• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۱۶۷۷۴۶
تاریخ انتشار: ۲۷ تير ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۸
سیاسی » سیاست خارجی

نبرد برای رسیدن به پارلمان؛ حتی به قیمت سقوط لبنان!

با انصراف سعد حریری، لبنان بار دیگر در دور باطل خلاء سیاسی قرارگرفت، او آبان سال گذشته پس از رایزنی فراکسیون‌های پارلمانی برای سومین بار مامور تشکیل کابینه شد، اما بعد از ۹ ماه از این کار انصراف داد.

نبرد برای رسیدن به پارلمان؛ حتی به قیمت سقوط لبنان!حریری در ۹ ماه گذشته سه لیست برای کابینه تقدیم رئیس جمهور کرد. لیست‌هایی که به دلیل متعهد نبودن به توافق‌های سیاسی اعم از توافقنامه طائف مبنی بر رعایت سهم طوایف در کابینه و توافق نشست دوحه مبنی بر در اختیار گرفتن ثلث ضامن از سوی جریان اقلیت مجلس درکابینه ناکام ماند.
نگاهی به مواضع سیاسی گروه‌های تاثیرگذار لبنان نشان می‌دهد این اقدام حریری بیش از آنکه حاصل اختلاف نظر سیاسی باشد حاصل اختلافات عمیق در گروه‌های سیاسی همسو با محور غربی – عربی است؛ شرایطی که حریری را به سمت استعفا از تشکیل کابینه هدایت کرد.
سعد حریری که تا پیش از این در کنار ولید جنبلاط و سمیر جعجع سه چهره تاثیرگذار در جریان موسوم به ۱۴ مارس بود حالا هر یک به دلایلی ازیکدیگر فاصله گرفته اند.
جعجع پس از نزدیک شدن حریری به جبران باسیل رئیس جریان ملی مسیحی آزاد و داماد میشل عون رئیس جمهور پس از انتخابات پارلمانی ۲۰۱۸ عملا از جریان المستقبل به رهبری سعد حریری دور شد. در شرایط کنونی اولویت اصلی جعجع برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی و در نهایت رسیدن به مقام ریاست جمهوری است. انتخاباتی که به دلیل تشدید بحران اقتصادی، اجتماعی و سیاسی حاکم بر لبنان او، جریان سیاسی متبوعش یعنی قوات لبنانی را از پیش پیروز آن می‌داند و در شرایط کنونی هیچ نشانی از پیوند مجدد این دو جریان سیاسی وجود ندارد مگر آنکه حریری وارد حلقه اصلی جعجع یعنی ایستادگی در برابر حزب الله شود.
ولید جنبلاط که به دلیل چرخش‌های سیاسی اش به مرد هزار چهره عرصه سیاسی لبنان معروف است و همواره بر روی اسب برنده شرط بندی می‌کند، از هم اکنون تلاش می‌کند تا با نزدیک شدن به جریان ملی مسیحی آزاد وارد رقابت انتخابات پارلمانی بهار سال آینده شود. رویکردی که حاصل بررسی تحولات منطقه‌ای و بین المللی است؛ از خروج امریکا از منطقه گرفته تا نتایج احتمالی مذاکرات ایران و آمریکا و گرم شدن روابط کشور‌های عربی با سوریه.
براین اساس در شرایط کنونی سعد حریری در جبهه داخلی فقط نبیه بری رئیس مجلس و مصر و روسیه را از جبهه خارجی در کنار خود می‌بیند و طرف‌های خارجی هم تنها به ارائه مشاوره‌های اخلاقی به او اکتفا می‌کنند.
براین اساس حریری تنها راه ماندگاری در جنگ قدرت را جلب رضایت عربستان از طریق حمله به حزب الله از یک سو و تهییج طایفه اهل سنت لبنان با انصراف از تشکیل کابینه می‌بیند تا از این طریق مسیر انتخابات پارلمانی ۲۰۲۲ را برای جریان المستقبل هموار کند. راهکاری که با اتخاذ آن تنها متحد داخلی خود یعنی نبیه بری را هم از دست خواهد داد و در عین حال منجر به بازگشایی درب‌های بسته دربار سعودی به سوی او نخواهد شد.
ناظران سیاسی براین باورند که یکی از عوامل اصلی انصراف حریری از تشکیل کابینه، محاسبات دقیق انتخاباتی با هدف تاثیرگذاری بر طرف‌های سیاسی داخلی و خارجی است تا با جلب حمایت حامیان سنتی و تحریک گسل‌های طایفه‌ای در جامعه چند پارچه لبنان زمینه را برای جبران شکست جریان متبوعش در انتخابات ۲۰۲۲ فراهم کند. هدفی که دیگر جریان‌های سیاسی مخالف محور مقاومت نیز دنبال می‌کنند.
این جریان‌ها تلاش می‌کنند تا با شعله ور کردن آتش زیرخاکستر اختلافات طایفه‌ای بستر مطالبه مردمی را برای تغییر حوزه‌های انتخاباتی در قالب قانون انتخابات جدید به گونه‌ای فراهم کنند که پیروز قطعی انتخابات باشند؛ تلاشی که در انتخابات ۲۰۱۸ با وجود دخالت‌های گسترده خارجی و صرف میلیون‌ها دلار پول خارجی به سرانجام نرسید.
از سوی دیگر تلاش می‌کنند تا با هدایت لبنان به سراشیبی سقوط اقتصادی، جریان حاکم پارلمانی و محور مقاومت را عامل اصلی وضعیت فاجعه بار معیشت مردم معرفی کنند و با ایجاد جنگ روانی تنها راه بهبود شرایط و رفع مشکلات را جلب کمک‌های بین المللی و سرمایه گذاری خارجی عنوان کنند؛ روندی که انتظار دارند در نهایت به مخدوش شدن پایگاه مردمی گروه‌های نزدیک به محور مقاومت منجر شود.
در همین راستا حمله به احزاب و چهره‌های سیاسی شناخته شده، تلاش برای احیای اختلافات سیاسی و طایفه‌ای، تلاش برای جلب حمایت مالی از تجار و ثروتمندان و سفارتخانه‌های خارجی و هزینه کردن آن در قالب کمک‌های بهداشتی و درمانی، کمک‌های مالی مستقیم و خرید و فروش مستقیم رای در مناطق مختلف و بالاخره تلاش برای ایجاد اتحاد میان شخصیت‌های برجسته خواهان براندازی نظام سیاسی حاکم در قالب یک لیست واحد، رویکرد اصلی انتخاباتی جریان‌های سیاسی مخالف محور مقاومت خواهد بود.
این رویکرد احزاب و گروه‌های سیاسی با نزدیک شدن به انتخابات، وضوح بیشتری به خود خواهد گرفت، اما آنچه مسلم است در شرایط کنونی جریان‌های سیاسی مورد حمایت محور غربی – عربی به تنها چیزی که فکر نمی‌کنند نجات لبنان است و آنچه ذهن آن‌ها را به خود معطوف کرده، نجات احزاب خود در دریای پرتلاطم سیاسی لبنان حتی به قیمت از بین رفتن زیرساخت‌های باقیمانده این کشور است. به عبارت ساده تر، نبرد برای رسیدن به پارلمان حتی به قیمت سقوط لبنان!
نویسنده: محمدرضا طلاجوران
خبرنگار سابق خبرگزاری صداوسیما در بیروت

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مهر و موم چهار واحد صنفی متخلف در کاشان
دیدار مردمی فرمانده انتظامی آذربایجان غربی
صداهای انفجار در جنوب ری ناشی از برگزاری رزمایش «الی بیت‌المقدس ۱۶» است
بازگشت «عشق کتاب» به رادیو سلامت
قطع آب ادارات پر مصرف در تهران
تمدیدمهلت ارسال مقالات همایش ملی استثنایی در هزاره سوم
مهلت یک‌ماهه برای ساماندهی جمعه‌بازار یاسوج
اختصاص ۲۸۰ تُن قیر رایگان به شهرداری‌های مهاباد، گوگ‌تپه و خلیفان
وضعیت ورودی گردشگری به کشور به شرایط عادی رسیده است
رخت سفید زمستان بر تن تکاب نشست
دست پربرکت آسمان بر مزارع کشاورزان خراسان شمالی
بارش برف و وضعیت تعطیلی مدارس زنجان
درمان نوین در «دکتر سلام» و پخش «نون خ ۵» با کیفیت ۴ K
فرایند صادرات و واردات کالا بین ایران و پاکستان
ساخت و سازهای غیرمجاز معضلی جدی در کهگیلویه و بویراحمد
تخصیص ۷۸ میلیارد تومان برای تقویت شهرداری‌های اردبیل
«نیلو و تی‌تی» به پویا رسید؛ «طوفان بی‌پایان» در راه آنتن شبکه سه
پروبیوتیک‌ها در مسیر کنترل قند خون پیش‌دیابتی‌ها
گرامیداشت روز کازرون با نمایشگاه صنایع دستی
ضابطین دادگستری حلقه مهم ارتباط میان مردم و دستگاه قضایی هستند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
آدرس محل توزیع برنج دولتی در شهرستان بویراحمد
نبود اتفاق نظر در شورای امنیت درباره اسنپ بک
جبران کسری حقوق کارکنان با کالابرگ
مدارس مازندران فردا چهارشنبه غیرحضوری شد
توافق طرف‌های یمنی برای تبادل هزاران اسیر
دولت برای مصوبه بنزینی خود اصلاحیه داد
دلار در مرکز مبادله ۱۱۲ هزارتومانی شد
«فواد ۱۲۸» سامانه‌ای برای شنیده شدن صدای مردم
مالکیت سامانه «کاتب» به سازمان ثبت منتقل می‌شود
تأکید شورای‌عالی شهرسازی بر تأمین زمین برای طرح‌های مسکن
مخالفت دادگاه CAS با درخواست استقلال
اعلام ضوابط جدید تسهیلات مسکن
متن لایحه بودجه ۱۴۴۴ میلیارد تومانی سال ۱۴۰۵ منتشر شد
زلنسکی: مذاکرات برای پایان جنگ با روسیه به نتیجه نزدیک می‌شود
افزایش آلودگی هوا در کلان شهر‌ها؛ ورود سامانه بارشی از غرب
معلم کهگیلویه و بویراحمدی حائز رتبه دوم کشوری  (۶ نظر)
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد  (۱ نظر)
کاهش ۹ میلیون لیتری مصرف روزانه بنزین  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون دانشجومعلمان تا ۵ دی  (۱ نظر)
۳۱ هزار دستگاه خودرو برای ۱۰ میلیون نفر  (۱ نظر)
هوای تبریز، ناسالم برای گروههای حساس  (۱ نظر)
واریز یارانه حمایتی «یسنا» برای مادران   (۱ نظر)
اژه‌ای: مقابله دستگاه قضا با فساد، گزینشی نیست  (۱ نظر)
آغاز ثبت‌نام مراسم معنوی اعتکاف در استان از چهارشنبه  (۱ نظر)
اختصاص ۹ هزار و ۱۰۰ واحد زمین برای متقاضیان طرح جوانی جمعیت در خوزستان  (۱ نظر)
آمریکا ۱۰۴ غیرنظامی را کشت  (۱ نظر)
دستبند پلیس بر دستان عامل تیراندازی در خمام  (۱ نظر)
توقیف سومین نفتکش عازم ونزوئلا از سوی آمریکا  (۱ نظر)
برگزاری یادواره شهدای کارگر بسیجی در مشهد  (۱ نظر)