• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۶۲۳۰۲
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۴۰۱ - ۱۳:۵۴

شناسایی فسیلِ ۲۰۰ میلیون‌سالۀ جد بزرگ مارمولک‌ها!

نمونه‌ی یافت‌شده در دهه‌ی ۱۹۵۰ ، منشا پولک‌داران را حداقل ۳۴ میلیون سال عقب می‌برد.

شناسایی فسیلِ ۲۰۰ میلیون‌سالۀ جد بزرگ مارمولک‌ها!به گزارش سرویس وبگردی سازمان صدا وسیما، بقایای فسیل‌شده‌ی یک مارمولک کوچک با دندان‌های تیز که بیش از نیم قرن در یک کشوی موزه به حال خود رها شده بود، منشا تاریخی گروهی از مار‌ها و مارمولک‌های امروزی را ده‌ها میلیون سال عقب‌تر از چیزی می‌برد که ما تصور می‌کردیم. این نمونه در دهه‌ی ۱۹۵۰ از یک معدن سنگ نزدیکِ تُورت‌وُرث در گلاستِرشِر، توسط پامِلا اِل رابینسونِ شکارچیِ فسیل جمع‌آوری شد، اما هویتِ واقعی آن شناسایی نشده بود، چون به اشتباه برچسب‌گذاری و ذخیره شده بود تا اینکه اخیراً در موزه‌ی تاریخ طبیعی در لندن دوباره کشف شد.

شناسایی فسیلِ ۲۰۰ میلیون‌سالۀ جد بزرگ مارمولک‌ها!

حالا به گفته‌ی محققان، پیشرفت‌های فناوری به آن‌ها اجازه‌ی بازبینی این فسیل را داده و آن‌ها را به این نتیجه رسانده که این فسیل در شجره‌نامه‌ی خزندگان، جایگاه مهمی دارد.
پرفسور مایکل بِنتون، دیرینه‌شناسِ دانشگاهِ بریستول و نویسنده‌ی مشترک این تحقیق می‌گوید: «بخشی از ماجرا، داستانِ یک فسیلِ رهاشده در یک کشو است و بخشی از آن داستانِ نداشتنِ سی‌تی اسکن که بدون آن ما نیز قادر به انجام کاری که امروز کردیم نبودیم.»
تصور می‌شود این موجودِ دُم‌داز (۲۵ سانتی‌متری) حدود ۲۰۲ میلیون سال پیش می‌زیسته و نام آن را Cryptovaranoides microlanius گذاشته‌اند. واژه‌ی نخست به معنای حیوانِ پنهان‌شده‌ی مارمولک‌مانند است و به زمانِ ناشناخته‌ماندن و اختفای آن در شکاف‌های صخره‌ها در زمان حیاتش اشاره دارد و واژه‌ی دوم که به ریزقصاب ترجمه می‌شود به دندان تیغه‌مانند و منحنی آن اشاره دارد.
بِنتون و همکارانش با استفاده از سی‌تی اسکن توانستند جزئیات ظریف فسیل را ببینند و استخوان‌های گرفتار شده‌ی آن را در سنگ مطالعه کنند. بنتون می‌گوید جمجمه‌ی حیوان ۳ سانتی‌متر طول دارد: «خودِ فسیل کوچک و دنده‌های آن بسیار کوچک هستند.»
نتایج تحقیقات نشان داد که این حیوان از رده‌ی فلس‌مانند‌ها بوده؛ یکی از گروه خزندگانِ فلس‌داری که شامل موجوداتی از قبیل مارمولک‌ها و مار‌ها می‌شود. بِنسون در این باره می‌گوید: «زندگی آن‌ها به عنوان مارمولک شروع شد ... مار‌ها بعداً در عصر کرتاسه تکامل یافتند.»
این موجود نشانه‌های کلیدیِ مارمولک‌های مدرن را دارد، مثلاً استخوان‌های اصلاح‌شده در پشت جمجمه که اجازه‌ی انعطاف‌پذیری بیشتر در باز کردن فک را به جانور می‌دهد و آن را به قدیمی‌ترین خزنده‌ای تبدیل می‌کند که تاکنون شناخته شده است.
شناسایی فسیلِ ۲۰۰ میلیون‌سالۀ جد بزرگ مارمولک‌ها!
بنتون می‌گوید: «این موجود مارمولک ریخت (Anguimorpha) است و امروزه شامل ۳۵۰ گونه می‌شود، از هیولای هیلا، بومی جنوب غربی آمریکا و شمال مکزیک گرفته تا هیولای کومودو؛ مارمولک غول‌پیکر درنده‌ی اندونزی.»
تیم تحقیقاتی می‌گوید این یافته، منشا فلس‌پوشانِ مدرن را تا حداقل ۳۴ میلیون سال پیش عقب می‌برد. قبلاً تصور میشد قدیمی‌ترین مارمولک شناخته‌شده حدود ۱۶۸ میلیون سال پیش می‌زیسته است. این کشف مفاهیم مهمی برای درک میزان تکامل در شجره‌نامه‌ی مارمولک‌ها و زمان‌بندی و محرک‌های تنوع زیستی میان فلس‌پوشان مدرن دارد که آخری ممکن است به حفاظت از گونه‌های زنده کمک کند. «پیش از این، اجداد مشترک تمام آن اشکالِ زنده به ژوراسیک میانی باز می‌گشت در حالی که امروز قدمت آن‌ها را به اواخر تریاس نسبت می‌دهیم.»
 
بنتون عقیده دارد Cryptovaranoides microlanius نزدیک‌ترین گونه‌ای است که دانشمندان بعد از آخرین اجداد مشترک فلس‌پوشان امروزی دارند، اما ویژگی‌هایش حاکی از آن است که این عنوان احتمالاً متعلق به گونه‌ی دیگری باشد که حتی از این موجود هم قدیمی‌تر است. پروفسور استیو بروسات؛ دیرین‌شناس دانشگاه ادینبورگ می‌گوید در حالی که دانشمندان در درک منشا پستانداران، پرندگان و کروکدیل‌ها پیشرفت‌های زیادی کرده‌اند، اجداد مارمولک‌ها و مار‌ها همچنان ناشناخته‌اند.
شناسایی فسیلِ ۲۰۰ میلیون‌سالۀ جد بزرگ مارمولک‌ها!
«اسکلتِ معدودی از این حیواناتِ ظریف وجود دارد که به عنوان فسیل حفظ شدند و بسیاری از آن‌ها به قدری شکننده هستند که مطالعه‌ی آن‌ها کار بسیار سختی است. اگر تشخیص این موجود به عنوان یک مارمولک سبک مدرن درست باشد، معنایش این است که مارمولک‌ها همراه برخی از نخستین دایناسور‌ها و پستانداران، در عصر تریاس شروع به چندگونه شدن کردند. همچین اثبات این نکته است که فسیل‌های بریتانیایی بسیار مهمی هنوز شناخته نشده‌اند به این معنا که یا هنوز کشف نشدند یا در مجموعه‌های موزه در انتظار این هستند که به درستی درباره‌شان مطالعه شود.»
 
 
منبع: theguardian
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
درخشش ورزشکار چهارمحال و بختیاری در مسابقات بوکس آزاد بین المللی
اولین کمیسیون مشترک کنسولی ایران و لهستان برگزار شد
پایان زمین‌خواری با سامانه هوشمند مدیریت زمین
حماسه حضور در زنجان
گوترش: جنگ سودان از کنترل خارج شده است
پلتفرم‌های دیجیتال ناجی امنیت غذایی
راهپیمایی ۱۳ آبان زنجانی ها در قاب تصویر
دارایی‌های فراموش شده دولت، امید‌های نیمه تمام
پیام تسلیت نماینده ولی فقیه در لرستان در پی شهادت جانباز، مرادعلی صدیق
گیجگاه ۱۴۰۴/۰۸/۱۳
از چالش‌های صادرات تا حلقه مفقوده در سرنوشت ارز‌های صادراتی
طلب باران از ایزد منان
امضای میثاق‌نامه توسعه نیروگاه‌های خورشیدی و تولید انرژی برق در قم
تقویت نظام مدیریت زمین برای مقابله با زمین‌خواری و تخریب محیط زیست
قریاد انزجار دانش آموزان از استکبار جهانی در مقابل لانه جاسوسی
مجازی شدن مدارس و دانشگاه‌های ۶ شهرستان خوزستان در ۱۴ آبان
قم عزادار سالروز شهادت بانوی دوعالم
بارش استعداد و خلاقیت دانش‌آموزان گیلانی در جشنواره باران
خبر‌هایی از برنامه ریزی آیین پاسداشت هزاره مناره جامع سمنان
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در روستای قوپی باباعلی مهاباد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان
اطلاعیه دعوت به راهپیمایی ۱۳ آبان در سراسر کشور
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم
اختلاف جمهوری اسلامی و آمریکا، ذاتی است و نه تاکتیکی
با قاطعیت از حاکمیت خود دفاع می‌کنیم
سفر هیئت عالی رتبه نیروی هوایی ارتش کشورمان به بلاروس
زمین لرزه در شمال افغانستان تاکنون ۳۰ قربانی گرفته است
تأسیسات حساس نظامی اسرائیل زیر ضربات موشک‌های ایران
اعمال محدودیت‌های ترافیکی راهپیمایی ۱۳ آبان زنجان
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد
تازه‌ترین وضعیت پیش ثبت نام حج ۱۴۰۵
تجمع دانشجویان و مردم در اعتراض به کشتار مردم سودان
فرآوری غلات و حبوبات زنجان با ۵۰ واحد بوجاری فعال
قلم های کوچک؛ یادآور یک روز بزرگ تاریخی
تعطیلی مدارس برخی مناطق هرمزگان  (۳ نظر)
کرملین: مسکو از نزدیک تحولات ونزوئلا را زیر نظر دارد  (۲ نظر)
عراقچی: غنی سازی صفر امکان ندارد  (۲ نظر)
نتایج قرعه کشی طرح عادی ایران خودرو اعلام شد  (۱ نظر)
به جزایر ایران حمله شود همانجا پاسخ کوبنده می‌دهیم  (۱ نظر)
افشای هویت جانیان صهیونی به دست گروه سایبری حنظله  (۱ نظر)
قهرمانی تیم رباتیک دانش آموزی ایران در آسیا  (۱ نظر)
تظاهرات مخالفان رئیس جمهور صربستان  (۱ نظر)
دیدار عراقچی با پدر زندانی ایرانی در ترکیه  (۱ نظر)
انتقاد افغانستان از نقض حریم هوایی این کشور از سوی آمریکا  (۱ نظر)
بازتاب درخشش طلایی والیبال دختران ایران در تارنمای شورای المپیک آسیا  (۱ نظر)
سخنگوی سپاه: ما غافلگیر نشدیم و آرایش سپاه جنگی بود  (۱ نظر)
گلنور به دیدار پاس کردستان می‌رود  (۱ نظر)
برگزاری راهپیمایی ۱۳ آبان در مشهد، متمرکز در میدان شهدا  (۱ نظر)
ارتش رژیم اشغالگر محور «فیلادلفیا» را بست  (۱ نظر)