• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۱۳۴۰۹
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۰۴ آبان ۱۴۰۱ - ۰۸:۴۰
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

طیف‌سنج‌های مینیاتوری با کمک هوش مصنوعی

تیمی از محققان بین المللی دانشگاه کمبریج، طیف‌سنج کوچکی طراحی کرده‌اند که تمام رکورد‌های وضوح فعلی را می‌شکند که این کار در بسته‌ای بسیار کوچکتر با کمک برنامه‌های محاسباتی و هوش مصنوعی انجام می شود.

حسینی کار شدهبه گزارش خبرگزاری صداوسیما، ما هر روز نور و رنگ‌ها را در اطراف خود می‌بینیم. با این حال، برای تجزیه و تحلیل اطلاعاتی که حمل می‌کند، باید نور را با استفاده از طیف‌سنج‌ها در آزمایشگاه تجزیه و تحلیل کنیم. این دستگاه‌ها تغییرات و سیگنال‌هایی را تشخیص می‌دهند که چشم ما متوجه آن‌ها نمی‌شود.

این دستگاه کوچک‌سازی شده جدید می‌توانند در طیف وسیعی از بخش‌ها، از بررسی کیفیت غذا گرفته تا تجزیه و تحلیل نور ستارگان یا تشخیص سرنخ‌های ضعیف از حیات در فضا، مورد استفاده قرار گیرند. نتایج این پروژه در مجله Science منتشر شده است.

به طور رایج، طیف‌سنج‌ها برای فیلتر کردن و پراکنده کردن نور به اجزای حجیم متکی هستند. رویکرد‌های مدرن این مؤلفه‌ها را برای کاهش ردپا‌ها ساده می‌کنند، اما همچنان از وضوح و پهنای باند محدود رنج می‌رند. علاوه بر این، طیف‌سنج‌های فعلی سنگین هستند و فضای زیادی را اشغال می‌کنند، که کاربرد آن‌ها را در دستگاه‌های قابل حمل و همراه محدود می‌کند.

برای مقابله با این مشکلات و کوچک کردن اندازه سیستم، محققان مواد لایه‌ای را با الگوریتم‌های هوش مصنوعی جفت کرده‌اند.

نتیجه طیف‌سنجی شد که هزاران بار کوچکتر از سیستم‌های تجاری فعلی است. در عین حال، عملکردی قابل مقایسه با سیستم‌های رومیزی ارائه می‌دهد. به عبارت دیگر، این طیف‌سنج‌های جدید جایگزین‌های قابل حملی را برای کشف اطلاعات نامرئی، حتی بدون رفتن به آزمایشگاه، فراهم می‌کنند.

دکتر هون هان یون از دانشگاه آلتو فنلاند و اولین نویسنده این مقاله گفت: «ما نیاز به آرایه‌های آشکارساز، اجزای پراکنده‌کننده و فیلتر‌ها را حذف می‌کنیم. این دستگاه کوچک و همه کاره است که می‌تواند این حوزه را متحول کند. انتظار می‌رود این فناوری طیف‌سنج روی تراشه عملکرد بالا و قابلیت استفاده جدیدی را در سراسر علم و صنعت ارائه دهد.»

این آشکارساز از ساختار‌های ناهمسان واندروالس استفاده می‌کند، یک ساندویچ از مواد مختلف از جمله گرافن، دی سولفید مولیبدن و دیزلنید تنگستن است. ترکیبات مختلف اجزای مواد، تشخیص نور را فراتر از طیف مرئی، تا ناحیه نزدیک به فروسرخ امکان پذیر می‌کند. این بدان معناست که این طیف‌سنج فراتر از رنگ را تشخیص می‌دهد و کاربرد‌هایی مانند آنالیز شیمیایی و دید در شب را ممکن می‌سازد.

یون گفت: «ما طیف پیوسته‌ای از نور را شناسایی می‌کنیم و دنیایی از امکانات را در بازار‌های بی‌شماری باز می‌کنیم. کاوش در سایر ترکیبات مواد می‌تواند عملکرد‌های بیشتری از جمله تشخیص فراطیفی گسترده‌تر و وضوح بهبود یافته را آشکار کند.»

هوش مصنوعی یکی از جنبه‌های کلیدی این دستگاه‌ها است که معمولاً طیف‌سنج‌های محاسباتی نامیده می‌شوند. این فناوری افزایش نویز ذاتی را جبران می‌کند که به طور اجتناب ناپذیر زمانی رخ می‌دهد که بخشی از نوری به طور کامل حذف شود.

پروفسور ژیپی سان، از دانشگاه آلتو و عضو سابق دپارتمان مهندسی کمبریج، گفت: «ما توانستیم از الگوریتم‌های ریاضی برای بازسازی موفقیت‌آمیز سیگنال‌ها و طیف‌ها استفاده کنیم، این یک جهش فناورانه عمیق و دگرگون‌کننده است. طراحی فعلی فقط یک اثبات مفهوم است. الگوریتم‌های پیشرفته‌تر و همچنین ترکیب‌های مختلف مواد، به زودی می‌توانند طیف‌سنج‌های کوچک‌تر بهتری را ارائه دهند.»

طیف سنج‌ها برای تشخیص سم در مواد غذایی و لوازم آرایشی، تصویربرداری سرطان، و در فضاپیما‌ها از جمله تلسکوپ فضایی جیمز وب استفاده می‌شود. به لطف توسعه و پیشرفت فناوری‌هایی مانند اینترنت اشیا به زودی رایج‌تر خواهند شد.

بنا بر اعلام پایگاه خبری فناوری نانو ایران، این فناوری به دلیل سازگاری با فرآیند‌های صنعتی به خوبی تثبیت شده، دارای پتانسیل عظیمی برای مقیاس پذیری و یکپارچگی است. این فناوری می‌تواند آینده‌ای را برای نسل بعدی دوربین‌های گوشی‌های هوشمند، باز کند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
این دستگاه کوچک‌سازی شده جدید می‌توانند در طیف وسیعی از بخش‌ها، از بررسی کیفیت غذا گرفته تا تجزیه و تحلیل نور ستارگان یا تشخیص سرنخ‌های ضعیف از حیات در فضا، مورد استفاده قرار گیرند.
نظر شما
آخرین اخبار
معرفی برترین شمشیربازان جام مولای عرشیان و بانوی قدسیان
خروج اغلب استان‌ها از موج آنفلوآنزا
آزادی ۴۵۸ زندانی جرایم غیرعمد در مازندران
آغاز طرح تشدید نظارت بهداشتی دامپزشکی در ایلام از ۲۹ بهمن
تعمیر آب‌بند سرریز شماره یک نیروگاه سد دز
توصیه‌های ویژه برای بیماران دیابتی
برگزاری مسابقات کشتی آزاد چهار جانبه در آباده
توسعه اقتصاد بازی‌سازی با تکیه بر شبکه ملی آموزش
صداوسیما، نیازمند برنامه‌ای جامع در حوزه زبان است
نمایشگاه کتاب‌های حسی، لمسی به دیلم رسید
افزایش ۸۶ درصدی مشارکت‌های مردمی در فعالیت‌های سازمان بهزیستی
سردار اسدی: حضور ناوهواپیمابر در منطقه تبلیغاتی است
ساخت بیمارستان جدید، مهمترین مطالبه مردم تایباد
راه‌اندازی نخستین مرکز دولتی رادیوتراپی در البرز
میز خدمت سازمان تامین اجتماعی در پاتاوه
آزادی ۴۵۸ زندانی جرائم غیرعمد در مازندران
گردهمایی مبلغان خوروبیابانک
اعزام هوایی شهروند آسیب‌دیده از سانحه سوختگی به اصفهان با دستور استاندار خوزستان
بازسازی کامل پل تاریخی شادروان شوشتر
داوطلبان رد صلاحیت شده اعتراض خود را ثبت کنند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
ایران موشکی دارد که می‌تواند ناو آمریکا را غرق کند
داسیلوا: مادورو باید در ونزوئلا محاکمه شود
احتمال موافقت آمریکا با غنی‌سازی اورانیوم در عربستان
خراسان رضوی از اواسط هفته، میزبان بارش‌ها خواهد شد
اجرای طرح «افزایش تولید در دامداری‌های روستایی و عشایری» در ۵۳ روستای استان زنجان
واکنش عراقچی به ادعا‌های ترامپ؛ با مدرک صحبت کنید
پیشرفت ۹۲ درصدی راه‌آهن چابهار-زاهدان با تزریق ۲۹ همت
زلزله دقایقی پیش گیلان را لرزاند
ممنوعیت ثبت قولنامه دست نویس
تأکید ایران، عربستان و روسیه بر همکاری‌های دوجانبه دریایی
ساپینتو اخراج شد؛ استقلال درپی سرمربی جدید
طرح زندگی با آیه‌ها یکی از جریان‌های اثرگذار قرآنی کشور
رسیدگی به پرونده متهمان آتش زدن و تخریب مسجد جعفری
اعلام ساعت کاری ادارات در ماه مبارک رمضان ‌
تولید بیش از هشت هزار تن ماهی در الیگودرز
سردار جوانی: «سلاح خطرناک‌تر از ناو» بزرگنمایی نیست  (۱۰ نظر)
واریز عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران لشکری و کشوری  (۲ نظر)
نگرانی مردم سوادکوه شمالی از انتشار گرده زرد رنگ  (۱ نظر)
بازدید امیر سرتیپ الهامی از منطقه پدافند هوایی شرق  (۱ نظر)
آغاز عملیات اجرایی بزرگ‌ترین طرح راهسازی کهگیلویه و بویراحمد  (۱ نظر)
ورود سامانه بارش جدید به استان همدان  (۱ نظر)
سرلشکر موسوی: از ظرفیت جوانان استفاده شود  (۱ نظر)
تمدید مهلت ثبت نام از داوطلبان انتخابات شوراهای اسلامی روستاها  (۱ نظر)
بازداشت ۳۴ اغتشاشگر و تروریست خیابانی  (۱ نظر)
کشف ۱۶۵ قبضه سلاح جنگی در مرز‌ها  (۱ نظر)
خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی گیلان روی میز هیئت دولت  (۱ نظر)
هشدار وزارت بهداشت درباره سالمندی ۳۰ درصدی جمعیت کشور  (۱ نظر)
لیدر اغتشاشات فردیس دستگیر شد  (۱ نظر)
بودجه ۱۴۰۵ و وعده عدالت مالیاتی؛ آیا جلوی فرار شرکت‌های بزرگ گرفته می‌شود؟  (۱ نظر)
شکاف یک فرزندی در نتایج پیمایش‌های ملی  (۱ نظر)