• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۳۴۵۰۰
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۲۷
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

ابداع بینایی مصنوعی جدید با الهام از چشم خرچنگ

محققان با الهام از نحوه عملکرد چشم خرچنگ ویولن‌زن (Fiddler crab) موفق به ایجاد نوعی دید مصنوعی جدید شده‌اند که در خشکی و آب به‌خوبی کار می‌کند.

به گزارش خبرگزاری صداوسیما: بر اساس مقاله‌ای که در مجله "Nature Electronics" منتشر شده است، محققان مؤسسه علم و فناوری گوانگجو (GIST) چین و دانشگاه ملی سئول در کره جنوبی موفق به توسعه نوع جدیدی از بینایی مصنوعی شده‌اند.

دانشمندان دانشگاه نورث وسترن می‌گویند: این یک قطعه فوق‌العاده از مهندسی نوری است که در آن جنبه‌های مختلفی از طراحی، با الهام از زیست‌شناسی و الکترونیک انعطاف‌پذیر پیشرفته برای دستیابی به قابلیت‌های منحصربه‌فردی که در دوربین‌های معمولی در دسترس نیست، ادغام شده است. از کاربرد‌های بالقوه آن می‌توان به نظارت بر جمعیت و محیط‌زیست اشاره کرد.

دید سخت‌افزاری ما طیف گسترده‌ای از کاربردها، از جمله شناسایی اشیا، نظارت بر محصول و خودرو‌های خودران را امکان‌پذیر کرده است. اما برخلاف موجودات زنده، سیستم‌های بینایی مصنوعی نمی‌توانند به طور طبیعی در محیط رشد کنند. به همین دلیل، این فناوری جدید قابلیت کار در محیط‌های آبی و خشکی را دارد.

خرچنگ ویولن‌زن که به آن خرچنگ صدازن هم می‌گویند موجودی نیمه‌خشکی‌زی است که دید دوزیست و میدان دید بسیار وسیعی دارد. این چشم مصنوعی جدید که شبیه یک توپ سیاه گرد است می‌تواند نور را از طریق ترکیبی از اجزا تشخیص دهد.

محققان از یک آرایه دیود نوری گیرنده (photodiode) انعطاف‌پذیر با الگو‌های شانه‌ای شکل، مجموعه‌ای از میکرو لنز‌های مسطح با ساختار کروی سه‌بعدی استفاده کردند.

این سیستم قادر به ارائه کیفیت ثابت تصویر و میدان دید تقریباً ۳۶۰ درجه در هر دو موقعیت خشکی و آبی است.

چشم الهام‌بخش خرچنگ ویولن‌زن‌

سیستم بصری قدرتمند و متمایز این خرچنگ‌ها از زندگی در زیر آب و بر خشکی تکامل‌یافته است. ساختار بیضی‌شکل و ساقه چشم خرچنگ‌ها آن‌ها را قادر می‌سازد تا در سه بُعد و در همه جهات ببینند. آن‌ها برای محافظت از خود در برابر حملات و تعامل و برقراری ارتباط با جفت‌های خود، به‌گونه‌ای تکامل یافته‌اند که عملاً به همه چیز به یکباره خیره می‌شوند.

دوربین‌های زیست تقلید اختراع جدیدی نیستند

در سال ۲۰۱۳، مجله نیچر یک دوربین میدان دید وسیع (FoV) که شبیه چشم‌های مرکب حشرات بود، را توصیف کرد و در سال ۲۰۲۰، یک دوربین میدان وسیع که شبیه چشم ماهی بود ساخته شد.

اگرچه این دوربین‌ها می‌توانند فضای گسترده‌ای را به طور هم‌زمان پوشش دهند، اما از نظر ساختاری پوشش فضایی فراتر از ۱۸۰ درجه کار چالش برانگیزی است. از سوی دیگر، استفاده از آن‌ها ممکن است سخت باشد، زیرا نیاز به ترکیب تصاویر از دو یا چند دوربین وجود دارد. برای افزایش میدان دید، شما همچنین به یک سیستم نوری با تنظیمات پیچیده نیاز دارید. ازآنجایی‌که حفظ تمرکز در مکان‌های مختلف، مانند هوا و زیر آب، دشوار است، توجه‌ها به خرچنگ صدازن جلب شد.

محققان نتیجه گرفتند که این خرچنگ گزینهٔ خوبی است. آن‌ها در طی آزمایش‌ها، یک دلفین، یک هواپیما، یک زیردریایی، یک ماهی و یک کشتی از فواصل و زوایای مختلف روی این سیستم دید مصنوعی به نمایش در آوردند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
هشدار پلیس به افراد متقاضی دریافت گواهینامه
اهدا ۳ سری جهیزیه به نوعروسان کم برخوردار در شهرستان تویسرکان
رویداد ایران جان «گلستان» را در قاب رسانه های ملی و بین المللی درخشان کرد
انتصاب شاهرخ نیازی به عنوان سرپرست آموزش و پرورش کیش
گردهمایی بانوان نخبه مهندسی کشور در شیراز
پیش نرفتن نوسازی بافت‌های فرسوده بدون اعتمادسازی برای سازندگان
استعفای رئیس فدراسیون ناشنوایان و کم شنوایان
بیش از ۲ هزار قلم کالا در اختیار نیازمندان ایلام
کلاهبرداری با وعده اینترنت رایگان در پیام رسان شاد
هشدار سازمان هواشناسی در استان کرمان
آسفالت‌ریزی معابر روستای مرادخانلو در چهار برج
دکترین نظامی اسرائیل: فریب رسانه‌ای، مقدم بر جنگ سخت
مهریز را روایت کنید
برپایی نمایشگاه کتاب در شهمیرزاد
ایران ساخت، نمایشگاه خودباوری
سلامت غذایی لازمه امنیت غذایی
نصب و رونمایی تندیس کوهنورد در بلوار کوهنورد کاشان
پای سود سهام عدالت یلدایی به شرکت‌ها گره خورد
برگزاری دوره آموزشی برای ضابطان تعزیرات حکومتی در قم
بررسی دوباره طرح ویژه تفصیلی ناحیه منفصل توس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید
سامانه پرقدرت بارشی در راه فارس
شهید رشید ستون اتاق فکر دفاع مقدس بود
ثبت بارش باران در ۵۰ ایستگاه هواشناسی خراسان جنوبی
نخستین پرواز آزمایشی هواپیمای بویینگ ۷۷۷ شرکت هواپیمایی ماهان
ثبت بیشترین میزان بارش استان بوشهر در عسلویه
هشدار درباره ورود سامانه بارشی جدید از سه شنبه به خوزستان
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
پرواز ناموفق تهران به بغداد
علیکردی تصاویر را دیده و شکایتی برای پیگیری موضوع ندارد
شارژ اعتبار دهک‌های درآمدی ۱ تا ۳ از امروز
تنش آبی نیازمند ساختار صحیح مدیریتی و اجرایی است
عرضه بنزین با نرخ‌سوم؛ بنزین کارت آزاد جایگاه ۵هزار تومان شد
ضرورت بازآرایی رسانه‌ای در برابر جنگ ترکیبی دشمن
ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کشور
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۳ نظر)
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
پاراآسیایی جوانان ۲۰۲۵؛ چمسورکی راهی فینال پاراتکواندو دختران شد  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
تبلور معنای عمیق مادرانگی در وجود مادر دهگلانی  (۱ نظر)