پخش زنده
امروز: -
جنوب استان سیستان و بلوچستان، قابليتي ويژه براي کشت ميوه هاي گرمسيري دارد، در اين بين زرآباد را باغ هاي سرسبز موز فرا گرفته است، باغ هايي که در سايه واردات و کم آبي در دست فراموشي قرار گرفته است.
در شهرستان زرآباد، 200 هزار هکتار اراضی قابل کشت وجود دارد که دوازده هزار هکتار آن زیر کشت میوه های گرمسیری رفته است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز سیستان و بلوچستان، سرپرست فرمانداری زرآباد گفت: در این شهرستان پنج هزار هکتار زیر کشت موز رفته است که سالیانه 80 تا 90 هزار تن موز از آن برداشت می شود.
نجاری افزود: در این شهرستان قابلیت بالایی برای تولید و صادرات سایر میوه ها نظیر انبه، گوواوا، زیتون،هندوانه و آناناسی وجود دارد.
وی به کمبود آب برای کشاورزی در این شهرستان اشاره کرد و گفت: پنج رودخانه این شهرستان در فصل بارندگی ها سبب تخریب باغ های موز می شود.
نجاری با اشاره به اهمیت تقویت دیواره حفاظتی و لایروبی این رودخانه ها افزود: ضرورت دارد تا سدی بروی این رودخانه احداث شود تا علاوه بر کاهش خسارات سیل، نیاز آبی این باغها هم تامین شود.
سرپرست فرمانداری زرآباد گفت: به علت نبود سردخانه، موز برداشت شده به استان های کرمان، خراسان و شهر زاهدان برای نگهداری ارسال می شود.
وی با بیان اینکه میزان واردات سالیانه موز کشور ششصد هزار تن است، تصریح کرد: اگر طرح مکانیزاسیون موز در این شهرستان عملی شود می توانیم موز مورد نیاز کشور را تامین کنیم.
خاشی ناظر گمرکات استان نیز در خصوص واردات موز از مرز میرجاوه گفت: واردات موز از دو ماه قبل آغاز شده و تاکنون سیزده هزار تن موز با ارزش هشت و نیم میلیون دلار از این مرز وارد شده است.
سیستان و بلوچستان خاستگاه تولید انواع محصولات کشاورزی
سیستان و بلوچستان استعدادهای فراوان در زمینه کشاورزی دارد.
در مناطق مختلف سیستان و بلوچستان از شمال گرفته تا جنوب ، زمین های کشت محصولات و باغ ها به چشم میخورند که زیبایی آنها نظر هر بینندهای را جلب می کند.
این استان با دارا بودن شرایط آب و هوایی تقریبا استوایی ، گرم و مرطوب خاستگاه متنوع ترین میوه های گرمسیری کشور است به طوری که در تولید برخی میوه ها در ایران بی رقیب است.
موز از مهمترین محصولات گرمسیری سیستان و بلوچستان است که نسبت به سایر محصولات گرمسیری بیشترین سطح کشت را به خود اختصاص داده است و 'پاپایا' یا خربزه درختی نیز از دیگر محصولات گرمسیری استان محسوب می شود که از نواحی گرمسیری امریکای مرکزی به این استان راه یافته است ، خربزه درختی پوستی بسیار نازک و مزه شیرین دارد که علاوه بر مصرف خوراکی ، قابل استفاده در صنایع تبدیلی نیز است.
کشت غلات ، نباتات علوفه ای ، محصولات جالیزی و تولیدات باغی به ویژه میوه های گرمسیری شامل خرما ، موز ، مرکبات ، انبه ، خربزه درختی ، چیكو ، گواوا ، پسته و انگور منحصر به فرد یاقوتی و تولیدات گلخانه ای بخشی از قابلیت های کشاورزی و باغی سیستان و بلوچستان را تشکیل می دهد.
علاوه بر میوههای گرمسیری منحصر به فرد ، مرکبات این استان شامل ترنج ، پرتقال ، گریپ فروت و نارنگی ، انواع انار و میوههای جالیزی نیز از دیگر محصولاتی هستند که طعم آنها متفاوت از اقسامی است که در سایر نقاط کشور کشت میشود.
رنگینکمان میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان
پرورش و تولید دیگر میوههای گرمسیری در سیستان و بلوچستان مورد توجه قرار گرفته است.
بهعنوان مثال در سال جاری تاکنون هزار و ۲۰۰ تن میوه گرمسیری «چیکو» از سطح ۱۵۰ هکتار از باغهای این استان برداشت شده و این درحالیاست که سطح کل باغهای زیرکشت این محصول ۲۳۱ هکتار است و عمده آنها در شهرستانهای چابهار، سرباز، کنارک و قصرقند قرار دارند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان میگوید: توسعه اراضی زیرکشت محصولات گرمسیری و خارج از فصل با ظرفیت منابع آبی استان درحال انجام است و این موضوع ضمن ایجاد اشتغال بیشتر، مانع خروج ارز و سرمایه داخلی از کشور میشود و کاهش واردات را نیز بهدنبال دارد.
به گفته طوقی :علاوه بر میوههای یاد شده، میوههایی مانند پالسا، گواوا، سیتاپُل، پاپایا، جَم، تمبرهندی، انار بیدانه، بیرام، جمبولان و کنار در منطقه بلوچستان کشت و پس از برداشت، روانه بازارهای مصرف در داخل و حتی خارج از کشور میشود.
طوقی تاکید میکند: اکنون بیشاز ۵ هزارهکتار از اراضی استان زیرکشت موز قرار دارد و تولیدات استان تا حد زیادی نیاز به واردات این محصول را رفع کردهاست. وی میافزاید: چند سالی است که کشت و پرورش انبه نیز در مناطق جنوبی استان مورد توجه قرار گرفته که چشمانداز خوبی برای آینده این محصول نیز قابل تصور است.
سیستان و بلوچستان دارای رتبه برتر در سرمایهگذاری کشاورزی
سیستان و بلوچستان دارای رتبه برتر در سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال در بخش کشاورزی است و مزیتهای بینظیری دارد که با حمایت همه دست اندرکاران میتواند به استان برخورداری تبدیل شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با بیان توانمندیهای استان در زمینه شیلات،تولید گوشت قرمز، تولید محصولات گرمسیری، گلخانهای و باغی بویژه خرما و محصولات خارج از فصل و گیاهان دارویی گفت: برای تحول در بخش کشاورزی سیستان و بلوچستان در بخشهای مختلف سند توسعهای تدوین و محور برنامههای کاری سازمان جهادکشاورزی قرار گرفته است.
سالیانه بیش از پنج میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در سیستان و بلوچستان تولید میشود.
نیکبخت می گوید: بسیاری از محصولات کشاورزی دارای زمان تولید و مصرف محدودی هستند و صنایع تبدیلی میتوانند با حفظ و نگهداری محصولات در آنها به گونهای تغییر و تبدیل ایجاد کند که امکان مصرفشان در تمامی ایام سال میسر باشد.
وی گفت: با توجه خاص به تولید خرما و توسعه زنجیره ارزش آن،بهرهگیری از تمام ظرفیت بازارهای سطح کشور برای فروش محصولات تولیدی استان، توسعه کشت میوههای گرمسیری بویژه موز وانبه و کشتهای گلخانهای می توان در این بخش اشتعالزایی خوبی را انجام داد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: بکارگیری فرصت همجواری با کشورهای همسایه در این زمینهها میتواند موجبات رونق بخش کشاورزی و توسعه پایدار در منطقه شود.
وی همچنین به بحث تولید موز در استان نیز اشاره کرد و گفت: حدود پنج هزار هکتار از سطح باغات جنوب سیستان و بلوچستان به کشت موز اختصاص دارد که بیشاز سه هزار هکتار آن بارور و بقیه غیربارور است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان گفت: اگر روزی کشور بخواهد در زمینه تولید موز خودکفا باشد، باید این اتفاق در سیستان و بلوچستان رقم بخورد.
وی با اشاره به ظرفیت های کشاورزی سیستان و بلوچستان، تاکیدکرد: این استان با توجه به سواحل جنوب در موضوع صید و صیادی و آبزی پروری شرایط بی نظیری دارد، در باغبانی نیز شرایط این خطه خاص و در چند محصول در ردیف اول کشور قرار دارد.
نیکبخت با بیان این که استان در محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری نیز از شرایط خوبی برخوردار است، گفت: اگر کشور می خواهد در بخش محصولات گرمسیری تولید داشته باشد، آن را باید در سیستان و بلوچستان جست و جو کند، چراکه خاستگاه این تولیدات است.
وی اضافه کرد: علیرغم این که اعلام می شود سیستان و بلوچستان استان خشکی است، اما با بارندگی هایی که رخ می دهد و با استفاده از منابع آبی موجود و خاک و هوای خوب، البته در صورت مدیریت خوب می توان برای توسعه کشاورزی بهره برد.
موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی استان، ظرفیت و بازدهی پرورش و تولید محصولات و میوههای گرمسیری و خارج از فصل را بهشدت بالا بردهاست. براین اساس سیستان و بلوچستان رتبه بالایی در تولید خرما و بسیاری از محصولات گرمسیری کشور دارد.
در بیشتر مناطق جنوبی کشور پرورش و تولید میوههای گرمسیری رایج است، اما قابل رقابت با محصولات سیستان و بلوچستان نیستند. بهعنوان مثال رتبه نخست تولید موز و انبه به این استان اختصاص دارد.
سیستان و بلوچستان از کمبارشترین و کمآبترین نقاط کشور است. طولانی و ادامهدار شدن خشکسالی آسیبهای فراوانی به استان وارد کردهاست. با وجود همه این مشکلات، این استان جایگاه هشتم تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص دادهاست.
این استان با وجود خشکسالیهای پیاپی و بارشهای کم، همچنان از قطبهای کشاورزی کشور، بهویژه در زمینه تولید محصولات گرمسیری و خارج از فصل است.
نویسنده : مرضیه کیخا