• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۲۹۱۴۹۰
تاریخ انتشار: ۰۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۲۵
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت
وب گردی

علت رقابت‌ها و دعوای بچه‌ها چيست؟

نوعی از رقابت و دعوا در میان خواهر و برادر‌ها وجود دارد که اگر کنترل نشود، در آینده هم ادامه پیدا می‌کند و به روابط آنها لطمه خواهد زد.

به گزارش وب گردي خبرگزاري صداوسيما، دکتر ریموند راد از پایه‌گذاران مرکز سلامت ریویامایند در نیویورک می‌گوید: «کودکان نسبت به بزرگسالان توانایی کمتری برای ابراز آنچه آن‌ها را ناراحت کرده دارند؛ بنابراین زیاد دعوا می‌کنند.» در بسیاری از خانواده‌ها، مشاجره و دعوا بین بچه‌ها باعث می‌شود شخصیت آن‌ها شکل بگیرد. دعوا به آن‌ها کمک می‌کند یاد بگیرند با کشمکش‌ها کنار بیایند و تعامل آن‌ها را بهتر می‌کند. برای بعضی‌ها این رقابت‌های کودکی در بزرگسالی کم می‌شود و فقط تبدیل به خاطره‌هایی برای خندیدن در مهمانی‌های خانوادگی می‌شود. ولی برای بقیه همچنان باقی می‌ماند.
علت رقابت‌ها و دعوای بچه‌ها چيست؟
یک نظرسنجی در سال ۲۰۰۰ بین بزرگسالان در بریتانیا نشان داد نیمی از شرکت‌کنندگان هنوز احساس می‌کنند در رقابت با خواهر و برادرانشان هستند. ۵۱ درصد از این بزرگسالان از یک رقابت ادامه‌دار با خواهر و برادرشان صحبت کردند و گفتند برای همه چیز از مالکیت خانه تا میزبانی مهمانی خانوادگی با هم رقابت دارند. بعضی از کارشناسان هم تأیید می‌کنند که این رقابت‌ها واقعا ادامه دارد.

دعوا بین خواهر و برادر‌ها در سال‌های کودکی غیرمعمول نیست. ولی بسیاری همچنان بعد از سال‌ها که از خانه پدر و مادر جدا شده‌اند، این کشمکش‌ها را دارند. چرا این رقابت ادامه‌دار می‌شود و آیا می‌توانیم بر آن غلبه کنیم؟

رقابت و کشمکش
شان. دی. وایت‌هد، استاد توسعه انسانی و مطالعات خانواده در دانشگاه ایالت یوتا در آمریکا می‌گوید: «به عنوان انسان ما به مقایسه و سنجش تمایل داریم. خواهر و برادر‌ها هم به طور طبیعی زمینه مقایسه را ایجاد می‌کنند. به عنوان خواهر و برادر با چند سال اختلاف سن در یک خانه زندگی می‌کنید و با هم بزرگ می‌شوید؛ بنابراین برای پدر و مادر‌ها زمینه خوبی برای مقایسه به وجود می‌آورند.» برای مثال برای خواهر و برادر‌ها بسیار پیش می‌آید که در مورد موفقیت‌های علمی یا ورزشی با هم مقایسه شوند یا به هم طعنه بزنند و هرچقدر فاصله سنی آن‌ها کمتر باشد، شدت این بگومگو‌ها می‌تواند شدیدتر شود.

راد می‌گوید: این تمایل طبیعی به مقایسه خود با دیگران می‌تواند محرک اصلی رقابت در میان بچه‌ها باشد.

وایت هد می‌گوید بعضی از خواهر و برادر‌ها سعی می‌کنند برای این که رقابت را کمتر کنند، خودشان را از هم متمایز کنند. به خصوص اگر از نظر سنی به هم نزدیک باشند. این کار در تئوری دعوا را کمتر می‌کند، اما در تحقیقات مسئله پیچیده‌تر است.

راد می‌گوید: «شدت گرفتن این دعوا‌ها و رقابت‌ها در دوران نوجوانی رایج است. والدین، مدرسه یا محیط‌های ورزشی این انتظار را به وجود می‌آورند که همه چیز شکل رقابت دارد. ولی حتی وقتی خواهر و برادر‌ها بعد‌ها هویت مستقل پیدا می‌کنند، تفاوت بین آن‌ها باعث می‌شود که این کشمکش‌ها ادامه پیدا کند. به خصوص در مورد خواهر و برادر‌هایی که در یک خانواده بزرگ شده‌اند، اما تفاوت‌های زیادی دارند. حتی اگر مسیر این افراد از هم جدا شود، باعث نمی‌شود در باره موضوعات مختلف با هم بگومگو نداشته باشند.»

نابرابری
یکی دیگر از محرک‌های اصلی دعوا بین خواهر و برادر‌ها نابرابری است. عاملی که وایت‌هد می‌گوید برای بچه‌ها بسیار مهم است: «والدین ممکن است خیلی زودتر از فرزند بزرگ‌تر امتیازاتی به بچه‌های کوچک‌تر بدهند. به عنوان مادر یا پدر وقتی به فرزند ۱۲ ساله‌تان می‌گویید اجازه داری تا ساعت ۱۰ شب بیدار باشی، ممکن است فرزند ۱۰ ساله‌تان هم بخواهد این کار را بکند و وقتی زودتر از فرزند بزرگتر به فرزند کوچک‌تر اجازه این کار را می‌دهید، او احساس نابرابری می‌کند.

راد می‌گوید مشخص شده که این رفتار می‌تواند حتی در بزرگسالی به کشمکش بین خواهر و برادر‌ها تبدیل شود: وقتی به خواهر و برادر‌هایی که درگیری دارند نگاه می‌کنید، به نظر می‌رسد این فکر ضمنی وجود دارد که ما از یک مکان، یک خانواده آمده‌ایم، بنابراین عادلانه است که شبیه و یکسان با ما رفتار شود. مسئله زمانی شروع می‌شود که یکی از خواهر و برادر‌ها احساس می‌کند با او منصفانه و برابر رفتار نشده است.

راد اضافه می‌کند: در بزرگسالی مسئله نابرابری در میان خواهر‌ها و برادر‌ها به چیز‌هایی مثل موفقیت حرفه‌ای، ازدواج خوب و... تعمیم پیدا می‌کند. برخلاف دوستانتان که می‌توانید بگویید با آن‌ها خیلی متفاوتیم، یا از مکان‌های متفاوتی می‌آییم، این ایده وجود دارد که خواهر و برادر‌ها از یک پیشینه می‌آیند، بنابراین باید موفقیت و دستاوردهایشان یکسان باشد.
علت رقابت‌ها و دعوای بچه‌ها چيست؟
یک رقابت ملایم
بعضی از رقابت‌ها بین خواهر و برادر‌ها لزوما بد نیستند. بیشتر از یک‌چهارم پاسخ‌دهندگان در نظرسنجی onepoll می‌گویند با خواهر و برادرانشان سر مسائل شغلی رقابت دارند و ۱۵ درصد آن‌ها گفته‌اند این رقابت انگیزه‌ای شده تا در شغلشان پیشرفت کنند. ۲ نفر از هر ۱۰ بزرگسال اعتقاد جدی دارند که رقابت با خواهر و برادرشان آن‌ها را به اهدافشان نزدیک کرده است؛ بنابراین یک کم رقابت ممکن است طبیعی و سالم باشد.

داده‌ای وجود ندارد که تمام خواهر و برادر‌ها در تمام طول زندگی با هم رقابت دارند. برای بسیاری همچنان که بزرگ می‌شوند، این رقابت کمتر می‌شود. کارشناسان باور دارند هیچ دلیلی وجود ندارد که این رقابت در بعضی از خانواده‌ها از بین برود و در بقیه باقی بماند.

وایت‌هد می‌گوید: «بهترین نشانه برای روابط آینده بین شما و خواهر و برادرهایتان روابط کودکی شماست. ولی احتمال تغییر روابط هم وجود دارد.» او می‌گوید شدت رقابت با ایجاد فاصله می‌تواند کمتر شود؛ بنابراین خواهر و برادر‌هایی که در نهایت از نظر جغرافیایی دور از هم زندگی می‌کنند، یا اغلب یکدیگر را نمی‌بینند، ممکن است به طور طبیعی کمتر دچار مشکل شوند.

او اضافه می‌کند تعداد تغییرات بزرگی که یک خانواده تجربه می‌کند می‌تواند بر رقابت‌ها نیز تأثیر بگذارد: ما بعد از رویداد‌های بزرگ شاهد تغییراتی هستیم. کسی ازدواج می‌کند، بچه‌دار می‌شود و یکی از والدینش را از دست می‌دهد، همه این‌ها می‌تواند کمک کند که او جهت جدیدی به روابطش بدهد. وقتی خواهر و برادر‌ها چنین لحظه‌هایی را می‌گذرانند که می‌تواند آن‌ها را دور هم جمع کند، روابط و مشکلاتشان ترمیم می‌شود. او می‌گوید: روابط بین خواهر و برادر‌ها منحصر به فرد و چندوجهی است و تفاوت بین خانواده‌ها بسیار زیاد است.

کارشناسان توصیه می‌کنند والدین می‌تواند به بچه‌ها کمک کنند تا رقابت را کمتر کنند و آن‌ها را در برابر درگیری‌های جدی‌تر بعدی مصون نگه دارند. راد می‌گوید: والدین باید الگویی برای حل مشکلات و مهارت‌های اجتماعی باشند. شما می‌توانید در خانه جر و بحث داشته باشید، اما اگر بتوانید نحوه برخورد با آن درگیری را برای بچه‌ها مدل سازی کنید، بعدا به آن‌ها کمک می‌کند.

تشویق بچه‌ها به روابط نزدیک‌تر در بزرگسالی، حتی اگر به بحث‌های گاه و بیگاه بینجامد، می‌تواند تفاوت قابل توجهی ایجاد کند. وایت‌هد می‌گوید این روابط در تمام زندگی خواهر و برادر‌ها ادامه پیدا خواهد کرد: بعد‌ها خواهر و برادر‌های ما برای ما مهم‌تر خواهند شد. وقتی پدر و مادرهایمان را از دست بدهیم، ارتباط با خواهر و برادر تنها ارتباط ما با خانواده خواهند بود. در نهایت خواهر و برادر هستند که برای هم می‌مانند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش مصرف گاز در کشور با کاهش محسوس دما
ابرناکی و بارش پراکنده در لرستان
لرستان در شب ولادت امام محمد باقر(ع) غرق در نور و سرور
تغییر ساعت کار ادارات و بانک‌های سراسر کشور
کاهش آسیب‌های اجتماعی در جلفا
تلخ کامی قاچاقچیان شکلات بندرانزلی
صادرات پای کوهدشت به بازارهای منطقه ای و جهانی
سمنان سرد و غبارآلود می شود
خطر گسترش پشه آئدس پس از بارش‌های پاییزی در کیش
زن ایرانی؛ نه محصول نگاه ابزاری غرب، که معمار علم، خانواده و حیات اجتماعی
حذف ارز دولتی دارو و خطری که جان بیماران تالاسمی را تهدید می‌کند
دورهمی های یلدایی در لرستان
ناکامی دوباره شاهوی مهاباد و شکست خانگی مقابل نماینده اردبیل
برپایی بازارچه‌های مخصوص برای تولیدات بانوان هشترود
رعایت دمای آسایش در گیلان الزامی برای مدیریت بهینه
مطالبات مردم در بسته صدای شما ۳۰ آذر ۱۴۰۴
توزیع بسته های یلدایی گروه جهادی شهید سلیمانی در خرم آباد
واژگونی مرگبار خودرو در محور دامغان به فولادمحله
روستای گوندره از زبان راوی این دیار
مشخص شدن سهم هریک از اداره‌ها و نهاد‌های دولتی ازمحل قانون بودجه سال ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فارسی ها فردا با ۱.۵ ساعت تأخیر سرکار می روند
سردار وحیدی: همه تحولات منطقه‌ای را زیر نظر داریم
۳۰۰۰ اتوبوس جدید تا سال آینده وارد ناوگان کشور می‌شود
فردا ادارات و مدارس با تأخیر آغاز به کار می‌کنند
پایان مهلت ثبت‌نام یازدهمین مرحله فروش محصولات ایران‌خودرو
دوران دیپلماسی ناوچه‌های توپدار تمام شده است
دبیر: اجازه رفتن امیر رضا به جمهوری آذربایجان را نخواهم داد
بارش باران در شمال شرق کشور، امروز ۳۰ آذر
صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۳۰ آذر
قالیباف: اولویت با ترمیم کابینه توسط دولت است
مدرسه تلویزیونی با رویکرد آموزش واقعی و عدالت‌محور به‌طور جدی دنبال می‌شود
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه
فردا؛ پایان مهلت ثبت‌نام آزمون پذیرش دانشجو معلم سال ۱۴۰۵
رونمایی از ۲ آلبوم زنده یاد محمدرضا شجریان
فیلر‌های نانویی ایرانی؛ با اثرات درمانی ماندگار
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۴ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
فعالیت حضور مدارس فردا شنبه در گلستان  (۱ نظر)
برف و باران، پاییز فارس را بدرقه کرد  (۱ نظر)
تعیین نحوه تعدیل اقساط مهریه مطابق با نوسانات نرخ طلا و سکه  (۱ نظر)
ایران ریاکاری آمریکا در «دلسوزی برای مردم ایران» را محکوم کرد  (۱ نظر)
بارش برف و لغزندگی همه محور‌های خراسان شمالی  (۱ نظر)
حمایت از تولید داخل، محور توسعه نساجی کشور  (۱ نظر)
وضعیت مدارس برای روز شنبه  (۱ نظر)
آمریکا در حمایت از رژیم صهیونی ۲ قاضی لاهه را تحریم کرد  (۱ نظر)
انتقاد امام جمعه موقت آبادان از تاخیر یا کیفیت نامناسب در انجام وظایف مسئولان  (۱ نظر)