• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۶۹۵۸۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۷ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۳:۴۸
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

واکسن استنشاقی رازی در راه سبد یادآور وزارت بهداشت

سخنگوی پروژه رازی کووپارس ابراز امیدواری کرد مطالعات مربوط به استفاده از واکسن استنشاقی کرونا به عنوان نوبت یادآور تا ۲ ماه آینده نهایی و به سازمان غذا و دارو ارائه شود.

واکسن استنشاقی رازی در راه سبد یادآور وزارت بهداشتدکتر فلاح مهرآبادی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما افزود:­در زمان شروع مطالعه کارآزمایی بالینی واکسن کرونا، این واکسن برای سه نوبت طراحی شد؛ نوبت اول و دوم که تزریقی بودند و نوبت سوم که استنشاقی بود.
 
خبرنگار:آیا واکسن استنشاقی رازی مجوز سازمان غذا و دارو برای استفاده به عنوان نوبت یادآور دریافت کرده است؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی:­ایمنی لازم از بعد سلولی و سیستمیک با دوز دوم ایجاد می‌شد و نوبت سوم هم با هدف ایجاد ایمنی موضعی و کاهش زنجیره انتقال ویروس طراحی شده بود.
مطالعات فاز ۱ و ۲ و ۳ انجام شد و بهمن ۱۴۰۰ مستندات برای سازمان غذا و دارو ارسال شد و مجوز مصرف اضطراری گرفته شد.
نوبت یادآور استنشاقی برای استفاده یک ماه پس از نوبت دوم طراحی شده بود و مطالعات هم بر همان اساس پیگیری شد. نتایج هم بسیار خوب بود. میزان ایمنوگلوبولین ترشحی در بزاق و در خون و همچنین میزان ایمنوگلوبولین Igg خون کسانی که واکسن را به عنوان نوبت یادآور استنشاقی در روز ۵۱ پس از نوبت دوم دریافت کرده بودند در برابر گروهی که این نوبت استنشاقی را دریافت نکرده بودند نشان داد ایمنی محافظتی بسیار خوبی ایجاد شده بود.
اما بعد از مکاتباتی که با وزارت بهداشت در مورد استفاده تک از واکسن استنشاقی انجام شد، از آنجا که مطالعات ما بر اساس نوبت‌های یادآور به فواصل ۵ تا ۶ ماه نبود و بر اساس ۵۱ روز انجام شده بود، سازمان غذا و دارو از موسسه رازی خواست مطالعه‌ای تکمیلی در این زمینه انجام شود و داده‌های مربوط به ایمنی زایی این واکسن، ۵-۶ ماه پس از تزریق پلتفرم‌های دیگر، در اختیار سازمان غذا و دارو قرار گیرد.
از لحاظ بی ضرر بودن واکسن استنشاقی یا safety، از آنجا که این بررسی در فاز سوم و در گروه وسیعی انجام شده است، مستندات کافی بود، اما از این جهت که کارآمدی واکسن استنشاقی پس از ۶ ماه نیز بررسی شود نیاز به مطالعات بیشتری است. برای این کار باید واکسن استنشاقی توسط ۱۰۰ نفر-۲۰۰ نفر از افرادی که حدود ۶ ماه پیش، پلتفرم‌های دیگر را دریافت کرده اند استفاده شود و دو هفته بعد از استفاده هم داده‌های مربوط به آن‌ها جمع آوری و به سازمان غذا و دارو ارائه شود.
 
خبرنگار: روز گذشته مطلبی در خصوص واکسن‌های استنشاقی در نشریه نیچر منتشر شده بود که در آن آمده بود موسسه رازی داده‌های مربوط به کارآمدی این واکسن استنشاقی بر روی انسان‌ها را منتشر نکرده. چرا تا کنون این داده‌ها منتشر نشده است؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: ۶ ماه است داده‌های فاز ۱ نهایی و به مجلات معتبری همچون نیچر و لنست ارائه شده است. پس از چند ماه کش و قوس و بررسی و اعلام نظر داوران، گفتند از آنجا که اکثر واکسن‌های جهان در فاز ۳ هستند، و داده‌های رازی مربوط به فاز ۱ هست، منتشر نمی‌شود. الان بار دیگر داده‌های اولیه در زمینه ایمنی زایی و بی خطر بودن واکسن استنشاقی رازی به یکی از مجلات زیر مجموعه نیچر ارائه شده است و ۱ ماه و نیم است که مورد داوری قرار گرفته است، اما هنوز منتشر نشده است.
 
خبرنگار: مطالعات مربوط به پایداری و ماندگاری واکسن کووپارس به کجا رسیده است؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: مطالعات پایداری به صورت پیوسته در حال انجام شدن است و بسته به اینکه بسته واکسن دو دوزی، ۵ دوزی یا ۲۰ دوزی باشد، پایداری را باید در زمان واقعی یا real time سنجید. پایداری را به شکل مدلسازی هم می‌توان انجام داد، یعنی به مدت ۳-۴ ماه داده‌ها ارزیابی می‌شود و سپس در نرم افزار مدلسازی آن را تحلیل می‌کنند و مثلا به این نتیجه می‌رسند که تا ۳ سال پایدار است.
پایداری ۱۲ ماهه واکسن کووپارس، پیشتر تاییدیه سازمان غذا و دارو را گرفته است. داده‌های ما در زمان واقعی همچنین نشان می‌دهد که بسته‌های ۲ دوزی و ۲۰ دوزی واکسن ما پس از ۱۸ ماه همچنان پایدار است. مستندات در این زمینه جمع آوری شده و به سازمان غذا و دارو هم ارسال شده است.
بسته‌های تک دوزی واکسن استنشاقی هم در دست طراحی است تا در صورت اعطای مجوز فروش آزاد آن در داروخانه‌ها افراد بتوانند به راحتی آن را تهیه کنند.
 
خبرنگار: حدود دو ماه پیش در خبر‌ها آمده بود خط تولید کووپارس تعطیل شده، آیا خط تولید واکسن کووپارس دوباره به راه افتاده است؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: خط تولید رازی تعطیل نشده بود. این روایت رسانه‌ای صحیح نبود. تولید محصول این خط تولید یعنی واکسن کووپارس متوقف شده بود. علت هم آن بود که سازمان غذا و دارو اعلام کرده بود نیازی به این واکسن ندارد و از طرفی تلاش‌ها برای صادرات هم نتیجه نداده بود، زیرا در زمانی که نیاز بود و مشتری واکسن هم بود، با اشاره به نیاز در داخل کشور، مجوز صادرات داده نشد. از سوی دیگر واردات زیادی انجام شد و ۱۵۰ میلیون دوز سینوفارم وارد شده بود. همچنین، بعد از آنکه ۵ میلیون دوز اولیه واکسن کووپارس خریداری شد، ۳ و نیم میلیون دوز بعدی به رغم اینکه به درخواست وزارت بهداشت تولید شده بود، خریداری نشد. نکته دیگر هم این است که از مبلغی که وزارت بهداشت متعهد شده بود پرداخت کند تنها ۵۰ درصد پرداخت شده است. ۱۰ درصد پیشتر داده شده بود و ۴۰ درصد هم همین هفته گذشته تسویه شده است.
در حال حاضر تنها واکسن استنشاقی در دستور کار قرار دارد.
 
خبرنگار: عوارض احتمالی واکسن استنشاقی چگونه است؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: واکسن استنشاقی دو ویژگی اساسی دارد یکی اینکه ایمنی موضعی ایجاد می‌کند که باعث کاهش انتشار و انتقال ویروس می‌شودو دیگری اینکه نحوه مصرف آن آسان است و اسپری به آسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و بحث تزریق و عوارض ایجاد شده در محل تزریق مطرح نیست.
در بررسی داده‌های مربوط به فاز‌های ۱ و ۲ و ۳ که وضعیت سلامتی افراد تا ۱ هفته پس از استفاده دوز استنشاقی هر روز پیگیری می‌شد و همچنین داده‌های مربوط به پیگیری‌ها تا ۶ ماه پس از آن بوده، عارضه جدی مشاهده نشده است. این داده‌ها به تایید سازمان غذا و دارو هم رسیده است.
 
خبرنگار: شواهدی دال بر اینکه واکسن استنشاقی رازی با پیشگیری از انتشار ویروس در بدن مانع از ابتلای به بیماری، حتی از نوع خفیف آن شود یا اینکه مانع از انتقال بیماری به دیگران شود وجود دارد؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: داده‌های موجود همان داده‌های فاز ۱ و ۲ و ۳ است. مقایسه افرادی که دوز استنشاقی را به عنوان نوبت یادآور دریافت کرده اند نشان داد میزان ابتلا و شدت ابتلا و میزان بستری شدن در بیمارستان، در مقایسه با افرادی که سینوفارم تزریق کرده بودند، بسیار کمتر بود، اما این مسئله را نمی‌توان صرفا به دوز استنشاقی نسبت داد، چون فاصله بین دو نوبت تزریق و نوبت استنشاقی فقط ۳۰ روز بود. اما این مسئله روشن است که میزان IgA ترشحی را هم به شکل موضعی در بزاق و هم در خون به شدت بالا می‌برد.
 
خبرنگار: آیا رازی برنامه‌ای برای صادرات واکسن استنشاقی کووپارس دارد؟
 
دکتر فلاح مهرآبادی: در بحث صادرات به کشور‌های دیگر، موضوع مجوز سازمان بهداشت جهانی مطرح می‌شود. سازمان جهانی پس از مجوزی که ظرف ۱ ماه برای آن ۵-۶ واکسن اولیه ارائه کرد، هیچ مجوز دیگری صادر نکرده است.
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
با سلام بنده امروز دوز چهارم خودم با افتخار کووپارس رازی زدم اما وقتی به واکسیناتور گفتم دوز استنشاقی کی بیام بزنم مات و مبهوت مونده بود!!! خانم واکسیناتور هیچ اطلاعی نداشت و زدن زیر خنده
نظر شما
آخرین اخبار
قتل یک استاد دانشگاه به‌دست قاتلان اجاره ای در گتوند
حال و هوای این روزهای مدینه منوره
برگزاری یادواره شهدا در دورود
استمرار آلودگی هوا در سمنان
همه مراکز آموزشی لرستان در روزهای سه‌شنبه و چهارشنبه غیرحضوری شد
تکرار مواضع ممدانی ضد ترامپ بعد از دیدارش با ترامپ
تشییع پیکر‌های مطهر شهدای فاطمی در ضاحیه بیروت
خبر‌هایی از برنامه ریزی برای اجرای طرح های آب رسانی در جنوب دامغان
زلنسکی و دوراهی شرافت یا شراکت
اجتماع بزرگ عزاداران فاطمی در کیش
تمدید نشدن بیمه تکمیلی بازنشستگان تامین اجتماعی
آتش‌سوزی جنگل‌ها معضل جهانی است
وقوع تصادف زنجیره‌ای در محور شوش به اهواز
سوگواره آیینی «یاس کبود» برگزار شد
تمام واحد‌های قضایی استان البرز در روز‌های سه شنبه و چهارشنبه دورکار شدند
نخستین دوره مسابقات بین‌المللی قرائت قرآن ۲۰۲۵ پاکستان
پایان کار نمایشگاه فرصت‌های صادراتی گلستان در ترکمنستان
ایجاد رشته‌های مهارتی و علوم پایه در دانشگاه آزاد بروجن
پخت سمنو نذری در چهارمحال و بختیاری
پُرشدن سبد تولید زیتون کشور با بیش از ۱۴ هزارتن محصول باغ‌های رودبار تاکنون
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
تعطیلی مدارس آذربایجان غربی فردا سه‌شنبه
فرار رئال از شکست
جهان می‌تواند بدون آمریکا به کار خود ادامه دهد
آخرین وضعیت کیفیت هوای شهر‌های آذربایجان غربی؛ ۳ آذر ۱۴۰۴
تشکیل کارگروه اضطرار آلودگی هوای تهران
پزشکیان: شرایط اقتصادی برای دولت و مردم قابل قبول نیست
آیین وداع با پیکر مطهر شهدای گمنام
حال و هوای شب شهادت حضرت زهرا(س) در حرم بانوی کریمه
تمامی مقاطع تحصیلی استان‌تهران بجز فیروزکوه غیرحضوری شد
پیام تسلیت رئیس جمهور در پی شهادت مرتضی رضیعی
لاریجانی: برای دنیا راهی جز مقابله با رژیم صهیونی نمانده است
واگذاری زمین به ۱۲۲ هزار خانواده مشمول قانون جوانی جمعیت
مدارس سراسر استان سه‌شنبه و چهارشنبه غیرحضوری شد
مدارس سیستان بلوچستان در روز‌های پایانی هفته غیرحضوری شد
تشییع پیکر ۱۰۰ شهید گمنام دفاع مقدس در تهران
غیرحضوری شدن مدارس در سه شهر و چند روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
کشتی فرنگی المپیک ۲۰۲۵ ناشنوایان؛ دزفولی طلایی شد  (۲ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
مدنی‌زاده: نوسان کوتاه‌مدت بورس نباید سرمایه‌گذاران را بترساند  (۱ نظر)
رکورد ۸۸ کیلومتر ریل‌گذاری درطرح چابهار – زاهدان  (۱ نظر)
ترک‌ فعل در اجرای قانون جوانی جمعیت جرم است  (۱ نظر)
۱۵ متر سقوط برای نجات یک زندگی در کوه صفه اصفهان  (۱ نظر)
«آخرین دیدار»، در خبر‌های امروز رسانه  (۱ نظر)
بالا گرفتن تنش میان اروپا و آمریکا بر سر اوکراین  (۱ نظر)
تقویت هویت ملی و دینی دو محور کلیدی وزارت آموزش و پرورش است  (۱ نظر)