• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۴۰۲۷۶
تاریخ انتشار: ۰۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۵
اقتصادی » آب و انرژی

تضعیف پترودلار با توسعه تعاملات انرژی ایران و روسیه

افزایش تعاملات ایران و روسیه در زمینه انرژی به عنوان دو کشوری که ۳۷ درصد از ذخایر گاز و ۱۵ درصد از ذخایر نفت جهان را دارا هستند، می‌تواند با حذف دلار از تعاملات اقتصادی، تضعیف پترودلار و حاکمیت دلار در تجارت جهانی را به دنبال داشته باشد.

تضعیف پترودلار با توسعه تعاملات انرژی ایران و روسیهبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ ایران و روسیه به عنوان دو کشوری که بالاترین ذخایر نفت و گاز را در اختیار دارند حالا به فکر توسعه تعاملات خود در زمینه انرژی افتاده‌اند.
 
افزایش همکاری‌های دو جانبه ایران و روسیه در صنعت نفت و گاز اگرچه از جنبه اقتصادی بسیار اهمیت دارد و می‌تواند به افزایش سهم دو کشور در بازار‌های جهانی نفت و گاز منجر شود، ابعاد سیاسی گسترده‌ای را نیز شامل می‌شود.
 
ان موضوع آنجا اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که هر دو کشور (ایران و روسیه) شامل تحریم‌های آمریکا هستند و از همین رو همکاری دو کشور می‌تواند در عبور از این تحریم‌ها کارگشا باشد.
 
 با روی کار آمدن دولت بایدن، سند راهبرد امنیت ملی آمریکا تغییر کرد و در این سند ایران و روسیه و البته چین جزو کشور‌های غیردموکراتیک دسته‌بندی شده‌اند.
 
در مقابل، در سند استراتژی امنیت ملی روسیه با توجه به سند راهبرد امنیت ملی آمریکا، تاکید شده که آمریکا به دنبال جنگ سرد است.
 
همچنین روسیه به دنبال آن است که برای کاهش تکانه‌های مربوط به تحریم آمریکا به سمت سیستم تراکنش‌های غیردلاری برود. در این میان استفاده از پول ملی در روابط دو جانبه و چند جانبه تاکید شده است.
 
ایران نیز سال‌ها است که مورد سنگین‌ترین تحریم‌های آمریکا به بهانه پرونده هسته‌ای قرار گرفته است. تحریم‌هایی که بیش از هر بخش دیگری، صنعت نفت و گاز را هدف گرفته و با جلوگیری از ورود تکنولوژی و سرمایه و همچنین کاهش صادرات نفت در تلاش است تا اقتصاد ایران را تضعیف کند.
 
از سوی دیگر چین که در زمان ترامپ حتی به توافق اولیه با آمریکا نیز دست یافته بود، حالا در معرض جنگ دو قطبی جدیدی با آمریکا قراردارد، زیرا می‌داند اکنون دیگر مشکل آمریکا ورود چین به بازار‌های تجاری آمریکا نیست بلکه ذات حکومت این کشور نشانه رفته است.
 
این اتفاقات اگرچه در نگاه اول می‌تواند نگرانی‌هایی را به دنبال داشته باشد، اما در صورت ایجاد همکاری‌های موثر، فرصتی است تا سلطه پترودلار بر بازار نفت کم شود.
 
 بعد از آنکه در ۱۵ اوت ۱۹۷۱ آمریکا قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا را به شکل یک‌طرفه فسخ کرد و به طور عملی به نظام «برتون وودز» پایان داد، باید به دنبال پشتوانه جدیدی برای حفظ ارزش دلار در بازار می‌گشت.
 
آن زمان عربستان در حال افزایش ظرفیت تولید نفت خود بود و در ایران نیز هنوز انقلاب نشده بود. آمریکا از همین رو تلاش کرد تا سیستم جدیدی راه‌اندازی کند که دلار به جای پشتوانه طلا، به پشتوانه نفت در جهان مبادله شود و این گونه بود که پترو دلار پا به عرصه اقتصادی و سیاسی جهان گذاشت.
 
در این زمینه عربستان از هیچ حمایتی دریغ نکرد و هر کجا که دلار در معرض خطر سقوط قرار می‌گرفت، تولید نفت خود را افزایش و کاهش می‌داد.
 
این موضوع باعث می‌شد تا دلار به عنوان اصلی‌ترین ارکان تجارت جهانی همچنان قدرت خود را حفظ کند.
 
حالا، اما با توجه به اینکه چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان و ایران و روسیه به عنوان بزرگترین دارندگان ذخایر نفت و گاز دنیا در معرض تحریم‌های آمریکا قرار دارند، می‌توان با تقویت روابط اقتصادی و تعاملات استراتژیک، قدرت پترودلار را کاهش داد.
 
ایران و روسیه در مجموع بیش از ۳۵ درصد از ذخایر گاز جهان را به خود اختصاص داده‌اند. این موضوع در نفت بیش از ۱۵ درصد است. از سوی دیگر چین نیز بزرگترین واردکننده منابع هیدروکربوری دنیا شناخته می‌شود. همچنین بیشتر صادرات نفت و گاز ایران و روسیه به اروپا انجام می‌شود؛ بنابراین دارا بودن منابع در کنار وجود بازار‌های گسترده می‌تواند این فرصت را در اختیار ایران، چین و روسیه قرار دهد تا نقش خود را در بازار‌های نفت و گاز و همچنین قیمت‌گذاری ایفا کنند.
 
با توجه به اهمیت وجود تعاملات استراتژیک، ایران سال گذشته توافقی ۲۵ ساله با چین به امضا رساند. اگر چه هنوز این تفاهم‌نامه به عقد امضا در صنعت نفت منتهی نشده، اما بستری مناسب برای افزایش تعاملات در این بخش است.
 
از سوی دیگر، با سفر آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهوری ایران به روسیه، ایران آماده امضای توافقی ۲۰ ساله با روسیه است.
 
همچنین در همان روز‌های نخست روی کار آمدن دولت سیزدهم، ایران به عضویت سازمان همکاری‌های شانگ‌های درآمد. سازمانی که روسیه و چین اعضای اصلی آن به شمار می‌رود و در تلاش است تا با کاهش هزینه‌های تجارت، امکان افزایش مبادلات اقتصادی را فراهم کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
گذشت اولیای دم از قصاص
برگزاری مراسم تجلیل از ۳۰ گروه جهادی دانشجویی در کهگیلویه و بویراحمد
اهدای عضو دوازدهمین ایثارگر اعزامی از اردبیل در سال ۱۴۰۴
کلاهبردار ۲۵۰ هزار دلاری شناسایی و دستگیر شد
اتمام حجت با نهادهای کم کار در حوزه حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
پیگیری پرداخت مطالبات کارکنان گروه ملی فولاد
تاکید بر اجرای سریع توافقات ۱۲ سند همکاری با پاکستان
میزبانی کیش از دومین جشنواره موسیقی کار و آیین‌های جنوب ایران
مروری بر چند برنامه تلویزیونی
افزایش دمای کمینه در استان همدان
اعمال محدودیت ترافیکی در آزادراه تهران شمال و جاده چالوس
برگزاری رالی تور گردشگری خانوادگی در تهران
دستگیری ۴۴۰ سارق و معتاد متهاجر در کهگیلویه و بویراحمد
ده‌ها هزار غیرنظامی در سودان کشته شدند
اکران دو مستند شگرد و پهلوانان در ساری
سلام سرمای پاییزی به زاهدان
معرفی برگزیدگان مرحله استانی مسابقات قرآن کریم مدهامتان در قزوین
نیروهای مسلح ایران قوای ناتو را شکست دادند 
شمس الدین رحمانی، چهره‌ای جامع در اندیشه ایرانی
شهرک صنعتی ورزنه موتور اشتغال شرق استان خواهد بود
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت
حقوق کارکنان باید مستقیم به حسابشان واریز شود
واکنش چین به تهدید نظامی آمریکا علیه نیجریه
فاصله قیمت زعفران از تولید تا مصرف
استعفا در شرایط حساس
زهران ممدانی، اولین شهردار مسلمان نیویورک شد
پاسخ اعضای دولت به پرسش خبرنگاران
عملکرد دستگاه‌ها در صدور مجوز‌های کسب و کار
روزنامه‌های فردای ۱۳ آبان
هدف از جنگ ۱۲ روزه براندازی نظام جمهوری اسلامی بود
کشف ۱۵۶ دستگاه خودروی لوکس قاچاق به ارزش ۸۸۵ میلیارد تومان
وزیر خارجه ارمنستان: روابط ما با ایران راهبردی است
آغاز دهمین سوگواره نمایش آیینی «نگین شکسته» در مشهد
ایروانی: اظهارات ترامپ تهدید علیه صلح‌وامنیت بین‌المللی است
پخش زنده والیبال ایران و بحرین در شبکه ورزش
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)
والیبال ایران عزادار شد؛ صابر کاظمی درگذشت  (۱ نظر)
سه نفر با اهدای عضو مرحومه مبینا حمصیان به زندگی بازگشتند  (۱ نظر)
بازتاب گسترده بیانات رهبر معظم انقلاب در رسانه‌های آمریکای لاتین  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
لزوم اجرای روش‌های نوین در دامداری‌های کردستان  (۱ نظر)
شرایط دریافت مجدد وام اشتغالزایی و مشاغل خانگی اعلام شد  (۱ نظر)
پزشکیان: مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: برای شکست سنگین‌تر دشمن آماده شده‌ایم  (۱ نظر)
جنگ نامتقارن؛ کابوس آمریکا در صورت تهاجم به ونزوئلا  (۱ نظر)