طلای سبز؛ عامل بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی پسته کاران مه ولاتی
محصول پسته با توجه به درآمدزایی بالا و رشد قیمتی مطلوب، اثرات مثبت و معناداری بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای پسته کار مه ولات داشته است.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی،
مدیر جهادکشاورزی شهرستان مه ولات گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، میزان درآمد ناخالص باغداران منطقه به ۱۵۰میلیون دلار میرسد.
هادی ساربان افزود: طی چند دهه اخیر، کشاورزان شهرستان مه ولات به دلیل محدودیتهای اقلیمی و افت کمیت و کیفیت آبهای زیرزمینی، اقدام به تغییر الگوی کشت از محصولات زراعی و برخی محصولات باغی مانند انار و درختان هسته دار و دانه دار به پسته کرده اند.
وی تصریح کرد: توسعه کاشت پسته در منطقه با موانع و محدودیتهایی نیز روبه رو است که از مهمترین آنها میتوان به کاهش سطح آبهای زیرزمینی، کاهش کیفیت آب آبیاری، خشکسالی و افزایش میانگین دما اشاره کرد.
به گفته وی، راهحل منطقی مواجه با این مشکلات، استفاده از سیستمهای پیشرفته آبیاری، افزایش راندمان آب، افزایش بهره وری و عملکرد با توجه به میزان آب در دسترس کشاورز، تغذیه بهینه باغات و مدیریت آفات است.
ساربان، هزینهها را یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر "تولید" و بهینه سازی میزان مصرف نهاده و بهره گیری از توصیههای کارشناسی در کاشت، داشت و برداشت را عامل کاهش هزینهها دانست و افزود: حمایت دولت و پرداخت یارانه در این حوزه نیز در جهت حمایت باغداران موثر خواهد بود.
وی افزود: درخت پسته علیرغم تطابق مطلوب با شرایط اقلیمی، دارای حساسیتهایی است و در برخی از موارد مشاهده میشود که متأسفانه احداث باغات پسته بدون مطالعات علمی لازم صورت گرفته و این امر باعث بروز مشکل برای باغداران و هدر رفت وقت و سرمایه آنها میشود.
سطح زیرکشت پسته در شهرستان مه ولات بیش از ۱۹هزار هکتار است که از نظر زیست محیطی در جلوگیری از بیابان زایی، تثبیت شنهای روان و کاهش طوفان بسیار تاثیرگذار است.