکنش محیط‌زیست هرمزگان به کشتن الاغ‌ها  (۱ نظر)
نصب ۱۳ کیلومتر نیوجرسی در محور‌های مواصلاتی ایلام  (۱ نظر)
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند   (۱ نظر)
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند  (۱ نظر)