• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۳۸۸۳۶۱
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ - ۰۸:۴۲
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

نقش منابع اطلاعاتی و میزان تاب‌آوری بر شدت اضطراب در همه‌گیری بیماری کرونا

پژوهشگران پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی با اجرای یک طرح تحقیقاتی، نقش منابع اطلاعاتی و میزان تاب‌آوری بر شدت اضطراب مردم شهر تهران را ارزیابی کردند.

خود نظارتی مراکز درمانی برای ارائه خدمات ایمن و سالم به مردمبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی جهاددانشگاهی،"علی منتظری" رییس پژوهشکده علوم بهداشتی و مسؤول طرح پژوهشی «بررسی رابطه نقش منابع اطلاعاتی و میزان تاب‌آوری بر شدت اضطراب افراد ساکن تهران در همه‌گیری بیماری کرونا» گفت: در همه‌گیری کرونا، فضای مجازی اصلی‌ترین منبع اطلاعاتی مورد استفاده مردم است؛ اما مواجهه بیش از حد اطلاعاتی می‌تواند سبب احساس اضطراب و افسردگی افراد شود و انتشار اطلاعات غلط و شایعات گمراه‌کننده از طریق رسانه‌های برخط، منجر به تشدید احساس اضطراب و افسردگی می‌شود.

رییس پژوهشکده علوم بهداشتی جهاددانشگاهی درباره طرح پژوهشی «بررسی رابطه نقش منابع اطلاعاتی و میزان تاب‌آوری بر شدت اضطراب افراد ساکن تهران در همه‌گیری بیماری کرونا»تاکید کرد: مواجه‌شدن با منابع اطلاعاتی گوناگون و مواجهه بیش از حد اطلاعاتی و اطلاعات گمراه‌کننده درباره بیماری کرونا، سلامت روانی افراد را به خطر می‌اندازد. بیماری کرونا، سبب بروز برخی از بیماری‌های روان‌شناختی از جمله اضطراب می‌شود. عوامل بسیاری بر کاهش اضطراب فراگیر ناشی از کرونا تأثیرگذار است که یکی از این عوامل، میزان تاب‌آوری است.

فضای مجازی، اصلی‌ترین منبع کسب اطلاعات در خصوص کرونا

" منتظری" افزود: در این مطالعه که در سال ۱۴۰۰ انجام شد، ۴۰۰ بزرگسال تهرانی ۱۸ سال و بالاتر مشارکت داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد، افراد بیشترین اطلاعات خود درباره بیماری کووید -۱۹ را از طریق فضای مجازی و سایت‌های خبری به دست می‌آورند. ۱۷۳ نفر (۴۳.۲۵ درصد) افراد به رسانه ملی و ۲۰۰ نفر (۵۰ درصد) به پیامک‌های وزارت بهداشت "زیاد و خیلی زیاد" اعتماد داشتند. همچنین ۱۶۸ نفر (۴۲ درصد) اعلام کردند که اصلاً به شبکه‌های ماهواره‌ای (در این زمینه) اعتماد ندارند.

رییس پژوهشکده علوم بهداشتی خاطرنشان کرد: ۱۳۹ نفر (۳۴.۸ درصد) از شرکت‌کنندگان در این طرح پژوهشی حداقل اضطراب، ۱۹۹ نفر (۴۹.۸ درصد) اضطراب خفیف، ۴۸ نفر (۱۲ درصد) اضطراب متوسط و ۱۴ نفر (۳.۵ درصد) اضطراب شدید داشتند. در خصوص میزان تاب‌آوری نیز ۱۳۸ نفر (۳۴.۵ درصد) از مخاطبان تاب‌آوری کم، ۲۴۸ نفر (۶۲ درصد) تاب‌آوری معمولی و ۱۴ نفر (۳.۵ درصد) تاب‌آوری زیاد در مقابل کرونا گزارش کردند.

 تأثیر استفاده از فضای مجازی بر شدت اضطراب ناشی از کرونا

رییس پژوهشکده علوم بهداشتی تأکید کرد:نوع منابع اطلاعاتی و میزان تاب‌آوری بر شدت اضطراب در افراد ساکن تهران در همه‌گیری بیماری کرونا اثرگذار بود. افرادی که زمان بیشتری را در فضای مجازی صرف کردند، در دوران همه‌گیری کرونا، اضطراب بالاتری را تجربه کردند و میزان تاب‌آوری بر کاهش شدت اضطراب مؤثر بود.

"علی منتظری" با تاکید بر اهمیت بررسی تاثیر این بیماری بر روی سلامت روان افراد و بیان این که یک بیماری همه‌گیر می‌تواند در ابعاد مختلف سلامتی تأثیرگذار باشد، گفت: اضطراب، حالتی روان‌شناختی است که تقریبا همه انسان‌ها آن را در طول زندگی تجربه می‌کنند، اما اگر از حد متعادل آن خارج شود، یک اختلال روانی محسوب می‌شود. یکی از رایج‌ترین انواع اختلالات اضطرابی اختلال اضطراب فراگیر است.

عضو هیأت‌علمی پژوهشکده علوم بهداشتی خاطرنشان کرد: برخی افراد تقریبا در مورد هر چیزی مضطرب و نگران به نظر می‌رسند. این‌گونه افراد را می‌توان مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر طبقه‌بندی کرد. ویژگی‌های اصلی اختلال اضطراب فراگیر، اضطراب و نگرانی مفرط در حوزه‌های متفاوتی مانند کار و وظایف روزانه است که کنترل آن‌ها برای فرد دشوار است. به‌علاوه این‌گونه افراد دچار علائمی جسمی مانند بی‌قراری، احساس تشویش یا بی‌تابی، خستگی زودرس، مشکلات تمرکز یا تخلیه ذهنی، تحریک‌پذیری، تنش عضلانی و اختلالات خواب می‌شوند.

تاب‌آوری، ظرفیتی برای مقاومت در برابر سختی‌ها

"علی منتظری"  افزود: از سوی دیگر، تاب‌آوری ظرفیتی است که موجب می‌شود افراد در برابر سختی‌ها مقاومت کرده و از ناملایمات به سمت زندگی سالم حرکت کنند. گرچه اختلاف نظر‌هایی در رابطه با تعریف دقیق تاب‌آوری در بین نظریه‌پردازان وجود دارد، اما همگی بر دو نکته در خصوص تعریف تاب‌آوری اتفاق نظر دارند: اول اینکه شخص، خطر جدی را تجربه کرده باشد و دوم این که در مواجهه با این خطر جدی، به طریقی از خود عملکرد مثبت نشان داده باشد. افراد دارای تاب‌آوری بالا، توان مقابله و انطباق مناسبی با رویداد‌های استرس‌زا را دارند و به‌خوبی از پس دشواری‌های ناگزیر زندگی برمی‌آیند. همچنین تاب‌آوری باعث محافظت افراد در برابر تأثیرات منفی عوامل استرس‌زای زندگی و آسیب‌های روانی مانند اختلال اضطراب فراگیر می‌شود؛ بنابراین ممکن است ارتقای سلامت روان عمومی در طول شیوع کووید-۱۹ از طریق افزایش تاب‌آوری مفید باشد.

عضو هیأت‌علمی پژوهشکده علوم بهداشتی با اشاره به اینکه اخیراً سازمان سلامت جهان (WHO)، دو واژه با عناوین "مواجهه بیش از حد اطلاعاتی (Infodemic) " و"اطلاعات گمراه‌کننده (Misinformation) " در مقابله با ویروس کرونا مطرح کرده است، خاطرنشان کرد: از دیگر موارد تأثیرگذار بر سلامت روان، نوع و منبع اطلاعاتی افراد در زمان همه‌گیری یک بیماری است. سازمان سلامت جهان و دفتر منطقه‌ای آن در آمریکا (Pan American Health Organization) اعلام کردند که مواجهه بیش از حد اطلاعات خود می‌تواند سبب احساس اضطراب و افسردگی افراد شود. به‌عبارتی‌دیگر علاوه بر گسترش جهانی ویروس، نوع دیگری از همه‌گیری، ایجاد شایعات گمراه‌کننده، انتشار اطلاعات غلط از طریق رسانه‌های آنلاین، پخش ویدیو‌ها از طریق پلتفرم‌های پیام‌رسان مانند توییتر، فیس بوک، اینستاگرام، واتساپ و یوتیوب است. به همین دلیل سازمان سلامت جهان در یک سایت اطلاع‌رسانی “mythbuster” به این موضوع واکنش نشان داده و شایع‌ها و دروغ‌های خطرناک در مورد این بیماری را اعلام کرده است.

"منتظری "تصریح کرد: مواجهه با اخبار بیماری کرونا، ابعاد مختلف زندگی افراد را تحت تأثیر قرار داده و سلامت روانی افراد را با مشکل مواجه کرده است. اگر چه قرنطینه و حفظ فاصله اجتماعی از روش‌های مؤثر مقابله با بیماری‌های واگیر است، اما این روش‌ها آثار روانی زیادی نظیر استرس، نگرانی، ترس و اضطراب را در بین افراد جامعه به وجود می‌آورد که هر کدام از این پیامدها، آثار مخرب منحصر به خود را در زندگی افراد در طول زمان نشان می‌دهند. از طرفی به دلیل اینکه افراد بیش از هر زمان دیگری اخبار مربوط به بیماری را از طریق رسانه‌های گروهی و شبکه‌های اجتماعی پیگیری می‌کنند، تحت تأثیر اخبار منتشر شده، پیامد‌هایی نظیر نگرانی، استرس و اضطراب را در زمان همه‌گیری تجربه می‌کنند؛ بنابراین با توجه به‌سرعت شیوع این بیماری و اثرات قابل ملاحظه اقتصادی، اجتماعی و روان‌شناختی آن، نیاز به شناخت بیشتر عواقب بیماری و شرایط حاصل از آن بر روی سلامت روان افراد حایز اهمیت است.

رییس پژوهشکده علوم بهداشتی تأکید کرد: از طرفی مواجه‌شدن با منابع اطلاعاتی گوناگون اعم از سایت‌های پزشکی و غیرپزشکی، شبکه‌های ماهواره‌ای و فضای مجازی و در نهایت خطر مواجهه، اطلاعات بیش از حد و اطلاعات گمراه‌کننده، نیاز به مطالعه تاثیرات این‌گونه منابع بر مؤلفه‌های روان‌شناختی را بیش از پیش آشکار می‌سازد. بنابراین، شناسایی عوامل مؤثر بر اختلالات روان‌شناختی در سطح جامعه امری ضروری بوده تا با راهکار‌ها و روش‌های مناسب روان‌شناختی بتوان سلامت روان افراد را حفظ نمود. در این زمینه، آگاهی از میزان و منبع دانش عموم مردم و سطوح اضطراب و اقدامات رفتاری آن‌ها می‌تواند اطلاعات مفیدی جهت برنامه‌ریزی مداخلات آموزشی و مهار کارآمدتر همه‌گیری در اختیار سیاست‌گذاران بگذارد.

این طرح پژوهشی به سرپرستی "علی منتظری" و با همکاری خانم‌ها آزاده طاولی، فرزانه مفتون، منصوره فرهنگ نیا، فاطمه نقی زاده موغاری، ملیکا نورانی، نگار تشکری و حوریه حسن‌پور انجام شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نشست هیئت عالی نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا چهارمحال و بختیاری
قطع ارتباط ۳ راه روستایی در نرماشیر
افزایش بستری افراد مبتلا به آنفولانزا در گلستان؛ لزوم رعایت نکات بهداشتی
افزایش ۴۰ درصدی اعتبارات پژوهشی استان همدان
بسته شدن مسیر فاریاب به کهنوج از جاده کَل کَسورَک
افزایش تعداد کشور‌های دارای محدودیت ورود به آمریکا به بیش از ۳۵ کشور
اجرای عملیات راهداری زمستانی در محور‌های شهرستان جعفرآباد استان قم
تشریح جزئیات حادثه تروریستی ایست بازرسی فهرج از زبان فرمانده انتظامی استان کرمان
افتتاح اولین کافه بازی درون مدرسه‌ای در یزد
خوش غیرت ها، پای کار میهن
گلایه شهروندان از تاخیر در اجرای پروژه آسفالت جاده جوارم
ثبت نام سایپا ویژه یلدا
اشتباهات بی‌سابقه وزارت دادگستری آمریکا
گلایه از وضعیت نامناسب آسفالت
تشریح جزئیات حادثه تروریستی ایست بازرسی فهرج
کشف ۲۵ تُن برنج قاچاق از یک کامیون در نائین
برگزاری یادواره ۴۵۰ شهید تدارکات و پشتیبانی سپاه حضرت محمد (ص)
جدیدترین آمار از ثبت‌نام کنندگان در طرح فروش ایران خودرو
ارائه عملکرد مجازی پیش شرط سفر به آمریکا
بررسی نشست اخیر منطقه‌ای تهران درباره افغانستان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
لامردی ها ، بیشترین سهامداران بارش های فارس
پیکر بی جان بانوی کوهنورد گیلانی در دماوند پیدا شد
اعلام میزان بارش باران در فارس
خداداد عزیزی و رفیعی جریمه شدند
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس
فعالیت سامانه بارشی از امشب در همدان
حجم مبنا در بورس حذف شد
افزایش فوتی‌های واژگونی اتوبوس مسافربری به ۱۳ نفر
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد
شهادت سه تن از عوامل انتظامی و یک شهروند بامداد امروز
گزارش بارندگی ۲۴ ساعت گذشته در استان کرمان
مزایده بیش از ۴۰۰ دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیفی در استان اصفهان
مدارس مشهد فردا چهارشنبه ۲۶ آذر حضوری است
فیروزآباد با ۱۳۳ میلیمتر باران رکورد دار بارش ها در فارس
آبگرفتگی در جنوب کشور؛ پارسیان هرمزگان، لامرد فارس و فیروزآباد کرمان پر بارش‌ترین شهر‌ها
باران و برف مدارس فارس را غیرحضوری کرد  (۴۱ نظر)
فیروزآباد رکوددار بارش های فارس  (۴ نظر)
معلم کهگیلویه و بویراحمدی نمونه کشوری جشنواره اصلاح روش‌ تدریس  (۱ نظر)
حجم مبنا در بورس حذف شد  (۱ نظر)
برف و باران به فارس رسید  (۱ نظر)
اقدامات بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز ادامه دارد  (۱ نظر)
مصوبه افزایش سن ورود به دانشگاه فرهنگیان ابلاغ شد  (۱ نظر)
مزایده بیش از ۴۰۰ دستگاه خودرو و موتورسیکلت توقیفی در استان اصفهان  (۱ نظر)
سردار زهرایی: ایجاد ۱۱۰ هزار فرصت شغلی از ابتدای سال تاکنون  (۱ نظر)
یک هزار میلیارد تومان از مطالبات بیمه درمان بازنشستگان تسویه شد  (۱ نظر)
هشدار سطح قرمز هواشناسی در هرمزگان  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)
رئیس قوه قضائیه مهمان مردم استان مرکزی  (۱ نظر)
همکاری ایران و چین یک ضرورت ژئوپلیتیکی است  (۱ نظر)
سامانه بارشی جدید در راه تهران  (۱ نظر)