• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۵۹۹۸۱۱
تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۰:۵۸
کردستان » علمی و فرهنگی

ریشه تاریخی و فرهنگی آیین دفن نوازی در کردستان

از گذشته‌های دور برگزاری آیین‌های مولودی‌خوانی و دف‌نوازی هم‌زمان با آغاز ماه ربیع‌الاول و میلاد حضرت محمد (ص) در کردستان مرسوم بوده و این مراسم ریشه در تاریخ و فرهنگ این منطقه دارد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز کردستان، استان کردستان یکی از استان‌های غنی کشور از لحاظ مواهب فرهنگی، تاریخی و طبیعی بوده که در ایام مختلف سال با برگزاری مراسم و آیین‌های ویژه، گردشگران بسیاری را به این خطه از میهن اسلامی می‌کشاند.
ریشه تاریخی و فرهنگی آیین دفن نوازی در کردستان
از جمله آیین‌های مهم و خاص این منطقه که از جایگاه بسیار والایی برخوردار است و در آن رنگ و بوی عرفانی و دینی بیشتر از همه به‌چشم می‌خورد می‌توان به مولودی‌خوانی و دف‌نوازی اشاره کرد.

مولودی‌خوانی و دف‌نوازی از سنت‌های دیرینی هستند که هم‌چنان در شهر‌ها و روستا‌های کردستان برگزار می‌شود، به‌نحوی که با گذشت سال‌های بسیار همواره به‌عنوان یک مراسم ثابت مورد توجه و عنایت مردمان متدین ودین‌دار این خطه سرسبز قرار می‌گیرد.

این آیین‌ها در ماه ربیع‌الاول که در کردستان به ماه مولود مشهور است، با شور و عشق به پیامبر مکرم اسلام با شکوه هرچه بیشتر برگزار می‌شود؛ برخی از شخصیت‌های دینی و گروه‌های مولودی‌خوان به‌همراه هیئت امنای مساجد محلات هرساله برای انجام این مراسم شرایط لازم را پیش از آغاز ماه ربیع‌الاول فراهم می‌کنند، اکثر منازل شخصی و تکایا نیز در این ماه مبارک میزبان کسانی است که به عشق مهربانی محمد مصطفی (ص) در یک محفل جمع شده و به راز و نیاز با خداوند بزرگ می‌پردازند.
ریشه تاریخی و فرهنگی آیین دفن نوازی در کردستان
در ابتدای آیین مولودی‌خوانی یکی از قاریان برجسته، چندین آیه از آیات قرآنی را تلاوت می‌کند، سپس گروه‌های مولودی‌خوانی و دف‌نوازی با اجرای نوای «الله الله»، «حی الله»، «لا الله الا الله»، «یا رسول الله» شروع به تک خوانی، جمع‌خوانی، تک‌نوازی و جمع‌نوازی دف می‌کنند.

در پایان مراسم، با نُقل و خرما از مردم پذیرایی می‌شود و مردم با ایمان و اعتقاد به این خرما و نقل حرمت می‌گذارند و  آن‌را در میان بیماران به نیت شفا پخش می‌کنند.

کردستانی‌ها به بهانه‌های مختلف از جمله آغاز زندگی در منزل جدید، جشن بازنشستگی و ادای نذر نیز آیین مولودی‌خوانی برگزار می‌کنند.

برخی از مردم هم در این ماه برای شفای بیماران خود ذبح گوسفند یا گاو را نیت کرده و گوشت آن را در بین افراد نیازمند و فقرا توزیع می‌کنند و برخی دیگر برای مولودی اقلام غذایی را در بین نیازمندان توزیع یا سفره‌های مولودی را برای اطعام فقرا پهن می‌کنند.
ریشه تاریخی و فرهنگی آیین دفن نوازی در کردستان
همچنین خجستگی این ماه تا حدی در بین مردم این دیار نهادینه شده که خانواده‌هایی که فرزند پسرشان در این ماه به دنیا می‌آید، اسم مولود یا محمد بر وی می‌نهند.

مردم مناطق کردنشین بر این باورند که برگزاری آیین مولودی‌خوانی در منزل آن‌ها موجب افزایش رزق و روزی و دوری درد و بلا از افراد خانواده می‌شود.

شرکت در مراسم‌ها ویژه نسل یا قشر خاصی نیست و پیر و جوان، زن و مرد و هر کسی با هر سلیقه‌ای می‌تواند در این آیین‌ها حضور پیدا کند و به مداحی و دف‌نوازی گروه‌های مولودی‌خوان گوش فرا دهد.

بر این اساس برگزاری آیین‌های مولودی‌خوانی در ماه ربیع‌الاول نشانه احترام و بزرگداشت مقام پیامبر اکرم (ص) و عشق و علاقه مسلمانان به فرستاده خداوند است.
ریشه تاریخی و فرهنگی آیین دفن نوازی در کردستان
مردمان استان فرهنگ‌دوست کردستان در طول ایام سال با برپایی مراسم‌ها و آیین‌های مختلفی که از قدیم  برایشان به یادگار مانده است همچنان اصالت‌شان را حفظ کرده و سنن خود را استحکام بخشیده و زنده نگه می‌دارند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ساخت دامداری هفت هزار رأسی دورود نیازمند حمایت مسئولان
جلوه‌هایی از راهپیمایی ۱۳ آبان در مهاباد
پیام وزیر امور خارجه در پی وقوع زلزله در افغانستان
مساجد بهترین کانون ساماندهی امور اجتماعی هستند
قدردانی شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از مردم خراسان شمالی
نتانیاهو بار دیگر برای پاسخ به اتهامات در دادگاه تل‌آویو حاضر شد
اعزام پینگ پنگ بازان مرد و زن ایران به بازی‌های کشور‌های اسلامی
اعتراض به حضور رژیم صهیونیستی در نمایشگاه سیدنی
بابلیان با طلایی‌ها ادامه می‌دهد
پیروزی پرسپولیس حاجی خوش مهاباد مقابل نماینده ارومیه
سرلشکر صفوی: ایران با تکیه بر مقاومت قدرت منطقه‌ای شده است
تاکید معتمدین سیستان و بلوچستان بر وحدت پایدار
همکاری میان پژوهشگاه ابن‌سینا و مرکز تحصیلات تکمیلی پزشکی تاجیکستان
افزایش شمار شهدای غزه به ۶۸ هزار و ۸۷۲ نفر
برافراشته در مسیر اقتدار؛ پرچم ایران در دل مردم
صدرنشینی بافقی‌ها با شکست استقلال
راهیان نور بهترین راه مقابله با تهدیدات نرم دشمن
قهرمانی ری آباد میامی در مسابقات منطقه‌ای فوتسال
نوجوانان قمی نسل تازه‌ای از مقاومت
افزایش میزان موالید در مناطق کم‌ برخوردار کشور
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم
سفر هیئت عالی رتبه نیروی هوایی ارتش کشورمان به بلاروس
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
تجمع دانشجویان و مردم در اعتراض به کشتار مردم سودان
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
بلیت فروشی دیدار تراکتور_الشرطه  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)