• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۶۷۸۷۳۹
تاریخ انتشار: ۲۷ آذر ۱۴۰۱ - ۱۵:۵۷
علمی و فرهنگی » بهداشت و سلامت

اهمیت پایین آوردن تری گلیسرید بالا

تری‌گلیسرید خون با یک آزمایش خون ساده قابل‌سنجش است و بالا بودن آن خطراتی دارد که باید کنترل شود.

تری گلیسرید بالابه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بیشتر افراد عدد سطح کلسترول خونشان را می‌دانند؛ اما تعداد کمی می‌دانند تری‌گلیسریدشان نرمال است یا نه و حتی تعداد کمتری می‌دانند که پایین آوردن تری‌گلیسرید بالا چقدر اهمیت دارد.

خطرات تری‌گلیسرید بالا: تری‌گلیسرید‌ها چه هستند؟

تری‌گلیسرید‌ها چربی هستند. بدن شما این چربی‌ها را از غذا‌هایی که می‌خورید جذب می‌کند و آن‌ها را با حامل‌هایی به نام لیپوپروتئین‌ها از طریق خون به دیگر سلول‌های می‌رساند. نقش اصلی این چربی‌ها این است که به‌عنوان منبع انرژی برای سلول‌ها کار می‌کنند.

کبد نیز تری‌گلیسرید‌هایی تولید می‌کند که با لیپوپروتئین‌های حامل در جریان خونتان پخش می‌شوند. وقتی سلول‌ها به تری‌گلیسرید‌ها جهت انرژی نیاز ندارند، سلول‌های چربی می‌توانند این چربی اضافی را برای مصارف بعدی که با کمبود انرژی مواجه شدید ذخیره کنند. مشکل اینجاست که برخی از افراد تری‌گلیسرید‌های زیادی در خونشان دارند که می‌تواند زمینه را برای عوارض و بیماری‌هایی فراهم نماید.

خطرات تری‌گلیسرید بالا: مضر برای قلب و مغز

شاید بدانید که تری‌گلیسرید بالا با بیماری قلبی مرتبط است؛ اما چیزی که شاید ندانید این است که داشتن تری‌گلیسرید بالا خطر سکته مغزی را نیز افزایش می‌دهد. طبق مطالعه‌ای که نتایج آن در سالنامهٔ Neurology منتشر شده، ریسک سکته مغزی ایسکمیک که شایع‌ترین نوع سکته مغزی است، با بالارفتن سطح تری‌گلیسرید غیر ناشتا در خون افزایش می‌یابد.

اگر تری‌گلیسرید خونتان بالا باشد پزشک ابتدا توصیه می‌کند تغییراتی در سبک زندگی‌تان ایجاد کنید. اگر این رویکرد نتوانست سطح تری‌گلیسریدتان را در عرض زمانی مشخص به حد نرمال برساند، برایتان دارو تجویز خواهد شد

در این مطالعه، زنانی که سطح تری‌گلیسرید خونشان بالاتر از ۴۴۵ میلی‌گرم در دسی‌لیتر بود (نرمال آن کمتر از ۱۵۰ است) چهار برابر بیشتر از آن‌هایی که سطح تری‌گلیسرید خونشان در طیف نرمال بود، ریسک سکته مغزی داشتند. دست‌کم ریسک سکته مغزی در زنان با تری گلیسیرید بالا بیشتر مرتبط بوده تا با کلسترول بالا. هم تری‌گلیسرید و هم کلسترول برای تعیین ریسک سکته مغزی در مردان مهم هستند.

محققان می‌گویند این نتایج دال بر این نیست که اگر سطح تری‌گلیسرید خونتان را پایین بیاورید لزوماً از ریسک سکته مغزی کاسته‌اید. تری‌گلیسرید‌ها ممکن است شاخصی برای دیگر تغییرات بیوشیمیایی باشد که ریسک سکته مغزی را افزایش می‌دهد. با انجام مطالعات گسترده‌تر می‌توانیم دقیق‌تر متوجه شویم کاهش تری‌گلیسرید خون تا چه اندازه خطر سکته مغزی را کاهش می‌دهد، اما همچنان کارشناسان اتفاق‌نظر دارند که تری‌گلیسرید بالا را باید ریسک فاکتوری برای سکته مغزی بویژه در مورد خانم‌ها بدانیم.

اگر می‌خواهید بدانید عدد نرمال تری‌گلیسرید چند است:
- نرمال: کمتر از ۱۵۰ mg/dL
- لب مرز: ۱۵۰ تا ۱۹۹ mg/dL
- بالا: ۲۰۰ تا ۴۹۹ mg/dL
- خیلی بالا: بالاتر از ۵۰۰ mg/dL

بالابودن سطح تری‌گلیسرید خون می‌تواند علامت سندرم متابولیک باشد.

تری‌گلیسرید بالا می‌تواند نشانهٔ یک عارضهٔ معمول دیگر به نام سندرم متابولیک باشد که به گروهی از عوارضی گفته می‌شود که ریسک بیماری‌های قلبی و دیابت نوع دوم را افزایش می‌دهند. تری‌گلیسرید بالا، پایین‌بودن کلسترول خوب یا HDL، بالابودن کلسترول بد یا LDL، فشارخون بالا و گلوکز ناشتای بالا همگی علائم سندرم متابولیک هستند.

اگر شخص دارای دو یا بیشتر از این عوارض باشد و چاقی شکم هم داشته باشد، سندرم متابولیک دارد و به طور جدی در معرض ابتلا به دیابت نوع دوم و بیماری قلبی است؛ بنابراین بالابودن تری‌گلیسرید، ریسک بیماری قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

دیگر خطرات تری‌گلیسرید بالا

تری‌گلیسرید خیلی بالا ریسک فاکتوری برای التهاب لوزالمعده نیز هست که یک بیماری التهابی و دردناک بوده و می‌تواند کُشنده باشد. دانشمندان دقیقاً نمی‌دانند ارتباط تری‌گلیسرید بالا و التهاب لوزالمعده چیست؛ اما به هر حال تری‌گلیسرید بسیار بالا ریسک فاکتوری برای این عارضهٔ خطرناک محسوب می‌شود.

تری‌گلیسرید اضافی می‌تواند به رگ‌ها نیز آسیب بزند؛ از جمله رگ‌هایی که خون و اکسیژن را به مغز می‌رسانند. در نتیجه عروق سیستم عصبی مرکزی سخت و مسدود می‌شوند و از جریان خون به سمت مغز کاسته خواهد شد که می‌تواند منجر به زوال عقل واسکولار یا عروقی شود. در این نوع زوال عقل رگ‌های خونی آسیب‌دیده و سکته‌های ریزی در مغز رخ می‌دهد.

مطالعه‌ای دریافته تری‌گلیسرید بالا می‌تواند با آلزایمر نیز مرتبط باشد. در این مطالعه معلوم شد افرادی که در میان‌سالی تری‌گلیسرید بالا داشتند بیشتر احتمال داشت که دارای پروتئین‌های آمیلوئید بتا در مغزشان باشند.

پروتئین‌های آمیلوئید بتا نوعی پروتئین هستند که در مغز افراد مبتلا به آلزایمر پیدا می‌شوند. دانشمندان باور دارند این پروتئین‌ها در شروع و پیشرفت آلزایمر نقش دارند.

هرچند عملکرد دقیق پروتئین‌های آمیلوئید بتا هنوز به طور کامل شناخته شده نیست، اما گفته می‌شود ممکن است این پروتئین‌ها در تشکیل پلاک‌های مغز که از علائم بارز آلزایمر است دخیل باشند؛ بنابراین ضرورت دارد از سطح تری‌گلیسرید خونتان مطلع باشید و مطمئن شوید که در چکاپ‌های روتینتان کنترل می‌شود. این عدد درست به اندازهٔ عدد کلسترول خونتان مهم است و هر دو باید از جهت ریسک بیماری‌های قلبی و سکته مغزی کنترل شوند.

اگر تری‌گلیسرید خونتان بالا باشد پزشک ابتدا توصیه می‌کند تغییراتی در سبک زندگی‌تان ایجاد کنید. اگر این رویکرد نتوانست سطح تری‌گلیسریدتان را در عرض زمانی مشخص به حد نرمال برساند، برایتان دارو تجویز خواهد شد.

تغییراتی در سبک زندگی که به کاهش تری‌گلیسرید خون کمک می‌کنند:
- طبق توصیه‌های استاندارد ورزش کنید؛ یعنی ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط در هفته، یا ۷۵ دقیقه ورزش با شدت بالا در هفته
- کاهش مصرف قند و کربوهیدرات‌های تصفیه شده که هر دو موجب افزایش تری‌گلیسرید خون می‌شوند
- استفاده از چربی‌های سالم‌تر مثل ماهی و مغز‌ها و دانه‌ها به‌جای چربی‌های اشباع موجود در گوشت قرمز و لبنیات
- مصرف نکردن سیگار و الکل
- افزایش فیبر مصرفی در رژیم غذایی با خوردن غذا‌های گیاهی

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مطالبات مردمی ۲۴ آبان ۱۴۰۴
ایران جوان ۱۴۰۴/۰۸/۲۴
قطعی خط تلفن درچه اصفهان، دردسر ساز شد
نشان طلای دختر تکواندوکار ایران در بازی‌های همبستگی اسلامی
اختتامیه سومین رویداد تولید محتوای دیجیتال بسیج در دماوند
تخصیص ۷۵۰ میلیارد تومان برای طرح‌های ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره)
حضور بانوان برای نخستین بار در ورزشگاه تختی آبادان
دیدار معاون سیاسی رئیس مجلس لبنان با لاریجانی
معرفی برگزیدگان جشنواره تئاتر چهارمحال و بختیاری
پیگیری اختلال در واردات نهاده‌های دامی
برگزاری همایش عهد همدلی در سرخه
لایروبی آب بندان‌های گیلان
چرا بیمه بیکاری پرداخت نمی‌شود؟
خاموشی ۱۰ ماینر قاچاق در گلوگاه
شهداب قهرمان لیگ برتر والیبال نوجوانان شد
تصادف مرگبار در جاده چوکام به خمام
درخشش دانش آموزان اسلامشهری در رقابت های استارتاپی استان تهران
­بازی‌های همبستگی اسلامی؛ صعود عرفان محرمی به نیمه نهایی ووشو
کشاورزی محوری، خط‌مشی اصلی دولت
دیدگاه مثبت مردم گیلان در خصوص اجلاس استانداران کشور‌های حاشیه خزر
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی
تجدید دیدار استاد و دانشجویان پس از ۳۴ سال در مشهد
استقبال از شناگر شیرازی تاریخ‌ساز کشور در فرودگاه شیراز
اصلاح رفتار مدیریتی پیش نیاز رفع مشکلات است
هشدار زرد هواشناسی چهارمحال و بختیاری
مسابقات درگ قهرمانی کشور در جزیره کیش
پویش آبادان را سبز میکنیم
صبر و مقاومت، ضدحمله به جنگ شناختی دشمن است
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود
تجاوز رژیم صهیونی به خاک لبنان با عبور از خط آبی
بارش باران با ورود سامانه بارشی به کشور
برگزاری قرعه کشی فروش فوق العاده سایپا
برگزاری آیین اختتامیه جشنواره بین‌المللی فیلم «شهر» با معرفی برگزیدگان
نگرانی پنتاگون از فروش جنگنده‌های اف-۳۵ به عربستان سعودی
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان
اجرای طرح تعریض آزادراه کرج قزوین  (۳ نظر)
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی  (۳ نظر)
اجرای ۳۰ برنامه برای ترویج کتابخوانی در مازندران  (۲ نظر)
رفاهیات در فیش‌های حقوقی بازنشستگان، مشمول کسور نمی‌شود  (۲ نظر)
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
گروسی: ایران دسترسی به سایتهای غیرهدف را فراهم کرده است  (۱ نظر)
تجدید دیدار استاد و دانشجویان پس از ۳۴ سال در مشهد  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
دشمن را در صورت هرگونه خطا به زانو درخواهیم آورد  (۱ نظر)
رد ادعا‌های بی‌اساس گروه ۷ در رابطه با جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
درخواست آیت‌الله جوادی آملی از عموم مردم برای خواندن نماز باران  (۱ نظر)
ولایتی: آینده‌ای روشن در انتظار ایران و عراق است  (۱ نظر)
تمدید نمایش آیینی محرمانه در اصفهان  (۱ نظر)
طرح‌های پیشگیرانه انتظامی جدی پیگیری و اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های نوین گردشگری در هفته کیش  (۱ نظر)