• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۷۶۵۸۲
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۱:۲۵
علمی و فرهنگی » علم و فناوری
محققان بررسی کردند؛

جایگاه نان در سبد غذایی خانوار ایرانی

نان، جایگاه محکمی در سبد غذایی خانوار‌های ایرانی دارد و هرگونه تغییر در قیمت آن، آسیب‌های بسیاری به خانواده‌ها وارد می‌کند.

جایگاه نان در سبد غذایی خانوارهای ایرانیبه گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، محققان کشور جایگاه نان را از زاویه پژوهشی بررسی کرده‌اند.
تغذیه صحیح در حقیقت رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی است. تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و تنوع به معنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی است. سنین ۷ تا ۱۵ سالگی سال‌هایی هستند که باید مواد غذایی کافی برای رشد سریع در اختیار فرد قرار گیرد که اهمیت توجه به تغذیه در این دوران را دو چندان می‌کند. الگو‌های تغذیه‌ای سالم در این دوران باعث افزایش سطح تندرستی، رشد و نمو و توان بیشتر فعالیت‌های ذهنی شده و از عوارض و مشکلاتی مانند آنمی فقر آهن، چاقی، اختلالات گوارشی و پوسیدگی دندانی در کوتاه‌مدت و بیماری‌های مزمن و خطرناک در درازمدت پیشگیری می‌کند.
به گفته متخصصان، براساس نقشه جهانی امنیت غذایی، کشور‌ها در طیف بسیار پرخطر، پرخطر، با خطر متوسط و کم خطر قرار می‌گیرند. برمبنای این تقسیم‌بندی ایران در وضعیت چندان مناسبی قرار ندارد. بدین معنی که اگرچه عرضه غذا در کشور ازنظر کمی جوابگوی نیاز‌های مصرف است، ولی ترکیب سفره مصرف‌کنندگان، تناسبی با نیاز‌های سلولی ندارد. افزایش سطح عمومی قیمت‌ها نیز با تأثیر متفاوت بر مصرف گروه‌های مختلف درآمدی، سبب کاهش توانایی خرید و درنتیجه کوچک شدن سفره خانوار‌ها می‌شود. تغییر عادات مصرفی غذایی خانوار‌ها که درنتیجه فشار هزینه‌ای ناشی از تورم غذا ایجاد می‌شود، ممکن است پیش‌درآمد ناامنی و فقر غذایی باشد.
در این خصوص، محققانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و دانشگاه الزهرا (س) اقدام به انجام پژوهشی کرده‌اند که در آن تأثیرات ناپایداری قیمت یکی از اولیه‌ترین نیاز‌های غذایی مردم، یعنی نان بر امنیت غذایی و سلامت روان خانوار‌ها مورد بررسی واقع شده است.
در این مطالعه ابتدا به تخمین کشش قیمتی نان با استفاده از سیستم تقاضای ایده آل پرداخته شده و سپس، بر اساس نتایج حاصل از رفتار خانوارها، به شبیه‌سازی تغییر رفتار خانوار در مواجهه با افزایش قیمت نان با رویکردی تحت عنوان شبیه‌سازی مبتنی بر عامل پرداخته شده است.
نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهند که افزایش سهم نان پس از افزایش قیمت این کالا در سبد گروه‌های کم‌درآمد نشان از جایگزینی این کالا با سایر مواد غذایی ضروری دارد. این موضوع علاوه بر آثار سوءتغذیه و مشکلات ناشی از آن، به‌نوعی بیانگر ضرورت پرهیز از دست‌کاری قیمت نان است.
بنا بر توضیحات زینب واعظ مهدوی، پژوهشگر دانشکده مدیریت و اقتصاد واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران و سه همکار دیگرش در این مطالعه، «افزایش قیمت نان سبب افزایش ۳۳ درصدی در هزینه‌های نان بیستک اول درآمدی شده که مؤید آن است که نان به‌عنوان یک کالای اصطلاحاً گیفن برای این گروه مطرح است».
گیفن بودن یعنی نان کالایی است که اگر قیمت آن افزایش یابد، مردم از آن بیشتر مصرف می‌کنند که قانون تقاضا را نقض می‌کند؛ لذا بر اساس این پژوهش، پس از افزایش قیمت نان، بار هزینه تورم نان بر بودجه در بیستک اول بیش از ۵ برابر بیستک پنجم است.
به گفته مجریان این تحقیق، «یکی از ابزار‌های تضمین امنیت غذایی ایجاد یک نظام یکپارچه منسجم حمایتی در کشور است. در این رابطه لازم است اقدامات پراکنده‌ای که توسط نهاد‌های مختلف دولتی، حکومتی و مردمی برای یاری‌رساندن به گروه‌های آسیب‌پذیر وجود دارد، هماهنگ شوند».
آن‌ها معتقدند: «یکپارچه‌سازی نظام حمایت‌های اجتماعی برای حمایت‌های تغذیه‌ای از گروه‌های آسیب‌پذیر و محروم جامعه یک امر ضروری برای استفاده بهینه منابع کمیاب موجود است.
معافیت‌های مالیاتی برای مؤسسات خیریه‌ای که خدماتی از این قبیل دارند، می‌تواند اثرات انگیزشی بالایی داشته باشد. همچنین لازم است ستاد امنیت غذایی که شامل وزارتخانه‌های تولیدی همچون کشاورزی، تجارت به همراه وزارت بهداشت که مسئولیت‌های پایش کیفیت تغذیه جامعه را عهده‌دار است، برای حصول اطمینان از تأمین نیاز‌های تغذیه‌ای آحاد مختلف جامعه تشکیل شود. این ستاد وظیفه دارد تغذیه خانوار‌ها به‌ویژه خانوار‌های دهک‌های پایین درآمدی را برای اطمینان از دسترسی به تغذیه کافی رصد کند».
بر اساس نظر این محققان، «از دیگر اقدامات دولت‌ها در این حوزه می‌توان به سیاست‌هایی اشاره کرد که بتوان به‌وسیله آن‌ها قیمت مواد غذایی بخصوص برای دهک‌های پایین درآمدی را تثبیت کرد، از قبیل پوشش بیمه‌ای، امنیت غذایی، اختصاص بن‌های مختص مواد غذایی که کسری درآمد را جبران کند و گسترش پوشش بیمه‌ای و تأمین اجتماعی برای دهک‌های پایین که افراد بتوانند هزینه‌های درمانی خود را کاهش داده و بخش بیشتری از درآمد خود را صرف تغذیه سالم و پایدار کنند».
این یافته‌های علمی پژوهشی که بار دیگر بر اهمیت تثبیت قیمت نان به‌عنوان یک کالای تغذیه‌ای بسیار مهم در سبد غذایی مردم اشاره کرده‌اند، در «دانشور پزشکی»، نشریه پژوهشی پایه و بالینی متعلق به دانشگاه شاهد منتشر شده‌اند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
آکادمی سحر حریف استقلال در فینال لیگ بسکتبال زنان شد
تاییدصلاحیت ۹۱ درصدی داوطلبین انتخابات شورای شهرها در اسلامشهر
خبر‌هایی از برگزاری مراسم اربعین شهادت شهید حمامیان در شاهرود
افتتاح سرای محله شهید امیر عبداللهیان در بهارستان
همدلی به سبک کوچه افطاری
واکنش مردم به درخواست‌های دشمنان
اجرای طرح اطعام مهدوی در ورامین
آغاز طرح نظارتی استاندارد بر بازار لرستان
بازگشت تولید به قدیمی‌ترین مرکز شیلات کشور
تسلیم نشدن ایرانی‌ها
پیروزی مس کرمان برابر داماش
انتخابات اولویت اول دستگاه‌هایی اجرایی شهرستان بویراحمد
اجرای طرح مسکن استیجاری در آذربایجان‌غربی
توزیع بسته های معیشتی در ملارد
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه
شکست تیم فوتبال صنعت نفت آبادان در لیگ آزادگان
هفته بیست و دوم لیگ برتر فوتبال؛ تراکتور فرصت صدرنشینی را از دست داد
۷۰ کشته در حمله به پناهگاه‌های تروریستی در افغانستان
باخت مس قعر نشین؛ پاس گل برای صدر نشینی استقلال
پاکستان سیاست‌های خود را در قبال افغانستان بازنگری کند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند
داسیلوا: مادورو باید در ونزوئلا محاکمه شود
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است
خراسان رضوی از اواسط هفته، میزبان بارش‌ها خواهد شد
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است
اجرای طرح «افزایش تولید در دامداری‌های روستایی و عشایری» در ۵۳ روستای استان زنجان
پاکستان رژیم صهیونیستی را به رسمیت نمی‌شناسد
واکنش عراقچی به ادعا‌های ترامپ؛ با مدرک صحبت کنید
پیشرفت ۹۲ درصدی راه‌آهن چابهار-زاهدان با تزریق ۲۹ همت
واکنش بقایی به اظهارات اخیر سفیر آمریکا در تل‌آویو
ممنوعیت ثبت قولنامه دست نویس
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم
طرح زندگی با آیه‌ها یکی از جریان‌های اثرگذار قرآنی کشور
تأکید ایران، عربستان و روسیه بر همکاری‌های دوجانبه دریایی
سردار جوانی: «سلاح خطرناک‌تر از ناو» بزرگنمایی نیست  (۱۳ نظر)
ویتکاف: ترامپ از تسلیم نشدن ایرانی‌ها متعجب است  (۴ نظر)
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند  (۳ نظر)
واریز عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران لشکری و کشوری  (۲ نظر)
بازدید امیر سرتیپ الهامی از منطقه پدافند هوایی شرق  (۱ نظر)
ورود سامانه بارش جدید به استان همدان  (۱ نظر)
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت نام از داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی روستاها  (۱ نظر)
پایان پرونده‌های تکراری فروش ملک در قم  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
لیدر اغتشاشات فردیس دستگیر شد  (۱ نظر)
هشدار وزارت بهداشت درباره سالمندی ۳۰ درصدی جمعیت کشور  (۱ نظر)
بودجه ۱۴۰۵ و وعده عدالت مالیاتی؛ آیا جلوی فرار شرکت‌های بزرگ گرفته می‌شود؟  (۱ نظر)
شکاف یک فرزندی در نتایج پیمایش‌های ملی  (۱ نظر)
سرریز شدن آب سد گاران  (۱ نظر)