• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۱۰۳۴۱
تاریخ انتشار: ۲۴ تير ۱۴۰۱ - ۱۷:۲۵
کرمان » اقتصادی
گزارش مکتوب

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی

یکی از روش‌های نوین در تغییر الگوی کِشت برای بهره وری بیشتر، کِشت نِشایی است که در کرمان آغاز شده است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای کرمان، بوته‌های زیبای پنبه در اینجا یعنی "وکیل آباد" شهرستان اُرزوئیه خودنمایی می‌کند.
سبزی آن‌ها چشم نواز و خیره کننده است و در این هوای گرم حس خوبی به تو دست می‌دهد.

 

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی
بوته‌هایی که برای اولین بار این نوع کشت را به خود دیده و آقای انوری کشاورز پنبه کار با دقت آن را برانداز می‌کند و انگار که با آن‌ها حرف می‌زند.


او می‌گوید: چندین سال در این مزرعه هندوانه کشت کرده، اما با توصیه کارشناسان جهاد کشاورزی برای اینکه کِشت هندوانه بسیار نیازمند به آب دارد و باید به سمت تغییر الگو حرکت کنیم، من امسال برای اولین بارپنبه را برای خود انتخاب کردم.


می‌پرسم چرا؟‌
می‌گوید: اول اینکه شرایط آب و هوایی و خاک اینجا برای پنبه بسیار مناسب است.
دوم اینکه سودآوری خوبی دارند.


دیگر اینکه نسبت به هندوانه آب زیادی نمی‌خواهد و از همه مهمتراین نوع پنبه را برای اولین بار با کشت نشایی انجام داده‌ام و منتظرم تا چند ماه آینده نتیجه آن را ببینم تا برای سال آینده تصمیم بهتری بتوانم بگیرم.


تغییر کِشت نیازی فوری


محدودیت‌های منابع آبی و خاکی بسیاری از کشور‌ها را وادار کرده که به سمت الگو‌های جدید کشاورزی روی بیاورند.
صنعت نِشا امروزه یکی از پردرآمدترین شغل‌ها شده و رونق بسیاری در دیگر کشور‌ها دارد.

 

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی
اما آنچه که مورد توجه است و البته دردآور اینست که کشاورزی ما علاغم همه توجه‌ها و تاکیداتی که می‌شود، هنوز بخش زیادی از آن به صورت سنتی است و هدر رفته آب در این روش بسیار زیاد و البته بهره وری آن هم نسبت به دیگر کِشت‌های نوین اندک ودر استانی مثل کرمان ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که متناسب با آن بهره وری ندارد.

 



نِشا


از آقای وکیل زاده کارشناس جهانی کشاورزی استان در مورد کِشت نشایی پرسیدم می‌گوید: نشا، گیاهچه یا نهال‌های سالم، قوی و بدون هیچ گونه آفت است که معمولاً ۴ تا ۶ برگ دارد و این نهال در شرایط محیطی بسیار مناسب که به آن‌ها خزانه می‌گویند رشد و پس از رشد مطلوب مورد نظر به زمین اصلی که آماده شده منتقل و برای تکمیل چرخه آماده میشود.

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی
این کارشناس می‌گوید: نِشا در سینی‌های مخصوصِ کِشت و در این فضا که مختص آن بذر مورد نظر است، ارتباطی با سایر بذر‌ها ایجاد نمی‌شود و هر بذری در واقع خانه جدید برای خود دارد و تمام این مراحل در همان محیط طی می‌شود.



آقای وکیل زاده ادامه می‌دهد برای تولید نشا افراد باید دارای مکان
خاص برای کشت، سازه‌های مخصوص، شرایط محیطی لازم محصول مورد نظر، مراقبت‌های خاص از بذر، ظرف‌های مخصوص کشت بذر و تجربه لازم را داشته باشند.



مزیت کِشت نِشایی


کشت نشایی انقلابی در کشت‌های جدید است که مزایای بزرگی برای بخش کشاورزی در بر دارد در این زمینه آقای آهنگری مدیر زراعت جهاد کشاورزی می‌گوید: ازمزایای این کِشت می‌توان به کاهش مصرف بذر از ۱۰۰ کیلو در هکتار به ۵ کیلو در هر هکتار، کاهش مصرف کود، کاهش مصرف آب مصرفی بطوریکه در کشت مستقیم تا زمان چهار برگ شدن حدود دو هزار متر مکعب آب مصرف می‌شود در صورتیکه برای ۱۰۰ متر مربع نشا تا زمان چهار برگ شدن حدود ۳۵۰ متر آب مصرف می‌شودکه بسیار به صرفه است، داشتن زمان کافی برای عملیات زراعی، کاهش مصرف قارچ کش‌ها و مبارزه شیمیایی با آفات، کاهش هزینه‌های سَم و نیروی کارگری و کاهش تردد ادوات و ماشین آلات در زمین زراعی اشاره کرد.

 

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی
همچنین رسیدن به الگوی کاشت مناسب و یکنواختی رسیدگی بوته‌ها و افزایش قوزه در بوته‌ها با توجه به شرایط رشد اولیه و افزایش عملکرد در واحد سطح و ایجاد شرایط مناسب برای برداشت مکانیزه در مزرعه از دیگر مزایای این کشت است.

 


آقای آهنگری در مورد تولید انواع نشا اضافه می‌کند: نشا را بسته به موقعیت آب و هوایی می‌توان در "شاسی"، گلخانه، تونل‌های پلاستیکی یا هوای آزاد پرورش داد و بهترین بستربرای نشا "پیت ماس" و "پرلیت" است، به عنوان مثال سبزیجاتی که به صورت نشا کشت می‌شوند نسبت به سبزی‌هایی که در مزرعه یا بذر تولید می‌شوند، فصل رشد کوتاه تری دارند و تولیدکنندگان با هدف تولید بیشتر و زود رس، کاهش زمان تولید و تولید چند باره محصول در یک فصل از نشا استفاده می‌کنند.
کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی

 

 

 

 

 

 



کرمان از استان‌های موفق در کشت نشا


اگر چه در یک دهه گذشته در کشور برای توسعه کشت محصولات زراعی به روش نشایی گام‌های خوبی برداشته شده و پیشرفت‌های مشاهده می‌شود، اما بیشترین آمار کاشت نشایی مربوط به محصولات سبزی صیفی و جالیزی است.


آقای دکتر رستگاری مدیر زراعت جهاد کشاورزی درجنوب کرمان می‌گوید: بر اساس آمار سال زراعی ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ سطح کاشت محصولات به روش نشایی در کشور ۲۱۴ هزار هکتاراست.

 

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی
دراستان کرمان نیز تاکنون حدود ۳۳ هزار هکتار از محصولات به ویژه محصولات گلخانه ای، جالیزی و سبزیجات به این روش کشت می‌شوند و از این لحاظ رتبه پنجم کاشت نشایی کشور مربوط به کرمان است.

 


این در حالی است که برای اولین بار نیزمحصول "سیر" در ایران به صورت نشایی در بخش شهداد کرمان کِشت شد که با توجه به اینکه سیر محصولی با نیاز آبی بالا است، اما در کِشت نشایی نوبت آبیاری کاهش یافت و به گفته کارشناسان تا ۲۵ درصد در این زمینه موثر بوده است.


نکته

کِشت نِشایی الگویی مناسب در کشاورزی

یکی از اقدامات و برنامه‌های مهم کشور در بیانیه گام دوم انقلاب توجه به علمی شدن و دانش بنیان بودن اقتصاد کشور است.


بخش کشاورزی یکی از این محور‌ها است که باید به این مهم گام‌های بیشتری برداشته شود.


تغییر الگوی کِشت و استفاده از شیوه‌های نوین علمی در کشاورزی هم نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و بیشتر دولت و هم همکاری مردم برای بهره وری بیشتر در محصولات کشاورزی را می‌طلبد.
نویسنده: سید امان الله احمدی زاده

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
قضاوت داوران استان در لیگ جهانی کاراته وان
افزایش نگران‌کننده مسمومیت با گاز CO در استان اردبیل
بارندگی و لغزندگی در محور‌های مواصلاتی اصفهان
امروز: ایران - اندونزی، مصاف با پدیده مسابقات در فینال
احیای دو شرکت ورشکسته تولیدی با ورود دادگستری مازندران
ورود سامانه بارشی از اواخر وقت امشب به خراسان جنوبی
زنجان؛ رتبه اول کشور در نصب کنتورهای هوشمند آب
تشریح برنامه های اقتصادی و عمرانی شهرستان باروق
سرباز وظیفه ۲۰۰ گرم طلا را به دست صاحبش رساند
نفوذ سامانه بارشی و ناپایداری جوی و دریایی در هرمزگان، ۱۸ بهمن
وزیران پیگیر رفع مشکلات مردم در استان‌ها هستند
مراسم نکوداشت رئیس اسبق دانشگاه الازهر در تهران
ضرورت طراحی الگوی نوین نظارتی برای آموزشگاه‌های آزاد و زبان
ساخت حسگر نانویی نوین برای تشخیص زودهنگام سرطان
افتتاح نمایشگاه خوشنویسی در شیروان
برنامه‌ریزی برای اجرای طرح‌های باستان‌شناسی در کرمان
افزایش ۲۰ درصدی تولید توت فرنگی در گلخانه‌های فلاورجان
افتتاح و آغاز عملیات چندین طرح شهرداری یزد همزمان با دهه فجر
انتشار تصاویر سارقان طلاجات زنان سالخورده برای شناسایی مالباختگان
اولویت اول استان گلستان تأمین آب است
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
پایان دور جدید مذاکرات مسقط
ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امشب
دیدگاه وزیر خارجه عمان درباره مذاکرات ایران و آمریکا
پایان دور اول مذاکرات هسته ای ایران و آمریکا
عراقچی: مذاکرات امروز شروع خوبی بود
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران
هشدار نارنجی هواشناسی در ۱۲ استان
افزودنی‌های شیمیایی جایگزین مناسب سیمان در تولید بتن
شکارچیان متخلف در دام قانون
استفاده از ظرفیت‌های قانونی برای کاهش جمعیت کیفری
بدون تعارف با فرمانده دانشگاه هوایی شهید ستاری
حضور دو قلاده پلنگ در منطقه حفاظت شده البرز جنوبی
هوای بیشتر شهر‌های بزرگ در وضعیت سالم
بازدید معاون دادستان کل کشور از زندان مرکزی قزوین
وقتی خبر، ترس شلیک می‌کند
تحریم های جدید نفتی آمریکا علیه ایران  (۳ نظر)
کاهش ترافیک شهری کرج با اجرای ۴ طرح عمرانی  (۲ نظر)
برای او که خواهد آمد  (۱ نظر)
پاسخ عراقچی به یاوه گویی‌های صدراعظم آلمان  (۱ نظر)
عراقچی: مذاکرات روز جمعه در مسقط برگزار می‌شود  (۱ نظر)
الزام ادارات به نصب نیروگاه های پشت بامی خورشیدی  (۱ نظر)
ما استادان دانشگاه، خود را پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانیم  (۱ نظر)
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه برای درگذشت باسابقه‌ترین امام جمعه کشور  (۱ نظر)
مصرف گاز مرز ۵۴۰ میلیون مترمکعب را رد کرد  (۱ نظر)
۶۷ درصد گاز تحویلی در بخش خانگی و تجاری مصرف شد  (۱ نظر)
تقسیط هزینه صدور پروانه ساخت در شهرک پرنیان قم  (۱ نظر)