• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۰۲۱۷۷
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۵:۲۳
سیاسی » سیاست خارجی

تلاش رسانه‌های غربی برای فراموشی فاجعه فرودگاه کابل

پس از فجایع رقت‌بار ناشی از خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان، رسانه‌های غربی طی روز‌های بعد تلاش کردند با برجسته‌سازی حواشی این خروج بر اخبار مربوط به کشته‌شدگان، روی اقدامات خود سرپوش بگذارند.

تلاش رسانه‌های غربی برای فراموشی فاجعه فرودگاه کابلبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از نوررنیوز؛ پس از فجایع رقت‌باری که خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان رقم زد و موجب قربانی شدن جان تعدادی از شهروندان افغانستانی شد، رسانه‌های غربی طی روز‌های بعد تلاش کردند با برجسته‌سازی حواشی این خروج بر اخبار مربوط به کشته‌شدگان بر اقدامات خود سرپوش بگذارد.
دقایقی پس از برخاستن هواپیما از فرودگاه کابل دستِ‌کم سه نفر از بدنه و چرخ‌های هواپیما سقوط کردند و جان باختند.
در تصاویری که لحظاتی پس از برخاستن هواپیما به ثبت رسیده است سقوط آن‌ها دیده می‌شود. یک روز بعد نیز بقایای جنازه دو نفر که وارد بخش چرخ هواپیما شده بودند پیدا شد و انتشار خبر آن یک آبروریزی دیگر برای خروج آمریکایی‌ها به‌حساب می‌آمد.
در همین حال چند روز بعد خبری منتشر شد که از اخاذی ۲۰۰۰ دلاری سربازان آمریکایی حاضر در گیت سوم حفاظتی فرودگاه کابل از اتباع افغانستانی که قصد خروج از کشورشان را داشتند حکایت داشت.
کشته‌شدگان پرواز هواپیمای c۱۷ ارتش ایالات متحده آمریکا تنها بخشی از فاجعه‌ای است که با خروج از افغانستان ایجاد کرده‌اند. برخی اعضای طالبان که اکنون کنترل پرواز‌ها را در دست دارند گفته‌اند از روز یکشنبه هفته پیش حداقل ۱۲ نفر در تنها باند فرودگاه یا اطراف آن کشته شده‌اند.
یک مقام ناتو نیز گفته است دستِ کم ۲۰ نفر در هفت روز گذشته در فرودگاه کابل و محوطه اطراف آن کشته شده‌اند. شاهدان می‌گویند از این تعداد شماری در تیراندازی و بقیه حین فرار و ازدحام جمعیت کشته شده‌اند. با این‌حال احتمال دارد اعداد واقعی بیش از این اعداد باشد.
پس از این فجایع رسانه‌های غربی به این نتیجه رسیده‌اند که این تصاویر باید از ذهن افکار عمومی پاک شود. این رسانه‌ها به طور واضح تلاش می‌کنند با انتشار اخبار حاشیه‌ای و درجه دوم در سرچ کلید واژه‌های گوگل برای عبارات «فرودگاه کابل» و «هواپیما افغانستان» در زبان‌های فارسی و انگلیسی تغییر ایجاد کنند و خبر اصلی را به لایه‌های بعدی بفرستند و با این ترفند قصد دارند آنچه در رسانه‌ها به‌عنوان یک رسوایی بزرگ تلقی شده بود را از ذهن مخاطبان پاک کنند.
شیوه انحراف افکار عمومی از اتفاق اصلی توسط رسانه‌های انگلیسی‌زبان و پس از آن در رسانه‌های فارسی خارج از کشور بدین صورت بود که نخست با برجسته‌سازی حاشیه‌هایی مانند چاپ تیشرت‌هایی با طرح سقوط انسان از هواپیما مردم را به واکنش به تجاری‌سازی این اتفاق و نه اصل اتفاق سوق دادند.
از سوی دیگر با حرکاتی اقدام به برانگیختن احساسات عمومی نسبت به نظامیان آمریکایی کردند. از جمله انتشار دو خبر و عکس مبنی بر تولد یک کودک افغانستانی در پرواز آمریکایی و دیگر انتشار تصویر کودک در آغوش یک زن نظامی آمریکایی.
نکته قابل‌توجه در خصوص این عملیات رسانه‌ای غربی‌ها برای پاک‌کردن دامن آمریکا از خون شهروندان افغانستان این است که در بیشتر موارد با تاکید بر سوژه کودک و مادر سعی در سوء استفاده رسانه‌ای از احساسات مخاطبان دارند.
البته ابعاد این عملیات به اینجا ختم نشده است. از زمان انتشار تصاویر فجایع فرودگاه کابل، درگاه‌های طرف‌دار نظامیان آمریکا اقدام به انتشار گسترده تصاویری از این هواپیما در نقاط مختلف دنیا کرده‌اند، به‌طوری‌که بارگذاری تصاویر این نوع هواپیما در روز‌های اخیر بیش از ماه‌های گذشته بوده است.
بی‌بی‌سی و «ایرفورس‌مگ» از جمله پایگاه‌هایی بودند که با انتشار تصاویری از این نوع هواپیما تلاش می‌کنند تا در جست‌وجو‌های اینترنتی تصاویر مربوط به رفتار‌های غیر انسانی نظامیان آمریکا با مردم افغانستان در صفحات و ردیف‌های اول منتشر نشود.
با این‌حال و با وجود تلاش زیاد این رسانه‌ها، مردم در خود کشور‌های غربی با انتشار تصاویر این اتفاق در شبکه‌های اجتماعی موجب شدند این اتفاق تا چند روز در صدر اخبار باقی بماند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قدردانی فرمانده قرارگاه امام سجاد (ع) و سپاه مهاباد ازحضور حماسی مردم
مرکزی، یک استان شور و شعور در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
حضور پرشور و حماسی مردم لارستان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
وزش باد همراه با تندباد‌های لحظه‌ای در جنوب غرب خوزستان
یادواره‌ای به پاس قدردانی از مقام شامخ شهدا در فومن
برگزاری جلسه داوری جایزه ملی صنایع‌دستی در جشنواره صنایع فرهنگی و خلاق ایران
سکوت انگلیس درباره حضور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
عباس اقبال؛ از تصحیح انتقادی تا تاریخ نگاری نوین
­آغاز لیگ ژیمناستیک هنری از فردا
قدردانی رئیس قوه قضائیه از حضور پرشکوه مردم در یوم‌الله ۲۲ بهمن
حضور دهه نود و چهارصدی‌ها در راهپیمایی ۲۲ بهمن زنجان
بازدید میدانی وزیر میراث فرهنگی از طرح‌های گردشگری
انگلیس شمار نظامیانش را در نروژ دو برابر می‌کند
حضور حماسی روستائیان اردبیل در راهپیمایی ۲۲ بهمن
مردم ایران پای عهد خود ایستاده‌اند
افتتاح ۶۵ طرح عمرانی و خدماتی در کازرون
اعزام بانوان زائر اولی همدانی به کربلا معلی
قدردانی نماینده ولی‌فقیه در لرستان از حضور باشکوه مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
برگزاری چهلمین روز شهادت «فرج الله شوشتری»، پنجشنبه در مشهد
پیام زینبیان ایلامی به دنیا مخابره شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
پهلوی ها؛ اراضی واگذار شده دیروز و چالش‌های امروز
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز
پیش بینی بارندگی و کاهش دما در برخی از مناطق کشور
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود
محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال کشور تا ۲۵ بهمن
رئیس دیوان عالی کشور: حوادث ۱۸ و ۱۹ دی، حقیقتا کودتا بود
تمهیدات تاکسیرانی تهران برای راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن
تاکید بر استمرار خط امام و رهبری در گردهمایی سراسری پاسداران کمیته انقلاب اسلامی
دانش بنیان‌ها برای مرزبانان لباس طراحی می‌کنند
تبریک گوترش به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
ترافیک سنگین در برخی محور‌های پرتردد منتهی به تهران
دعوت رئیس قوه قضائیه از مردم برای حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
جزئیات عفو و تخفیف مجازات ۲۱۰۸ نفر از محکومان عمومی و انقلاب
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۲ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)