• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۳۴۹۴۸
تاریخ انتشار: ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۳:۲۹
خراسان رضوی » اجتماعی

ثبت ملی "یخنی-پلو" درگز در فهرست میراث ناملموس ملی ایران

مهارت پخت "یخنی-پلو" درگز در فهرست میراث ناملموس ملی ایران ثبت شد.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مسئول دفتر ثبت آثار تاریخی و طبیعی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری وثبت  ملی  صنایع دستی خراسان رضوی گفت: دانش بومی پخت "یخنی - پلو" درگز به شماره ۲۶۰۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

محمود طغرایی افزود: "یخنی" که در قاموس لغات فارسی به معنای پخته آمده را می‏‌توان مشهورترین و محبوب‏ترین خوراک بومی شهرستان درگز در استان خراسان رضوی دانست که همچنان نیز از اقبال زیادی برخوردار است.

وی ادامه داد: این خوراک، از گذشته تا کنون در مراسم، میهمانی‌‏ها و جشن‏ها تهیه می‌شده است همچنین معمولا برای پذیرایی از مهمانی که از اهمیت خاصی در نزد صاحبخانه برخوردار است یخنی پخته می‏‌شود.

طغرایی گفت: یخنی در اصل گوشت پخته شده بره یا بز است که به شیوه خاص خود در درگز پخته و به همراه برنج صرف می‌‏شود. برای تهیه این غذا، قطعات گوشت در پیاز تفت داده شده به همراه آب پخته می‏‌شود بدون این که هیچ ادویه‌‏ای به جز نمک بدان اضافه شود.

وی ادامه داد: اهمیت یخنی در نزد مردم درگز سبب شده که این خوراک همچنان جایگاه ویژه خود را به عنوان نخستین انتخاب برای غذای مجالس حفظ کند و مهارت پخت این غذا، سینه به سینه در میان اقوام مختلف درگز منتقل شده و آشپز‌های ماهر و پیشکسوت تلاش دارند که همچنان شیوه و دستورپخت ویژه یخنی را حفظ و اجرا کنند.

طغرایی با بیان این‌که در شهرستان درگز، اقوام گوناگون ازجمله کرد‌های کرمانج، ترک‏، فارس و ترکمن سکونت دارند افزود: هر یک ازاین اقوام دارای آداب و سنن و عناصر فرهنگی ویژه خود هستند، اما در برخی عناصر دارای اشتراک دارند و فرهنگ غذایی مشترک بخشی از میراث مشترک این اقوام است که از آن جمله می‌‏توان به یخنی اشاره کرد که همه این اقوام در مجالس شادی و سوگورای خود، برای پذیرایی از میهمانان از یخنی پلو استفاده می‏‌کنند.

او درباره ریشه واژه "یخنی" اظهار کرد: یَخنی در اصل واژه‏‌ای پهلوی به معنای پخته یا پخته شدن است، به همین دلیل در مناطق مختلف ایران و افغانستان گونه‌‏های مختلف یخنی همچون آبگوشت یخنی، یخنی نخود، یخنی کلم و یخنی بادمجان پخته می‏‌شود. با این‌حال در بیشتر فرهنگ لغت‏ها، از یخنی به‏‌عنوان گوشت پخته شده در مقابل گوشت خام نام برده می‏‌شود و یخنی کردن گوشت به معنای پختن آن کاربرد دارد که البته در مناطق جنوب کشور همچون بوشهر بدان "یاخنی" گفته می‏‌شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اجرای بیش از ۱۲۰ برنامه در هفته بسیج در اردستان
حذف اسکندرنیا از رقابت‌های تکواندو
شادپیمایی دانش آموزان روستای تاج‌آباد سفلی شهرستان بهار
علت مرگ جوان ایرانی در آفریقای جنوبی مشخص شد
آغاز پنجمین همایش ملی شعر «حضرت مادر» در اصفهان
زنگ آب در اصفهان به صدا در‌آمد
اعزام دختران دانش آموز کردکوی و بندرترکمن به اردوی راهیان نور
بازی‌های همبستگی اسلامی؛ رقابت شمشیربازان ایرانی با پیروزی موشحی
واکاوی دلایل احداث سد‌های ماندگان و خرسان ۳
مصرف گاز بخش خانگی از ۴۰۰ میلیون مترمکعب در روز گذشت
عضویت ۱۱ هزار و ۵۰۰ نفر در کتابخانه‌های عمومی بابل
آغاز سی‌وهفتمین دوره جشنواره تئاتر اصفهان
تأکید وزیر ارتباطات بر نقش دیپلماسی فناوری در اجلاس جهانی ۲۰۲۵
سومین روز بارندگی در مناطقی از غرب کشور
بررسی چالش‌های اجرای طرح جوانی جمعیت در اردبیل
تدارک سیما برای مخاطبان
آزادی ۲۵ زندانی جرائم غیرعمد در کهگیلویه
ورود مستقیم نیروگاه‌ها و مشترکان بزرگ به بورس انرژی از ۱۴۰۵
بازدید نایب رئیس مجلس از طرح محور میاندوآب‌ـ‌میانه
فراخوان جشنواره ابوذر مازندران 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
شیراز لرزید
هوای اصفهان سالم شد
احتمال کاهش فشار یا قطع آب در مناطقی از شهر اصفهان
توصیه‌های هواشناسی کشاورزی استان همدان
استخدام در صداوسیما - استان مرکزی
تکذیب استعفای اعضای دولت
ختم ۴۲ درصد پرونده‌ها در شورا‌های حل اختلاف به سازش
رکورد ۱۹۰ روزه در ساخت ۱۵۰۰ واحد مسکونی
بدون تعارف با رئیس سازمان هواشناسی کشور
تعطیلی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر
مدیرعامل جدید ایران‌ایر منصوب شد
آغاز اصلاح یک موسسه اعتباری ناتراز
۸۵ درصد بازار واردات نهاده‌ها در اختیار چند واردکننده اصلی است
اطلاعیه دانشگاه تهران درباره حواشی رویدادی در دانشکدگان هنر‌های زیبا
مهلت یکساله پزشکیان برای بهینه‌سازی مصرف سوخت خودروها
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی  (۳ نظر)
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
رفاهیات در فیش‌های حقوقی بازنشستگان، مشمول کسور نمی‌شود  (۲ نظر)
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان  (۱ نظر)
تولد نهمین فرزند سرگرد یزدی  (۱ نظر)
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
پیش بینی بارش باران و رگبار در استان تهران  (۱ نظر)
پرداخت وام برای جایگزینی موتورسیکلت‌های فرسوده در یزد  (۱ نظر)
تعطیلی مدارس و دانشگاه‌های رشت همزمان با برگزاری اجلاس استان‌های ساحلی خزر  (۱ نظر)
۱۰ تا ۱۵ درصد ناترازی موجود به دلیل استخراج غیرمجاز رمز ارز در کشور است  (۱ نظر)
برای جوانان هر کاری انجام می‌دهیم تا با امید زندگی کنند  (۱ نظر)
کشاورزی محوری، خط‌مشی اصلی دولت  (۱ نظر)
افزایش فشار نظامی آمریکا بر ونزوئلا با هدفی مبهم  (۱ نظر)
تشدید فعالیت سامانه بارشی در آذربایجان غربی  (۱ نظر)
آغاز ثبت نام در طرح اسقاط موتورسیکلت‌های فرسوده از امروز  (۱ نظر)