• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۳۹۸۷۴
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۱ - ۱۴:۵۰
اقتصادی » آب و انرژی

تعادل آبی نیازمند کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعبی مصرف سالانه کشور است

خشکسالی، تنش آبی، خشک‌شدن دریاچه‌ها، برکه‌ها، تالاب‌ها و رودخانه‌ها، کاهش ذخیره سد‌ها و کاهش بارندگی واژه‌ها و عبارت‌هایی هستند که بسامد تکرار آن‌ها در اخبار روزانه حوادث کشور تشدید شده است. همه این‌ها سیگنال‌ها و پیش‌لرزه‌های ماجرایی است که خیلی با آن فاصله نداریم.

تعادل آبی نیازمند کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعبی مصرف سالانه کشور استبه گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پاون، شرایط فعلی آبی ایران که از کوه‌های آذربایجان در منتهی‌الیه شمال‌غرب کشور تا دشت‌های سیستان در جنوب‌شرقی ایران را فراگرفته است نه‌تن‌ها شرایط فعلی تامین آب شرب، کشاورزی و صنعت را تحت‌تاثیر قرار داده، بلکه تمام ابعاد زیست آتی بشری از فرهنگ، اقتصاد، توزیع جمعیتی، موضوعات سیاسی و امنیتی آینده ایران را نیز تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.

به‌صورت معمول در جغرافیای سرزمینی ایران متوسط میزان بارش سالانه، یک‌سوم متوسط جهانی و یک‌دوم متوسط بارش در آسیاست، در کنار این بارش کمتر از متوسط جهانی، کاهش نزولات جوی به نسبت متوسط چندساله اخیر در کشور حاکی از برهم‌خوردن شدید شرایط اقلیمی است، موضوعی که اگرچه مختص ایران نیست، اما آسیب‌پذیری ایران از تغییرات اقلیمی نسبت به سایر کشور‌ها بسیار شدیدتر است.

افزایش ۱.۱ درجه‌ای متوسط دمای کشور که منجر به کاهش حجم یخچال‌های طبیعی و ماندگاری کمتر برف در ارتفاعات شده است در کنار افزایش حجم بارش‌های پراکنده و کوتاه‌مدت، روند روان‌آب‌ها و رودخانه‌های کشور را تحت‌تاثیر قرار داده است.

از سوی دیگر وابستگی ۵۵ درصدی تامین آب کشور به منابع آب زیرزمینی موجب کسری ۱۴۳ میلیارد مترمکعبی سفره‌های زیرزمینی در طول چند دهه گذشته شده که پیامد آن فرونشست زمین، آلودگی و شوری آب‌های زیرزمینی است. این وابستگی ۵۵ درصد متوسط کشوری است، در بسیاری از استان‌ها این وابستگی به مرز اضطرار رسیده است، در حال حاضر خراسان‌رضوی، خراسا‌ن جنوبی، کرمان، فارس، یزد، هرمزگان، البرز و همدان حدود ۸۰ درصد از سبد تامین آب را از طریق سفره‌های زیرزمینی تهیه می‌کنند. برداشت بی‌رویه آب از منابع استراتژیک زیرزمینی موجب شده است تا ۲۷۷ دشت کشور در حالت بحران آبی و ۱۴۳ دشت در وضعیت فراتر از بحران یا به عبارتی ممنوعه بحرانی جای بگیرند.

مصرف بی‌باکانه و انباشت چندساله مشکلات مدیریتی در حالی همچنان بر آتش بحران آب می‌دمد که این بحران می‌تواند مبدل به زایشگاه بحران‌های ریزودرشت برای کشور شود. ازدیاد مشکلات اقتصادی، نارضایتی، مهاجرت، رکود در صنایع و... بخشی از آتشی است که می‌تواند از دل بحران آب برخیزد.

عدم توسعه متناسب با آمایش سرزمینی، عدم هماهنگی بین‌بخشی، خرد بودن اراضی کشور، بی‌توجهی نسبت به برخورد با متخلفان و اتکا به سیاست مدیریت عرضه به‌جای مدیریت تقاضا، بخشی از انباشت مشکلات مدیریتی است که در طول زمان موجب تعمیق مشکلات آبی کشور شده است. از سوی دیگر سوگیری شناختی مردم نسبت به فراوانی و دردسترس‌بودن آب، تک‌بعدی‌نگری نسبت به بحران آب و عدم دخیل‌سازی تغییرات اقلیمی در محاسبات ذهنی خود منجر به مصرف بی‌باکانه آب در کشور شده است.

آنچه رخ داده حاصل سال‌ها انباشت مشکلات مدیریتی و فرهنگی است، حل بحران فردا نیازمند تدبیر امروز است. رسیدن وضعیت آبی کشور به نقطه تعادل نیازمند کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعبی مصرف آب سالانه در کشور است. اجرای کامل الگوی کشت، کاشت محصولات کشاورزی که منجر به کاهش ۱۷ درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی شود، فرهنگ‌سازی آب مبنا، استفاده از فناوری فضایی برای پایش مستمر وضعیت آبی کشور، اصلاح حکمرانی آبی و تمرکز بر مدیریت تقاضا به‌جای افزایش عرضه و توجه به توسعه پایدار بدون اتکا به منابع آبی همگی بخش از اقداماتی است که تمامی افرادی که در چهارچوب جغرافیایی ایران زیست می‌کنند از مسئولان گرفته تا مردم می‌بایست به دنبال اجرای آن باشند تا بتوانند نفس آتشین اژد‌های سرکش بحران آب را از سر نسل‌های آتی این سرزمین بزدایند.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
محرومیت سرمربی خیبر مقابل پرسپولیس
رویداد ملی ایران جان؛ گشت و گذاری در بازار زاهدان
دریادار تنگسیری: برای حفظ ایران جان می‌دهیم
قدردانی از عوامل فیلم سینمایی وعده صادق ۳ در اهواز
سد کمندان ازنا لرستان آماده بهره برداری
سمنان گرم و غبارآلود می شود
درخشش کاروان ملی حفاری در المپیاد سراسری کارکنان شرکت ملی نفت ایران
کشف بیش از ۳۲ هزار قلم لوازم آرایشی بهداشتی قاچاق در کرمان
خبر‌های کوتاه گلستان، دوشنبه ۲۷ بهمن
مگاپروژه توسعه شبکه فیبر نوری کرمان در حال اجراست
جابجایی بیش از ۵۹۰ هزار مرسوله تجارت الکترونیک توسط پست خوزستان
کمبود نیروی انسانی در شعب رسیدگی‌کننده به دعاوی خانواده
بسته خبرهای کوتاه 27 بهمن در یک نگاه
مهر و موم مطب دندانپزشکی غیرمجاز در مسجدسلیمان
استقبال از ماه مبارک رمضان با آیین غبارروبی مساجد در مهاباد
پیروزی مس شهربابک بر اتحادیزد در لیگ یک بسکتبال
سقوط مرگبار یک کوهنورد از پریز کوه دورود لرستان
روستای قزلقوپی مهاباد، نماد توسعه و آبادانی
شهادت مأمور انتظامی پاسگاه سوسن ایذه 
مهار کامل آتش سوزی در مرکز توزیع گاز مایع تبریز
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
وزیر رفاه: دهک‌بندی از معیار دریافت یارانه حذف شد
توضیحات قالیباف درباره افزایش حقوق‌ها در سال آینده
نجات کودک ۴ ساله با پیجویی‌های پلیس/معجزه در دل طوفان؛ خداوند جان کودک کرمانی را از مرگ نجات داد!
بازتاب اعلام حمایت افغانستان از ایران در برابر آمریکا
حقوق گمرکی ۴ درصدی برای واردات انواع خودرو در سال آینده
رژیم صهیونی تلاش می کند مذاکرات خراب شود
عراقچی با مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دیدار کرد
تأکید بر رعایت الزامات زیست‌محیطی در واحدهای صنعتی ابهر
آغاز رزمایش کنترل هوشمند تنگه هرمز نیروی دریایی سپاه
رئیس قوه قضائیه وارد اصفهان شد
تقویم و اوقات شرعی زنجان ۲۷ بهمن ماه ۱۴۰۴
آغاز پرداخت حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی از فردا
پیش بینی جوی پایدار در بیشتر مناطق کشور
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۲۷ بهمن ۱۴۰۴
عراقچی: تسلیم در برابر تهدیدها، مطلقا در دستور کار نیست
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۸ نظر)
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۷ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد  (۲ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
تخت‌روانچی: مسئله غنی‌سازی صفر مطرح نیست  (۱ نظر)
دستگیری اعضای یک گروه خشن تروریستی در گلستان  (۱ نظر)
عصبانیت رژیم صهیونیستی از توهین ترامپ به هرتزوگ  (۱ نظر)
عنایت بخشی درگذشت  (۱ نظر)