• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۳۷۹۰۹
تاریخ انتشار: ۱۶ مهر ۱۴۰۰ - ۰۸:۰۰
بین الملل » سیاسی
در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟

تقویم تاریخ؛ از هجرت تاریخی حضرت محمد (ص) تا قیام توابین

امروز، جمعه شانزدهم مهر سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با یکم ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با هشتم اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.

تقویم تاریخ؛ از هجرت تاریخی حضرت محمد (ص)به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی (شانزدهم مهر) به شرح زیر است:

 

هجرت تاریخی حضرت محمد (ص)
۱۴۴۳ سال پیش، در روز اول ربیع الاول هجرت تاریخی حضرت محمد (ص) آغاز شد. در حالیکه ۱۳ سال از بعثت رسول گرامی اسلام (ص) می‌گذشت، آن حضرت بر اثر آزار و اذیت فراوان مشرکان مکه، به مدینه هجرت نمود. پیامبر اکرم (ص) در شرایطی مکه را ترک کرد که گروهی از مشرکان قصد داشتند شبانه و بطور دسته جمعی ایشان را از بین ببرند. اما حضرت علی (ع) با فداکاری و از خود گذشتگی، آن شب را در بستر رسول گرامی اسلام (ص) خوابید تا دشمن متوجه خروج پیامبر از مکه نشود. هجرت حضرت محمد (ص) به مدینه و حوادث پس از آن به قدری در پیشرفت اسلام مهم بود که سرآغاز تاریخ مسلمانان شد. در جریان هجرت، مردم مدینه با شور و گرمی زیاد از پیامبر (ص) و مهاجران استقبال کردند. چندی نگذشت که به برکت همین هجرت، اسلام تشکیلات سیاسی و نظامی وسیعی پیدا کرد و به صورت حکومتی نیرومند درآمد که سرآغازی برای ایجاد یک تمدن بزرگ اسلامی شد.
شایان ذکر است پیامبر گرامی اسلام (ص) نخستین کسی بود که هجرت خویش را مبداء تاریخ قرار داد و نامه‌ها و مکاتبات خود را با سران قبایل، روسای عرب و شخصیت‌های معروف، با این تاریخ ثبت کرد.
تقویم تاریخ؛
قیام توابین
۱۳۷۸ سال پیش، در روز اول ربیع الاول سال ۶۵ هجری قمری قیام «توابین» برای انتقام از قاتلان امام حسین (ع) و یارانش، آغاز شد.
مردم کوفه قبلا از امام حسین (ع) نواده بزرگوار رسول خدا دعوت کرده بودند تا به شهرشان بیاید و رهبری قیام علیه حکومت ظالمانه یزید را برعهده بگیرد. امام حسین (ع) نیز دعوت آن‌ها را پذیرفت و به طرف کوفه حرکت کرد، اما در بین راه در کربلا، در یک درگیری نابرابر با سپاهیان یزید به شهادت رسید. توابین گروهی از مردم کوفه بودند که به خاطر عهدشکنی و تنها گذاشتن امام حسین (ع) به شدت پشیمان بودند، به علت این گناه و کوتاهی خود توبه کردند و به رهبری سلیمان بن صرد (Sorad) با سپاه بزرگ دشمن دلاورانه جنگیدند و اکثر آن‌ها به شهادت رسیدند.
تقویم تاریخ؛
بمباران شیمیایی شهر سومار و شهادت غیرنظامیان
۳۴ سال پیش در چنین روزی شانزدهم مهر سال ۱۳۶۶ شمسی رژیم بعثی عراق شهر سومار را بمباران شیمیایی کرد. در جریان این بمباران بسیاری از غیرنظامیان ایرانی به درجه رفیع شهادت نایل آمدند. رژیم بعث صدام در طول هشت سال جنگ تحمیلی به طور مکرر از سلاح‌های شیمیایی استفاده کرد. در این حملات حدود صد هزار نفر از نظامیان و غیر نظامیان ایرانی شهید و یا زخمی شدند. مجروحان این حادثه پس از سه دهه همچنان با اثرات به جا مانده از گاز‌های شیمیایی زندگی سختی را می‌گذرانند. جمهوری اسلامی ایران یکی از بزرگترین قربانیان سلاح‌های شیمیایی است. نکته قابل توجه اینجا است دولت‌های غربی مدعی کنترل سلاح‌های کشتار جمعی از جمله سلاح‌های شیمیایی بزرگترین کمک کنندگان به رژیم جنایتکار صدام در دستیابی به سلاح‌های شیمیایی بودند.
تقویم تاریخ؛
آغاز جنگ بالکان
۱۱۰ سال پیش در چنین روزی هشتم اکتبر سال ۱۹۱۱ میلادی؛ "جنگ بالکان" با شرکت بلغارستان، صربستان و یونان علیه دولت عثمانی آغاز شد. امپراتوری عثمانی در طی سال‏‌های متوالی، قسمت‏‌های وسیعی از غرب آسیا، شمال افریقا و شرق اروپا را تحت سیطره خود قرار داده و به قلمرو خود افزوده بود. در این میان زمزمه‏‌های استقلال‏ طلبی کشور‌های تحت سلطهْ باعث بروز درگیری‏ هایى می‏ شد که جنگ‏‌های بالکان یکی از آن موارد بود. علت اصلی جنگ اول بالکان که در ۸ اکتبر ۱۹۱۱ به وقوع پیوست، خودداری امپراتوری عثمانی نسبت به اعطای آزادی و استقلال به کشور‌های صربستان، بلغارستان، یونان و مونته‏ نگرو بود. از این جهت این کشور‌ها با تهاجمی سراسری، نیرو‌های عثمانی را از تمام متصرفات اروپایى آن‏ها به جز قسطنطنیه (استانبول امروزی) بیرون راندند. اما نتیجه این جنگ برای صربستان ناخوشایند بود، چرا که با تأسیس کشور مستقل آلبانی، صربستان از دریای آدِرْیاتیک جدا شد؛ لذا از بلغارستانْ واگذاری قسمت عمده ‏ای از خاک مقدونیه را خواستار شد و این امر، جنگ دوم بالکان را در سال ۱۹۱۳ م به وجود آورد. جنگ ‏های بالکان احساسات ناسیونالیستی و ملی‏ گرایانه را به شدت افزایش داد و راه را برای جنگ خانمان‏سوز و جهانی اول در سال ‏های بعد فراهم نمود.
تقویم تاریخ؛
طوفانی با سیصد هزار کشته در ویتنام
۱۴۰ سال پیش، در روز هشتم اکتبر سال ۱۸۸۱ میلادی؛ طوفان سهمگینی سرزمین ویتنام را درنوردید. این توفان عظیم که بیشتر در جنوب این کشور جریان داشت، خانه ها، تاسیسات و مزارعی را که بر سر راه آن قرار داشتند، از بین برد. در اثر توفان ویتنام و پیامد‌های آن حدود ۳۰۰ هزار نفر کشته شدند.
تقویم تاریخ؛
روز فرهنگ و ادبیات ارمنی
هشتم اکتبر روز فرهنگ و ادبیات ارمنی است؛ شانزدهم مهر ماه مصادف با هشتم اکتبر ۲۰۰۱ میلادی در تقویم ارمنی "روز فرهنگ ارمنی" نام گذاری شده است و از این روز به مدت یک هفته "هفته فرهنگ ارمنی"نامیده شده است. در روز فرهنگ ارمنی، مدارس ارامنه به خاطر ادای احترام به بانی خط ارمنی یعنی مسروپ ماشتوس و یا مسروپ مقدس، تعطیل است.

تقویم تاریخ؛

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فراخوان دو جشنواره ملی پایان‌نامه و کتاب سال دانشجویی منتشر شد
اجلاس وزیران حمل و نقل سازمان همکاری اسلامی
گام بلند چین برای فرستادن انسان به ماه
ارائه خدمات رایگان دندانپزشکی در روستای خورمیز علیای مهریز
افتتاح آموزشگاه شهید کارآزموده روستای هرج بخش اسیر شهرستان مهر
بازسازی مصلی جوادالائمه (ع) رامسر
انقلاب اسلامی نشان داد راه پیشرفت از مقاومت می‌گذرد
فراخوان سومین همایش تاریخ، فرهنگ و تمدن خلیج فارس با محوریت آب
ارائه خدمات بهداشتی به سالمندان ورزنه
بخشودگی ۱۰۰ درصدی جرایم مالیاتی تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان در آذربایجان‌شرقی
تمایل رئیس جمهور آمریکا برای سفر به چین
روایت زندگی و ایثار پاسدار شهید محمد شیخی
گنجاندن «سیمرغ پارسی» در بخش اصلی جشنواره فیلم فجر ضروری است
پیروزی آکادمی سحر و نفت برابر حریفان
افتتاح واحد پزشکی قانونی در زندان دزفول با هدف تسریع در رسیدگی‌های قضائی
۱۰۰ ثانیه با اخبار ایلام، امروز ۲۳ بهمن ماه ۱۴۰۴
استقامت و ولایتمداری تا پای جان، نقطه اشتراک مردم در ۴۷ سال تاریخ انقلاب اسلامی است
ارائه خدمات جهادی به شهروندان شمال شرق پایتخت
پایداری هوا تا شنبه در گلستان
همدلی مردم رامسر برای بازسازی مصلی شهر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه
فروش ۱۴ محصول ایران خودرو بدون حساب وکالتی
عزل مدیر پخش سیمای شبکه هامون از سمت خود
راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۴ استان‌ها (۵)
تبریک گوترش به مناسبت سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
افزایش ۵۳ درصدی شرکت‌کنندگان راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال
پزشکیان: قیام کردیم که مستقل باشیم
بهره‌برداری از ۱۱۱ طرح در شهرستان فلاورجان
چگونه با اصلاح سبک زندگی به جنگ بیماری دیابت برویم؟
راهپیمایی ۲۲ بهمن ۱۴۰۴ در تهران (۱)
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
لاریجانی: آمریکا تا حالا پیشنهاد مشخصی نداده است
فجر ۴۷؛ حضور پرشور روستاییان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
پیش بینی بارش‌های پراکنده در مناطق مختلف کشور
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۴ نظر)
راهپیمایی رزم در برف رزمندگان تیپ امام حسن مجتبی (ع) نیروی زمینی سپاه  (۱ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
آغاز راهپیمایی ۲۲ بهمن در یزد  (۱ نظر)
اسلام‌آباد به همبستگی و حمایت علنی از تهران ادامه خواهد داد  (۱ نظر)