• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۴۲۹۵۲
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۲
علمی و فرهنگی

پیام با وجود سانسور بازهم به مخاطب می‌رسد

دبیر کشوری نهضت سواد رسانه‌ای انقلاب اسلامی معتقد است: دولتمردان و سیاست گذاران اگر به دانش ارتباطات اعتماد داشته باشند باید بدانند که سانسور در نهایت اثرگذار نیست و پیام به مخاطب می‌رسد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر احمد کارخانه در برنامه به زندگی سلام کن رادیو سلامت در بررسی سانسور و خودسانسوری در فضای مجازی گفت: سانسور در رسانه‌های اجتماعی در حال افزایش است و ربطی به ایران هم ندارد در کل جهان به این شکل است که تکنولوژی‌های نوین، ارتباطاتی که ایجاد کردند باعث شدند که همواره سانسور و خودسانسوری هم با خودشان به همراه داشته باشند.

مشروح این گفتگو:

پیام با وجود سانسور بازهم به مخاطب می‌رسد
مجری: یکی از مسائلی که در سواد رسانه مهم است و به ذهنمان می‌رسد حضور ما درفضای مجازی است و این که سانسور و خودسانسوری در فضای مجازی را چگونه ربط می‌دهید به سواد رسانه؟
احمد کارخانه دبیر کشوری نهضت سواد رسانه‌ای انقلاب اسلامی: امروزه درست است که رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی زمینه انتقال اطلاعات جدید و به اشتراک گذاشتن ایده‌ها و تعامل با افراد و سازمان‌ها را به وجود آوردند، اما همواره این نوع رسانه‌ها با موضوعی به نام سانسور مواجه هستند و در یک کلام می‌توانیم بگوییم نمی‌شود دوره حاضر را پایان عصر سانسور با وجود گستردگی رسانه‌ها دانست، سانسور خودش به این مفهوم که جلوگیری می‌کند از انتشار پیام یا بخشی از پیام که می‌تواند منافع کسی در این موضوع دخیل باشد، آن فرد فشاری را اعمال می‌کند که اختلالی ایجاد می‌شود در ارتباطات و خودسانسوری هم یعنی فرستنده پیام در حقیقت قبل از این که پیام را ارسال کند قسمتی از پیام را حذف کند یا اصلا نمی‌نویسد وقتی می‌خواهد بنویسد در ذهنش ترس‌هایی را دارد یک سری اصولی را برای خودش قائل شده که اساسا دوست دارد بنویسد، ولی نمی‌نویسد.

حالا این ویژگی‌های فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی با توجه به جذابیتی که دارند، سرعت تبادل اطلاعاتی که دارند و تنوع موضوعات و سهولت دسترسی، احساس لذت فرصت‌هایی را ایجاد کرده که توجه مردم به ویژه جوانان و نوجوانان را به خودش جلب کرده که بسیار تاثیرگذار است، اما چیزی که نشان می‌دهد سانسور در رسانه‌های اجتماعی در حال افزایش است و ربطی به ایران هم ندارد در کل جهان به این شکل است که تکنولوژی‌های نوین، ارتباطاتی که ایجاد کردند باعث شدند که همواره سانسور و خودسانسوری هم با خودشان به همراه داشته باشند.

جالب است که حتی شرکت‌های بزرگ مثل فیسبوک، یوتیوب و توئیتر خودشان حتی به نوعی برای سانسور کردن وارد گود شده اند، ما از سال‌های گذشته بار‌ها شاهد بودیم که توئیتر برای منافع خودش، منافع افراد خاصی یا پروتکل‌های کلی تعریف کردند مثلا هزاران کاربر را حذف کردند گاهی اوقات خود این قوانین سانسور بهانه‌ای هم می‌شود مثلا توئیتر می‌گوید من ۲۰۰ هزار حساب کاربری را به بهانه انتشار مضامین تروریستی تعلیق کردم یا حساب کاربری فارسی افراد حقیقی و حقوقی در ایران به بهانه‌های مختلف را می‌بندد این یک نوع سانسور است.

یا اینستاگرام مثلا راجع به اقدام تروریستی شاهچراغ تمام محتوا‌هایی که با کلیدواژه شاهچراغ منتشر شده بود کلا از صفحات خودش حذف کرد این به نوعی مصداق دقیق سانسور است برای منافع خودشان می‌آیند با توجه به این که مدیریت آن شبکه را دارند  محتوا‌هایی که به نفعشان نیست را پاک می‌کنند این موضوعی است که باید شبکه ملی اطلاعات در کشورمان برقرار شود ما بتوانیم مدیریت شبکه‌ای که داخلش هستیم را خودمان به عهده داشته باشیم.

چون این شبکه‌ها در ایران که نمایندگی ندارند و نه پاسخگو هستند و نه ما حتی کوچکترین مدیریتی داریم و در این زمینه هم یافته‌های پژوهشی داریم که اصلا خودسانسوری علل اجتماعی، سیاسی و حتی خود خودسانسوری می‌تواند علل فرهنگی و روانی و موضوعات حقوقی داشته باشد و دانش ارتباطات اساسا می‌گوید که سانسور در نهایت اثرگذار نیست و پیام به مخاطب می‌رسد اگر کسانی که دولتمرد و سیاست گذار هستند اگر به دانش ارتباطات اعتماد داشته باشند باید بدانند که این نوع عملکرد هیچ گاه جواب نداده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
آخرین اخبار
راهکارهای کنترل رفلاکس معده در ایام روزه‌داری
تکمیل محور خرم آباد به سپیددشت نیازمند اعتبار
تخصیص بیش از ۲ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت خانه کشتی در فیروزه
فلوراید؛ محافظ قدرتمند سلامت دندان‌های کودکان و نوجوانان
کیفیت هوای تهران؛ قابل قبول
سوال هشتمین روز مسابقه در اصفهان
برپایی نمایشگاه «درس‌های رمضان» در موزه ملی انقلاب
برگزاری جشن بندگی در مدارس ایلام
مطالبات نمایندگان مازندران از رئیس‌جمهور؛ از توسعه زیرساخت‌ها تا اصلاح قوانین مسکن
رشد ۲۸ درصدی تولید گوشت قرمز در سیستان و بلوچستان
راه اندازی سایت جدید همراه در روستای کلاته سرخ شهرستان نهبندان
مبعلی در امارات سرمربی شد
بارش ۵ میلیمتری در چلگرد چهارمحال و بختیاری
سرمایه گذاری ۱۲۰ هزار میلیارد تومانی در حوزه گردشگری آذربایجان شرقی
اعلام مبلغ و زمان ثبت نام وام‌های دانشجویی نیمسال دوم
حضور بیش از ۱۵ دانشگاه در جشنواره عاملیت هنر در سیمای شهر تهران
وداع با شهدای هوانیروز در اصفهان
هوای آلوده مشهد در هفتمین روز اسفند
آماده‌باش نوروزی دستگاه‌های خدمات‌رسان و امدادی در اردبیل
زنده گیری و رهاسازی یک قلاده گربه وحشی در اراضی اطراف بجنورد. 
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا
ایرانیان کارکرد رُعب‌افکنی آمریکایی‌ها را مختل کرده‌اند
ترکیه ادعای برنامه‌ریزی برای حمله به ایران در صورت اقدام آمریکا را رد کرد
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد
تخلفات رانندگی در سفر‌های نوروزی پر هزینه‌تر شد
قالیباف خطاب به آمریکایی‌ها: همه گزینه‌ها روی میز است
آغاز فیلمبرداری کوچه ۶ متری در البرز
ترامپ ترجیح می‌دهد بحران با ایران از راه دیپلماتیک حل‌ شود
پیش بینی ورودسامانه بارشی جدید و کاهش دما در آذربایجان غربی
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز
کشتی آزاد رده بندی اتحادیه جهانی؛ معرفی حریفان نمایندگان ایران
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ
دادگاه کورش کمپانی در ایستگاه پایانی
اعلام جرم علیه دهیاران متخلف در مازندران  (۳ نظر)
زیرساخت سامانه هوشمند سوخت در سیستان بلوچستان در حال به‌روزرسانی است  (۳ نظر)
ثریا آقایی به کشور بازگشت  (۱ نظر)
امروز؛ آغاز فروش فوق العاده محصولات سایپا  (۱ نظر)
واگذاری قطعات زمین در کرمان  (۱ نظر)
آماده‌باش نیرو‌های عملیاتی در پی هشدار هواشناسی درباره بارش‌ها  (۱ نظر)
سامانه آنلاین برگزاری تجمعات راه‌اندازی می‌شود  (۱ نظر)
زمان ثبت نام آزمون‌های ورودی سمپاد اعلام شد  (۱ نظر)
محسنی اژه‌ای: کاری کنیم که مفسد از تکرار فساد پشیمان شود  (۱ نظر)
اعلام محل‌های مجاز تخلیه نخاله در ارومیه  (۱ نظر)
آیین بهره‌برداری از گلخانه سلولزی شهرداری کرمان  (۱ نظر)
دعوت مربی چهارمحال و بختیاری با بوکسور‌های نونهال به اردوی تیم ملی  (۱ نظر)
توقیف خودرو با سرعت بالاتر از ۵۰ کیلومتر از حدمجاز در نوروز  (۱ نظر)
مرگ روزانه ۶۰ نفر در تصادفات جاده‌ای  (۱ نظر)
آمادگی ایران برای هر دو گزینه صلح و جنگ  (۱ نظر)