• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۱۰۹۳۱
تاریخ انتشار: ۲۵ تير ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۲
بین الملل » اروپا

بررسی ابعاد فاجعه سردشت در حاشیه نشست شورای حقوق بشر ژنو

همزمان با سی و پنجمین سالگرد حمله شیمیایی رژیم بعث عراق به سردشت در تابستات ۱۳۶۶، نشست کارشناسی-تبیینی درباره ابعاد حقوق بشری استفاده از سلاح‌های شیمیایی در جنگ تحمیلی در ژنو سوئیس برگزار شد.

بررسی ابعاد فاجعه سردشت در حاشیه نشست شورای حقوق بشر ژنوبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت امور خارجه، در این نشست که با همکاری نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو موزه صلح تهران تدارک دیده شد، سخنرانان در مورد ابعاد مختلف فاجعه انسانی سردشت توضیحاتی ارایه دادند.
در ابتدای جلسه، اسماعیل بقایی هامانه سفیر و نماینده دائم کشورمان در ژنو، ضمن ادای احترام به شهدا و جانبازان شیمیایی سردشت، تحریم‌های ضدبشری آمریکا در حوزه دارو و درمان را ظلمی مضاعف به قربانیان فاجعه سردشت توصیف کرد و این واقعیت را خاطرنشان نمود که آمریکا و چند کشور دیگر اروپایی از جمله آلمان و هلند نقش غیرقابل انکاری در تجهیز رژیم صدام به تسلیحات شیمیایی داشتند.
بقایی هامانه با تاکید بر مسئولیت بین المللی دولت‌های تامین کننده مواد شیمیایی مورد استفاده در ساخت سلاح‌های شیمیایی عراق برای انجام تحقیقات و پیگرد و مجازات اشخاص حقیقی و حقوقی دخیل در انتقال تجهیزات شیمیایی به رژیم صدام، همکاری برای احقاق حق قربانیان و بازماندگان حملات شیمیایی را مسئولیت حقوقی و اخلاقی همه دولت‌ها دانست و تصریح نمود که پیگرد کیفری و مجازات مرتکبین جنایات جنگی و مباشرین در ارتکاب این جنایات وظیفه‌ای همگانی است.
نماینده دائم کشورمان در ژنو، با تشریح رابطه بین حقوق بشردوستانه بین المللی و حقوق بشر، تاکید کرد که تقسیم بندی‌ها و قالب‌های حقوقی نباید مانع بهره برداری از مبانی و سازوکار‌های حقوق بشری جهت تظلم خواهی از مراجع ملی و بین المللی برای طرح و پیگیری مطالبات مشروع قربانیان سلاح‌های شیمیایی و احقاق حقوق ان‌ها شود. وی این مهم را یاداور شد که علیرغم تمایز قالب‌های حقوقی قابل اعمال در زمان جنگ و دوره صلح، آنچه مسلم است این است که جان مایه و جوهره مشترک حقوق بشردوستانه و حقوق بشر، حمایت و حفاظت از حیات و سلامت و کرامت انسان است، و از این حیث استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم سردشت (و دیگر نقاط ایران در دوره جنگ ۸ ساله) در عین اینکه قطعا جنایت جنگی محسوب می‌شود، نقض فاحش حقوق بشر قربانیان از جمله حق حیات، حق سلامت، حق دسترسی به محیط زیست سالم و ... نیز محسوب می‌شود.
بقایی هامانه، تحقق دو اصل حقیقت و عدالت در رابطه با حملات شیمیایی علیه هموطنان سردشتی را مستلزم جدیت کشور‌های ذیمدخل در تجهیز رژیم صدام به تسلیحات شیمیایی برای کشف و بیان حقایق مرتبط با این موضوع و نیز شناسایی و پیگرد قضایی متهمین دانست. بقایی هامانه در این رابطه به اقدام دستگاه قضایی هلند در محاکمه و مجازات ران آراد، بازرگان هلندی متهم به ارسال مواد شیمیایی به رژیم عراق، اشاره کرد و خواستار اقدام مشابه از سوی دیگر کشور‌ها برای شناسایی و مجازات مباشران در جنایات جنگی صدام به واسطه توسل به سلاح‌های شیمیایی شد.
دکتر محسن قانعی، فوق تخصص بیماری‌های ریوی بیمارستان خاتم الانبیاء، دکتر مهدی بلالی متخصص بیماری‌های عفونی و دکتر شهریار خاطری مشاور موزه صلح تهران، سه سخنران مدعو این نشست بودند که ضمن تشریح مواد و عناصر شیمیایی مورد استفاده در تسلیحات شیمیایی ارتش بعث، اثار و تبعات فوری و دیرپای عوامل شیمیایی همچون گاز خردل، گاز اعصاب، سارین و تابون بر دستگاه تنفسی، گوارش، پوست و اعصاب قربانیان را بیان نمودند.

در این نشست همچنین چند ویدئو کلیپ حاوی مصاحبه با مصدومان و بازماندگان حملات شیمیایی سردشت به نمایش درآمد که گویای رنج و درد مستمر قربانیان و نیز محدودیت‌ها و مشکلات دسترسی به دارو و درمان به دلیل تحریم‌های غیرقانونی آمریکا بود.
ارتش رژیم بعث عراق در طول جنگ تحمیلی بار‌ها از سلاح‌های شیمیایی بر ضد نظامیان و غیرنطامیان ایرانی استفاده کرد، اما بمباران شیمیایی سردشت در تیرماه ۱۳۶۶ اولین نمونه استفاده گسترده از تسلیحات شیمیایی برضد مناطق مسکونی شهری به شمار می‌آید. در این بمباران، که بدون تردید جنایت جنگی محسوب می‌شود، بیش از ۸۰۰۰ نفر از جمعیت ۱۲۰۰۰ نفری سردشت شهید یا مصدوم شدند. بسیاری از بازماندگان کماکان از آثار و جراحات ناشی از استنشاق گاز‌های سمی مورد استفاده در آن بمباران رنج می‌برند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
فراخوان نخستین رویداد رسانه اى «هما»
ردپایی از کودکی و نوجوانی در اشعار قیصر امین‌پور
دریای مواج با افزایش سرعت باد جنوب غربی از ظهر امروز، ۱۰ آبان
احداث نیروگاه خورشیدی در ۱۱۶ هکتار از اراضی ملی کهگیلویه و بویراحمد
اعتراف کلاهبردار حرفه‌ای به ۱۷ فقره کلاهبرداری میلیاردی
صحرا نوردان اسکی دور هم جمع شدند
همایش پیاده روی خانوادگی در خرم‌آباد
پرتاب موفقیت‌آمیز فضاپیمای سرنشین‌دار چین به فضا
موموری لرزید
تنیس مسترز پاریس/ برخورد سینر و زورف در نیمه نهایی
جزئیات جدید از کالابرگ آبان ماه
آیین تجلیل از پیشکسوتان فوتبال در کاشان
تحلیف اعضای جدید هیات منصفه دادگاه مطبوعات
مانور صلابت سبلان صبح امروز در اردبیل برگزار شد
ورزش برای شهروندان مشهدی ممنوع
آغاز برداشت زعفران در روستا‌های مختلف بخش خضرآباد
کسب رتبه نخست کشوری هلال احمر چهارمحال و بختیاری در ارائه خدمات حمایتی به مددجویان
افتتاح طرحهای آموزشی در شهرستان ملکان
نجات خرس چهار ساله از تله سیمی در آمل
تجلیل از هنرمندان ملایری در سی و هفتمین جشنواره تئاتر استان همدان
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تأکید امام جمعه ساری بر تزریق نگاه بصیرتی به نسل جوان
در شیوه جدید اختصاص کالابرگ؛ یارانه حذف نمی‌شود
نتایج کامل رقابت‌های ایران در بازی‌های آسیایی جوانان
لیگ برتر کشتی آزاد؛ پیروزی استقلال جویبار مقابل مدعی عنوان قهرمانی
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی
نتایج دیدارهای هفته نهم لیگ برتر فوتبال
اسرائیل منابع کافی برای مقابله با موشک‌های ایرانی را نداشت
انتقادها از تسلیم شدن آمریکا در مقابل چین
لاریجانی: باید از اختلافات عبور کنیم
ایران و روسیه در برابر سیاست‌های غرب برادرانه ایستاده‌اند
توافق چین و آمریکا از منظر رسانه انگلیسی
ساپینتو: به تیمم افتخار می‌کنم، عالی بودیم
رای گیری کم سابقه دو حزبی بر ضد ترامپ در سنای آمریکا
ثابت کردید برای رسیدن به قله‌ها، مانعی وجود ندارد
با توجه به نوع تهدید، پدافند غیرعامل بازآرایی می‌شود
آغاز فرایند اخذ گواهینامه‌های پروازی هواپیمای سیمرغ  (۳ نظر)
کالابرگ به شیوۀ جدید عرضه می شود  (۱ نظر)
قدردانی لاریجانی از طراحی هنرمندانه ایستگاه متروی مریم مقدس (س)  (۱ نظر)
بزرگداشت آیت الله دهکردی با پیام آیت الله مظاهری  (۱ نظر)
توان دفاعی ایران با قابلیت‌های بیشتر به‌روز می‌شود  (۱ نظر)
قهرمانی بلند قامتان ایران در والیبال بازی‌های آسیایی جوانان  (۱ نظر)
افتتاح‌ زمین چمن مصنوعی در جغتای  (۱ نظر)
تصادف در اتوبان تهران کرج با ۱۱ مصدوم و ۳ فوتی  (۱ نظر)
نخستین جشنواره حجاب بانوی ایرانی  (۱ نظر)
قطع درختان صنوبر در چمستان قانونی بود  (۱ نظر)
یادواره شهدای سلامت در خرم‌آباد  (۱ نظر)