• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۵۷۸۹۱
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۷:۱۶
گلستان » اقتصادی
گزارش مکتوب

رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی

استان گلستان سالانه با بیش از ۵میلیون تُن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی، از قطب‌های تولید کشور محسوب می‌شود، اما این همه واقعیت نیست.

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز گلستان؛ نام گلستان، مازندران و گیلان غالباً به عنوان استان‌های سرسبز، مرطوب، بارانی و از همه مهمتر کشاورزی، در کنار هم می‌آید.

استان گلستان سالانه با بیش از ۵میلیون تُن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی، از قطب‌های تولید کشور محسوب می‌شود.

اما این همه واقعیت نیست. فقط ۳۰درصد مساحت این استان سرسبز، مرطوب و با آب و هوایی معتدل است و ۷۰درصد مساحت آن اقلیمی خشک و کویری دارد.

مناطق خشک و کویری گلستان در شمال این استان واقع و اراضی آن عموماً به سبب شوری  و ماندآبی در اراضی جنوبی و مرکزی، در شمار اراضی کم بازده قرار گرفته اند.

آقا نصرالله، کشاورز اهل این منطقه می‌گوید: هر قدر که زمین کشاورزی را آبیاری کنیم، نمی‌توانیم هم به لحاظ کیفیت و هم میزان، محصول دلخواه تولید کنیم.

به گفته وی؛ کشاورزی این منطقه به ناچار سال‌ها است که تک محصولی است.

اجرای بزرگترین طرح زهکشی خاورمیانه در گلستان

با هدف کاهش ماندآبی در اراضی جنوبی و مرکزی و همچنین شوری زدایی اراضی شمالی گلستان، اجرای طرح زهکشی ۲۸۰هزار هکتاری اراضی این استان از سال۹۴ با مشارکت قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء آغاز شد.

محسن کیاء الحسینی، مدیر آب و خاک جهادکشاورزی گلستان گفت: زهکشی در شوره زارها، ایجاد خندق در حاشیه زمین‌های کشاوری برای هدایت شورآبه‌ها به خارج از محل کشت است. آب اضافی و املاح شور از محدوده ریشه گیاه خارج می‌شود و در نتیجه، ریشه زمینه رشد پیدا می‌کند.

وی افزود: در این شرایط، اصلاح و تهویه خاک هم ممکن و تولید بیشتر خواهد شد.

کیاء الحسینی تاکید کرد: با شیرین شدن آب و خاک در واقع خاک مُرده زنده می‌شود.

مختار مهاجر، رئیس جهادکشاورزی گلستان نیز گفت: تکمیل این طرح و بهره برداری از آن سبب می‌شود که سالانه حدود ۷۵۰هزار تُن به تولیدات کشاورزی استان و به دنبال آن درآمد کشاورزان، افزوده شود.

رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی رونق تولید در اراضی کم بازده کشاورزی

محمد رستمی، مدیرعامل هلدینگ نیرو قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء هم با بیان اینکه طرح زهکشی ۲۸۰هزار هکتاری اراضی گلستان، بزرگترین طرح زهکشی در خاورمیانه است، گفت: عملیات زهکشی در این استان اکنون در قالب ۶طرح بزرگ در حال انجام است.

وی افزود: کار زهکشی ۱۱۰هزار هکتار از اراضی استان در فاز دوم وارد مرحله ابنیه سازی شده است که با اتمام آن طرح هم تکمیل و به بهره برداری می‌رسد.

رستمی اظهار با اشاره به اینکه هر هکتار زهکشی، ۱۵میلیون تومان هزینه دارد، امیدواری کرد: در صورت تخصیص منابع، تا شهریور سال آینده، ابنیه ۱۱۰هزار هکتار تمام شود.

زهکشی چه اثراتی داشته و دارد؟

۶سال پیش و قبل از آغاز عملیات زهکشی، به گفته محمدرضا کیانی، کارشناس آزمایشگاه جهادکشاورزی گلستان؛ شوری آب در مناطق شمالی استان گلستان تا ۳۸هزار میکروموس بود، اما اکنون آب موجود در زهکش‌ها بر اساس آزمایش نمونه‌ها حدود ۱۰هزار میکروموس و قابل قبول است.

آقا نصرالله، کشاورزی که از مصائب کشاورزی در شوره زار‌های شمال گلستان می‌گفت، اکنون می‌گوید: از زمانیکه زهکش‌ها زده شد، شوری و نمک را بُرده و محصول بهتری داریم. قبلاً از هر هکتار ۵۰۰کیلوگرم محصول می‌گرفتیم، اما اکنون بالای ۳تُن برداشت داریم. ضمن اینکه می‌توانیم گندم هم بکاریم.

علیرضا گرزین، مدیر جهادکشاورزی آق قلا نیز گفت: اکنون که نتایج زهکشی مشخص شده است، کشاورزانی داریم که داوطلب شده اند و حاضر هستند بخشی از زمینشان برای اجرای زهکشی برود، چون از آنطرف، عملکرد تولیدشان بیشتر می‌شود.

وی افزود: با زهکشی در زمین‌های دیم ۱۵۰درصد و در اراضی آبی حدود ۶۰درصد افزایش تولید داشتیم.

بیشتر بخوانید: درمانی برای شوری خاک و راهی برای افزایش تولیدات کشاورزی

مزایای زهکشی فقط شوری زدایی نیست بلکه کاهش ماندآبی نیز از پیامد‌های مثبت آن است.

در برخی اراضی جنوبی و مرکزی استان گلستان به سبب باران بیشتر، ماندآبی اتفاق می‌اُفتد و عملاً کشاورزی غیرممکن و یا کم بازده است.

در این مناطق، زهکشی زیرزمینی است. آبی که در لایه‌های یک و نیم تا ۲متری از سطح زمین است برای بهره برداری دوباره، هدایت و آبی که تا قبل خسارت بود، نعمت می‌شود.

محسن زمانی، مسئول تجهیز، نوسازی و زهکشی جهادکشاورزی گلستان می‌گوید: صفر تا صد اجرای طرح زهکشی برای کشاورزان رایگان است.

با تکمیل طرح زهکشی اراضی گلستان، به گفته سیدمحسن حسینی، مدیرعامل آب منطقه‌ای گلستان؛ سالانه حدود ۲۲۰میلیون مترمکعب زه آب جمع آوری می‌شود که علاوه بر کمک به کشاورزی، نقش بسزایی در احیای تالاب‌های طبیعی استان و ایجاد آب بندان‌های جدید دارد.

بستری که امکان کنترل و هدایت سیلاب‌های مخرب و بهره برداری دوباره از آب جمع آوری شده را در سال‌های کم آبی فراهم و از هجوم ریزگرد‌ها که معضل جدید استان گلستان است نیز جلوگیری می‌کند.

نگارنده: روح الله بذرافشان

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
راهبرد ایران بازدارندگی فعال همه جانبه در چارچوب دیپلماسی مسلح است
تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۴ به افق قم
تصادف مرگبار با دو فوتی در کوهدشت لرستان
جشنواره بازی‌های بومی و محلی در دلفان لرستان
شکست خیبر مقابل سپاهان اصفهان
پاسخ قاطع به هر گونه تجاوزگری دشمنان علیه کشورمان
مسدود شدن مسیر دوازده امام شهرستان اردل در چهارمحال و بختیاری به دلیل رانش زمین
تقویم و اوقات شرعی زنجان در ۱۸ بهمن ماه ۱۴۰۴
برگزاری پنجمین جشنواره ملی داستان‌نویسی ترکی رضوی (قیزیل ایوان) در زنجان
افتتاح سردخانه ۲ هزار تنی ذخیره‌سازی محصولات کشاورزی در شهرستان خدابنده
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۸ بهمن ۱۴۰۴
فعالیت ۲۵۰ واحد مرغداری گوشتی با ظرفیت اسمی ۷.۸ میلیون قطعه در زنجان
افتتاح مرغداری۹۰ هزار قطعه‌ای در سلسله لرستان
مسجد جامع الشتر ،پایگاه سلامت و کمک مؤمنانه
شهدا الگوهای حقیقی ایمان و بصیرت هستند
وقایع و رویداد‌های هفدهم بهمن سال ۵۷
ورزشی‌های هفدهم بهمن ماه در استان سمنان
اجرای طرح ویژه برخورد با رانندگان متخلف در ایلام
ارائه خدمات رایگان دامپزشکی در روستای علی‌آباد ایلخچی
حضور داور چهارمحال و بختیاری در لیگ برتر تنیس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پایان دور جدید مذاکرات مسقط
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امشب
پایان دور اول مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا
عراقچی: مذاکرات امروز شروع خوبی بود
هشدار نارنجی هواشناسی در ۱۲ استان
شکارچیان متخلف در دام قانون
استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای کاهش جمعیت کیفری
دیدگاه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران
اجرای سیاست‌های ضدتورم، کلید گره‌گشایی از زندگی مردم است
حضور دو قلاده پلنگ در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی
عزیمت هیئت مذاکره کننده ایرانی به محل مذاکرات
بازدید معاون دادستان کل کشور از زندان مرکزی قزوین
هوای بیشتر شهر‌های بزرگ در وضعیت سالم
بدون تعارف با فرمانده دانشگاه هوایی شهید ستاری
کاهش ترافیک شهری کرج با اجرای ۴ طرح عمرانی  (۲ نظر)
برای او که خواهد آمد  (۱ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۱ نظر)
ما استادان دانشگاه، خود را پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانیم  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)