• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۵۹۱۴۷
تاریخ انتشار: ۲۲ بهمن ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۹
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
دکنر منطقی تشریح کرد:

ایجاد زنجیره ارزش شرکت‌های دانش بنیان فضایی

ایجاد زنجیره ارزش برای ساخت ماهواره و پرتاب کننده و ایستگاه دریافت اطلاعات ماهواره برای شرکت های دانش بنیان از برنامه های ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر منوچهر منطقی در خصوص فعالیت های صورت گرفته در این حوزه اظهار داشت: با توجه به حیطه کاری این ستاد که کمک به توسعه زیست بوم فناوری کشور و فعالیت شرکت های دانش بنیان در این زمینه است، برای دستیابی به این امر دو فعالیت در این خصوص از سوی ستاد برنامه ریزی شد که با کمک شرکت های دانش بنیان و خصوصی در حال انجام است. 

ایجاد زنجیره ارزش شرکت‌های دانش بنیان فضایی

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته بیان کرد:‌ یکی از کارها این است که تمام محصولاتی که در زنجیره ارزش فضایی بکار می رود، به کمک شرکت های دانش بنیان تولید شوند؛ چرا که عمده مجموعه هایی که طراحی و تولید زنجیره ارزش فضایی می کنند، شرکت های دولتی هستند. با توجه به اینکه دنیا به این سمت رفته که این وظیفه را به شرکت های دانش بنیان خصوصی محول می کند، ما هم در واقع این مسیر را در کشور طراحی کرده ایم.

دکتر منطقی با تاکید بر اینکه تا حدی نیز در این زمینه موفق بوده ایم، گفت:‌ در حال حاضر ۱۰۶ شرکت دانش بنیان در کشور در بخش های مختلف فضایی فعالیت می کنند.

وی تاکید کرد: در آینده نزدیک عرصه هوا و فضا عرصه ای است که شرکت های نوپا و استارتاپ ها در آن فعالیت می کنند. در حال حاضر شرکت های دانش بنیان در زمینه طراحی و ساخت ماهواره، ایستگاه های دریافت و ارسال اطلاعات ماهواره فعالیت می کنند. چند شرکت نیز در زمینه اجزای بکار رفته در ماهواره یا پرتاب کننده فعال هستند.

ایجاد زنجیره ارزش شرکت‌های دانش بنیان فضایی/تا  ۲سال آینده ماهواره‌ای بر زمین نمی‌ماند

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته تصریح کرد: فعالیت در خصوص پرتاب کننده ها محدودیت های خاصی دارد. اکنون در حال فعالیت و هماهنگی با مراجع مختلف صاحب نظر هستیم که آن را رفع کنیم. این کار را ادامه می دهیم تا جایی که حتی پرتاب کننده را به کمک شرکت های دانش بنیان توسعه دهیم.

وی یادآور شد: به دنبال ایجاد زنجیره ارزش برای ساخت ماهواره و پرتاب کننده و ایستگاه دریافت اطلاعات ماهواره برای شرکت های دانش بنیان هستیم.

آقای منطقی اظهار داشت: بحث مهمتری که وجود دارد این است که بعد از آنکه ماهواره در مدار قرار گرفت و اطلاعات گرفته شد، باید این اطلاعات بکار گرفته شود. همچنین بحث دوم خدمات است که با استفاده از ایستگاه های دریافت ماهواره و ماهواره های مختلف این کار انجام می شود. خوشبختانه اکنون مجموعه های ماهواره ای متعدد اطلاعاتی را می گذارند که برای اغلب شرکت های دانش بنیانی که خدمات ماهواره ای ارایه می دهند کفایت می کند؛ سعی می کنیم این بخش رشد کافی پیدا کند. 

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته یادآور شد: نیازهای کشور در خصوص استفاده از فناوری های ماهواره نیازهای وسیعی است؛ منتها برای توسعه این قسمت باید شناخت اولیه در دستگاه های مختلف نسبت به فناوری هایی که می توانند در ماهواره استفاده کنند به وجود آید که در پنج سال اخیر این شناخت ایجاد شده و به آن سمت می رویم که این مجموعه کاری پررونق باشد.

دکتر منطقی با تاکید بر اینکه تمام کارها با هماهنگی مراجعی که در حوزه فضایی فعال هستند از جمله سازمان فضایی صورت می گیرد، افزود: سعی داریم راهبردها را یکپارچه کنیم که به نوعی بحث موازی کاری بین دستگاه های مختلف نباشد.

وی در خصوص فعالیت شرکت های دانش بنیان در حوزه فضایی عنوان کرد:‌ در سه حوزه فعالیت می کنیم. یک بخش مخابراتی است  امروزه روی ماهواره های زمین آهنگ در مدار ۳۶ هزار کیلومتر سرمایه گذاری سنگین می شود، ولی اخیرا ماهواره های کوچک ایجاد شده که می توانند این کار را انجام دهند. یکی از کارهایی که به عنوان مثال شرکت های مختلف در حال انجام هستند ماهواره های مخابراتی است که برای خواندن کنتور آب یا برق بکار می رود.

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری افزود: بحث دیگری که خیلی توسعه پیدا کرده و سرعت رشد آن بسیار بالا است، تعیین اطلاعات مکانی است. به طور مثال کاداس که توسط ثبت املاک استفاده می شود عمدتا از این اطلاعات استفاده می کند. در نمایشگاه ژئوماتیک که به تازگی برگزار شد، ۵۰ شرکت دانش بنیان در این حوزه محصولات خود را عرضه کردند.

وی افزود: در تفکیک اراضی منابع طبیعی و شهری می توان از اطلاعات مکانی استفاده زیادی کرد که تحت عنوان ژئوماتیک شناخته می شود.

منطقی گفت: ماهواره سنجشی عمدتا برای مدیریت منابع طبیعی مثل پایش جنگل ها در خصوص تصرفات و آتش سوزی استفاده می شود. همچنین می توان با ماهواره منابع آب را مدیریت کرد.

ایجاد زنجیره ارزش شرکت‌های دانش بنیان فضایی/تا  ۲سال آینده ماهواره‌ای بر زمین نمی‌ماند

شناسایی معادن کشور با ترکیب ماهواره و پهپاد

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته با بیان اینکه بحث معادن نیز با استفاده از ماهواره سنجشی یکی از بحث های فوق العاده مهم کشور است که صورت می گیرد، گفت:‌ در کشور ۲۰ درصد معادن را شناسایی کردیم و ۸۰ درصد را می توان با کمک ماهواره انجام داد؛ منتها برای بعضی از اطلاعات، ماهواره با دقت بالا نیاز است.  

آقای منطقی گفت: ماهواره با دقت بالا نداریم، اکنون با ترکیب ماهواره و پهپاد این مشکل برطرف شده است، یعی اگر جایی بخواهید اطلاعاتی را دریافت کنید که نیاز به ماهواره سنجشی با دقت بالا داشته باشید و موجود نباشد،‌ با ترکیب ماهواره و پهپاد شدنی است. مجموعه های مختلفی روی این تکنولوژی ها کار کردند و این کمبود را پوشش دادند. در حال حاضر چهار شرکت دانش بنیان این کار را انجام می دهند.

 

تا ۲ سال آینده هیچ ماهواره ای روی زمین نمی ماند

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته در خصوص تکلیف ماهواره های تحویل داده شده به سازمان فضایی، گفت: با توجه به برنامه هایی که وجود دارد از امسال تا ۲ سال آینده، تقریبا هیچ ماهواره ای روی زمین نمی ماند و همه پرتاب ها انجام می شود.

وی یادآور شد: علاوه بر چهار ماهواره اصلی ظفر ۲، ناهید یک و ۲ و ماهواره پارس یک، تعداد زیادی ماهواره توسط بخش خصوصی در زمینه ماهواره دانشجویی، آموزشی ساخته شده است.

دکتر منطقی خاطرنشان کرد:‌ نکته مهم این است که باید ظرفیت های داخلی و خارجی را با هم داشته باشیم. معمولا پرتاب ها زمان بندی شده هستند و اگر فعالیتی در این خصوص در نظر داریم باید برنامه ریزی های داخلی و خارجی باهم انجام شود.

وی در خصوص جایگاه ایران در حوزه فضا در دنیا گفت: جایگاه کشورها در حوزه فضا دسته بندی می شود. در دسته بندی زنجیره ارزش و به خصوص پرتاب کننده نهمین کشور بودیم که در این عرصه وارد شدیم و اکنون جزو ۱۱ کشور در بحث پرتاب کننده ماهواره در دنیا هستیم که با امکانات ملی خود توانسته ایم ماهواره را در مدار بگذاریم.

آقای منطقی افزود: دسته بندی بعدی در خصوص طراحی و ساخت ماهواره است که در این زمینه فعالیت خیلی وسیع است و کشورهای زیادی وارد شده اند و این کار را انجام می دهند. بالغ بر ۷۰ کشور در این زمینه کار می کنند و دسته بندی دیگر از نظر برنامه های رو به آینده به عنوان مثال برای کره ماه و مریخ و ایستگاه فضایی است که در این خصوص نیز ارزیابی های دیگری انجام می شود.

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری افزود: وقتی برنامه فضایی ایران با یک رشد سریع در سال ۸۷ با پرتاب ماهواره امید شروع شد، رشد فوق العاده سریع داشتیم. اصولا رشد صنایع فضایی دو عامل نیاز دارد یکی نیروی انسانی تحصیل کرده که از نظر مقالات همیشه رتبه ۱۲تا ۱۳ را داشتیم و در منطقه اول بودیم و جایگاه خوبی داریم. 

دکتر منطقی گفت: عامل دوم سرمایه گذاری سنگینی است که در زیرساخت های فضایی و در محصولات فضایی می شود. با توجه به کمبود بودجه ای که در سال اخیر داشتیم کمتر به این کار تخصیص یافت و باعث شد نسبت به کشورهای منطقه یک مقدار عقب بیفتیم و در منطقه اکنون رتبه ما سوم یا چهارم است. بقیه کشورهای دیگر در حوزه ماهواره ها در برنامه های ایستگاه فضایی مریخ سرمایه گذاری فوق العاده ای سنگین کرده اند و این باعث شد از نظر آمار و معیارها نسبت به ما جلو بیفتند، اما در شورای عالی فضایی که اخیرا برگزار شد برنامه هایی داده شده اگر محقق شود در ۲ تا ۳ سال آینده بتوانیم رتبه بالای منطقه و دنیا را داشته باشیم.

دبیر ستاد توسعه فناوری های فضایی و حمل و نقل پیشرفته همچنین یادآور شد:‌ شرکت های خصوصی به سرعت در حوزه ماهواره ها در حال فعالیت هستند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۱۳ آبان
بازگشت پروازهای لوفت‌ هانزا به ایران
هر روز، یک ۱۳ آبان؛ جوانان زنجانی آماده خلق حماسه
تسخیر لانه جاسوسی، تصمیمی ملی برای استقلال ایران
۱۳ آبان روزی حماسه ساز در قیام دانش آموزان متعهد
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۳ آبان ۱۴۰۴
جذب بیش از ۸۰ متخصص در مراکز درمانی لرستان
تقویم و اوقات شرعی سه شنبه ۱۳ آبان ۱۴۰۴ به افق قم
برگزاری همایش بصیرتی یوم الله ۱۳ آبان در خرم آباد
اعمال محدودیت‌های ترافیکی در تبریز
جلسه سرنوشت ساز روانخواه و تاج
برپایی مراسم عزاداری دانش آموزی در ایام فاطمیه
سرمربی الشرطه: ۳ امتیاز را نگرفتیم، اما بازی عالی بود
کاهش ۸ درجه ای دمای هوا در سمنان
برگزاری نشست نخبگانی بسیج دانش آموزی در لرستان
رکوردشکنی سامانه املاک و اسکان با ثبت ۲۲ میلیون اقامتگاه اصلی
پیروزی حسین وفایی در اسنوکر قهرمانی بین‌المللی
بیرانوند: گل نخوردن به تیم شخصیت می‌دهد
شناسایی و دستگیری راننده متخلف سانحه تصادف در کیش
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان؛ سه شنبه ۱۳ آبان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
سفر هیئت عالی رتبه نیروی هوایی ارتش کشورمان به بلاروس
خلق نقدینگی بانک‌ها زیر ذره‌بین مجلس
بارندگی و کاهش دما در شمال و شمال شرق کشور
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
تجمع دانشجویان و مردم در اعتراض به کشتار مردم سودان
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
کشور فلسطین ظرف ۵ سال تشکیل می‌شود  (۱ نظر)
قصه آموزش در تنها مدرسه روستای نرگس‌زمین ساری  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
راه اندازی مرکز همسان گزینی هلما در مازندران  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۱ نظر)