• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۲۳۲۹۵
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۴۰۰ - ۱۹:۰۰
اجتماعی

خورش سیر قلیه اصیل گیلانی چگونه تهیه می‌شود؟

خورش سیر قلیه، یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار خطه گیلان است که برای پخت آن از مرغ، برگ سیر تازه، لپه و تخم مرغ استفاده می‌شود.

به گزارش گروه وب‌گردی خبرگزاری صدا و سیما، غذا‌های سنتی نشانه فرهنگ و آداب و رسوم خاص هر منطقه‌ هستند. خطه شمال ایران با نعمت‌های فراوان، دارای متنوع‌ترین و بیشترین نوع غذا است که بسیار خوشمزه، پرطرفدار و مقوی هستند.

خورش سیر قلیه یا سیر چغرتمه، یکی از غذا‌های سنتی و محبوب خطه گیلان است. در گیلان این خورش را بیشتر با گوشت مرغابی، اردک، غاز، قرقاول و گاه مرغ تهیه می‌کنند. مهم‌ترین ماده غذایی در خورش سیر قلیه، برگ سیر تازه است که عطر و طعم بی‌نظیری به این خورش می‌دهد.

 

خورش سیر قلیه اصیل گیلانی چگونه تهیه می‌شود؟

 
این خورش خوشمزه و پرطرفدار معمولا در فصول سرد سال مثل پاییز و زمستان طبخ می‌شود که گیلانی‌ها آن را همراه با کته، سیر ترشی یا ترب سفید، سرو می‌کنند. در ادامه این مطلب با طرز تهیه خورش سیر قلیه اصیل گیلانی همراه با نکات مهم و فوت و فن‌های مربوط به تهیه این خورش، آشنا می‌شوید. 
 
مواد لازم برای تهیه خورش سیر قلیه
 
ران مرغ: ۲ عدد
تخم مرغ: ۲ عدد
لپه: نصف لیوان
برگ سیر تازه: نیم کیلو
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
آب نارنج: نصف فنجان
 
 
خورش سیر قلیه اصیل گیلانی چگونه تهیه می‌شود؟
 
 
نکات مربوط به مواد اولیه
 
مرغ
 
یکی از نکات بسیار مهم در تهیه انواع غذا‌ها انتخاب مواد اولیه سالم و تازه است. وقتی می‌خواهید مرغ را انتخاب کنید، حتماً جا‌هایی مانند ران و بال که اتصال دارند، بررسی کنید؛ زیرا ماندگی و ناسالم بودن مرغ در این قسمت‌ها زود‌تر مشخص می‌شود. اگر این قسمت‌ها بوی نامطبوعی بدهد؛ یعنی مرغ تازه نیست. حواستان باشد مرغ‌هایی را که خیلی خیس هستند، انتخاب نکنید.
 
رطوبت زیاد مرغ نشان دهنده این است که قبلاً فریز شده است. اگر از مرغ‌های بسته‌بندی استفاده می‌کنید، حتما تاریخ آن را بررسی کنید و حواستان باشد که خون‌آبه نداشته باشد.
 
لپه
 
لپه مانند عدس از جمله حبوباتی است که نیازی به خیساندن ندارد و کافی است بعد از شستشو آن را روی شعله اجاق گاز بگذارید تا بپزد. حدود ۴۰ تا ۴۵ دقیقه زمان برای پخت کامل لپه نیاز است.
 
 
خورش سیر قلیه اصیل گیلانی چگونه تهیه می‌شود؟
 
 
برای این که بوی زحم لپه را در خورش از بین ببرید، بهتر است قبل از اینکه لپه خام را به خورش اضافه کنید، ابتدا آن را با کمی آب جوش روی حرارت بگذارید و صبر کنید تا حدود ۲۰ دقیقه بجوشد، بعد لپه را آبکش کنید تا کف آن از بین برود و حتما با آب سرد بشویید؛ سپس به خورش اضافه کنید.
 
طرز تهیه خورش سیر قلیه
 
۱ ـ در مرحله اول به ران‌های مرغ کمی نمک، فلفل و زردچوبه بمالید و مرغ‌ها را با ادویه ماساژ بدهید. داخل یک قابلمه مناسب کمی روغن بریزید و مرغ‌ها را داخل روغن و با حرارت ملایم کمی سرخ کنید. توجه داشته باشید که مرغ نباید بیش از حد سرخ شود. سپس لپه را کنار مرغ‌های سرخ شده بریزید و کمی با زردچوبه و نمک تفت بدهید. حالا دو لیوان آب جوش به قابلمه اضافه کنید و درب آن را بگذارید. اجازه بدهید مرغ و لپه با حرارت کم حدود ۱ ساعت بپزند.
 
۲ ـ در مرحله بعد برگ سیر‌ها را پس از اینکه خوب شستید، به صورت خیلی ریز خرد کنید. یک ماهی تابه مناسب را انتخاب کنید و برگ سیر‌های خرد شده را داخل ماهی تابه و بدون روغن حدودا ۵ دقیقه تفت بدهید تا آب اضافی آن کشیده شود؛ سپس کمی روغن به ماهی تابه اضافه کنید و پانزده دقیقه دیگر برگ سیر‌های خرد شده را با روغن و حرارت کم تفت بدهید. توجه داشته باشید که حرارت باید کم باشد و مدام برگ سیر‌ها را هم بزنید تا نسوزند و تلخ نشوند.
 
۳ ـ در این مرحله تخم مرغ‌ها را داخل یک کاسه بشکنید و با همزن دستی یا چنگال خوب هم بزنید تا سفیده و زرده کاملا با هم مخلوط شوند. بعد مخلوط تخم مرغ را به برگ سیر‌های تفت داده شده اضافه کنید. هم‌زمان برگ سیر و تخم مرغ را هم بزنید تا با هم مخلوط شوند و تخم مرغ ببندد.
 
۴ ـ در مرحله پایانی، مخلوط برگ سیر و تخم مرغ را به قابلمه مرغ و لپه اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند. درب قابلمه را ببندید و ۴۵ دقیقه دیگر زمان بدهید تا خورش سیر قلیه با حرارت کم جا بیفتد. پانزده دقیقه آخر پخت آب نارنج را به خورش اضافه کنید. حالا خورش سیر قلیه خوشمزه و اصیل شما آماده است که می‌توانید آن را همراه با کته زعفرانی نوش جان کنید.
 
نکات مهم
 
۱ ـ اگر نگران بوی بد سیر پس از خوردن این خورش هستید، به شما اطمینان می‌دهیم که وجود برگ سیر در خورش سیر قلیه باعث بوی بد دهان نخواهد شد؛ پس با خیال راحت این خورش خوشمزه و پر خاصیت را بپزید و از خوردن آن لذت ببرید.
 
۲ ـ اگر آب نارنج تازه در منزل ندارید، می‌توانید به جای آن از کمی آبغوره استفاده کنید.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پایان طولانی‌ترین تعطیلی دولت در تاریخ آمریکا پس از ۴۳ روز
صعود ایران به رده پنجم جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی
شناسایی ۲ هزار و پانصد شهید دوران اسارت در کشور
کشف ۹ دستگاه ماینر قاچاق در مراغه
خارج از گود؛ داستان فحاشی برخی هواداران پرسپولیس به استقلال و احضار به کمیته اخلاق
تقویم روز و اوقات شرعی بیست و دوم آبان به افق آبادان و خرمشهر
طلای سرخ خراسان شمالی در مسیر دانش‌بنیان شدن
جاده اصلی مسیر بجنورد - اسفراین به شبکه همراه اول پیوست
افزایش پیش بینی پذیری تجارت با حذف بخشنامه‌ها
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق گرمسار
فهرست پرواز‌های فرودگاه اصفهان ( بیست و دوم آبان ۱۴۰۴)
حرکت تجارت خارجی به سمت تسهیل
برداشت چغندرقند از سطح بیش از ۲ هزار و ۱۵۳ هکتار مزارع خراسان‌شمالی
گزارش ایفما از موفقیت بانوان موی‌تای ایران در بازی‌های همبستگی اسلامی ۲۰۲۵
جوی آرام در بیشتر مناطق کشور
نامه عراقچی به گوترش درباره حمله آمریکا به ایران
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۲ آبان
مشکل نظافت خانه کشتی سلماس
قانون حذف چهارصفر از پول ملی اجرایی می‌شود
معرفی برگزیدگان سومین دوره جایزه روح‌الله خالقی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اجرای رزمایش اعلام وضعیت هشدار عمومی از طریق تلفن همراه
والیبال بازی های همبستگی اسلامی؛ امشب، ایران - عربستان
استعفای شهردار اهواز و برکناری چند مقام شهری در پی حادثه خودسوزی جوان اهوازی
روزی که نیرو‌های مسلح از دستور رهبری «شوکه شدند»
لایحه حذف معافیت‌های مالیاتی تقدیم مجلس می‌شود
مادورو به آمریکا اولتیماتوم داد
آماده سازی زیرساخت‌های نرم‌افزاری و فنی انتخابات شوراها
اگر در کشور‌های همسایه ناامنی شود منطقه متضرر می‌شود
چالش‌های قدرتمندتری برای رژیم صهیونی به وجود خواهد آمد
دادرسی زمانبر در دادگاه‌ها
پیگیری مشکلات نوبت دهی الکترونیکی بیمارستان‌ها
آخرین جزئیات اجرای مرحله جدید کالابرگ
کرونای «تیغی» و ایجاد درد سوزنده و شدید در گلو
خبر‌هایی از حیاط دولت در مصاحبه وزرا با خبرنگاران
تخصیص بیش از ۴۳ هزار سکه طلا در حراج مرکز مبادله ایران
تیزپروازان نیروی هوایی با همه وجود به میدان آمدند  (۴ نظر)
فروش فوق‌العاده ۲ محصول سایپا از فردا  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
مادورو به آمریکا اولتیماتوم داد  (۱ نظر)
پایداری هوا و انباشت آلاینده‌ها در اصفهان تا پایان هفته  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
آلودگی هوا عامل مرگ بیش از یکهزار و ۶۰۰ نفر در خوزستان  (۱ نظر)
حدود ۴۰ درصد جمعیت کشور در معرض دیابت قرار دارند  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
طرح‌های پیشگیرانه انتظامی جدی پیگیری و اجرایی می‌شود  (۱ نظر)