• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۰۵۷۵۷
تاریخ انتشار: ۱۶ فروردين ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۰
اقتصادی » بانک، بیمه و بورس

تبدیل ایران به هاب انرژی منطقه با توسعه قرارداد‌های آتی

مدیرعامل بورس انرژی گفت: ایران می‌تواند با توسعه قرارداد‌های آتی به هاب انرژی منطقه تبدیل شود.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه علی نقوی یکی از اهداف اصلی، تبدیل شدن به مرجعیت قیمتی در منطقه و در بورس انرژی است، بنابراین، ابزاری که برای این موضوع می‌تواند بسیار کمک کند، قرارداد‌های آتی است که خوشبختانه با همکاری تمامی ارکان بازار سرمایه، قرارداد‌های آتی افتتاح شد

وی افزود: بورس انرژی همچنان پیگیر توسعه این ابزار هستیم تا امکان مبادلات بین المللی در صورت رفع محدودیت‌ها فراهم شود.

مدیرعامل بورس انرژی مهمترین ویژگی قرارداد‌های آتی را پوشش ریسک خریداران، تولیدکنندگان و همچنین پیش‌بینی قیمت‌ها عنوان کرد و افزود: وجود برخی شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و یا فرابورس ایران که کار تولید و یا مصرف متانول و یا استفاده از نفتا و یا فروش نفتا را بر عهده دارند، بر تصمیم سرمایه‌گذاران و یا قیمت‌های آن‌ها بسیار تاثیرگذار است.

نقوی با اشاره به اینکه قرارداد‌های آتی می‌تواند کمک بزرگی بر تصمیم‌گیری‌ها و یا پیش‌بینی قیمت‌ها، داشته باشد، اضافه کرد: با توجه به اینکه این کالا‌ها در بورس انرژی مبادله شده و عرضه‌های فیزیکی مستمر و خوبی هم دارند، ظرفیت‌های خوبی برای تولیدکنندگان ایجاد شده تا از شاخص قیمت متانول و نفتا که در قرارداد‌های آتی مشخص می‌شود در مذاکرات و فروش خود بهره‌مند شوند.

وی اظهار داشت: تمامی کالا‌هایی که در بورس انرژی پذیرفته شده‌اند می‌توانند طبق دستورالعمل قرارداد‌های آتی پذیرش و منتشر شوند و همچنین برای کالا‌هایی مانند میعانات گازی، بنزین و ال پی جی هم مجوز قرارداد‌های آتی از هیأت پذیرش بورس انرژی گرفته شده است و برای سایر کالا‌ها هم مطالعاتی در دست اقدام است.

نقوی عنوان کرد: اقدامات فوق مستلزم این است که آن کالا در رینگ صادراتی معاملات خوب و مستمری را داشته باشد.


به گفته نقوی؛ در حال حاضر قیمت بسیاری از فراورده‌ها که توسط صادرکنندگان به فروش رسیده و یا عرضه می‌شود، از طریق تعدادی مراجع بین المللی که به طور عمده قیمت‌های آتی سایر بورس‌های دنیا است، انجام می‌شود.

وی افزود: تولیدکنندگان می‌توانند به مرور در فرمول‌گذاری قیمتی آنها، یکی از متغیر‌ها را قیمت کشف شده در سر رسید نزدیک به تحویل بورس انرژی قرار دهند و با عمق بخشی به این بازار، هر زمان حجم معاملات این کالا‌ها به حجم قابل توجهی رسید، خود مرجع قیمتی کامل خواهد شد.

وی گفت: به دلیل تحریم، قیمت‌های ما در نشریات بین المللی منتشر نمی‌شود، اما استناد خریداران و مذاکره‌کنندگان فراورده‌ها به قیمت‌هایی است که در بورس کشف می‌شود.

مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه قانون‌گذار در ماده ۱۳ قانون رفع موانع تولید این اختیار را به شرکت ملی نفت داده است که خوراک پالایشگاه‌ها از طریق مکانیزم بورس عرضه شود، خاطر نشان کرد: در تبصره ماده ۱۳ این امکان فراهم شده که اگر خوراک پالایشگاه‌ها در بورس عرضه شود، می‌تواند ۲ درصد تخفیف داشته و رابطه مالی دولت، پالایشگاه‌ها و شرکت ملی نفت را هم شفاف‌تر کند.

وی افزود: با توجه به پذیرش تعداد ۸ پالایشگاه در بورس و فرابورس ایران، با اقدام فوق، ساز و کار درآمد‌ها و هزینه‌ها بسیر شفاف‌تر و خرید خوراک آن‌ها مشخص‌ترمی‌شود.

نقوی گفت: مکانیزم بورس این شفافیت را خواهد داشت تا به سهامداران کمک کند. کما اینکه در پالایشگاه‌ها به واسطه سهام عدالت ۵۰ میلیون ایرانی که سهامدار پالایشگاه‌ها هستند، اگر شرکت ملی نفت ایران همراهی خود را بیشتر و این مکانیزم را با همکاری پالایشگاه‌ها در بورس داشته باشد، به طور قطع، به توسعه صنعت پالایشگاهی کشور و بازار سرمایه و شفافیت‌ها کمک خواهد کرد.

وی اضافه کرد: در کنار این مباحث، قرارداد‌های آتی نفت خام داخلی هم می‌تواند این کمک را به پالایشگاه‌های کشور کند که خود را نسبت به قیمت‌های نفت خام و نوسانات قیمیت پوشش دهند و با خرید نفت در سررسید‌های مشخص و تحویل آن از طریق شرکت ملی نفت ایران، این مکانیزم را پیاده‌سازی و پوشش ریسک خوبی را داشته باشند.

مدیرعامل بورس انرژی افزود: مدت‌ها است در خصوص بحث ورود نفت خام پالایشگاه‌های داخلی در بورس پیگیر بوده و مکاتبات لازم را انجام داده‌ایم که خوشبختانه رییس سازمان بورس در این زمینه همکاری لازم را داشته و مکاتباتی با مراجع بلادستی داشته اند که امیدواریم با تصمیم گیری سیاست‌گذاران از ظرفیت سازی قانونی استفاده شده و بتوانیم هر چه بیشتر اقتصاد کشور را در بخش انرژی شفاف‌تر کنیم.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بیشه لرستان در مسیر ثبت جهانی
کوه‌پیمایی بسیجیان و صعود به قله‌ی گرین دلفان
تجلیل از فرماندهان پایگاههای مقاومت بسیج دلفان
سوخت‌ غیراستاندارد خودروها و صنایع عمده‌ترین عامل آلودگی هوا است
ارائه ۵۰ درصد تخفیف با کدملی در نمایشگاه کتاب کیش
جان باختن زوج شاهین دژی به دلیل مسمومیت با گاز منوکسیدکربن
برگزاری یادواره شهدا در دورود
میاندوآبی‌ها مهمان سفره اطعام فاطمی
برگزاری بیست‌وپنجمین دوره مسابقات المپیک ناشنوایان در توکیو
افزایش شاخص کیفیت هوا از فردا
آژیر خطر بیابان‌زایی و فرسایش خاک در ایلام
استمرار کاهش کیفیت هوا در سمنان
سی ودومین دوره مسابقات قرآن و عترت (ع) در لنگرود
کشف و ضبط ادوات صیادان در زرینه‌رود شاهین‌دژ
درخشش ورزشکاران میاندوآبی در مسابقات پاراتنیس روی میز شمال‌غرب کشور
گردهمایی مغز‌ها برای یافتن راه‌کار‌های علمیِ مقابله با ریزگرد‌ها
سوگواری ایام فاطمیه؛ روایت جاودانه‌ای از ایمان و مظلومیت
افتتاح آزمایشگاه برق و الکترونیک در چهارمحال و بختیاری
افتتاح مرکز مشاوره خانواده مهر در باروق
کتابخوان های برتر البرز معرفی شدند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تصاویر ناسا از منطقه آتش سوزی در جنگل الیت چالوس
راه‌اندازی بازارچه‌های میوه و تره بار درون شهری در همدان
مدارس استان البرز غیر حضوری شد
چندین شهید و زخمی در حمله رژیم‌صهیونیستی به ضاحیه بیروت
افتتاح واحد تولیدکارتن‌ در ارومیه
چاقوی زنجان؛ تلفیق مهارت، هنر و تاریخ ۱۷۰۰ ساله
ضرورت حفظ اتحاد و انسجام ملی
مدارس ابتدایی استان تهران ۴ و ۵ آذر مجازی شد
عزاداری شب شهادت حضرت زهرا (س) در حسینیه امام خمینی
پیچیدن عطر شهید گمنام در زنجان
وجود ۱۲۰ اندیشکده برای براندازی نظام و رخنه در بنیان خانواده 
تقویم و اوقات شرعی یکشنبه ۲ آذر ۱۴۰۴ به افق قم
«اذان نگو بلال»، کاری از گروه هوش مصنوعی شبکه نمایش
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲ آذر ۱۴۰۴
محل اختفای این صهیونیست‌ها را فاش کنید ۱۰ هزار دلار نقد جایزه بگیرید
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده  (۱ نظر)
بامداد مرگبار در پایتخت؛ ۴ فوتی در تصادفات آخرین جمعه آبان ماه  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مصرف ۳ تا ۵ برابری برق در کولر‌های گازی  (۱ نظر)
رکورد ۸۸ کیلومتر ریل‌گذاری درطرح چابهار – زاهدان  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)
بالا گرفتن تنش میان اروپا و آمریکا بر سر اوکراین  (۱ نظر)
تقویت هویت ملی و دینی دو محور کلیدی وزارت آموزش و پرورش است  (۱ نظر)