• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۱۰۹۳۱
تاریخ انتشار: ۱۳ شهريور ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۰
سیاسی » سیاست خارجی

از سقوط کابل تا افول آمریکا

این روز‌ها سیاستمداران، تحلیلگران و نظریه پردازان بسیاری در جهان در پس ماجرا‌های سقوط کابل، سقوط چند دهه هژمونی و دست برتر آمریکا در جهان را می‌بینند و از شتاب گرفتن افول آن در جهان می‌نویسند.

آمریکا ۹ شهریور را به عنوان ضرب الاجل خروج نیروهایش از افغانستان تعیین کرده بود و در این روز آخرین هواپیمای آمریکایی هم از افغانستان پرید. انتقال تابوت‌های کشته شدگان آمریکایی در افغانستان بخشی از ارمغان هواپیما‌هایی بود که از غرب آسیا در خاک آمریکا فرود می‌آمدند. جو بایدن رئیس جمهور آمریکا هم به استقبال کشته شدگان رفته بود.
دستور عقب نشینی نیرو‌های آمریکایی از افغانستان با سالگرد حادثه ۱۱ سپتامیر و آغاز بهانه لشکرکشی آمریکا به افغانستان مصادف است؛ روزی که آمریکا مغرور و سرمست دست روی گزینه نظامی می‌برد.
پس از "جرج بوش" سه رئیس جمهور آمریکا میراث دار اشغالگری‌هایی بی نتیجه در خاورمیانه بوده اند و هر کدامشان به نوعی وعده خروج از این جنگ‌ها را داده بودند. علاوه بر باراک اوباما، دونالد ترامپ هم در یک سخنرانی درباره ضرورت عقب نشینی از افغانستان گفته بود: «وقتی من جوان بودم و در دبیرستان و کالج درس می‌خواندم، همه عادت داشتند بگویند که ما هرگز در هیچ جنگی شکست نخورده ایم. آمریکا هرگز در جنگ شکست نخورد. اما اکنون ما هرگز در هیچ جنگی پیروز نمی‌شویم.. ما حدود هفده سال است که در خاورمیانه می‌جنگیم. هزینه ما در خاورمیانه شش تریلیون دلار شده است. ما در جنگ خاورمیانه راه به جایی نبرده ایم و باید به این وضع پایان دهیم».
حالا جو بایدن، چهارمین میراث دار جنگ افغانستان در کاخ سفید می‌گوید ماندن در افغانستان هیچ منفعتی برای آمریکا نداشته و امنیت آمریکا اینگونه تامین نمی‌شود؛ او در جدیدترین سخنرانی اش گفته: «آمریکا وارد جنگ‌های متعدد شده و زمان آن فرارسیده بود که ایجاد خطر برای نظامیان خود را متوقف کنیم. من معتقد نیستم امنیت و صلح آمریکایی‌ها از طریق استقرار هزاران نظامی آمریکایی و هزینه میلیارد‌ها دلار در افغانستان محقق می‌شود. زمان آن فرا رسیده است که جنگ در افغانستان متوقف شود و نظاره گر آینده‌ای امن‌تر و با صلح بیشتر باشیم»
این روز‌ها رسانه‌های جهان با اشاره به هزینه نظامی آمریکا در افغانستان از آن با کلیدواژه «شکست مفتضحانه» یاد می‌کنند؛ به ویژه بعد از آنکه بایدن در سخنرانی پس از خروج کامل نیرو‌های آمریکایی در افغانستان گفت: «جنگ دو دهه‌ای آمریکا در افغانستان روزانه ۳۰۰ میلیون دلار هزینه داشت» رئیس جمهور آمریکا پیشتر اشغال افغانستان را «یک اشتباه» خوانده بود.
البته تحلیلگران و صاحبنظران مسئله «حضور و خروج آمریکا» از افغانستان را نه "یک اشتباه که به آن پایان داده شده" بلکه یک "شکست راهبردی برای آمریکا" می‌دانند.
برخی از تحلیلگران هم ماجرای افغانستان را در امتداد افول نظام آمریکا و پایان هژمونی و تسلط این نظام در جهان می‌دانند؛ ​ از جمله فرانسیس فوکویاما، فیلسوف آمریکایی، متخصص اقتصاد سیاسی، و صاحب نظریه معروف "پایان تاریخ"؛ او در نشریه اکونومیست انگلیس با اشاره به تصاویر افغان‌هایی که از هواپیمای آمریکایی سقوط کردند، نوشته: «این هفته تصاویر هولناک افغان‌های مأیوس که سعی داشتند پس از سقوط دولت مورد حمایت ایالات متحده از کابل خارج شوند، به موازات روی‌گردانی آمریکا از جهان، نقطه عطفی بزرگ در تاریخ جهان ایجاد کرد. اما حقیقت امر این است که پایان دوران آمریکا خیلی زودتر فرا رسیده بود و ریشه‌های دیرپای ضعف و افول آمریکا بیشتر داخلی هستند تا بین‌المللی. اوج کبر و غرور آمریکایی حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ بود، زمانی که امیدوار بود بتواند نه تنها افغانستان و عراق، بلکه کل خاورمیانه را بازآفرینی کند».
فوکویاما در این تحلیل اینکه آمریکا "چه می‌خواست و چه شد" را به تصویر کشیده و سپس خروج آمریکا از افغانستان را نقطه عطفی تاریخی میداند که نشان دهنده افول آمریکاست؛ افولی که از نظر فوکویاما ریشه در مسائل داخلی آمریکا هم دارد.
او می‌نویسد: «چالش بسیار بزرگتر برای جایگاه جهانی آمریکا، "داخلی" است، جامعه آمریکا عمیقاً دوقطبی است و تقریباً نمی‌توان در مورد هیچ چیزی اجماع یافت».
در این باره ستون نویس نشریه لوفیگارو فرانسه هم سقوط کابل را با سقوط آمریکا از صف نخست نظم بین الملل همزمان دانسته و نوشته: «سقوط کابل سرآغاز جهان بعد از آمریکا است. خروج فاجعه‌بار آمریکا از افغانستان نه فقط دولت بایدن را بی اعتبار کرده، بلکه طرح بازگشت آمریکا به صف نخست نظم بین‌المللی را نابود ساخته است».
این روز‌ها سیاستمداران، تحلیلگران و نظریه پردازان بسیاری در جهان در پس ماجرا‌های سقوط کابل، سقوط چند دهه هژمونی و دست برتر آمریکا در جهان را می‌بینند و از شتاب گرفتن افول آمریکا در جهان می‌نویسند؛ ​ از افول نظامی که ادعای ابرقدرتی و برنده بودن همیشگی در جهان را داشت.

از سقوط کابل تا افول آمریکاحسنیه سادات شبیری خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مراسم آغاز سالتحصیلی دانشجویان دانشگاه پیام نور اردبیل
خروش استکبار ستیزی دانش آموزان در بجنورد
آغاز راهپیمایی ۱۳ آبان با شعار، متحد و استوار مقابل استکبار،در مشهد
راهپیمایی پر شور ۱۳ آبان مردم گرگان
حضور دانش‌آموزان و فرهنگیان تهران در روز استکبارستیزی
جذب نیروی انسانی در سازمان تأمین اجتماعی از طریق آزمون استخدامی
روایت حضور هرمزگانی‌ها در راهپیمایی ۱۳ آبان
نصب وسایل گازسوز در حمام ممنوع
نائب رئیس مجلس شورای اسلامی وارد گیلان شد
خروش دانش آموزان خراسان جنوبی علیه استکبار
پروانه ساختمان مغازه‌های نیازمند بازسازی در اردبیل رایگان شد
رفع تصرف نزدیک به ۲۹ هکتار اراضی ملی در آذربایجان‌غربی
راهیابی مربی چهارمحال و بختیاری به مسابقات همبستگی کشور‌های اسلامی
 آغاز راهپیمایی یوم‌الله ۱۳ آبان در قزوین
نواخته شدن زنگ استکبارستیزی در مدارس زنجان
پاییز رنگارنگ در کالپوش
وزارت نفت برای ارتقای استاندارد و کیفیت سوخت اقدام کند
۱۳ آبان؛ بازخوانی حقیقت حقوق بشر و استمرار راه استکبارستیزی
راه‌اندازی دستگاه پیشرفته آزمایشگاهی «الایزا» در شیراز
برگزاری راهپیمایی یوم الله ۱۳ آبان در البرز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
سفر هیئت عالی رتبه نیروی هوایی ارتش کشورمان به بلاروس
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
تجمع دانشجویان و مردم در اعتراض به کشتار مردم سودان
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
راه اندازی مرکز همسان گزینی هلما در مازندران  (۱ نظر)