• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۵۹۰۹۵
تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۸:۵۲
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
ساخت عضلات برآمده به قیمت جان!

عوارض جبران ناپذیر استفاده از مواد انرژی زا

استفاده از مواد انرژی‌زای غیرمجاز، یکی از معضلاتی است که جهان ورزش با آن مواجه است. محققان کشور این موضوع را با تمرکز روی استروئیدهای آنابولیک در جوانان مشتاق رشته بدن‌سازی مورد بررسی قرار داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، در سال‌های اخیر، توجه به ویژگی‌های جسمانی و ظاهر به‌ویژه افزایش حجم و توده عضلانی، ازجمله مسائلی است که نظر جوانان و نوجوانان بسیاری را به خود جلب کرده و سبب افزایش اختلال تغذیه‌ای این افراد شده است. از سوی دیگر، تبلیغات گوناگون رسانه‌های مختلف مبتنی بر معرفی پیکر عضلانی به‌عنوان یک ایده آل، به این مشکلات دامن می‌زند؛ لذا در سال‌های اخیر، جوانان و نوجوانان بسیاری به ورزش بدن‌سازی روی آورده‌اند و این کار را نه بنا بر اصول درست پرورش اندام، بلکه عمدتاً برای دسترسی سریع به توده عضلانی مد نظر خود دنبال می‌کنند و به همین جهت، مصرف موادی نظیر استروئید‌های آنابولیک در بین آن‌ها شدت یافته است.
 
عوارض جبران ناپذیر استفاده از مواد انرژی زا
 
واژه آنابولیک به گفته پژوهشگران، واژه‌ای یونانی است و به رشد تدریجی و ساخته‌شدن اشاره دارد و کلمه اندروژنیک نیز با تحریک کارایی جنسی مرتبط بوده و مسبب بروز صفات مردانه است. مواد موسوم به استروئید‌های آنابولیک-آندروژنیک اولین بار در پزشکی، برای درمان بیماری‌هایی نظیر بلوغ تأخیریافته، ضعف جسمانی، ناتوانی جنسی و سایر بیماری‌های مشابه استفاده شدند.
 
سپس محققان دریافتند استروئید‌های آنابولیک-آندروژنیک می‌توانند رشد عضلات اسکلتی را در جانوران آزمایشگاهی تقویت کنند. پس‌ازاین اکتشاف، نخستین بار وزنه‌برداران و بدن‌سازان و سپس ورزشکاران سایر رشته‌های ورزشی این ترکیبات را استفاده کردند. اما در حال حاضر، استفاده از بسیاری از این مواد خطرزا در زمره دوپینگ محسوب می‌شود و غیر قانونی است.
 
در این رابطه، یک مطالعه تحقیقاتی توسط دانشگاه رازی کرمانشاه انجام‌شده که در آن به بررسی شیوع سوءمصرف استروئید‌های آنابولیک و میزان آگاهی و نگرش از پیامد‌های منفی آن‌ها در ورزشکاران مرد رشته بدن‌سازی پرداخته شده است.
 
در این مطالعه که ۲۵۰ ورزشکار مرد فعال در رشته بدن‌سازی در آن مشارکت داشته‌اند، محققان با استفاده از پرسش‌نامه، داده‌های مورد نیاز خود را جمع‌آوری کرده و سپس این داده‌ها را تجزیه‌وتحلیل کرده‌اند.
 
یافته‌های تحقیق به میزان بالای مصرف دارو‌های استروئیدی در ورزشکاران فوق اشاره دارند و همچنین نشان می‌دهند که میزان آگاهی مصرف‌کنندگان از این دارو‌ها پایین بوده است.
 
به گفته بهرام یوسفی، پژوهشگر گروه مدیریت ورزشی دانشکده تربیت‌بدنی و علوم ورزشی و دو همکار دیگرش در این تحقیق، «نتایج بررسی‌های ما نشان داد که حدود ۶۵ درصد از افراد شرکت‌کننده در تحقیق، به مصرف این دارو‌ها (آنابولیک‌ها و استروئیدها) عادت داشتند و عمده‌ترین علت مصرف این مواد، افزایش بافت عضلانی و قدرت بود».
 
آن‌ها می‌گویند: «آگاهی پایین همراه با باور‌های غلط و همچنین در دسترس بودن و آسانی تهیه این دارو‌ها می‌تواند سبب افزایش مصرف این دارو‌ها در ورزشکاران و جمعیت‌های مختلف شود که این امر لزوم توجه بیشتر مسئولان و طراحی برنامه‌های پیشگیری را آشکار می‌سازد».
 
طبق این یافته‌های پژوهشی، می‌توان گفت سطح پایین آگاهی ورزشکاران نسبت به عوارض و مشکلاتی که این دارو‌ها برای سلامتی آنان دارد، زنگ خطری برای آینده است و می‌طلبد که اقدامات چندجانبه برای ارتقای آگاهی ورزشکاران و مربیان باشگاه‌های بدن‌سازی از سوی مسئولین تربیت‌بدنی و مراکز بهداشت صورت گیرد.
 
آقای یوسفی و همکارانش معتقدند: «با ورود ورزشکاران به مجامع قهرمانی، میزان شیوع و مصرف استروئید‌ها در میان آنان افزایش می‌یابد. بنابراین، کمک به بهبود سطح دانش ورزشکاران، گام بلندی در پیشگیری از سوءمصرف مواد استروئیدی خواهد بود و آسیب کمتر جوانان و نوجوانان ورزشکار کشور را در پی خواهد داشت».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مطالبات مردمی ۱۹ آبان ۱۴۰۴
سرد شدن هوا در استان کرمان و ضرورت رعایت نکات ایمنی
از طرح مطالبات مردمی در سامانه ۱۶۲ تا پیگیری در خبر ۲۰ شبکه قزوین
بازدید سرلشگر موسوی از ساختمان شیشه‌ای صدا و سیما
نایب قهرمانی تیم ملی تنیس روی میز مردان ایران
اجرای طرح هادی در ۱۵ روستای بخش مرکزی شهرستان سردشت
گشایش نمایشگاه مشاغل خانگی و صنایع دستی در اسکو
فعالیت جهادگران استان خراسان جنوبی ساکن قم در مناطق محروم کشور
تحویل ۱۶۰۰ واحد ویلایی انفرادی به متقاضیان واجد شرایط در ورزنه
خبر‌هایی از مصوبات قرارگاه محرومیت زدایی دامغان
پیگیری لوایح مهم هوش مصنوعی و مهریه در کنار رسیدگی به مسائل عمرانی استان قزوین
آغاز فعالیت ستاد اقامه نماز جمعه شهرستان مراغه
الزام به اجرای معاملات ملکی در سامانه کاتب
حرکت خیرین ؛ نقطه عطفی در تاریخ تعلیم و تربیت کشور است
کلاهبرداری به بهانه حمل بار و اثاثیه
رژیم صهیونی ۲۸۲ بار آتش‌بس غزه را نقض کرده است
واژگونی خودرو در جاده جاسک ۳ کشته برجای گذاشت
ضایعات غیر بهداشتی مرغ به کارخانه نرسید
استقلال ملی، مسیر رسیدن به پیروزی و اقتدار
ابلاغ دستورالعمل رهگیری و شناسنامه‌دار کردن محصولات کشاورزی
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا
واکنش محیط زیست به تخلف تکراری باغ‌وحش نیر
تقویت توان دفاعی ونزوئلا با دریافت سامانه‌های پدافند روسی
امتناع کودکان از توالت مدرسه باعث یبوست می‌شود
رشد ۵۶ درصدی طرح های سرمایه‌گذاری در استان خراسان جنوبی
موافقت‌مجلس با کلیات طرح اصلاح قانون‌محکومیت‌های‌مهریه
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی و متوسطه اول شهر‌های آلوده خوزستان تا آخر آبان
افشای ابعاد جدیدی از همکاری خبرنگاران شبکه ایران اینترنشنال با موساد
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ازبکستان، حریف تیم فوتسال ایران در نیمه‌نهایی
خام فروشی در زنجیره فولاد
وقوع زلزله ۳ و ۳ دهم ریشتری در سی سخت
زبان معیار ۱۴۰۴/۰۸/۱۸
رویای تغییر نظامی که کابوس آمریکا شد
گزارش وزیر راه و شهرسازی از پیشرفت طرح‌های حمایتی مسکن
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر
استخدام در سازمان صداوسیما  (۱ نظر)
آغاز پیش‌فروش ۳ محصول سایپا  (۱ نظر)
تهران تا آخر پاییز بارش باران ندارد  (۱ نظر)
پیوند دو ملت ایران و پاکستان ناگسستنی است  (۱ نظر)
جزییات معافیت از صدور صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان ۱۴۰۴  (۱ نظر)
شهادت ستوان یکم ولی زاده، مدافع نظم و امنیت در رامشیر  (۱ نظر)
اهواز آلوده‌ترین شهر کشور  (۱ نظر)
اجرای طرح رایگان دوگانه سوز کردن خودرو‌های مدل ۹۴ به بالا در خوزستان  (۱ نظر)
ماجرای دنباله دار پرستار قاتل نوزادان در انگلیس  (۱ نظر)
درگذشت مادر شهیدان متحدی در بسطام  (۱ نظر)
اعتراف صریح ترامپ، اثبات جنایت آمریکا در همه محاکم  (۱ نظر)
اجرای پویش سلامت علوی طرح شهید رئیسی در بروجرد  (۱ نظر)