• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۵۲۰۹۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۲:۰۵
بین الملل » تحلیلی

سوریه و ترکیه در مسیر صلح و آشتی

پس از نشست‌های تهران و سوچی روند آشتی بین ترکیه و سوریه شتاب گرفته است

به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ فیصل مقداد وزیر امورخارجه سوریه درمصاحبه مطبوعاتی مشترک با سرگئی لاوروف همتای روسی خود در مسکو با بیان اینکه برایسوریه و ترکیه در مسیر صلح و آشتی ترمیم روابط با ترکیه باید اقداماتی انجام شود تاکید کرد: «ما شرایط خاصی مدنظر نداریم، ولی باید اشغالگری ترکیه پایان یابد". وی همچنین تصریح کرد که توافق با ترکیه به معنای پایان حضور تروریست‌ها در ترکیه و سوریه است.
درهمین حال مولود چاوش اوغلو وزیرامورخارجه ترکیه با تاکید براینکه " ما هیچ پیش شرطی برای گفتگو با سوریه نداریم" تصریح کرد: گفتگو‌هایی میان سرویس‌های اطلاعاتی سوریه و ترکیه در حال انجام است.
در این میان برخی از رسانه‌ها از احتمال وساطت ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای انجام دیدار بین روسای جمهور ترکیه و سوریه در حاشیه نشست سران سازمان همکاری شانگ‌های خبرداده اند. قراراست این نشست در روز‌های ۲۴ و ۲۵ شهریور ماه برابر با ۱۵ و ۱۶ سپتامبر در ازبکستان برگزار شود.
درترکیه به موازات تلاش‌های حزب حاکم عدالت و توسعه برای ترمیم روابط خود با سوریه تلاش‌هایی از سوی احزاب رقیب هم در جریان است. رسانه‌های ترکیه اعلام کردند که هیئتی از حزب جمهوری خلق ترکیه درخواست روادید برای سفر به سوریه را به کنسولگری این کشور در استانبول ارائه داده است.
پیش ازاین دوغو پرینچک رهبر حزب «وطن» ترکیه از سفر قریب الوقوع خود به دمشق و دیدار با بشار اسد رئیس جمهورخبر داده بود. به گفته وی دولتمردان و شخصیت‌های مهمی از ترکیه او را در سفر به دمشق همراهی خواهند کرد. پرینچک در ماه مارس سال ۲۰۱۵ نیز در صدر هیأتی با رئیس‌جمهور سوریه و تعدادی از مقامات دمشق دیدار کرده بود. او در سال ۲۰۱۵ پس از دیدار با بشار اسد گفته بود: اکثریت قاطع در ترکیه دوستان سوریه هستند و تروریسم را برنمی‌تابند. آن‌ها می‌دانند که هرگونه بی‌ثباتی در سوریه باعث بی‌ثباتی ترکیه خواهد شد و آتشی که در سوریه شلعه‌ور شده است، خانه‌های ما را نیز در کام خود فرو خواهد برد. "
به نظر می‌رسد حزب حاکم عدالت و توسعه و شخص اردوغان از گفتگو و آشتی با سوریه می‌خواهد از شکست این حزب در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ترکیه جلوگیری کند. بحران سوریه ازچند جهت با سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه گره خورده است. نخست اینکه انتقاد از عملکرد حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری اردوغان به یکی از برگه‌های انتخاباتی احزاب مخالف تبدیل شده است و دوم اینکه حضور حدود سه میلیون و ۷۰۰ هزار آواره سوری در ترکیه علاوه برنگرانی‌های امنیتی، بار مالی سنگینی برای دولت ترکیه بخصوص درشرایط وخامت اقتصادی به همراه داشته است و حزب حاکم عدالت و توسعه فکر می‌کند از طریق گفتگو و آشتی با دولت سوریه می‌تواند هم برگه سوریه را از دست مخالفان بگیرد و هم اینکه با بازگشت اوارگان سوری از بار مالی آن‌ها بکاهد.
به همین ترتیب سوریه نیزاز گفتگو و آشتی با ترکیه می‌خواهد روند احیای حاکمیت ملی و تمامیت ارضی خودرا در مناطق اشغالی به طرق غیرنظامی و از طریق مسالمت امیز محقق سازد. توسل به اقدام نظامی با توجه به اشغال حدود ۹ درصد از خاک سوریه توسط دولت ترکیه و نیرو‌های مسلح وابسته به آن می‌تواند خطر رویارویی نظامی دو کشور را به همراه داشته باشد ضمن اینکه حضور نظامیان امریکایی در ۲۸ پایگاه نظامی واقع در شرق و شمال شرقی سوریه می‌تواند ابعاد درگیری را با توجه به فضای ناشی از جنگ اوکراین به خارج از سوریه و در سطح نظام بین الملل نیز گسترش دهد. از این دید گفتگو و آشتی بین ترکیه و سوریه هم از درگیری بین دو کشور جلوگیری می‌کند و هم اینکه عرصه را بر حضور غیرقانونی نیرو‌های امریکایی در مناطق نفتی سوریه و همچنین نیرو‌های تحت حمایت آن‌ها تنگتر می‌کند.
براین اساس می‌توان از امریکا، اسرائیل، نیرو‌های کرد وابسته به امریکا و اسرائیل و همچنین نیرو‌های تکفیری وابسته به ترکیه به عنوان چهار گروه مخالف سرسخت روند آشتی دمشق و آنکارا نام برد که احتمال دارد چه به صورت تکی و چه در همکاری و ائتلاف بایکدیگر موانعی را در سر راه آشتی ترکیه و سوریه ایجاد کنند که این هوشیاری و همکاری مضاعف دو کشور را برای مقابله با این تلاش‌های مخرب می‌طلبد.
احمد کاظم زاده

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
بحران سوریه ازچند جهت با سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ترکیه گره خورده است.
نظر شما
آخرین اخبار
اصفهان، میزبان سی ‌و هشتمین نشست سازمان جهانی گردشگری
برگزاری هفتمین اجلاس نماز اصفهان
افتتاح مرحله دوم گلخانه در دولت آباد شهرستان برخوار
فرصت های نوظهور اقتصادی کشورمان در غرب آفریقا
«آن روز که سنگ بارید» و «جزیره آدم خوب‌ها»، از شبکه مستند
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۶۰ کیلوواتی در استانداری خوزستان
آموزش و آزمون شرط صدور پروانه برای مشاوران املاک و خودرو در خوزستان
احیا ۶۰۰ قنات کشور با طرح‌های آبخیزداری
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
پیوند خلاقانه سرگرمی و آموزش مفاهیم قرآن کریم
عملیات روشنایی سه نقطه حادثه خیز محور دزفول به شوشتر
فعالیت ۱۳ هزار کمباین مهاجر در ایران
بازدید معاون حقوقی قوه قضائیه از مراکز قضایی شهرستان نظرآباد
کشف لوازم خانگی قاچاق از یک شناور
خوانش آیه‌ها از زبان نقش‌ها و رنگ‌ها
کنده تراش تجهیزی نوین در بهبود کیفیت فضای سبز
ضرب‌الاجل استاندارسازی شهربازی‌ها و مراکز خدماتی لرستان
اعلام زمان نشست خبری سرمربیان استقلال و پیکان
طنین دلنشین کلام وحی در بین خانواده‌ها
البرز یکی از استان‌های پیشرو در مبارزه با تغییر کاربری غیرمجاز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ثریا آقایی به کشور بازگشت
سقوط یک فروند بالگرد در درچه اصفهان
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
تغییر مسیر خط ۸۰ اتوبوسرانی اصفهان
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
اعلام آمادگی دولت برای حضور در دانشگاه‌ها
باید به طور کامل در کنار حوزه کارگری ایستاد
تخت روانچی: آماده‌ایم هرچه سریع‌تر به توافق برسیم
عکس‌های منتخب خبری جهان/ ۵ اسفند ۱۴۰۴
پیش بینی ۴ ایستگاه نوروزی برای راهنمایی و پذیرایی از مسافران نوروزی در میبد
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود
پزشکیان: به دنبال ناامنی و تنش در منطقه نیستیم
رسیدگی به شکایت داوطلبان رد صلاحیت شده شورا‌ها
۶ اسفند، آخرین فرصت برای نام نویسی در آزمون استخدامی
کاخ سفید: گزینه اول ترامپ برابر ایران همواره دیپلماسی است
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
عراقچی: احتمالا پنجشنبه با ویتکاف در ژنو دیدار می‌کنم  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
استقبال از ناوگروه نیروی دریایی سپاه  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
تسلیم نشدن ایرانی‌ها  (۱ نظر)
الزام نانوایی‌های سنگکی و بربری زنجان به پخت نان تا یک ساعت پس از افطار در روزهای تعطیل  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های صنعت برق در ۳ استان کشور  (۱ نظر)