• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۱۰۰۴۹
تاریخ انتشار: ۰۱ آبان ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۰
علمی و فرهنگی » فرهنگ عمومی

در جست و جوی کودک ایرانی

میزگرد علمی «انگاره مطلوب از کودک ایرانی» با حضور جمعی از اندیشمندان حوزه تعلیم و تربیت برگزار شد.

در جست و جوی کودک ایرانیبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در ابتدای این میزگرد حجت الاسلام دکتر محمود نوذری، عضوهیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان مقدمه‌ای نسبت به مفهوم انگاره گفت: انگاره درکی است که از درون یک نظام معرفتی و اندیشه‌ای استخراج می‌شود.

نوذری افزود: از همین رو انگاره مطلوب بر اساس یک چارچوب از انسان و جهان شکل می گیرد. برای تبیین انگاره مطلوب از کودک روش‌های متفاوتی وجود دارد که هر کدام نتایج متفاوتی در بر خواهد داشت. البته به نظر ما انگاره مطلوب واحدی نداریم بلکه می‌تواند در دوره‌های سنی مختلف متفاوت باشد. به طور کلی مسئله اینجاست که انگاره‌های کودکی در کشور ما شفاف نیست. مثلا از زمان قاجار تاکنون انگاره‌های ما از کودک، دائما تغییر یافته است. برای ترسیم انگاره مطلوب به نگاه ایستا و پویا به طور همزمان نیازمند است و ذیل هر دیدگاه می‌توان به انگاره‌های متعددی از کودک دست یافت. قبل از تدوین هر انگاره ای، ابتدا باید معیار‌های یک تبیین خوب از آن انگاره را تعیین کنیم. به نظر من انگاره مطلوب از کودک ایرانی «کودک، به مثابه موجودی معنوی» است.

عضوهیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: برای نیل به این انگاره دیدگاه فطری علامه طباطبایی به عنوان مبنا قرار گرفت است و سیر روش شناختی این رویکرد حرکت از معرفت فلسفی به معرفت تجربی بوده است. ذکر این نکته ضروری است که تبیین انگاره مطلوب از کودک، بدون برقراری ارتباط آن با دیگر عناصر برنامه درسی، نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.

در ادامه دکتر رضا پورحسین، رئیس دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران ضمن اشاره به این موضوع که انگاره مطلوب برداشتی از موجودات است که در نتیجه تعلیم و تربیت حاصل می‌شود، گفت: کودک مطلوب ایرانی، فردی است که پس از ورود به اجتماع، آمادگی رویایی با مسائل اجتماعی را داشته باشد. از طرفی اگر کسی بخواهد در ارتباطات بین فردی و اجتماعی خود موفق شود، ابتدا باید موفقیت را در ارتباط درونی خود کسب کرده و خود را مجهز به مهارت‌هایی کند. از همین رو کودک مطلوب ایرانی برای رویایی با مسائل اجتماعی نیازمند سه تجهیز معنوی، علمی- مهارتی و شخصیتی می‌باشد. این ۳ تجهیز وقتی در مولفه‌های هویت ایرانی اسلامی ضرب شوند، انگاره مطلوب را به وجود می‌آورند. هویت یعنی کودک توانایی درک مختصات خودش در جامعه را داشته باشد. بر همین اساس به نظر من کودک مطلوب ایرانی فردی است معنوی، متخصص و رشدیافته که فرزند زمانه خویشتن است.

در پایان میزگرد دکتر مهدی فیض، پژوهشگر و موسس اندیشکده قرآنی تدبر، به ارائه دیدگاه خود پرداخت و گفت: فرایند تدوین یک انگاره مطلوب شامل تدوین یک الگوی انسان شناسی برآمده از آموزه‌های اسلامی، شناخت ساحت‌های وجودی انسان، تدوین نظریه‌های تحولی متناظر با هر یک از ساحت ها، تدوین ویژگی‌های انسان کمال یافته، تمایز قائل شدن میان کمال نوع اول و دوم (مسیرتکوینی و مسیر تشریعی)، نظرسنجی از اندیشمندان علوم تربیتی و علوم اجتماعی نسبت به انگاره برای سنجش میزان انطباق با شرایط اجتماعی و نظرسنجی از مربیان با تجربه مهد کودک ها، است. متاسفانه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مبانی انسان شناسی دارد، اما موفق به ارائه یک الگوی انسان شناسی نشده است. الگو‌ها باید بتوانند حرفشان را در قالب یک تصویر و نمودار گرفیکی عرضه کنند.

فیض افزود: تا زمانی که مرحله اول تدوین انگاره مطلوب یعنی تدوین الگوی انسان شناسی برآمده از آموزه‌های اسلامی تحقق نیابد؛ اظهار نظر درباره انگاره مطلوب امکان پذیر نخواهد بود. از همین رو ما در قالب یک پروژه پژوهشی بر اساس آیه ۱۲ سوره مبارکه طلاق که می‌فرماید: «اللَّهُ الَّذِی خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ»، تدوین الگوی انسان شناسی مبتنی بر قرآن کریم را آغاز کرده ایم. علامه طباطبایی یکی از احتمالاتی که در تفسیر این آیه مطرح می‌کنند شباهت الگوی وجودی انسان با خلقت آسمان‌ها است. بر همین اساس به دنبال شناسایی قرابت‌های این دو مفهوم در تدوین الگوی مدنظر هستیم.

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ورود کاوران شهیدان خوشنام به شهر لنده
برگزاری مانور شبیه سازی آلودگی منابع آب در ارسنجان
توصیه های بهداشتی در شرایط نارنجی آلودگی هوا
فضای عمومی تربت جام معطر به عطر شیهد گمنام وطن
افتتاح طرح‌های ارتباطی متمرکز در روستای کوهستانی شهرستان علی آبادکتول
غیر حضوری شدن مدارس برخی شهرهای آذربایجان شرقی
امیر حسین زارع چهارمین طلا تیم ملی کشتی آزاد را به ارمغان آورد
زمان‌بندی قطع برق چاه‌های مجاز کشاورزی در استان
بررسی مسائل ومشکلات کمپ‌های ترک اعتیاد ماده ۱۶
سردار سلیمانی: صهیونیست‌ها خون‌ریزتر از چنگیزخان هستند
طلای روح‌الله رستمی در پاراوزنه‌برداری
روزنمایی از ترجمه کتاب اسفار اربعه ملاصدرا به زبان ترکی
گردهمایی گروه‌های تربیتی صالحین در مرکز استان
هوای شهر‌های ارومیه، مهاباد و شاهین دژ، ناسالم برای گروه‌های حساس
مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا (س) در مصلی ارومیه
فرهنگ عذرخواهی در میان مدیران، کمرنگ شده است
فراز‌هایی از خطبه‌های نماز جمعه شهر‌های گلستان؛ جمعه ۳۰ آبان
اجرای هزار برنامه به مناسبت هفته بسیج در اصفهان
تشییع پیکر شهید گمنام در پارسیان
آذرپیرا سومین طلای کشتی آزاد را کسب کرد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امامی، آذرپیرا و زارع به دیدار فینال راه یافتند - قاسم پور در دیدار رده بندی
اعلام آمادگی دولت برای اجرای کالابرگ الکترونیک
­کشتی آزاد بازی‌های همبستگی اسلامی؛ ۱ نشان طلا و ۱ برنز ایران در ۲ وزن نخست
حل مشکلات ترافیکی شرق مازندران با ساخت یک پل
سومی ایران در جدول مدالی بازی‌های همبستگی اسلامی تا پایان روز دوازدهم
ماجرای چند ماه هدر رفتن آب
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام صدیقی
­رحمان عموزاد نخستین آزادکار طلایی ایران
سفر رئیس جمهور به قزوین
واکنش زلنسکی به توافق پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین
از بلاتکلیفی اردوگاه دانش آموزی خراسانلو تا آب آشامیدنی ارمغان‌خانه
تازه ترین تصاویر حضور وزیر میراث فرهنگی در زنجان
شهادت دو تن از پاسداران در حین آموزش سلاح نیروهای پاسدار جوان
تشکیل کار گروه اضطرار آلودگی هوا
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به یک باشگاه سیاسی تبدیل شده
غیرحضوری شدن مدارس ابتدایی چند شهر و روستای استان مرکزی  (۲ نظر)
خط و نشان کشیدن وزیران خارجه آلمان و انگلیس برای روسیه  (۱ نظر)
دورکاری پنجشنبه‌ها در ماه‌های سرد سال در استان‌های خراسان جنوبی، رضوی و شمالی  (۱ نظر)
راه اندازی خط تولید موتور‌های کم مصرف در سمنان  (۱ نظر)
جامعه ایران در آستانه ورود به «سیاه‌چاله جمعیتی»  (۱ نظر)
ادامه خدمت‌رسانی به سیل‌زدگان هزارانی  (۱ نظر)
استقبال ترامپ با تشریفاتی کم‌سابقه از ولیعهد عربستان  (۱ نظر)
رکوردشکنی پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد در تأمین انرژی شمال شرق کشور  (۱ نظر)
بامداد مرگبار در پایتخت؛ ۴ فوتی در تصادفات آخرین جمعه آبان ماه  (۱ نظر)
مصرف ۳ تا ۵ برابری برق در کولر‌های گازی  (۱ نظر)
آمریکا و سه کشور اروپایی «توافق قاهره» را کشتند  (۱ نظر)
وداع مردم فارس با شهدای گمنام  (۱ نظر)